Майчинството счетоводно - 41

• 35 110
  • 736
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна
 В смисъл ако не мога да се явя на работа на която съм назначена по граждански договор, как трябва документно да оправдая отсъствието си по болест?

# 91
  • Varna
Здравейте, момичета!
Искам да попитам, ако се увеличи МРЗ на 270 лева, както се говори, това , означава ли, че и минималния размер на майчинските също ще стане 270?
Благодаря предварително!
Да, размера на обезщетението до 410-я ден ще се увеличи. За този период е гарантирана МРЗ при отпуск за браменност и раждане. Няма да се промени размера на майчинството от 411-я ден до 2 год. Тази сума е фиксирана със Закона за бюджета на ДОО.
Благодаря!
Значи до навършване на годинка минималното майчинството е  МРЗ, а през втората годинка е фиксирано 240 лева.

# 92
  • София-Младост
В смисъл ако не мога да се явя на работа на която съм назначена по граждански договор, как трябва документно да оправдая отсъствието си по болест?
Това е една от разликите м/у трудов  и граждански договор. Гражданският договор няма фиксирано място и време на работа. Не знам каква  еработата, но предполагам можеш да кажеш, че си болна...

# 93
  • Варна
Благодаря, ясно ми беше че има разлика, но незнаех каква е  Hug

# 94
  • Варна
 Здравейте!  Simple Smile
 Имам притеснения относно два болнични листа. И двата са издадени през Май, дни след като сключихме граждански брак. Опасенията ми са свързани с това, че и на двата съм със старата фамилия(въпреки, че го коментирахме с лекарката как е редно да бъде, реално обаче все още не ми е готова новата лична карта), а като ги представих на работодателя, заедно с тях представих и акт за сключен граждански брак. Сега при извършване на справка за социално осигуряване, виждам, че в системата на НОИ вече фигурирам с новата фамилия, а при извършване на справка за приети документи, изчислени и/или изплатени обезщетения и помощи от ДОО, изписва, че липсват представени документи. Дали ще има проблем с изплащането на болничните?   Confused
 Предварително благодаря! Simple Smile

# 95
  • София-Младост
Тези болнични за май се представят сега през юни, нормално е още да не са обработени от системата...кога са предадени в НОИ?

Последна редакция: пн, 06 юни 2011, 22:42 от Ала-Бала

# 96
  • Русе
Здравейте!  Simple Smile
 Имам притеснения относно два болнични листа. И двата са издадени през Май, дни след като сключихме граждански брак. Опасенията ми са свързани с това, че и на двата съм със старата фамилия(въпреки, че го коментирахме с лекарката как е редно да бъде, реално обаче все още не ми е готова новата лична карта), а като ги представих на работодателя, заедно с тях представих и акт за сключен граждански брак. Сега при извършване на справка за социално осигуряване, виждам, че в системата на НОИ вече фигурирам с новата фамилия, а при извършване на справка за приети документи, изчислени и/или изплатени обезщетения и помощи от ДОО, изписва, че липсват представени документи. Дали ще има проблем с изплащането на болничните?   Confused
 Предварително благодаря! Simple Smile
Извади си удостоверение за идентичност на имената и го дай на работодателя, защото вече навсякъде си с новата фамилия, а болничните ти са със старата фамилия. От НОИ няма да приемат болничните без това удостоверение. Но не се безпокой, защото болничните ти наистина все още  не са представени.

# 97
  • София
Здравейте,
аз съм самоосигуряващо се лице. Въпросът ми е мога ли да не ползвам първия болничен от 135 дни, като в този период продължавам сама да си внасям осигуровките? По този начин ще увелича ли базата за изчисление на обезщетението за майчинство за следващите 410 дни? Или не става точно така  newsm78

Съжалявам, ако някъде има подобно питане, но не го открих Sad

# 98
  • Варна
Тези болнични за май се представят сега през юни, нормално е още да не са обработени от системата...кога са предадени в НОИ?
Мен не ме притеснява толкова, това че все още може да не са представени, колкото това дали при последващата им обработка няма да възникнат проблеми. Знам, че е ангажимент на работодателя ми да предостави информация на НОИ относно промяната на фамилното ми име, но не съм предполагала, че това ще се случи на база акт за сключен граждански брак без подновената лична карта.  Confused

Извади си удостоверение за идентичност на имената и го дай на работодателя, защото вече навсякъде си с новата фамилия, а болничните ти са със старата фамилия. От НОИ няма да приемат болничните без това удостоверение. Но не се безпокой, защото болничните ти наистина все още  не са представени.

Най-добре да се подготвя аз със едно удостоверение, пък ще се надявам да няма голямо ходене по мъките.

