Майчинството счетоводно - 41

• 35 637
  • 736
  •   1
Отговори
# 345
  • Шумен
Следя темата с интерес, и сега разбирам че след майчинство имаш право на обезщетение от БТ при напускане. Това при всички случаи ли е или има изисквания. Направо накратко да ви пиша за моя случай и ми кажете мнението си. Майчинството ми изтича на 24.08, на 25.08 трябва да се явя на работа. Предполагам че документите за освобождаване ще ме чакат готови само да ги разпиша. Когато забременях бях работила вече 2,5 месеца от 6 месечния ми изпитателен договор. Излязох болничен до края с изключение на 3 дни неплатен отпуск 2 месеца преди раждането (това го споменавам ако е важно). Разговаряла съм с работодателя и устно съм уведомена че договора ми след изтичане на майчинството няма да бъде подновен. В този случай имам ли право на обезщетение от БТ? И още нещо да ви питам, отпуски трупат ли се в моя случай по време на болничните и майчинството?

# 346
Здравейте! Имам един проблем и се надявам да ми помогнете. Скоро ми изтичат отпуските след двете години майчинство. За съжаление във фирмата, която работя се закрива единия щат. Моето място се пази, защото имаше назначен човек. Колежка, която забременя по-късно от мен в момента продължава да бъде в майчинство, неофициално беше предупредена, че ако забременее преди аз да съм се върнала най-вероятно ще бъде съкратена след изтичане на майчинството. Преди няколко дена ме помолиха да подпиша молба да ме назначат на срочен договор без да ми се даде обяснение защо. Предполагам, че ги е страх колежката, която е в майчинство да не ги осъди и се опитват да ме накарат да се съглася да подпиша временен договор, с който автоматично тя ще остане титуляр и в момента, когато детето и стане на две и тя се върне аз ще бъда съкратена. Аз съм майка на дете до три години. Какви права имам?

# 347
Здравейте! Имам един проблем и се надявам да ми помогнете. Скоро ми изтичат отпуските след двете години майчинство. За съжаление във фирмата, която работя се закрива единия щат. Моето място се пази, защото имаше назначен човек. Колежка, която забременя по-късно от мен в момента продължава да бъде в майчинство, неофициално беше предупредена, че ако забременее преди аз да съм се върнала най-вероятно ще бъде съкратена след изтичане на майчинството. Преди няколко дена ме помолиха да подпиша молба да ме назначат на срочен договор без да ми се даде обяснение защо. Предполагам, че ги е страх колежката, която е в майчинство да не ги осъди и се опитват да ме накарат да се съглася да подпиша временен договор, с който автоматично тя ще остане титуляр и в момента, когато детето и стане на две и тя се върне аз ще бъда съкратена. Аз съм майка на дете до три години. Какви права имам?
Не подписвайте молба. Колежката Ви е била на срочен договор преди да забременее и няма право да ги съди. Щом Вие се върнете на работа нейният договор се прекратява освен ако не я прехвърлят на друго място. Тя ще си получава парите до 410-я ден, а след това ще си търси къде да работи и да получава майчинство до 2 год. на детето.

# 348
Следя темата с интерес, и сега разбирам че след майчинство имаш право на обезщетение от БТ при напускане. Това при всички случаи ли е или има изисквания. Направо накратко да ви пиша за моя случай и ми кажете мнението си. Майчинството ми изтича на 24.08, на 25.08 трябва да се явя на работа. Предполагам че документите за освобождаване ще ме чакат готови само да ги разпиша. Когато забременях бях работила вече 2,5 месеца от 6 месечния ми изпитателен договор. Излязох болничен до края с изключение на 3 дни неплатен отпуск 2 месеца преди раждането (това го споменавам ако е важно). Разговаряла съм с работодателя и устно съм уведомена че договора ми след изтичане на майчинството няма да бъде подновен. В този случай имам ли право на обезщетение от БТ? И още нещо да ви питам, отпуски трупат ли се в моя случай по време на болничните и майчинството?

