МАШИНА ЗА ХЛЯБ -42 ТЕМА

• 70 629
  • 745
  •   1
Отговори
# 225
Супер хлебчета сте показали! Приятно е да се гледа, пък и сигурно са вкусни.

Напоследък правя хляб с прясна мая и ако има отворено пакетче със суха мая, сигурно й се влошават качествата. Някой забелязал ли е подобно нещо и има ли решение на проблема (ако има такъв)? Откакто си налучках дозата прясна мая, не ползвам суха, пък и ми се вижда по-икономично. Синът ми засега ползва сухата, но на него доста по-рядко му се налага да прави хляб (примерно 1 път седмично).
Аз моето пакетче суха мая,го режа от върха малко колкото да пада и така съм я съхранявала 1 седмица. Преди това като направя голям отвор и се навлажнява.Иначе пише да се съхранява 24 часа в хладиълник.

# 226
Мърфи Ричардс пекарните правят чудесни хлебчета. Поздравления за избора! А и чудесно си се справила с първия хляб  bouquet
Благодаря ти-Zна4и е добър избор,нямах много инфо за марката пекарни,но хляба е 4удесен ,вкусен и изглежда като купен ...само където знам то4но какво съм сложила вътре:)

# 227
На предния въпрос никой не ми отговори, но явно не сте се сблъсквали с моя проблем Wink Сега пак имам питане - ползвам от днес брашното в чувал от Кауфланд - Агромел и по една и съща рецепта, която си правя често. 3 хляба днес и трите отвън изпечени, отвътре сурови, почти на тесто. Дали е в брашното проблема или да нося машинката на сервиз. Мулинекс 302231. Много ще се радвам на някакви предположения Hug Мерси предварително!

Това брашно е гола вода. Проблемът не  е  в теб, а в брашното. Пълен боклук! Изхвърлих 3 тави с хляб от него........Ние си пазихме касовата бележка от пакетите, които си бяхме купили, и в магазина ни ги върнаха без никакъв проблем. Наши познати и те ползваха същото брашно и те си хвърлиха хляба. Категорично вината не е в нас!

Да ви помоля.......Някаква по-интересна рецепта за хляб днес да ми предложите...Т.е. не за хляб, а за питки, пърленка, знам ли.....Нещо ми писна от хляб, та искам днес да разнообразя.......

# 228
  • Бургас
Хм, аз ползвам едно чувалче от 5кг от това брашно (беше на хубава промоция и си го взех тогава) и нямам проблеми с хляба Rolling Eyes Да съм уцелила по-свястна партида освен Thinking Само дето хлябът стои малко по-тъмен, а не точно бял, но си втасва и изпича без проблеми и на вкус си е добре.

# 229
Хм, аз ползвам едно чувалче от 5кг от това брашно (беше на хубава промоция и си го взех тогава) и нямам проблеми с хляба Rolling Eyes Да съм уцелила по-свястна партида освен Thinking Само дето хлябът стои малко по-тъмен, а не точно бял, но си втасва и изпича без проблеми и на вкус си е добре.

На няколко пъти пускат промоция на това брашно.....Първият път нямаше проблем, но втория път.....Уцелила си, остава да почерпиш.....

# 230
аз съм предимно багето-правеща и винаги съм доволна от багетите си Peace
Моята машинка  е Мулинекс 5023 и правя багетите по рецепта от диска към машината. Предполагам,че и ти си с такава машинка,но все пак-кажи по коя рецепта ги правиш?
Рецептата е за обикновените багети- 170мл вода,1 ч.л.сол, 280гр брашно, 1 ч.л мая(слагам суха мая на д-р Йоткер).
значи,като гледам рецептата,в диска ми това се води "Френска франзела" от която най-не съм доволна и ми е някак "груба" на вкус.Аз правя "Франзела с маслини и розмарин",т.е. водя се по тази рецепта,като не винаги слагам маслини...Та бих ти предложила да пробваш моята рецепта,която съм преиначила малко като добавям мазнина- в случая лъжица свинска мас...Та 170 мл. вода,чаена лъжица захар и малко по-малко от чаена лъж. сол, 1 суп. лъж. олио/зехтин+, лъж. мас, 270-28-гр. брашно /ако  е нужно добавям ощ емалко,за да стане топка/, 1 ч.л. мая /и аз ползвам на д-р Йоткер/ ...Това ми е рецептата и все нея си правя.Когато багетите се изпекат ги наръсвам леко с вода и задушавам в кърпа, а след като изстинат-премествам ги в найлонов плик. Ако решиш,мож еда си нарежеш наситно малко маслини,стават страхотни...Аз напоследък, и в хляба,  и в багетите,слагам по лъжица-две шарена сол и ароматът е невероятен Peace

# 231
  • София
Да ви помоля.......Някаква по-интересна рецепта за хляб днес да ми предложите...Т.е. не за хляб, а за питки, пърленка, знам ли.....Нещо ми писна от хляб, та искам днес да разнообразя.......

Момееее да не би да си забравила как се правят пърленките или пък ония спиралите на пръчка (виждал съм ги само на твоя снимка), та искаш рецепта. А тури си у тестото 1/4 царевично брашно (или ръжено) и един по голям сварен картоф и някакви подправки па си направи друг вид пърленки и готово. Даже ако ме питаш мен така и така няма ги правиш на бухнал формат па си ги направи с пълнозърнесто брашно. За подправките задължително кимион - това чудо направо ме кара да ям по сто хляба.

Апропо по фиестата гледах хляб със сварен боб и чили в тестото, та съм намислил да го експериментирам - ма много се притеснявам дали няма да стане глетав с тоя боб.

# 232
Сполай ти, Хаджи beer.....Но нещо съм блокирала откъм идеи.....А и с форума летвата е вдигната много високо, та понякога се виждам в чудо да измисля нещо ново.....

Ще направя пърленка с варен картоф и подправки - детето сега купи кимион, че го бях свършила, а теб ще те черпя с порция последен боб, защото без да искаш наготви днес у нас.....

А това с пръчката е скаутски хляб - на 1 кг. брашно се слага 1 ч.ч. олио, 1 с.л. сол и подправки - кимион и чубрица задължително........Скоро си го правихме ...........

# 233
Хляб по рецептата на Лабрекс,но му сложих едно яйце по инерция и нямах зехтин та сложих маргарин,брашното е пълнозърнесто и бяло плюс смеска за хляб:

Направо ме срази с размера на хлабя с пълнозърнесто брашно, моят винаги става един такъв като "Вита" хляб, а понякога и става тиклав и тежи направо за боклука

# 234

Аз моето пакетче суха мая,го режа от върха малко колкото да пада и така съм я съхранявала 1 седмица. Преди това като направя голям отвор и се навлажнява.Иначе пише да се съхранява 24 часа в хладиълник.

Благодаря ти за споделеното мнение. Както се казва, мързелът не мори, а мъчи. Бих могла да шупвам маята предварително, когато се съмнявам...
Сега сложих един типов хляб с вода и бира (и малко мед). И аз съм от тези, които обичат разнообразие на хляба. Тъкмо спра с експериментите и пак почвам. Бирата май е по-подходяща за ръжен хляб, но не съм купила ръжено брашно и да видим какво ще излезе с типовото. Обичам да правя опити, когато имам готов хляб и няма значение какъв ще е резултатът от новия експеримент.  Sunglasses Wink Simple Smile

Последна редакция: вт, 28 юни 2011, 13:42 от Анонимен

# 235
  • София
tuly- благодаря ти,ще пробвам твоята рецепта.

# 236
  • София
Да попитам някой работил ли е с това румънско брашно и има ли впечатления от него ?

Кликнете върху снимката за да я видите в по голям размер !

# 237
Да попитам някой работил ли е с това румънско брашно и има ли впечатления от него ?

Кликнете върху снимката за да я видите в по голям размер !
Специално за това брашно ходих до Кауфланд,много го исках,защото имаше хлебопекарна нарисувана на него и си казах,че ще е много хубаво,обаче не е.На мен лично не ми добада,от 1 месец го татря ,а всеки ден правя някакъв хляб.На София Мел  повече ми харесва.Иначе обикновенно брашно ползвам от Лидл и съм много доволна. Grinning

# 238
  • София/Варна
И на мен не ми хареса особено, прилича ми на по-фино смляно пълнозърнесто брашно. На мен ми допада нашенското, което е с по-едри трици.

# 239
  • София
Ми почнах аз едно царевично пълнозърнесто и аз не знам още какво тесто па ще го видя.

Общи условия

Активация на акаунт