Майчинството счетоводно - 41

• 35 158
  • 736
  •   1
Отговори
# 150
  • София-Младост
Здравейте, имам средното питане- напускам работа с едномесечно предизвестие, работодателят трябва да ми изплати 30 календарни дни платен отпуск, само не ми е ясно в какъв срок след напускането ще стане това? Договорните ни отношения се прекратяват от идущия понеделник.
И още нещо- в заповедта за освобождаването ми трябва ли да е записано изрично, че трябва да ми се плати отпуска, а също така трябва ли да е уточнена сумата?
Задължително да се впише, че ти дължи обезщетение по чл... от КТ и или сумата, или за колко дни ще плаща платен отпуск. На  последните страници на трудовата книжка също се вписва. Принципно изплащането следва да стане с изплащане заплатите на служителите...но може да се проточи във времето, не знам колко е платежоспособен Simple Smile

# 151
Благодаря ти! И още нещо уточняващо- заплатите за м. май ще бъдат изплащани на 15-ти юни, аз тогава с кой заплати да се наредя-настоящите или тези, които ще бъдат изплащани през юли?

# 152
  • София-Младост
Благодаря ти! И още нещо уточняващо- заплатите за м. май ще бъдат изплащани на 15-ти юни, аз тогава с кой заплати да се наредя-настоящите или тези, които ще бъдат изплащани през юли?
В редичка с юлските, ти ще влезеш във ведомостта за юли и вероятно тогава ТРЗ ще изчисляват и отпуската, която ти се дължи.

# 153
Уф, много съм проста, ама пак да питам- значи чак през август, когато изплащат юлските заплати или през юли, когато изплащат юнските?  Crazy
И на куп ли ще ми бъдат изплатени?
Ако отиде да ги получи майка ми, пълномощно заверено при нотариус ще свърши работа, нали?

Благодаря за отговорите и съжалявам, че питам по 100 пъти, но ще пътувам в чужбина и едно че тези пари ми трябват, друго че, ме притеснява, че може и да не ги получа като не съм тук и не настоявам за тях.

# 154
  • София-Младост
Касита по-горе си писала, че договорът ще го прекратявате другата седмица, т.е. месец юни. Ако през юли изплащат юнските  заплати, следва ти да си получиеш възнаграждението за юни+неизползваният отпуск.
Не мога да знам, дали работодателя ще се съгласи майка ти да получи парите, ако пък предпочита плащането може да стане по твоя банкова сметка...няма нещо като наредба за плащане на заплати, това се уговаря индивидуално или с колективен договор.

# 155
Благодаря още веднъж, Ала-Бала. Може би беше редно да уточня, че аз съм в края на втората година на майчинството си, т.е. заплата за м. юни няма да получа.

# 156
Здравейте,

Имам следните въпроси: Първите 3 дни от болничния поради общо заболяване, които са за сметка на работодателя, 70% от брутното или от нетното възнаграждение са и върху тях дължат ли се осигуровки? Ако болничния е непрекъснат и продължава повече от месец, през втория месец преизчислява ли се осигурителния доход?
Благодаря!

# 157
Здравейте,

Имам следните въпроси: Първите 3 дни от болничния поради общо заболяване, които са за сметка на работодателя, 70% от брутното или от нетното възнаграждение са и върху тях дължат ли се осигуровки? Ако болничния е непрекъснат и продължава повече от месец, през втория месец преизчислява ли се осигурителния доход?
Благодаря!
За първите три дни се изплаща 70% от ср. дн. брутно, но не по-малко от среднодн. уговореното. Дължат се всички осигуровки. Ако има продължения на първия болничен размера на обезщетението е един и същ.

