МАШИНА ЗА ХЛЯБ -42 ТЕМА

• 70 445
  • 745
  •   1
Отговори
# 105
ами това щях да кажа и аз-тогава си  е до качеството на брашното...знае ли човек, пакетираното брашно от коя реколта е и какви фактори са повлияли на пшеницата Rolling Eyes  А искат да въвеждат стандарт за хляба,т.е. май въведоха за два вида хляб вече....то ние, домашните хлебопекари не може да си догодим хляба,пък какво остава за големите производители - ясно е ,пак ще има подобрители и други екстри Peace

# 106
vilihri, ако смениш марката мая?

bongo_2007, в книжката на старата машина имаше подробна таблица с времетраенето на програмите. В новата няма, а не мога да стоя до машината с часовник в ръка и да записвам кога меси, втасва или пече.  Grinning Само да уточня, че става въпрос за горната коричка на хляба, именно тя е на буци. Вътре си е идеален. На мен не ми пречи, но като прочетох мнението на дядо хаджия и се замислих, що така се получава? Simple Smile

Ще я сменя с френската мая и пак ще направя опит.
Ще пиша за резултата. Ако успея ще сложа и снимка.

# 107
  • София
Тъй сега ... значи какво четох какво разбрах не знам ама да ви кажа следното:

1. Правите една маяна закваска с част от течността и брашното (туй типовото или пълнозърнесто не помня, бе дето ще си месите хляба нали). Значи ... малко топла (не вряла вода) две три щипки захар и от туй същото брашно така да стане много гъста каша. И ... дебнете сега. Ако маята шупне и се надигне, значи проблеми нямааааа ... Обачеее ако не стане значи или маята ви не е у ред или брашното нещоа му става. И за да разберем кое е правим следващите експерименти.

2. Взимаме значи брашното и вода и месим едно хубаво тесто (няма там ни мая ни сол ни захар, ще проверяваме глутена и нишистето). Като го омесите хубаво, го оставяте да си почине убаво. Има няма 30-на минути му стигат. Сетне го хващате с палеца и показалеца така към средата и теглите нагоре. Като го пуснете ако си остане на място и се не свие значи брашното има достатъчно глутен и вината не е в него а в маята. Ако стои жилаво ще знаете че нишистето му е много и тогава ще добавяте и бяло брашно или пък туй ще да го ползвате за здравословни там бисквити, баници и тем ми ти подобни неща дето не искат втасване и бухване. Ако при пробата тестото се накъса и седи като глина сте попаднали на брашно дето е с повече трици у него. При тая ситуация това брашно може да го ползвате само за добавка към други теста. Точно такова брашно ползвам аз кога да си правя нашите брускети. Правя си така един по сбит хляб па като го изпека го оставам хубаво да изстине. И после го нарязвам на тънки филийки (целия хляб). Сетне викам внучката, тя там някой и е подарил едни фигурки разни ми ти там камили слонове пеперуди сърчица и така нататък нали и тя почва с тях от филиите да изрязва фигурки. Та тея фигурки изсъхват още повече и сетне ги мажа с масло ръся отгоре подправки и айде в печката по живо по здраво та да ми се не дуят разни там италианци или французи с техните брускети. Остатъците от фигурките изсъхват хубаво и у чопъра на галета. Нея я ползвам за панировка оти не поема много мазнина.

3. Значи втора точка беше да проверим брашното. Сега да проверим маята. Пак така я шупвате но тоя път с обикновено бяло брашно и ако се не надигне, значи маята ви нещо не е в ред и я сменяйте.

Тия пълнозърнестите брашна те така малко като на глина стоят та се не омесват лесно и затова се иска бая месене докато се оправят. Тестото то правете малко по меко нали и ако това не вреди на вашето здраве ги смесвайте с бяло брашно. То няма начин да няма бучици оти тука има отсевки разни там от люспата на житото.

