Майчинството счетоводно - 41

• 35 358
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
  • Sofia
Ала-Бала, благодаря   bouquet

# 436
Здравейте момичета, отново имам въпрос към вас.
От 11май съм в болничен  и днес си взех фиша за заплата за м.май. В него е написано болничен 8 дни(т.е. работните дни в 14 дневния болничен), в т.ч. 3дни от работодателя и срещу него определена сума. На долен ред има 6 дни болничен) от продължението) и срещу тях няма сума. Въпроса ми е само първите 3 дни ли са ми платени или 8-те  и за колко дни да чакам превод от НОИ- за 5+6 или само за последните 6 дни?
Благодаря ви предварително и се извинявам ако въпроса ми е глупав, но съм далече от тази материя и съвсем се обърках  bouquet

# 437
  • София-Младост
Здравейте момичета, отново имам въпрос към вас.
От 11май съм в болничен  и днес си взех фиша за заплата за м.май. В него е написано болничен 8 дни(т.е. работните дни в 14 дневния болничен), в т.ч. 3дни от работодателя и срещу него определена сума. На долен ред има 6 дни болничен) от продължението) и срещу тях няма сума. Въпроса ми е само първите 3 дни ли са ми платени или 8-те  и за колко дни да чакам превод от НОИ- за 5+6 или само за последните 6 дни?
Благодаря ви предварително и се извинявам ако въпроса ми е глупав, но съм далече от тази материя и съвсем се обърках  bouquet
Кога трябва да се явиш на работа според този болничен...на 25.05. ли? Ако е така, имаш 3 дни от работодателя и според мен 5 от НОИ.
После пишеш за някакво продължение...хайде напиши точните дати от болничните, ако имаш втори болничен, който е продължение на този от 11.05. за него работодателя не плаща, за него чакаш пари от НОИ.

# 438
Ала-Бала първият болничен е от 11.05 до 24.05 -8 работни дни, а продължението е от 25.05 , 30 -дневен, от него в май са 6 работни дни. Не ми е ясно от НОИ към работодателя ли ги превеждат 5-те дни, за да станат 8 дни и да се изплати целия първичен болничен към заплатата ми, или само 3-те дни, които се плащат от работодателя са платени със заплатата и другите 5 дни трябва да чакам да преведат сумата от НОИ по сметката, която съм дала в декларацията.
Ама и аз го обясних Crazy
П.С За останалите 6 дни от втория болничен и болничните нататък трябва да ги изплащат директно от НОИ, нали?

# 439
  • София-Младост
Ала-Бала първият болничен е от 11.05 до 24.05 -8 работни дни, а продължението е от 25.05 , 30 -дневен, от него в май са 6 работни дни. Не ми е ясно от НОИ към работодателя ли ги превеждат 5-те дни, за да станат 8 дни и да се изплати целия първичен болничен към заплатата ми, или само 3-те дни, които се плащат от работодателя са платени със заплатата и другите 5 дни трябва да чакам да преведат сумата от НОИ по сметката, която съм дала в декларацията.
П.С За останалите 6 дни от втория болничен и болничните нататък трябва да ги изплащат директно от НОИ, нали?
Работодателят ти плаща първите три работни дни, като ще получиш 70% от заплатата за тези дни, не пълният размер.
Останалите работни дни и по двата болнични ще получиш директно от НОИ по твоята банкова сметка. Би следвало да си подала декларация за нея+бележка от банката (ако не е декларирана до сега разбира се).

# 440
Да , подала съм декларацията като занесох първия болничен.
Благодаря за отговорите  bouquet

# 441
по-нагоре си зададох вапроса, но понеже разисквате други казуси да попитам пак:

1.За изплащане на болничния 45 дни преди раждането тази Декларация за банковата сметка е до Социалната служба/Приложение 7 ОТ 1 стр./.

Не трябва ли тази декларация да е АДРЕСИРАНА до НОИ, досега не съм ползвала болнични и не съм подАвала такава до НОИ?

2.Ако по време на този 45 дневен болничен си сменя личната карта, кого трябва да уведомя за това и има ли някакъв ДОКУМЕНТ, с което да го направя и на кого да го предам документа?