# 158
здравейте и от мен-искам да попитам -излязох в болничен 45-дневен преди раждане на 3 уини-кога счетито ще го представи в нои-заедно с болничния за м.май,който тя ще го носи сега и ще плати осигуровките за м.май или този 45-дневен ще го представи чак другия месец-уили newsm78 Кога наи-рано да чакам някакав превод за този болничен-питам,защото другите са разпокъсани в месеците и идват  така разпокъсано,а този си  е за почти цял месец и ще дойдат добре паричките понеже съм самичка..... newsm78

# 159
здравейте и от мен-искам да попитам -излязох в болничен 45-дневен преди раждане на 3 уини-кога счетито ще го представи в нои-заедно с болничния за м.май,който тя ще го носи сега и ще плати осигуровките за м.май или този 45-дневен ще го представи чак другия месец-уили newsm78 Кога наи-рано да чакам някакав превод за този болничен-питам,защото другите са разпокъсани в месеците и идват  така разпокъсано,а този си  е за почти цял месец и ще дойдат добре паричките понеже съм самичка..... newsm78
Ще бъде представен през юли след подаване на данни за мес. Юни. Ще се изплати първо частта за юни, а след това за юли. Плащането става до 15 раб. дни след представяне ако всичко е наред като данни и документи.

# 160

Ще го представи след изплащане на заплатите и след подаване на декларация 1 за месеца, за който е болничния. Във Вашия случай - след изплащане на заплатите за м.Юни.

# 161
Здравейте, искам да ви питам, тъй като наближава края на отпуската за отглеждане на дете до две години, как се чистят натрупаните платени отпуски, нещо ми се върти в главата, че трябва да се изчистят всичките наведнъж, така ли е?

# 162
Здравейте мили момичета  bouquet  bouquet,
Този път с питане не за мен, а за съпругът ми. Знам че много от вас могат да ми помогнат с вещо мнение, за това пиша и тук.   bouquet Случаят е следния:
Той работи 6 месеца във филиала на Варненска фирма, който се намира в София. На 14-ти май му връчиха заповед за напускане с дата 13.05., тъй като тук в София фирмата преориентира дейността си, реално му изтича договора със срок на изпитване 6 месеца в полза на работодателя /по чл.71/ и така, нямат нужда от човек, който да заема неговата длъжност ...Само че тази фирма започна да бави много заплатите на служителите си още от януари. В момента мъжът ми не е взимал пари за април, за май, и не си е получил обезщетението за отпуски, което фигурира в заповедта за прекратяване на трудовия договор. Казуса е малко заплетен, защото до момента мъжът ми не е подписал заповедта и не си е взел трудовата книжка, тъй като го бяха посъветвали "запознати" да не го прави след като не му изплащат парите. Днес звънях в инспекцията по туда два пъти. Първия път на горещия телефон ми казаха да подам сигнал в териториалната дирекция, демек във Варна, те евентуално ще направят проверка, ще направят предписание, ако не бъдат изплатени заплатите и обезщетението следват санкции и ако отново не му платят нищо - вече по съдебен ред можел да си търси правата. Втория път звъннах в Инспекция по труда Варна и те бяха крайно учудени, казаха че при прекратени трудови правоотношения те не могат да се намесят, а трябвало директно по съдебен път да си търси парите. Също така казаха че е трябвало да си разпише и вземе заповедта и трудовата книжка, не пречело че обезщетението няма да бъде изплатено на момента. Щяло да се изплати в следващия месец. Добре де, при положение че си е сложил подписа на заповедта че си е получил обезщетението и трудовата книжка, после как ще си търси и тези пари и как ще докаже че реално не ги е получил? Също така той носи ли някаква наказателна отговорност че още на 14-май не е подписал заповедта и не си е взел документите? Държа да отбележа че документите са само заповед и трудова книжка...Мисля че трябваше да има и служебна бележка за брутните доходи, но вече не знам това дали е задължително да го дават...
Ще съм много благодарна ако някой се включи със съвет какво да правим от тук нататък - как да си търсим парите от заплати и какво да правим с трудовата книжка....
Благодаря предварително  bouquet

# 163
  • София-Младост
Hrissy
Значи вярно е това, ИТ действа докато има трудов договор. Трудовата книжка те нямат право да ви язадържат, това че не я взимате си е във ваш ущърб. Заповедта също...според мен. Аз при прекратяване никога не изплащам веднага нито заплата, нито обезщетение. Идва си човека на датата следващия месец и си взима парите. Ако нещата се проточат във времето начина наистина е по съдебен ред да си потърсите парите.
В едномесечен срок тябва да му издадат УП-2 и УП-3, както и сл. бележка за дохода за изравняване на дохода или подаване на годишна декларация.

