Майчинството счетоводно - 41

• 38 241
  • 736
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте! Прочетох заглавната страница и бих искала да поправя админа : Става въпрос за документите за майчинство след изтичане на 410 дни. Сега се подава Заявление - декларация по чл.53 /Приложение 3 към чл.5 в сила от 19.02.2011 г./, а не Молба-декларация. Моите документи са върнати точно, заради тази разлика. Новата бланка я има на сайна но НОИ.

И аз имам две въпросчета:
1.В първата година от майчинството превода на парите зависи ли от внасянето на осигуровките? не
2.Документите за втората година от майчинството в какъв срок се носят в НОИ? Питам защото моите документи съм ги отнесала в работата на 31.05.2011 г. Отнесени са на 10.06 и не са ги приели заради новата бланка. На 13.06. отнесох новата Бланка и не ми е ясно в какъв срок са длъжни да ги депозират в НОИ. До 7 дни от получаване на писмото. В случая до 7 дни от първото им представяне в НОИ. Една седмица - като върнати документи/макар, че въобще не са ги приемали/ или някакъв друг срок? щом веднъж са представени се водят върнати документи, независимо, че това е станало още при приема
Благодаря!

# 211
Здравейте! Прочетох заглавната страница и бих искала да поправя админа : Става въпрос за документите за майчинство след изтичане на 410 дни. Сега се подава Заявление - декларация по чл.53 /Приложение 3 към чл.5 в сила от 19.02.2011 г./, а не Молба-декларация. Моите документи са върнати точно, заради тази разлика. Новата бланка я има на сайна но НОИ.

И аз имам две въпросчета:
1.В първата година от майчинството превода на парите зависи ли от внасянето на осигуровките? не
2.Документите за втората година от майчинството в какъв срок се носят в НОИ? Питам защото моите документи съм ги отнесала в работата на 31.05.2011 г. Отнесени са на 10.06 и не са ги приели заради новата бланка. На 13.06. отнесох новата Бланка и не ми е ясно в какъв срок са длъжни да ги депозират в НОИ. До 7 дни от получаване на писмото. В случая до 7 дни от първото им представяне в НОИ. Една седмица - като върнати документи/макар, че въобще не са ги приемали/ или някакъв друг срок? щом веднъж са представени се водят върнати документи, независимо, че това е станало още при приема
Благодаря!

Благодаря за бързия отговор! Сега остава само да чакам и да се надявам, че любимата ми колежка няма да чака 7-мия ден.

# 212
  • Gorni Bogrov
Здравейте,сега видях темата и прегледах няколко страници назад,но не намерих отговор на въпросът ми.
Работя във заведение и съм бременна във средата на вторият месец,но поради факта,че ми става много лошо от миризмите 6те започна да си вземам болнични,ако мога до края на бременността.Осигуряват ме на 280лв. (няма да мога да се до осигурявам допълнително),така че тогава ще си ми остане осигуровката до края.
Въпросът ми е колко майчинство ще получавам след като родя,при положение,че съм ползвала толкова много болнични.
п.с. Извинявайте ако е обсъждано по горе,но аз не намерих нищо. Embarassed
Предварително благодаря!  bouquet

# 213
Здравейте,сега видях темата и прегледах няколко страници назад,но не намерих отговор на въпросът ми.
Работя във заведение и съм бременна във средата на вторият месец,но поради факта,че ми става много лошо от миризмите 6те започна да си вземам болнични,ако мога до края на бременността.Осигуряват ме на 280лв. (няма да мога да се до осигурявам допълнително),така че тогава ще си ми остане осигуровката до края.
Въпросът ми е колко майчинство ще получавам след като родя,при положение,че съм ползвала толкова много болнични.
п.с. Извинявайте ако е обсъждано по горе,но аз не намерих нищо. Embarassed
Предварително благодаря!  bouquet
В най-лошия случай 240 лв. - МРЗ. Това е гарантирано от закона. Ако увеличат МРЗ ще получавате повече.

# 214
Момичета,аз напоследък много въпроси задавам Embarassed,но имам още един: докато съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете /който се признава за тудов стаж и за осигурителен стаж/ натрупва ли ми се платен отпуск за съответната календарна година или не?

# 215
да, натрупва се  Simple Smile

# 216
първият работен ми се води събота,а нали платеният отпуск се изчислява делнични дни,тоест събота е почивен.В такъв случай незнам кой ден да го пусна за първи

Не знам от къде сте го прочела това за делничните дни. Отпускът се изчислява в работни дни. Никой не е казал, че задължително работен и делничен ден съвпадат. На който както са му работните дни - така си ползва отпуска.

