Майчинството счетоводно - 41

• 35 110
  • 736
  •   1
Отговори
# 105
 Много е вероятно скоро да се окажа безработна и по този повод ми се явиха неясноти. Какъв ми е осигурителния доход за периода след първата година майчинство? Предполагам 240 за втората и 0 за неплатения отпуск, който ползвам в момента, но не се ориентирам много в информацията по въпроса. Другото ми питане е за платения отпуск, който се е натрупал по време на майчинството, ако ме съкратят задължително ли трябва да ми го изплатят? Мога ли да си взема платения, като прекъсна неплатения или след като изтече(неплатения)?
 Благодаря!

# 106
Незнам дали тук трябва да си задам въпроса. Става дума за обезщенетието ми по чл. 54 от КСО
Вероятно нашата счетоводителка не е наясно какво трябва да направи затова ако вие можете да помогнете поне аз да и кажа какво да направи, че си чакам паричките за м. март още. Да не говорим, че въпросното писмо още не е стигнало във фирмата. Изпратено е на 12 май, а аз го получих на 20 май.

Последна редакция: вт, 07 юни 2011, 15:35 от sosmy

# 107
  • София-Младост
Незнам дали тук трябва да си задам въпроса. Става дума за обезщенетието ми по чл. 54 от КСО
Вероятно нашата счетоводителка не е наясно какво трябва да направи затова ако вие можете да помогнете поне аз да и кажа какво да направи, че си чакам паричките за м. март още. Да не говорим, че въпросното писмо още не е стигнало във фирмата. Изпратено е на 12 май, а аз го получих на 20 май.

Не виждам добре писмото от НОИ, но от това което прочетох вашата счетоводителка трябва да коригира нещо в декл.обр.1 за март месец. Напиши какво са писали в т.1

# 108
Здравейте, вече стана ясно, че от 1 юли увеличават мин.раб.заплата на 270 лв.
Въпроса ми е следният: кои от следните помощи (не знам как точно да ги нарека) са обвърани с нея: социално майчинство, еднократна помощ за живородено дете, еднократна помощ за близнаци и помощи за майки-студентки и съответно колко биха станали те след увеличението ако са обвързани с МРЗ.
И другия ми въпрос (който може и да е малко глупав): ако детето/децата се родят в края на юни, а молба за тези помощи се подаде в началото на юли (и да предположим, че те са увеличени) размера на помощта, която ще се изплати ще бъде с увеличението (ще се гледа датата на подаването) или без него (ще се гледа датата на раждането)?
Ходих да питам в нашето Социално, имаше 2 служителки в момента и двете казаха, че не знаят, затова се обръщам към вас.
Благодаря предварително   bouquet

# 109
  • София-Младост
Здравейте, вече стана ясно, че от 1 юли увеличават мин.раб.заплата на 270 лв.
От къде стана ясно това?

# 110
Днес четох тази статия, но явно съм прочела каквото ми се иска  Blush http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-06-07&article=370085
И все пак може ли да ми отговориш дори и чисто хипотетично на въпроса.

# 111
  • София-Младост
Днес четох тази статия, но явно съм прочела каквото ми се иска  Blush http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-06-07&article=370085
Еднократните помощи за деца, детските, социалното майчинство, за близнаци и студентки принципно не се влияят от увеличаването на МРЗ. Те се определят сас ЗДБ и ЗБДОО. Ако има някаква промяна просто ще бъде обнародвана. За дете родено в края на юни така или иначе чак юли ще подадеш декларация за детските. Промяната в размера на детските се прави автоматично и важи за всички, а не тези подали януари си получават 35лв, а останалите по 45лв.

# 112

Има разминаване в броя на раб. дни и нач. дата на молбата по чл. 54. За РУСО Пловдив тел. за справки 608646 и 608647. Там може да доуточните нещата.