Изпитателният срок не тече по време на отсъствия. Така че, при завръщането Ви Вие още ще бъдете в изпитателен срок и работодателят може по всяко време да прекрати договора Ви без да посочва причина за това. Имате право на обезщетение от БТ. Трупа Ви се отпуск по време на болничните и майчинството.

# 349
Не исках публикацията ми да става много дълга и затова не обясних подробно, но трябва да уточня, че колежката, която в момента е в майчинство беше на постоянен договор като мен. Жената, която е на моето място по заместване ще си тръгне, когато аз се върна на работа. Няма логика да ме карат да подпиша подобен договор, освен ако не смятат да закрият и моето място. Вероятно обема на работа се е съкратил още повече, но няма да ми кажат истината докато не подпиша срочния договор, което аз не възнамерявам да правя.

# 350
  • София
Ако бебето се роди 20 дни по-рано от термина, кога свършва последният болничен(този от 410 дни)? Пак ли на 2рия рожден ден на детето?

# 351
  • София-Младост
Ако бебето се роди 20 дни по-рано от термина, кога свършва последният болничен(този от 410 дни)? Пак ли на 2рия рожден ден на детето?
410 дни се броят от пъпрвият болничен за 45 дни. На втория ден на детето е последният ден в отпуск за отглеждане на малко дете.

# 352
Здравейте, мами! Имам следния въпрос - не съм ползвала 45-дн болничен, ходих си на работа, родиш преди термина си, сега с третия болничен от 48 дни педиатърката на детето ми пусна и неползвания 45-дн болничен, но от Нои не са го приели, та въпроса ми е имам ли право на тези неползвани дни или не и ако не няма ли така да ми се скъсят 410 дни отпуск??? Дано съм била ясна, благодаря ви предварително!!! Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 353
  • Шумен
ZinaSt, това че не тече бях наясно за освобождаването също ми е казано така че няма да е изненада за мен. Благодаря за изчерпателния отговор   bouquet

# 354
  • София-Младост
Здравейте, мами! Имам следния въпрос - не съм ползвала 45-дн болничен, ходих си на работа, родиш преди термина си, сега с третия болничен от 48 дни педиатърката на детето ми пусна и неползвания 45-дн болничен, но от Нои не са го приели, та въпроса ми е имам ли право на тези неползвани дни или не и ако не няма ли така да ми се скъсят 410 дни отпуск??? Дано съм била ясна, благодаря ви предварително!!! Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
Ами няма право според мен, изборът да работиш до раждането, а не да ползваш болничен е твой все пак.

# 355
  • Пловдив

не,нямаш право на дните болничен преди термина
да,обезщетението ще ти е по-малко от 410 дни по твои избор и желание,защото не си ползвала полагаемият се болничен преди термин

# 356
  • Варна
Привет, момичета,

Не мога да разбера понятието "пълна държавна издръжка".

Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.

Ако детето е записано в ДЯ, нямаме право с мъжа ми на този неплатен отпуск ли?

# 357
  • Пловдив
Привет, момичета,

Не мога да разбера понятието "пълна държавна издръжка".

Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.

Ако детето е записано в ДЯ, нямаме право с мъжа ми на този неплатен отпуск ли?

ако ходи на ДЯ,имате право да ползвате неплатения отпуска за гл на дете
ДЯ не е на пълна държавна издръжка

# 358
Здравейте,

за съжаление фирмата, в която работя (в майчинство съм де) ще спре скоро да съществува Sad Или поне трябва в нея да останат само одиторите  newsm78

Тааа, аз знам, че съм защитена от закона, но съм далече от мисълта да се запирам като магаре на мост и да правя тъпкано на шефовете (винаги са били много коректни). Та въпроса ми е как мога да постъпя, понеже септември трябва да се върна на работа.