# 217
Здравейте,на 19 август ми изтича неплатеният отпуск за гледане на дете.за тези 6 месеца неплатен ми се полагат 10 дни платен отпуск,нали така.мога ли веднага да ги взема и ако да от коя дата да пиша платеният отпуск,тъй като последният ден на неплатеният ми включва и 19 август,а 20 август е събота.

подай я от понеделник
освен ако не работиш на график
точно това е проблема ,че работя на график и ако я подам от понеделник събота и неделя как ще ми се водят ,тъй като не съм в добри отношения с работодателя за тези два дни да не ме уволни след като не съм се явила на работа.Как да постъпя .Освен да я подам последният ден от неплатената отпуска.Какво ще ме посъветвате

теб едва ли са те включили в графика с отпуските за тази година  Thinking
по-добре си я подай 2 седмици преди края на неплатения отпуск, защото може и да не ти позволят да си ползваш платения отпуск и да трябва да се върнеш на работа

първият работен ми се води събота,а нали платеният отпуск се изчислява делнични дни,тоест събота е почивен.В такъв случай незнам кой ден да го пусна за първи

Не знам от къде сте го прочела това за делничните дни. Отпускът се изчислява в работни дни. Никой не е казал, че задължително работен и делничен ден съвпадат. На който както са му работните дни - така си ползва отпуска.

и какво става ако по график е на работа в събота?

Последна редакция: вт, 14 юни 2011, 22:27 от AnMary

# 218

Еми събота и е работен ден, какво да става? Ако не иска да е на работа - трябва да си пусне отпуск за събота, нищо че не е делничен ден! Ти нещо не четеш или просто се заяждаш без повод?!

# 219

Еми събота и е работен ден, какво да става? Ако не иска да е на работа - трябва да си пусне отпуск за събота, нищо че не е делничен ден! Ти нещо не четеш или просто се заяждаш без повод?!

Горният отговор ми прозвуча по друг начин, затова попитах - да не съм пропуснала нещо нормативно.
Мислех да се извиня, ама ще е друг път.

Здравейте момичета,
Моля Ви да ме ориентирате за обезщетението за бременност и майчинство, защото не разбирам как ми го изчисляват. Имам ПИК и там си гледам плащанията. Та питането ми е следното за м.1 /примерно/ дохода, от който е определено обезщетението е 506.79 лв, а обезщетението е 396.82 лв., а това не ми излиза да е 90%, а по-малко и от 80% даже. Аз ли незнам някаква подробност при изчисляването на обезщетението  или НОИ ме ощетяват? Предварително Ви благодаря.
Най-общо казано - изплаща се 90% от брутното, но не повече от нетното. В случая обезщетението е ограничено до нетното възнаграждение /така мисля/. Може да си изпратите и едно запитване по е-мейла до НОИ да Ви кажат как е изчислено обезщетението.

а да не би във въпросния месец да се засичат двете обезщетения - до 410-тия ден и за гледане на малко дете

Последна редакция: вт, 14 юни 2011, 22:42 от Стики

# 220
Може ли да ми цитираш по кой член от кодекса на труда става това натрупване,за да си го търся от счетоводството на фирмата  bouquet

# 221
Добро утро!
Сега погледнах в справката на НОИ за представени документи и видях, че в началото пише, че банк.ми сметка е с последно представяне на 14.06, което ме навежда на мисълта, че са ми подадени документите. Все още не фигурира декларацията, но предполагам, че ще я качат. Другото, което ме озадачи, е че фигурира старата ми банкова сметка. Аз съм си извадила документ от друга банка + прил.7 за промяна на банк.сметка. Надявам се, че ще се коригират данните като въведат и декларацията. Та сега малко се поуспокоих, че вчера щях да си прегриза вените от нерви!

Успешен ден на всички!

# 222
  • Stavanger, Norway
Здравейте! Благодаря за бързите отговори, които ми давате   bouquet Възникна още един въпрос - ако назначат свекърва ми на работа за да мога да й прехвърля майчинството, работодателя ще дължи ли някакви осигуровки за периода на отпуска и какви?

# 223
  • София-Младост
Здравейте! Благодаря за бързите отговори, които ми давате   bouquet Възникна още един въпрос - ако назначат свекърва ми на работа за да мога да й прехвърля майчинството, работодателя ще дължи ли някакви осигуровки за периода на отпуска и какви?
Само и единствено здравни, 20,16 месечно.

# 224
  • София
извинявам се ако се повтарям, нямах време да попрочета темата.

За м. месец Нои ми се струва че ненормално много се бави?!?! от нашето счетоводство са платили осигуровките, каква би могла да е причината?

Общи условия

Активация на акаунт