Ипотечен кредит

• 1 848
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте,

Скоро ще трябва да взема ипотечен кредит, затова ще съм благодарна, ако вече миналите по този път споделят коя банка са предпочели, както и "уловки", скритите утежнения на кредита, които някак си кредитните инспектори пропускат да кажат. Ето например Булбанк имат годишна такса за обслужване на кредита в размер на 1.5%.

# 1
  • София
Аз избрах Пощенска банка, беше със сравнително нисък лихвен процент. Дори за половин година, докато си намеря жилище, процентът леко падна, което ме устройва Simple Smile

# 2
Не само в Булбанк, а навсякъде има такса за управление - в последно време се движи между 1.5% и 1.75%.

Да ти е ясно отначало - банка без скрити условия няма - все ще изникне нещо, най-малкото, защото служителят нещо се е разсеял. Въпросът е, че някои банки в по-голяма степен отговарят на профила ти на кредитоискател, а други - не отговарят изобщо. Например: дали работодателят ще се съгласи да ти превежда заплатата в избраната от теб банка [в някои банки - Юнион като пример -  е достатъчно да правиш кредитен оборот, но я опитай в ДСК да договориш условия без превод...].

Друга специфика - дали банката работи с вътрешни оценителски отдели или с външни оценителски фирми - първите дават по-консервативни оценки, понякога отклонението е значително, което има значение ако нямаш възможност за голямо самоучастие.

Трето, дали банката е съгласна да изповядва на данъчна оценка. Ти може и да искаш да си платиш като поп върху реалната стойност на сделката по покупко-продажба, но я опитай да го предложиш на някой строителен предприемач, ако таргетираш ново строителство... Това директно ти ограничава 3-4 от активно кредитиращите в момента банки...

# 3

Общи условия

Активация на акаунт