# 164
Здравейте мили момичета  bouquet  bouquet,
Този път с питане не за мен, а за съпругът ми. Знам че много от вас могат да ми помогнат с вещо мнение, за това пиша и тук.   bouquet Случаят е следния:
Той работи 6 месеца във филиала на Варненска фирма, който се намира в София. На 14-ти май му връчиха заповед за напускане с дата 13.05., тъй като тук в София фирмата преориентира дейността си, реално му изтича договора със срок на изпитване 6 месеца в полза на работодателя /по чл.71/ и така, нямат нужда от човек, който да заема неговата длъжност ...Само че тази фирма започна да бави много заплатите на служителите си още от януари. В момента мъжът ми не е взимал пари за април, за май, и не си е получил обезщетението за отпуски, което фигурира в заповедта за прекратяване на трудовия договор. Казуса е малко заплетен, защото до момента мъжът ми не е подписал заповедта и не си е взел трудовата книжка, тъй като го бяха посъветвали "запознати" да не го прави след като не му изплащат парите. Днес звънях в инспекцията по труда два пъти. Първия път на горещия телефон ми казаха да подам сигнал в териториалната дирекция, демек във Варна, те евентуално ще направят проверка, ще направят предписание, ако не бъдат изплатени заплатите и обезщетението следват санкции и ако отново не му платят нищо - вече по съдебен ред можел да си търси правата. Втория път звъннах в Инспекция по труда Варна и те бяха крайно учудени, казаха че при прекратени трудови право отношения те не могат да се намесят, а трябвало директно по съдебен път да си търси парите. Също така казаха че е трябвало да си разпише и вземе заповедта и трудовата книжка, не пречело че обезщетението няма да бъде изплатено на момента. Щяло да се изплати в следващия месец. Добре де, при положение че си е сложил подписа на заповедта че си е получил обезщетението и трудовата книжка, после как ще си търси и тези пари и как ще докаже че реално не ги е получил? Също така той носи ли някаква наказателна отговорност че още на 14-май не е подписал заповедта и не си е взел документите? Държа да отбележа че документите са само заповед и трудова книжка...Мисля че трябваше да има и служебна бележка за брутните доходи, но вече не знам това дали е задължително да го дават...
Ще съм много благодарна ако някой се включи със съвет какво да правим от тук нататък - как да си търсим парите от заплати и какво да правим с трудовата книжка....
Благодаря предварително  bouquet

Сега, да започнем от някъде, защото сте много объркана. Трудовата книжка и заповедта нямат никакво отношение към това изплатено ли е или не обезщетението. Заповедта само го информира за намерението на работодателя и регламентира какви обезщетения му се дължат. Дали ще я подпише или не- това няма да повлияе на прекратяването. Тя може да се подпише и от свидетели, ако съпругът Ви откаже. Напротив, аз Ви съветвам, да си подпише заповедта и да си вземе своя екземпляр от нея. Защото точно без заповед той няма как да докаже какво му се дължи и по-трудно ще си го търси по съдебен ред.
Да си вземе трудовата книжка и заповедта. После ако иска - да си търси дължимото по съдебен ред. Защото по време на изпитателен срок работодателят може да прекрати договора когато си иска. Няма как да оспори това прекратяване съпруга Ви. Може само, на база документи да си търси дължимото по съдебен ред.
Инспекцията по труда няма работа по случая, така че те нямат с какво да Ви помогнат.
Това е положението. поне така, както сте го разказала.
Ако имате още въпроси - пишете.

Общи условия

Активация на акаунт