# 113
Жалко, таях надежди, че все някоя от помощите ще се увеличи.
Благодаря ти много за отговора  bouquet

# 114
Момичета със согурност отговор има назад в темите на въпроса,който ме вълнува,но прочетох доста и не намерих.Ако на някой му се занимава все пак да ми отговори,благодаря предварително,ако не..тези дни ще има какво да си чета  Simple Smile
Ситуацията е следната-сега около 20 юни живот и здраве ще родя.До този момент ще имам стаж общо, и от предишни и от сегашната ми работа,8 месеца.Това,което знам е,че ми трябват обаче 12м стаж,за да получа майчинство,а 18м за изчислението му.Това означава ли,че 4 месеца след раждането(когато вече ще имам стаж 12м) ще мога да си подам документите за майчинство?И ако е ДА,моето майчинство ще е за година и 8 месеца вместо две години нали така ?Т.е. накратко,да започна да го взимам 4 месеца по-късно?

# 115
  • София-Младост
Момичета със согурност отговор има назад в темите на въпроса,който ме вълнува,но прочетох доста и не намерих.Ако на някой му се занимава все пак да ми отговори,благодаря предварително,ако не..тези дни ще има какво да си чета  Simple Smile
Ситуацията е следната-сега около 20 юни живот и здраве ще родя.До този момент ще имам стаж общо, и от предишни и от сегашната ми работа,8 месеца.Това,което знам е,че ми трябват обаче 12м стаж,за да получа майчинство,а 18м за изчислението му.Това означава ли,че 4 месеца след раждането(когато вече ще имам стаж 12м) ще мога да си подам документите за майчинство?И ако е ДА,моето майчинство ще е за година и 8 месеца вместо две години нали така ?Т.е. накратко,да започна да го взимам 4 месеца по-късно?
Ти ще си подаваш документите в установените срокове, а самото обезщетение ще започне да ти се изплаща след като "натрупаш" 12 месеца осигурителен стаж. Излизането в 45-дневен болничен и последващите го се признават за такъв стаж.

# 116
Ала Бала много мног благодаря...лелел как се радвам,че попитах,не знаех,че трябва да си подам документите след раждането..мислех,че като наближи да станат 12м  ooooh!

# 117
  • София-Младост
Ала Бала много мног благодаря...лелел как се радвам,че попитах,не знаех,че трябва да си подам документите след раждането..мислех,че като наближи да станат 12м  ooooh!
Не след раждането...болничният не си ли го предала?
Знам как ти бяга акъла като си бременна, но ако се замислиш на какво основание няма да отидеш на работа първият ден от 45-дневния болничен? Simple Smile))) То при теб вече всъщност е минало това Simple Smile))
Хайде леко раждане!

# 118
Еее дала съм го..акъла ми бяга верно,явно не те разбрах правилно,сега май разбрах.просто тази област ми е много голяма мъгла.Мерси пак  Peace

# 119
Много е вероятно скоро да се окажа безработна и по този повод ми се явиха неясноти. Какъв ми е осигурителния доход за периода след първата година майчинство? Предполагам 240 за втората и 0 за неплатения отпуск, който ползвам в момента, но не се ориентирам много в информацията по въпроса. Другото ми питане е за платения отпуск, който се е натрупал по време на майчинството, ако ме съкратят задължително ли трябва да ми го изплатят? Мога ли да си взема платения, като прекъсна неплатения или след като изтече(неплатения)?
 Благодаря!

ако неплатеният ти отпуск е за гледане на дете до 8 години, то и при него базата ще е 240лв., а не 0 лв.

за неизползвания платен отпуск ти се дължи обезщетение при прекратяване на тр. договор

платеният годишен отпуск може да го ползваш по всяко време стига работодателят да ти разреши

при прекратяване значение има основанието - по твое желание или от страна на работодателя
по твое желание е минимално обезщетение за 4 месеца
но при теб ще се движи около минималното дори и да те съкратят  Thinking

Какви глупости са написали само ....
"Така например заради увеличението на минималното възнаграждение от 240 на 270 лв. детските надбавки от 35 лв. ще станат 45 лв. ,,,,,,,,,
Обезщетенията за гледане на дете до 2 години вече ще бъдат 270 лв., ,,,,,,,,"

#2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт