Майчинството счетоводно - 41

• 35 287
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
  • Русе
Моми4ета,пак да попитам-може ли баба пенсионерка и работеща да и прехвърля май4инството-сега беб4о ми е на 1 г и 4м.?- Да, можеш. Стига и тя да е осигурена за общо заболяване и майчинство.
Може ли директор да откаже да разре6и нплатения отпуск за гледане на дете до 8 г-има ли право,не 4е не може ако иска.....?- КТ,Чл. 167а. (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.
аз мога ли сег ада си прекъсна май4инството ,да работя 2,3 месеца и после да си пусна този неплатен 6мес.?- Можеш.
Благодаря!

Благодаря, silvia1980, за бързия отговор, но може ли още малко уточнения

Отпускът по чл. 167а, може да се ползва след навършване на 2 години на детето. Можеш да се върнеш в отглеждане по чл. 164, до 2те години на детето.  През периода на отглеждане имаш право да започнеш работа и по втори трудов договор, освен ако изрично е упоменато в сегашния ти трудов договор, че не можеш да сключваш други договори. Ако  сегашният ти  работодател  ти разреши  неплатен отпуск -  имаш право на 30 дни в годината неплатен, който се зачита за осигурителен стаж.
[/quote]

1. По чл.164- да се върна на работа с 50% изплащане на обезщетението ли имаш предвид?- Не, да се върнеш в отглеждане, тоест, да не си на работа при основния работодател( ако не ти разреши друг вид отпуск), да си получаваш 240 лв. и да сключиш втория трудов договор. Разбира се, бабата която гледа детето, ще трябва да си прекрати нейния отпуск по чл. 163(отглеждането до 2 години). (моя грешка ако съм написала чл. 164)
2. Имам право на 2-ри тд, след като не е изрично забранено в настоящия, не е необходимо да искам разрешение/да уведомявам настоящия работодател, нали?- Да.
3. След 30 дни неплатен, последващите в случая 2 месеца са позволени, но не се зачитат за стаж?- Да, не се зачитат. И става въпрос за 30 работни дни, а не календарни.

nina76 - от прочетеното до тук според мен отговорът е да(целия период е осиг стаж) и по 2-та въпроса.

[/quote]

Здравейте да попитам- неплатения отпуск за отглеждане на дете до 8г. възраст който е 6 месеца - целия период ли се води за осигурителен стаж или само 30 дни. След тези 6 месец мога ли да си пусна и неплатен за другото дете което тогава ще е на 2,5г. Благодаря
Целият период се води стаж. И би трябвало да може да си го ползваш веднага и за второто дете.

здравейте.някой може ли да ми каже колко месеца осигурителен стаж трябва да имам преди термина за да имам право на майчинство.- 12 месеца,изобщо през живота си. бременна съм в 10та седмица ,в последните 5 години имам стаж само около година,и съм безработна от 2години.също  искам да знам докато съм в майчинство колко лв осигуровки се плащат месечно,- Само здравна осигуровка- 20.16 лв.защото обмисляме вариант да се осигурявам чрез фирма,и да ми водят стаж. благодаря предварително Simple Smile

# 511
  • Шумен
Здравейте, отново. Ще съм ви благодарна ако някой ми отговори. Та питането ми е следното, когато децата са близнаци пак ли се полагат 6 месеца неплатен отпуск за всеки родител между втората и осмата година или е за всяко дете по отделно?

# 512
  • Пловдив
Здравейте, отново. Ще съм ви благодарна ако някой ми отговори. Та питането ми е следното, когато децата са близнаци пак ли се полагат 6 месеца неплатен отпуск за всеки родител между втората и осмата година или е за всяко дете по отделно?

за близнаците е 6 м общо за двете деца на родител
ти имаш 6 м и бащата 6 м
не е за всяко дете по 6 м

# 513
  • Шумен
Благодаря, Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥, за бързия отговор  Hug Предполагах че ще е нещо такова, но си е друго да ти го каже човек който е навътре в нещата  Wink

# 514
Моми4ета,пак да попитам-може ли баба пенсионерка и работеща да и прехвърля май4инството-сега беб4о ми е на 1 г и 4м.?
Може ли директор да откаже да разре6и нплатения отпуск за гледане на дете до 8 г-има ли право,не 4е не може ако иска.....?
аз мога ли сег ада си прекъсна май4инството ,да работя 2,3 месеца и после да си пусна този неплатен 6мес.?
Благодаря!

Иле, може да го прехвърлиш на бабата ако е на труд. договор.
Неплатен за гледане на дете до 8 год. е чак след като детето навърши 2 год. Не може да ти го откаже ако поне 10 раб. дни преди това си пуснала молба.
Можеш да прекъснеш майчинството и след време пак да излезеш в майчинство.

# 515
Ами честно казано не съм сигурна, че тези 7 дни ще променят срока на обезщетение.
И аз мисля така - договор за "определена работа" и прекратяването му няма да удължат срока на получаване на обезщетение за безработица, нито размера му.

напротив, дори и с малко - при прекратяване по взаимно съгласие, ще бъде на борсата за 4 месеца на минимално обезщетение
ако е прекратена не по нейно желание, има право на т.н. пълна борса - обезщетението е според стажа и осигурителния доход
Стики, но самият договор нали е сключен "до завършване на определена работа", т.е. няма място за желание в случая...има определена работа, свършва я и с това договорът се прекратява... т.е. имало е взаимно съгласи още при сключване на договора.
Просто се опитвам да разсъждавам не искам да споря Simple Smile

Няма проблем - нали в спора се ражда истината.  Simple Smile
Минимално обезщетение за безработица се дава, когато прекратяването е по инициатива на работника или при виновно поведение - "на основание чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326 и 330 от Кодекса на труда ..."
При всяко друго прекратяване, обезщетението е пълна борса - вкл. и по чл.331, 71, 325 т.3-12 и т.н.
Искат да направят услуга на Виктория хората.  Wink

# 516
Здравейте , ще ви бъда благодарна , ако някой от вас ми разясни следния казус.Бременна съм в края на 3ти месец.Управител съм на ООД с 1 съдружничка , която също е  в майчинство от Януари тази година .Самоосигуряващи се . Осигурявам се на 420 лева , но тъй като се налага работя и в заведението на мъжа ми , кадето ме осигуряват на 8 4аса -  380 лева .Моля ви да ми кажете :
1. Как да си сметна обещетението което ще получавам  ?
2.Тъй като няма как фирмата да работи докато и двете съдружнички сме в майчинство , ще трябва да замразя дейността - кога да го направя най късно ( преди или след първия 45 дневен болничен)
3.Относно болничните - 2 пъти досега  се налага да полежавам в къщи  и лекарят ми предлага болничен , но аз не вземам , и аз незнам защо .Та посъветвайте ме - да се възползвам ли от болничен ако пак се наложи , или той по някакъв начин ще намали обещетението за майчинство ???
4.През изминалата учебна година имам и граждански договор в едно училище .Бях лектор.Та сумите от този договор ще се смятат ли за обещетението?

Предварително се извинявам ако съм задала глупави въпроси Simple Smile

Последна редакция: сб, 02 юли 2011, 02:34 от villygdr

# 517
Благодаря, silvia1980, за бързия отговор, но може ли още малко уточнения

Отпускът по чл. 167а, може да се ползва след навършване на 2 години на детето. Можеш да се върнеш в отглеждане по чл. 164, до 2те години на детето.  През периода на отглеждане имаш право да започнеш работа и по втори трудов договор, освен ако изрично е упоменато в сегашния ти трудов договор, че не можеш да сключваш други договори. Ако  сегашният ти  работодател  ти разреши  неплатен отпуск -  имаш право на 30 дни в годината неплатен, който се зачита за осигурителен стаж.
[/quote]

1. По чл.164- да се върна на работа с 50% изплащане на обезщетението ли имаш предвид?- Не, да се върнеш в отглеждане, тоест, да не си на работа при основния работодател( ако не ти разреши друг вид отпуск), да си получаваш 240 лв. и да сключиш втория трудов договор. Разбира се, бабата която гледа детето, ще трябва да си прекрати нейния отпуск по чл. 163(отглеждането до 2 години). (моя грешка ако съм написала чл. 164)

[/quote]

Това по кой член и от КТ ли е? Не знаех, че съществува тази възможност да съм в отпуск за отглеждане (да се водя на работа при основния работодател) и да работя по втори трудов договор.  Благодаря, че ми "отваряш" очите! Hug

А възнаграждението по този договор се взима ли предвид при изчисляване на следващо майчинство,(примерно 500 по втори трудов договор+240 майчинство)?

Последна редакция: сб, 02 юли 2011, 12:27 от Pipilota324

# 518
  • Русе
Pipilota,
По Кодекса на труда е. Това е коментар по едно вътрешно писмо на НОИ, което уточнава чл. 164,ал.4 ( пак да се извиня, чл. 164 е, ама като се занимавам и с други неща се отплесвам  Grinning). Та, През време на отпуск  на майката, се заплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в отделен закон. Това означава, че ако при основен работодател си в отпуск за отглеждане, и без да прекъсваш този отпуск те назначат и на 2ри трудов договор, обезщетението при първия работодател продължава да ти се изплаща в пълен размер. Затова обаче трябва да се върнеш в отглеждане и после да сключиш 2рия трудов договор. Съжалявам, че  не мога да изровя сега писмото, за да ти го цитирам точно.
При следващо майчинсто се взема доходът 18 месеца назад, така че ако имаш доходи или майчинство от 2ма разботодатели, всичките доходи се вземат за база.

