Майчинството счетоводно - 41

• 35 432
  • 736
  •   2
Отговори
# 420
  • София-Младост
Съжалявам, че питам нещо, което сигурно е коментирано, но не открих информация - с Договор за управление и контрол имам право на майчинство, нали?

да, имаш  Simple Smile
освен това трябва да имаш и осигурителен стаж 12 месеца с вноски за ОЗМ(по трудов договор, договор за управление и др.)

...............По взаимно съгласие ви е по-неизгодно. По взаимно съгласие  означава обезщетение от 240 лв. за 4 месеца. ..........

Да, месеците са 4, но обезщетението е много по-ниско. Sad

Не е ли МРЗ? Извинявам се....120 лв ли е?
Не е МРЗ, минималното обезщетение е 7,20 лв/ден.

# 421
  • Русе
А кога се подава МОЛБА за тези натрупани отпуски  през майчинството?
След  края на втората година  платено майчинство ли, или при прекратяване на трудовия договор
?

И мен май се опитват да ме прецакат , а имам още 5 месеца до края на втората година
Ако искаш да си ползваш отпуската след изтичане на 2те години, подаваш молбата поне 10 дни преди датата, от която искаш да я ползваш. Ако ще ти прекратяват трудовия договор, тази отпуска ще трябва работодателят да ти я наплати. Както са писали по- горе момичетата, тези дни трябва да са написани в заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение, иначе не подписваш заповедта.

# 422
Здравейте, имам следният случай:
Детето е родено на 26.06.2010г. 410-те дни са изтекли на 25.06.2011г. вкл.
От 27.06.2011 майката е в болнични, т.е. ще й се прекъсне майчинството. Какво трябва да се подаде за този 1 ден 26.06.2011 (неделя) до болничния? Трябва ли всички документи за прекъсване на майчинството до втората годинка да се подадат в НОИ? (В момента е бременна и вероятно до раждането ще е все в болнични).
Може от 27.06.2011 г. да пуснете направо приложение 4 за 50% майчинство и болничния. След като този един ден е почивен едва ли има смисъл от цялата бумащина за 100% майчинство, а после промяна на обстоятелства + приложение 4 и болничния.

Благодаря много Simple Smile

# 423
  • Пловдив
здравейте,
имам въпрос за застъпеното майчинство.
ако първото дете навърши две години, а второто се роди малко след това, как може документно да се получи застъпено майчинство? платената отпуска ли се пуска и се водиш все още в майчинство с първото? а ако работодателят не желае да пусне платената отпуска?
и още един въпрос - след навършването на 2 години на първото дете, полага ли се за него обещетение от 120 лв, докато си вече в майчинство с второто?
  bouquet

# 424
  • София-Младост
здравейте,
имам въпрос за застъпеното майчинство.
ако първото дете навърши две години, а второто се роди малко след това, как може документно да се получи застъпено майчинство? платената отпуска ли се пуска и се водиш все още в майчинство с първото? а ако работодателят не желае да пусне платената отпуска?
и още един въпрос - след навършването на 2 години на първото дете, полага ли се за него обещетение от 120 лв, докато си вече в майчинство с второто?
  bouquet
Застъпването се състои в следното: Когато излезеш в 45 дневен отпуск за бременост и раждане за второто дете да ползваш отпуск за отглеждане да  първото дете до 2г. възраст. Тогава има застъпване и следва освен болничният да се подаде прил. 12 и 4 запървото, за да получаваш 120лв. до навършването му на две годинки. След втората година за първото нищо не ти дължи държавата.

# 425
  • Пловдив
благодаря Ала-Бала!
грешно съм задала въпроса, въпреки, че четох закона. имах предвид ако болничния от 45 дни се пада започнал малко след навършване на 2-те години, примерно 10 дни, тогава за тези 10 дни нищо ли не може да се направи?  Confused

# 426
  • София-Младост
благодаря Ала-Бала!
грешно съм задала въпроса, въпреки, че четох закона. имах предвид ако болничния от 45 дни се пада започнал малко след навършване на 2-те години, примерно 10 дни, тогава за тези 10 дни нищо ли не може да се направи?  Confused
Нищо.

# 427
Здравейте,
Имам въпрос - сметнах си майчинството на калкулатора, обаче, сега като получих първия болничен има разлика от 70лв надолу - на какво може да се дължи това, при все, че смятах на база на осигуровките в НОИ?

# 428
  • София-Младост
Здравейте,
Имам въпрос - сметнах си майчинството на калкулатора, обаче, сега като получих първия болничен има разлика от 70лв надолу - на какво може да се дължи това, при все, че смятах на база на осигуровките в НОИ?
В момента искаш от нас да хвърлиме един боб и да ти отговорим.
Може да е твоя грешка, може да е тяхна. Виж си периода, НОИ превеждат месец за месец, без значение че болничният обхваща два месеца пирмерно.

# 429
  • Sofia
Уф, съжалявам, но ще питам - чл. 48а от Кодекс за социално осигуряване (КСО), който казва, че осигурените за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск - нещо различно ли е от промяната на чл. 49, ал.1 от 2011 година, с която се увеличава периодът, от който се изчислява дневното парично обезщетение от 12 на 18 месеца.

Т.е. на човешки език, казано - 12 или 18 месеца осигурителен стаж от т.г. е необходим, за да имаш право на майчински? Или правилно разбирам, че са необходими 12 мес. непрекъснат предходен осиг. стаж, а парите за обещетението изчисляват върху 18 месечен период?

Моля, за отговор, ако някой ме е разбрал.. Grinning

# 430
  • София-Младост
Т.е. на човешки език, казано - 12 или 18 месеца осигурителен стаж от т.г. е необходим, за да имаш право на майчински? Или правилно разбирам, че са необходими 12 мес. непрекъснат предходен осиг. стаж, а парите за обещетението изчисляват върху 18 месечен период?

Моля, за отговор, ако някой ме е разбрал.. Grinning
Трябва да имаш 12 месеца осигурителен стаж, може да е с прекъсване, може прри повече от 1 работодател, накратко независимо кога и къде във времето придобит. А самото обезщетение се изчислява на база 18месеца назад, преди самият болничен. Този период вече е неперекъснат.

# 431
  • Пловдив
благодаря Ала-Бала!

ако се навият да ти изместят термина и съответно 45 дневния,ще стане.не пречи да питаш,макар че е малко вероятно
или е трябвало още в началото да си сметнеш и да кажеш удобното за теб,за да се получи застъпването
 и един ден да е дупката се губи застъпването

# 432
благодаря Ала-Бала!

ако се навият да ти изместят термина и съответно 45 дневния,ще стане.не пречи да питаш,макар че е малко вероятно
или е трябвало още в началото да си сметнеш и да кажеш удобното за теб,за да се получи застъпването
Детето й според лентичката е на почти 8 месеца. Сигурно става дума за друг случай  Peace

# 433
  • Пловдив

Детето й според лентичката е на 7 и малко месеца. Сигурно става дума за друг случай  Peace

да,видях

говоря в първо лице,защото пита тя.същото се отнася и за другия човек,ако пита за друг.
разлика няма

# 434
  • Пловдив
благодаря Ала-Бала!

Детето й според лентичката е на почти 8 месеца. Сигурно става дума за друг случай  Peace

да, не е за мен   bouquet
благодаря ви

Общи условия

Активация на акаунт