# 99
Здравейте,
аз съм самоосигуряващо се лице. Въпросът ми е мога ли да не ползвам първия болничен от 135 дни, като в този период продължавам сама да си внасям осигуровките? По този начин ще увелича ли базата за изчисление на обезщетението за майчинство за следващите 410 дни? Или не става точно така  newsm78

Съжалявам, ако някъде има подобно питане, но не го открих Sad

Няма пръв болничен за 135 дни. Това са 3 отделни болнични листа - за 45 дни преди термин, за 42 при раждането и един последен от педиатъра на детето. Само първите 45 дни от тях можете да не ползвате. При раждането от болницата задължително се издава болничен и ако имате право на обезщетение, от НОИ започват да ви го изплащат. Но тези неизползвани 45 дни преди термин се губят.

Последна редакция: вт, 07 юни 2011, 08:06 от ZinaSt

# 100
Мен не ме притеснява толкова, това че все още може да не са представени, колкото това дали при последващата им обработка няма да възникнат проблеми. Знам, че е ангажимент на работодателя ми да предостави информация на НОИ относно промяната на фамилното ми име, но не съм предполагала, че това ще се случи на база акт за сключен граждански брак без подновената лична карта.  Confused

Най-добре да се подготвя аз със едно удостоверение, пък ще се надявам да няма голямо ходене по мъките.

На база удостоверение за слкючен граждански брак нищо не могат да ви признаят. С това удостоверение обаче от общината си вадите удостоверение за идентичност на имената и го представяте с болничните. Така или иначе това удостоверение ще ви трябва и за напред. Така че рано или късно трябва да си го ивадите. Тъй като то е безсрочно, Ви съветвм да си пазите оригинала и да давате само копия. Работодателя трябва да завери копието, че е вярно с оригинала и няма да имате проблем.

# 101
Здравейте отново! Какви документи трябва да подам, за да прекъсна майчинството от 2та година. Освен молба, която не ми е ясно с какъв текст ще е, мисля се попълва и декларация за промяна на обстоятелствата.  #Crazy А като се върна сега на работа и излезна в отпуска имам ли право на 50те процента от майчинството? За това нещо трябва ли да се подава като документи?. А после за да  си подновя отново майчинството, след като използвам платения отпуск, ако съм получавала тези 50 процента, нещо трябва ли да връщам на държавата. Много ми е мътно. И след това ако евентуално пак забременея, на каква база ще ми се изчисли второто майчинство? Ако сте ги обсъждали въпросите, много се извинявам, но е адски обширна темата и не мога да я прочета  1stroller newsm30 newsm32 1crib 1swing , разбирате защо  Laughing

# 102
  • София-Младост
Здравейте отново! Какви документи трябва да подам, за да прекъсна майчинството от 2та година. Освен молба, която не ми е ясно с какъв текст ще е, мисля се попълва и декларация за промяна на обстоятелствата.  #Crazy А като се върна сега на работа и излезна в отпуска имам ли право на 50те процента от майчинството? За това нещо трябва ли да се подава като документи?. А после за да  си подновя отново майчинството, след като използвам платения отпуск, ако съм получавала тези 50 процента, нещо трябва ли да връщам на държавата. Много ми е мътно. И след това ако евентуално пак забременея, на каква база ще ми се изчисли второто майчинство? Ако сте ги обсъждали въпросите, много се извинявам, но е адски обширна темата и не мога да я прочета  1stroller newsm30 newsm32 1crib 1swing , разбирате защо  Laughing
Ще отпочнеш ли отпуска за втората година или веднага на 411 ден си на работа?
Залагам на второто, затова прил.12 не се подава, подаваш прил.4 за 650% обезщетение.
При следваща бременост обезщетението с еизчислява на база 18 месеца назад.
Имаш право на 50% по време на платения отпуск.

# 103
Цитат
Това не го разбрах, може и аз да не съм била ясна. Родих на 16.4.2010, тоест сега съм втората година майчиснство с 240 лева. Искам да го прекъсна, да работя от 20.06 до края на месеца и после от 1.07 да съм в отпуска, която ще ми стигне до декември и малко от януари следващата година. И после отново да си подновя майчинството до 16.4.2012, когато дете прави 2 години. Та в този случай какви приложения и декларации  и как точно да ми е оформена молбата, да прекъсна майчинството.

# 104
  • София-Младост
Цитат
Това не го разбрах, може и аз да не съм била ясна. Родих на 16.4.2010, тоест сега съм втората година майчиснство с 240 лева. Искам да го прекъсна, да работя от 20.06 до края на месеца и после от 1.07 да съм в отпуска, която ще ми стигне до декември и малко от януари следващата година. И после отново да си подновя майчинството до 16.4.2012, когато дете прави 2 години. Та в този случай какви приложения и декларации  и как точно да ми е оформена молбата, да прекъсна майчинството.
От предишният пост не ми стана ясно дали си отпочнала втората година отпуск, това означаваше питането ми.
Тогава подаваш в тридневен срок от връщането ти прил.12 и след това прил.4, молба преди това, че прекъсваш отпуска.  Когато дойде време да подновиш майчинството всичко отначало, молба че ще ползваш отпуска, прил.12 за промяната в обстоятелствата и прил.3 за пълният размер обезщетение.
Молбата е точно на обратно на това, което си писала за ползването...моля да ми бъде прекратен отпуск по чл.... от КТ считано от....

Общи условия

Активация на акаунт