# 108
  • Пазарджик/Лондон
И аз да попитам нещо - направих хляба с крема сирене, още не съм го опитала, че изстива, но не ми се получи хубаво куполче отгоре Sad.Едно такова равно е хлебчето, даже в центъра малко хлътнало Sad.Дали е защото не затоплих водата, преди да я сложа в контейнера?Иначе мирише добре, ама искам и да изглежда добре пък Crossing Arms.
Ето рецептата, та по- лесно да откриете грешката ми :

1/2 -чаша  топла вода ----/аз слагам 200мл./
200 гр.-крема  сирене-  /Аз слагах 1  пакетче  от 125гр./
3 супени лъжици зехтин /аз сложих олио/
1 и1/2 с.л. захар
 1 яйце  разбито предварително
1.ч.л.сол./ако  обичате  по безсолно  имате в предвид  че  и  кремата  е солена/
3 чаши  брашно  /така пишеше в рецептата / претеглих  около  650 грама.
1 пакетче мая /на доктора/

Изпълних я по инструкциите в скобички.

# 109
Аелис ,а как сложи крема сиренето??Аз го правя по същата рецепта и става доста издут отгоре ,аз слагам точно 650 грама брашно.Незнам защо така....?

# 110
  • София
И аз да попитам нещо - направих хляба с крема сирене, още не съм го опитала, че изстива, но не ми се получи хубаво куполче отгоре Sad.Едно такова равно е хлебчето, даже в центъра малко хлътнало Sad.Дали е защото не затоплих водата, преди да я сложа в контейнера?Иначе мирише добре, ама искам и да изглежда добре пък Crossing Arms....

Ако преди това се е издуло и по време на печене е спаднало, значи тестото е превтасало. Ако си е останало пък вдлъбнато още преди печене има вероятност течностите да са много.

# 111
  • Пазарджик/Лондон
keisi-f , крема сиренето го сложих след водата, на парченца, като размекнато масло.Ти водата топла ли я слагаш?

дядо хаджия , не обърнах внимание, като че ли в началото на печенето не беше вдлъбнато newsm78.Ако е превтасало май е добре , че не съм сложила водата топла newsm78.

Да кажа само, че хлебчето е много вкусно.Ако успея и куполче да му докарам - ще си съперничи по вкус на хляба с айрян Wink.

# 112
ами аз го разстварям сиренето във водата.затоплям я на микровалновата на 30сек. newsm78

# 113
Според мен, тъй като вече се позатопли, маята е дошла в повече и хляба е превтасал - на 650 гр брашно едва ли трябва повече от 4 гр суха мая.

# 114
  • Пазарджик/Лондон
keisi-f , ще пробвам и аз така Wink.

mama Tin , ще взема да сложа по- малко мая , да видим дали ще стане хубава шапчица Joy.

# 115
Според мен, тъй като вече се позатопли, маята е дошла в повече и хляба е превтасал - на 650 гр брашно едва ли трябва повече от 4 гр суха мая.

Подкрепям! На 600 г брашно слагам 7 г прясна мая.
А яйцето няма нужда от предварително разбиване, когато се прави хляб.
Само не съм сигурна за кекс дали да разбивам яйцата.
И още нещо да споделя - ползвам вода със стайна температура. Винаги имам по едно шише с вода от предния ден и я ползвам за хляба. Отново купих типово брашно и брашно за козунаци на София Мел и хлябът става добре. Понякога ползвам само типово (с 1-2 с.л. трици и зародиш), друг път бяло с типово и отново трици, а друг път само бяло. Дано не развалят качеството (и не вдигат цената Simple Smile).

Последна редакция: вт, 14 юни 2011, 21:52 от Анонимен

# 116
  • Кукуландия
Вчера пробвах хляба с маслини и сирене на Evjeni и останахме много доволни, изядохме го целия на вечеря  Embarassed. Само и на мен не ми се получи на външен вид, но предполагам е защото след спазване на количествата в рецептата на мен ми мажеше под бъркалките, та добавих още брашно, може би към 100-150гр, не съм го мерила.

# 117
И ние много харесваме хляба със сирене и маслини и също добавям допълнително брашно, но не съм мерила колко. Досипвам и гледам да стане хубава топка.

# 118
  • Толбухин
Здравейте,аз досега съм нямала проблем с хляба.Правя рецептата Хляб с айран, слага даже вместо масло мас става супер.Но два хляба са ми като превтасали от жегата вън. слагам на бърза 2,25 мин.Дали да не намаля на 1,30 мин?
Споделете моля.

# 119
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Ще взема да пробвам прословутия хляб с крема сирене,само се чудя защо АЕЛИС казва,че кремата е солена?

Общи условия

Активация на акаунт