Здравейте , ще ви бъда благодарна , ако някой от вас ми разясни следния казус.Бременна съм в края на 3ти месец.Управител съм на ООД с 1 съдружничка , която също е  в майчинство от Януари тази година .Самоосигуряващи се . Осигурявам се на 420 лева , но тъй като се налага работя и в заведението на мъжа ми , кадето ме осигуряват на 8 4аса -  380 лева .Моля ви да ми кажете :
1. Как да си сметна обещетението което ще получавам  ?- На първа станица има калкулатор, въвеждаш доходите и от двете места. Като самоосигуряващо се лице се осигуряваш и за общо заболяване и майчинство нали?
2.Тъй като няма как фирмата да работи докато и двете съдружнички сме в майчинство , ще трябва да замразя дейността - кога да го направя най късно ( преди или след първия 45 дневен болничен)- Преди болничния. За база пак ще ти се вземе доходът от двете места, но като самоосигуряващо се лице поне няма да внасяш здравни осигуровки и ще ти се издава по един болничен, само за трудовия договор.
3.Относно болничните - 2 пъти досега  се налага да полежавам в къщи  и лекарят ми предлага болничен , но аз не вземам , и аз незнам защо .Та посъветвайте ме - да се възползвам ли от болничен ако пак се наложи , или той по някакъв начин ще намали обещетението за майчинство ???- Няма да ти се намали въществено обезщетението, ако си вземаш болничен, защото за периода, през който си била болничен, в базата при изчисляването на обезщетението по бременност и раждане, се взема доходът, от който са изчислени болничните, а не самите болнични.
4.През изминалата учебна година имам и граждански договор в едно училище .Бях лектор.Та сумите от този договор ще се смятат ли за обещетението?-Не.

Предварително се извинявам ако съм задала глупави въпроси Simple Smile

Последна редакция: сб, 02 юли 2011, 13:37 от silvia1980

# 519
Силвия, много благодаря!
  bouquet

# 520
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Здравейте!
Искам да попитам нещо за моя приятелка, знам че тук винаги сте много мили и помагате с каквото можете.

Приятелката ми е бременна и е с термин 29.09. понеже е безработна-мъжът й я издържа баща й реши да я назначи на работа в неговата фирма, за да взима все нещичко през майчинството. Да ама без да проверят законите пък и счетоводителката не е проверила нищо я назначават с дата 01.05. Има около 3месеца трудов стаж преди това. Та въпросът ми е какво ще й е положението като роди, т.е. ще взима ли пари и какви и имали нещо, което може да се направи към днешна дата?
Благодаря на всички предварително!

# 521
  • София-Младост
Здравейте!
Искам да попитам нещо за моя приятелка, знам че тук винаги сте много мили и помагате с каквото можете.
Приятелката ми е бременна и е с термин 29.09. понеже е безработна-мъжът й я издържа баща й реши да я назначи на работа в неговата фирма, за да взима все нещичко през майчинството. Да ама без да проверят законите пък и счетоводителката не е проверила нищо я назначават с дата 01.05. Има около 3месеца трудов стаж преди това. Та въпросът ми е какво ще й е положението като роди, т.е. ще взима ли пари и какви и имали нещо, което може да се направи към днешна дата?
Да предположим, че тези 3 месеца трудов стаж са равни на 3 месеца осигурителен. За да получава обезщетение са и необходими още 9 месеца. Така че тя ще ги има към 31.01.2012 и от февруари 2012 вече ще получава и необходимото обезщетение.

# 522
  • Пловдив
Здравейте мамчета Hug
Майчинството ми изтече и сега съм в платен отпуск. След като ми свърши отпуската може ли да напусна по взаимно съгласие и да се регистрирам в Бюрото по труда? Ако има уловки, моля да ми ги кажете. Предлагат ми и друг вариант - да изляза в неплатен отпуск, но мисля, че бюрото по труда е по-изгодно, защото ще взимам някой лев.
Да ти е живо и здраво детенцето!
Можеш да напуснеш по взаимно съгласие, но ще имаш право на минималното обезщетение-7,20 за ден /работен, за период от 4 месеца.
Благодаря ти, Силвия! Но защо само по 7,20 лв? Имам над 10 г. стаж и се осигурявам на 630 лв през последните 3-4 мес, от които 11 се водих на работа и 77 дни имам платен отпуск. Да не би защото е по взаимно съгласие newsm78

# 523
  • Пловдив

Благодаря ти, Силвия! Но защо само по 7,20 лв? Имам над 10 г. стаж и се осигурявам на 630 лв през последните 3-4 мес, от които 11 се водих на работа и 77 дни имам платен отпуск. Да не би защото е по взаимно съгласие newsm78

да

Здравейте!

ако дохода на човек е 350 лв бруто на човек,има право на социално майчинство и помощ за бременност.ще получава социала докато натрупа необходимия 12 м стаж.да попита в социалните какви документи са нужни

# 524
Здравейте на всички. Simple Smile Ако може някой да ми каже как стоят нещата с майчинството. Аз съм на 17 и съм бременна в 5 месец ако някой знае да ми каже всичко за майчинството ще съм Ви много благодарна.

Общи условия

Активация на акаунт