3.От банката ми дадоха табличка с вписани сметка, бик и т.н.Това служи ли за удостоверение, каквото се изисква за банкова сметка?

# 442
  • София-Младост
по-нагоре си зададох вапроса, но понеже разисквате други казуси да попитам пак.

За изплащане на болничния 45 дни преди раждането тази Декларация за банковата сметка е до Социалната служба/Приложение 7 ОТ 1 стр./.

Не трябва ли тази декларация да е АДРЕСИРАНА до НОИ, досега не съм ползвала болнични и не съм подАвала такава до НОИ?
Още нещо:Ако по време на този 45 дневен болничен си сменя личната карта, кого трябва да уведомя за това и има ли някакъв ДОКУМЕНТ, с което да го направя и на кого да го предам документа?
ДО
ДИРЕКТОРА НА РАЙОННОТО/ СТОЛИЧНОТО
УПРАВЛЕНИЕ “СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”

Ако това ти пише на декларацията, попълвай я спокойно Simple Smile
Ако не променяш фамилия примерно няма прлоблем, никого не уведомявай.

# 443
Работодателят ти плаща първите три работни дни, като ще получиш 70% от заплатата за тези дни, не пълният размер.
Останалите работни дни и по двата болнични ще получиш директно от НОИ по твоята банкова сметка. Би следвало да си подала декларация за нея+бележка от банката (ако не е декларирана до сега разбира се).

Извинете, че се намъквам, но понеже изпаднах в подобна ситуация, та мога да кажа следното: Около 24 май имаше ако не греша 4 почивни дни, благодарение на които аз лично се почувствах ощетена, тъй като от НОИ ми платиха само един ден - последният след почивните дни. ooooh!

# 444
благодаря Ала-Бала.Смяната е само на постоянния адрес.

Питам за промени защото пише , че се декларират такива в 3 дневен срок .Прави ми впечатление, че на табличката за сметката от  банката пише и адрес по лична картата/а нали тази графа ще се променя/.

# 445
Здравейте,
Имам два въпроса,
 Имам дете, което на 09.07. става на 1 година а на 04.07 ще ми издадат болничния за 45 дни преди раждане какви документи трябва да подам и на НОЙ и на работодателя?
И вторият е детето Септември тръгва на ясла трябва ли и за това документи?
Предварително ви Благодаря  bouquet

# 446
Здравейте,
Имам два въпроса,
 Имам дете, което на 09.07. става на 1 година а на 04.07 ще ми издадат болничния за 45 дни преди раждане какви документи трябва да подам и на НОЙ и на работодателя?
И вторият е детето Септември тръгва на ясла трябва ли и за това документи?
Предварително ви Благодаря  bouquet

Това кога първото Ви дете става на 1 година не е от значение. От значение е кога изтичат 410-те Ви дни.
Можете да си вземете направо болничния за бременност и раждане за второто дете. Той, ако се застъпва с 410-те дни за първото, ще прекъсне тези 410 дни.
Освен болничния за второто дете, подавате декларация за промяна на обстоятелствата (прил.12) за това, че прекъсвате отпуска за бременност, ражданеи отглеждане на дете за първото Ви дете от датата, от която е болничния Ви за вторто дете.
Освен това, тъй като няма да ползвате отпуск за отглеждане на дете до 2 години за първото дете, трябва да подадете и приложение 4. Това приложение обаче трябва да е с датата, на която изтичат 410-те Ви дни за първото дете, защото едва от тогава имате право на обезщетение за неизползван отпуск за отглеждане на дете до 2 години.

# 447
Благодаря ви за бързият отговор,
В сайта на ной вече не намирам приложенията!
Бъдете здрави!

# 448
Emalina
Защо не питаш в счетоводството ви за съответните документи?  Има значение точно кога ти се застъпват майчинствата - преди 410 или след 410-тия ден на първото.

# 449
  • Русе
Благодаря ви за бързият отговор,
В сайта на ной вече не намирам приложенията!
Бъдете здрави!
Търси в парични обезщетения и помощи- Парични обезщетения при болест, майчинство и трудоустрояване и помощи от ДОО-Наредба за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (Текст на Наредбата с приложенията към нея)

http://www.nssi.bg/content/laws/07/Nar_pms_364.htm

Общи условия

Активация на акаунт