Майчинството счетоводно - 41

• 35 110
  • 736
  •   1
Отговори
# 120

ако неплатеният ти отпуск е за гледане на дете до 8 години, то и при него базата ще е 240лв., а не 0 лв.

за неизползвания платен отпуск ти се дължи обезщетение при прекратяване на тр. договор

платеният годишен отпуск може да го ползваш по всяко време стига работодателят да ти разреши

при прекратяване значение има основанието - по твое желание или от страна на работодателя
по твое желание е минимално обезщетение за 4 месеца
но при теб ще се движи около минималното дори и да те съкратят  Thinking

Много благодаря за изчерпателния отговор  bouquet!

Да, неплатения ми е за гледане на дете до 8 години.

Около минималното ще е, но за по- дълго, ако ме съкратят. С платения отпуск, може да ми се вдигне малко, 3 от 9 месеца все е нещо.

# 121
Добро утро, мамита Simple Smile Имам един такъв въпрос. Преди 2м. се омъжих и взех фамилията на съпруга ми. Смених си и личната карта в срок, и там като попитах дали трябва да уведомявам и НОИ за тази смяна жената ми каза че не и че то автоматично вече на мойто егн съм с друга фамилия. Тъй като скоро ще излизам болничен по майчинство и фирмата към която съм назначена съм с новата лична карта и фамилия, та трябва ли да правя нещо допълнително или наистина вече в системата на НОИ ми е сменена и няма да имам проблем? Питам, тъй като съм чела по други форуми за такива проблеми на бъдещите майки и неизплащане на болничен ( ноте по-скоро не си бяха сменяли личните карти) ? Мерси, лек и усмихнат ден на всички  Hug

# 122
  • Русе
Добро утро, мамита Simple Smile Имам един такъв въпрос. Преди 2м. се омъжих и взех фамилията на съпруга ми. Смених си и личната карта в срок, и там като попитах дали трябва да уведомявам и НОИ за тази смяна жената ми каза че не и че то автоматично вече на мойто егн съм с друга фамилия. Тъй като скоро ще излизам болничен по майчинство и фирмата към която съм назначена съм с новата лична карта и фамилия, та трябва ли да правя нещо допълнително или наистина вече в системата на НОИ ми е сменена и няма да имам проблем? Питам, тъй като съм чела по други форуми за такива проблеми на бъдещите майки и неизплащане на болничен ( ноте по-скоро не си бяха сменяли личните карти) ? Мерси, лек и усмихнат ден на всички  Hug

Няма да имаш проблеми. И болничният ти ще бъде издаден с новата фамилия и навсякъде в информационната система си с новата фамилия, така че не се безпокой. Леки последни 45 дни! Peace

# 123
Мерси, silvia1980 Simple Smile Дано да няма проблем, че цялата ни система е.... #2gunfire

# 124
Здравейте и от мен. Много благодаря, за тази хубава тема и за това, че има хора, които са готови да помогнат за решението на чуждите проблеми   bouquet

Сега ето и моят проблем. Аз съм на 20 години. С мъжа ми искаме да имаме детенце. Нищичко не разбирам от договори, майчинства и закони. Ето как стоят нещата при мен. Първата работа на която бях с трудов договор (преди това съм работила около 3-4 години без да подписвам договори) подписах на 1 декември 2010 и напуснах на 3 април 2011. Започнах нова работа на 14 април 2011 където подписах Трудов и Авторски договор. До колкото разбрах има нещо като изпитателен срок от 6 месеца. Ако другият месец се окаже, че съм бременна какво мога да направя? Четох доста и до колкото разбрах няма да имам право на майчинство, защото няма да съм направила година и 6 месеца, но те ще имат ли право да ме уволнят и мога ли аз да направя нещо? Да си взема болничен, за да съм сигурна, че ще прехвърля тези необходими 6 месеца или неплатен отпуск или не знам. Наистина тази част от нещата ми е тъмна Индия и ще съм много благодарна на някакво разяснение или съвет. Благодаря за отделеното време.

