МАШИНА ЗА ХЛЯБ -42 ТЕМА

  • 69 399
  • 745
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: X
ако го печеш една идейка повече ще имаш една идейка още по-тъмна кора (отдолу и странични ). вместо да добавяш захар няма ли да ти е по-удобно да добавиш подсладител ?   bouquet

И аз това си помислих, но може би не всички машинки препичат до черно козунаците. Моите и със 150 г захар стават черни, така че ползването на подсладител реши проблема.

# 526
  • Мнения: 17
      Здравейте , не съм писала скоро , но чета всичко в темата .
 Да дам отчет за това време , почти всеки ден правя хляба на Мама Тин , понякога слагам семена , друг път маслинки или пък с шарена сол , всякак е хубав .
    tuly , моя хляб в началото също беще ронлив , после започнах да правя тестото по твърдо и намалих маята на 1/6 кубче , сега е разкошен и изобщо не се рони. Също така преди с по мекото тесто превтасваше и излизаше леко хлътнал надолу ,а не както трябва да е издут, даже понякога съм го дебнела и половин час по рано включвах на печене , за да не хлътне . Откакто намалих маята и правя по твърдо  тесто  нямам неуспешен хляб .
    Също така правих  козунака на Пина , стана чуден , за другия път ще е с повечко захар , че обичаме по сладичко.
   Правих и кекс , който занесох в сестра ми , невероятно вкусен , после тя го прави във фурната , че децата много го харесаха , пак беше много вкусен . Рецептата е от книжката , ето я :

       Плодов кейк
Тегло: 1000 г
Време: 1:25 ч
С ъ с т а в к и
Яйца: 4
Захар: 220 г
Ванилова захар: 1 пакетче
Сол: 1 щипка
Тъмен ром: 2 с.л.
Лимон: 1,5 /кората и сока /
Масло: 220 г
Пресято брашно: 450 г
Бакпулвер: 3,5 ч.л.
Стафиди: 100 г
Захаросани плодове: 100 г

      Много благодаря на всички  за полезните съвети , които ми дадохте и ме научихте как да работя с хлебопекарната.

Последна редакция: пн, 15 авг 2011, 14:45 от kukle

# 527
  • Пловдив
  • Мнения: 13
ако го печеш една идейка повече ще имаш една идейка още по-тъмна кора (отдолу и странични ). вместо да добавяш захар няма ли да ти е по-удобно да добавиш подсладител ?   bouquet

И аз това си помислих, но може би не всички машинки препичат до черно козунаците. Моите и със 150 г захар стават черни, така че ползването на подсладител реши проблема.

И мен това ме притеснява - явно моята пече доста силно - а е нагласена на най-светлата коричка!!! Смятате, че е от захарта ли?
И... признавам - не съм ползвала никога подсладител - какво представлява и кога се слага - със захарта или вместо нея, и как да се оправям с пропорциите 1:1 като захарта ли е? Blush

# 528
  • Мнения: 7 779
И мен това ме притеснява - явно моята пече доста силно - а е нагласена на най-светлата коричка!!! Смятате, че е от захарта ли?
И... признавам - не съм ползвала никога подсладител - какво представлява и кога се слага - със захарта или вместо нея, и как да се оправям с пропорциите 1:1 като захарта ли е? Blush
ако е 1:1 какъв е смисъла ?
на всяко шишенце подсладител си пише  колко гр. захар замества. за Суитли мога да ти кажа че 270 мл подсладител е = 5 кг захар. с него може да заместиш част от захарта или цялото количество.

# 529
  • Мнения: X
Преди години купих Суитли и след няколко опита го изхвърлих. Не ми допадна вкусът. Сега ползвам Хуксол (течен) и нямам забележки. В рецепта с около 500 г брашно съм слагала 50 г захар и 15 мл Хуксол. За мене е достатъчно сладко. 15 мл Хуксол се равняват на 200 г захар.
За прегарянето на козунаците допринася по-голямото количество захар, яйца, както и наличието на мляко. Когато съм опитвала козунак с повече от 150 г захар, втасването е било по-бавно.

Последна редакция: ср, 10 авг 2011, 19:56 от Анонимен

# 530
  • София
  • Мнения: 1 974
     Плодов кейк
Тегло: 1000 г
Време: 1:25 ч
С ъ с т а в к и
Яйца: 4
Захар: 220 г
Ванилова захар: 1 пакетче
Сол: 1 щипка
Тъмен ром: 2 с.л.
Лимон: 1,5
Масло: 220 г
Пресято брашно: 450 г
Бакпулвер: 3,5 ч.л.
Стафиди: 100 г
Захаросани плодове: 100 г

    
Аз искам да попитам дали тази рецепта се прави на програма "кекс" или на някоя от програмите за хляб? С Kenwood BM450 съм и програмата ми за кекс е за макс 500 грама. Не може да се регулира за 1000 грама. Тоест да намаля наполовина съдържанието на горната рецепта или да сменя програмата с друга и ако да - с каква?

Днес правих кекса на alys от предната страница на моята програма за кекс. Вече се печеше когато се усетих, че програмата ми всъщност е за 500 грама, а нейната рецепта за 1000 грама. Но стана много хубав и се изпече много добре  Thinking

Последна редакция: ср, 10 авг 2011, 22:06 от Lodsi

# 531
  • Мнения: X
Lodsi, опитай да изпечеш половината от рецептата, като след 1 час печене си направи проба с клечка (аз поне така правя и спирам програмата, ако кексът се е изпекъл по-рано). После ще си прецениш дали да опиташ и цялата рецепта. Но си печи на програма Кекс. При Мулинекс само времето за печене се различава с по пет минути при 750 г, 1000 г и 1500 г.

# 532
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 568
kukle, правила съм го този кейк, но с пропорции за 750 гр. - много е вкусен.

# 533
  • София
  • Мнения: 1 974
alys, благодаря за отговора  Hug Ще пробвам с продукти наполовина.
В момента правя хляба с крема сирене, да видим какво ще излезе  Grinning

# 534
  • Кукуландия
  • Мнения: 108
Здравейте!
Аз се включвам с един въпрос - възможно ли е от престой в камерата живата мая за хляб да се развали?

# 535
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
Здравейте!
Аз се включвам с един въпрос - възможно ли е от престой в камерата живата мая за хляб да се развали?


Да възможно е.На мен ми се е случвало.Ако престои повече от месец,след изваждането и тя се втечнява и не става за нищо.

# 536
  • Мнения: X
Много малки тези кексчета, та вчера пуснах още едно по изпробвана рецепта (бях пекла подобен кекс в Панасоника, но този път реших да го направя в Мулинекс). Отново измених малко рецептата, но това са малки подробности. Направих го както Кекс №2 (втората рецепта от поста).

# 537
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 568
alys , много хубаво кексче, шоколадово и с орехи - супер   bouquet.

# 538
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 178
Ето ме и мен.Нямаше ме един месец,но вече съм тук.

# 539
  • Пловдив
  • Мнения: 13
Ето я и моята шарлота.
Не бях сигурна дали трябва да е толкова течно тестото и добавих още малко брашно - ето в какъв вид я оставих -   Така ли трябва да изглежда тестото? Според рецептата се слага един бакпулвер - и аз така направих, но не се наду особено и стоеше леко сбито самия сладкиш (предполагам и заради ябълките Rolling Eyes)
А това е резултатът -    

Общи условия

Активация на акаунт