Имам полагаема отпуска от 2009-10-11 по 20 дена годишно. Сега си търся нова работа. прекия ми началник ми каза, да влезна при шефа (той щял да дойде с мен  Rolling Eyes ) и да му искам повече от това, което ми се полага по закон за съкращение  newsm78 Понеже и шефа хич не им се кефи на чуждите шефове, че правят врътки, щял без проблем да ми даде повече пари  newsm78

Въпроса ми е колко ми се полага по закон при съкращение? три заплати ли бяха? Имам ли възможност да направя такова нещо, за мен си е изнудване за пари и не съм много "за" Sad Предполагам, че ще мога и да си използвам отпуската и чак тогава да се "съглася" със съкрашението  newsm78

Много съм объркана да ви кажа  ooooh! Благодаря предварително за отговорите!

# 359
Здравейте,

за съжаление фирмата, в която работя (в майчинство съм де) ще спре скоро да съществува Sad Или поне трябва в нея да останат само одиторите  newsm78

Тааа, аз знам, че съм защитена от закона, но съм далече от мисълта да се запирам като магаре на мост и да правя тъпкано на шефовете (винаги са били много коректни). Та въпроса ми е как мога да постъпя, понеже септември трябва да се върна на работа.

Имам полагаема отпуска от 2009-10-11 по 20 дена годишно. Сега си търся нова работа. прекия ми началник ми каза, да влезна при шефа (той щял да дойде с мен  Rolling Eyes ) и да му искам повече от това, което ми се полага по закон за съкращение  newsm78 Понеже и шефа хич не им се кефи на чуждите шефове, че правят врътки, щял без проблем да ми даде повече пари  newsm78

Въпроса ми е колко ми се полага по закон при съкращение? три заплати ли бяха? Имам ли възможност да направя такова нещо, за мен си е изнудване за пари и не съм много "за" Sad Предполагам, че ще мога и да си използвам отпуската и чак тогава да се "съглася" със съкрашението  newsm78

Много съм объркана да ви кажа  ooooh! Благодаря предварително за отговорите!

Ima dwe hipotezi pri sykrashtawane- sukrashtawane na shtat i zakriwane na chast ot predpriatieto. W sluchaq obache, do kolkoto wi razbah ne stawa duma za nito edna ot dwete. Predpolagam, che firmata wi e obqwena w nesystoqtelnost i towa ne sa oditori, a sa sinditzi. W tozi sluchaj i da se zapuwate - i da ne se zapuwate - vse tq. Ne mojete da ostanete na rabota w predpriqtie, koeto go nqma. A ako to e obqweno w nesystoqtelnost, wie ne mojete da sprete likvidaciqta.
Pri sykrashtawane zaplatata e 1 i to samo ako dokajete che edni mesec sled prekratqwaneto ne ste si namerila nova rabota.
Dali mojete da si polzwvate otkpuskata zavisi ot tova dokude e procedurata po likvidaciq i kolko vreme imate. Ako imate 40 dni otpusk, a sled 20 dni se ochakva drujestvoto da go nqma - nqma kak da si q plozvate cqlata. Nqma da vi q razreshat prosto.
Popitajte kakvo tochno se sluchva i kak izglejdat neshtata vuv vremeto i togava pak pishete. Togava mojete da poluchite konkreten suvet. Pri dadenata ot vas informaciq, mojem samo da gadaem. Vie dori ne ste opisala korektno procedurata - likvidaciq li e, kakvo se sluchva, falit li e obqven, rabotodatelq v nesystoqtelnost li e.....tova sa vse vajni neshta. Ako ima sindik i toj nameri nachin za ozdravqvane na firmata - moje i izobshto da ne se stigne do sukrashteniq....
Neseriozno e da gadaem - mojem bez da iskame da vi podvedem.
Proverete i togava pishete.

(Izvnqvam se za latinicata. Preinstaliraha mi Linux - a i nqmam latinica.)

Общи условия

Активация на акаунт