# 125
Здравейте!

Имам следният въпрос:

Преди 2 месеца се върнах на работа от отпуск по майчинство след първата година, но сега съм бременна отново.
Сега обаче нямам идея как ще ми изчислят майчинството, защото на практика 2те ми се застъпват. Тече втората година, но пък го прехвърлих на майка ми, защото тя гледа сина ми. Някой има ли идея дали създалата се ситуация ще е в мой ощърб? Дано разбирате какво точно имам предвид.

# 126
  • София-Младост
Здравейте!

Имам следният въпрос:

Преди 2 месеца се върнах на работа от отпуск по майчинство след първата година, но сега съм бременна отново.
Сега обаче нямам идея как ще ми изчислят майчинството, защото на практика 2те ми се застъпват. Тече втората година, но пък го прехвърлих на майка ми, защото тя гледа сина ми. Някой има ли идея дали създалата се ситуация ще е в мой ощърб? Дано разбирате какво точно имам предвид.
Нямаш застъпване за съжаление, трябва към излизане в отпуск за 45 дневен с второто да ползваш отпуск за първото. Не знам обаче може ли може преди издаване на болничният за 45 дни да се върнете в майчинство за второто и да ползвате обезщетение като за първо дете.
Ако ситуацията остане така ще ви си изчисли на база 18 месеца назад, не мисля че е лош вариант, стига да ви осигуряват на реалната заплата.

# 127
А, ясно, разбрах. Моя е грешката. На реалната заплата ме осигуряват, да. Благодаря за успокоението!  Wink  bouquet

# 128
  • Варна
И аз имам един въпрос, благодаря предварително за отговора.

Втората година на майчинството ми изтече на 14.05. като дъщеря ми е родена на 07.05. (45-те дни са се броили от 14.05.).

Гледам сега в сайта на НОИ, че за май са ми изплатили обезщетение само до 07.05., а не до 14.05. както са подадени данните в НАП. Въпросът ми е правилно ли е така и ако да - трябва ли да подавам корекция в НАП, защото ако те ме водят в майчинство само до 07.05. ще има разлика до 14.05.  Дано успях да обясня като хората.  Rolling Eyes

# 129
  • София-Младост
И аз имам един въпрос, благодаря предварително за отговора.

Втората година на майчинството ми изтече на 14.05. като дъщеря ми е родена на 07.05. (45-те дни са се броили от 14.05.).

Гледам сега в сайта на НОИ, че за май са ми изплатили обезщетение само до 07.05., а не до 14.05. както са подадени данните в НАП. Въпросът ми е правилно ли е така и ако да - трябва ли да подавам корекция в НАП, защото ако те ме водят в майчинство само до 07.05. ще има разлика до 14.05.  Дано успях да обясня като хората.  Rolling Eyes
Втората година е до датата на раждане на детето, не знам кой и как е броил, но НОИ са прави.

# 130
Здравейте.Искам да попитам мога ли някъде да проверя дали са ми преведени детските,защото си мисля,че още нямам преведени за април.

# 131
  • София-Младост
Здравейте.Искам да попитам мога ли някъде да проверя дали са ми преведени детските,защото си мисля,че още нямам преведени за април.
Най-сигурно е в банката, към която е картата;)
Вторият вариант е с персонален код в сайта на НОИ.
https://benefits.nssi.bg/EGN

# 132
  • Варна
Ала-бала, благодаря ти! А сега трябва ли да се подава корекция на образец 1 в НАП?

# 133
На мен тук ми изписва само майчинството

# 134
  • София-Младост
На мен тук ми изписва само майчинството
Извинявай...сега видях, че питаш за детските. Няма място в нета където да провериш. Провери си в банката, да ти пуснат извлечение. Кога си подала декларацията за детските? Април ли?

Общи условия

Активация на акаунт