Майчинството счетоводно - 41

• 35 193
  • 736
  •   1
Отговори
# 690
В момента съм на работа на срочен договор сключен на 21.06.2011г.
До колкото знам до изтичане на изпитателният срок работодателят може да освободи служителят без предизвестие и това, че съм бременна не ме защитава по никакъв начин. Ако пък взема болничен, ще го принудя да ме задържи само до изтичане на договора.

Това така ли е?

# 691
silvia1980  и ZinaSt благодаря ви за отговорите.   bouquet
Щом съм под някакъв вид закрила, той може ли да ме назначи на 200лв за 4 часов работен ден без да съм съгласна, щом преди съм била на 8 часов работен договор. Или въобще има ли право работодателят ми да ми поставя такива ултиматуми: или на 4 часов работен ден, или да ме освободи от работа.   newsm78

Според мен, не. Но зависи от сферата, в която работиш; в кой месец си и т. н. Но от друга страна, щом лекарят, който ти следи бременността (освен ако не си съвсем в началото и) не ти е издал болничен за временна нетрудоспособност, би следвало че независимо дали си 4 или на 8 часа, ти си трудоспособна. Но въпреки всичко мен така си ме назначиха от 8 на 4, а аз разбрах чак след 5 месеца...  #2gunfire

# 692
Mama zaika baika - не, не. Въпроса ми е свързан с горният отговор на ZinaSt по въпросите които попитах. Иначе аз в момента съм в платен отпуск, след изтичане на майчинството. Исках да се върна на работа и шефа ми ми заяви да избирам или на 4 часов работен ден за 200лв. или да ме освободи. А ZinaSt ми каза, че трудно ще ме съкрати, понеже съм под закрила, докато детето навърши 3 г., та питах дали има право да ми намаля работното време с целта да не ме удовлетворява и по тоя начин да искам да ме съкрати или да се примирявам с тия 200лв. заплата. Peace

# 693
  • Русе
До колкото знам до изтичане на изпитателният срок работодателят може да освободи служителят без предизвестие и това, че съм бременна не ме защитава по никакъв начин. Ако пък взема болничен, ще го принудя да ме задържи само до изтичане на договора.

Това така ли е?

Срокът  на изпитване се удължава с болничния и майчинството. Ако можеш да се задържиш във фирмата, докато ти започне 45 дневния болничен бременност и раждане, след това и да те съкратят, ще си получаваш обезщетение до 410 дни, тоест до годинката на детето. Но си права, могат да те съкратят във всеки един момент. Всъщност ако представиш бележка, че си бременна от лекар, законът те защитава, но не разчитай много на това, защото работодатели има всякакви- за някои няма Кодекс на труда, няма Инспекция по труда.

silvia1980  и ZinaSt благодаря ви за отговорите.   bouquet
Щом съм под някакъв вид закрила, той може ли да ме назначи на 200лв за 4 часов работен ден без да съм съгласна, щом преди съм била на 8 часов работен договор. Или въобще има ли право работодателят ми да ми поставя такива ултиматуми: или на 4 часов работен ден, или да ме освободи от работа.   newsm78
Може да те преназначи на 4 часа, но все пак ти нали трябва да сложиш подписа си някъде, че си уведомена за промяната в часовете, тоест, че си съгласна. Не че има морално право да го прави, но по принцип може да ти постави ултиматум, както всъщност е станало.

# 694
Здравейте,
имам един въпрос - сигурно ще ви се стори тъпичък, но няколко пъти вече се опитвам да се свържа с НОИ и никой не ми отговаря. Та въпросът ми е - този ПИК код откъде мога да го получа? Постоянният ми адрес е в Пазарджик, но имам и адресна регистрация в София. Дали е възможно да го получа от тук или трябва да се ходи до Пазарджик?  newsm78

# 695
Здравейте!
Както винаги при сложни казуси, адресирам въпроса си тук newsm78
Питането ми е следното:Бременна съм с второ детенце и термина ми е 15.03.2012(Дай Боже всичко да е наред) и както се очертава май ще остана без майчинство....Останах без работа от 01.07.2010(от когато ми влизат в сила 18 месеца назад), започнах работа на 01.04.2011 и ме осигуряват на 450лв.Поз изчисленията от този калкулатор http://osigurovki.info/MaternityCalculator.aspx излиза, че май няма да получавам никакви пари.Дали мога да променя нещо, ако помоля работодателя да ме осигурява на по-висока заплата като си поема сама пълните осигуровкит изцяло или сумата за осигуровките ще се изравни с това, което евентуално ще получавам като майчинство.
Ако имате и други съвети, ще ви бъда много благодарна!
Мерси!

# 696
Здравейте!
Както винаги при сложни казуси, адресирам въпроса си тук newsm78
Питането ми е следното:Бременна съм с второ детенце и термина ми е 15.03.2012(Дай Боже всичко да е наред) и както се очертава май ще остана без майчинство....Останах без работа от 01.07.2010(от когато ми влизат в сила 18 месеца назад), започнах работа на 01.04.2011 и ме осигуряват на 450лв.Поз изчисленията от този калкулатор http://osigurovki.info/MaternityCalculator.aspx излиза, че май няма да получавам никакви пари.Дали мога да променя нещо, ако помоля работодателя да ме осигурява на по-висока заплата като си поема сама пълните осигуровкит изцяло или сумата за осигуровките ще се изравни с това, което евентуално ще получавам като майчинство.
Ако имате и други съвети, ще ви бъда много благодарна!
Мерси!

Ако работиш към момента наизлизане в майчинство - вариант да не получаваш никакви пари няма. Ще пполучаваш поне МРЗ.

Здравейте,
имам един въпрос - сигурно ще ви се стори тъпичък, но няколко пъти вече се опитвам да се свържа с НОИ и никой не ми отговаря. Та въпросът ми е - този ПИК код откъде мога да го получа? Постоянният ми адрес е в Пазарджик, но имам и адресна регистрация в София. Дали е възможно да го получа от тук или трябва да се ходи до Пазарджик?  newsm78

Може - да.

Последна редакция: пт, 08 юли 2011, 19:03 от Boten Mary

# 697
  • Варна
Здравейте!  bouquet

Имам  следния проблем - на 30.07. детето ми става на 2 годинки, а аз от следващата седмица(11.07.) я пускам на ясла. Следователно трябва да си прекратя отпуска по майчинство и да се подадат декларации в НОИ, но счетоводителят ни досега е нямал такъв случай и не е много наясно. Може ли да ми покажете образци на тези декларации, за да мога да си ги изтегля и да му ги дам наготово?  ooooh! Доколкото разбрах от една приятелка са 2 - декларация за прекратяване на отпуска по майчинство и декларация, че се връщам на работа. В какъв срок се подават тези декларации в НОИ, при положение, че аз я пускам от 11.07 на ясла?

# 698
  • Русе
Здравейте!  bouquet

Имам  следния проблем - на 30.07. детето ми става на 2 годинки, а аз от следващата седмица(11.07.) я пускам на ясла. Следователно трябва да си прекратя отпуска по майчинство и да се подадат декларации в НОИ, но счетоводителят ни досега е нямал такъв случай и не е много наясно. Може ли да ми покажете образци на тези декларации, за да мога да си ги изтегля и да му ги дам наготово?  ooooh! Доколкото разбрах от една приятелка са 2 - декларация за прекратяване на отпуска по майчинство и декларация, че се връщам на работа. В какъв срок се подават тези декларации в НОИ, при положение, че аз я пускам от 11.07 на ясла?

http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.12.doc - Срокът е 3 работни дни, броени от 11.07.2011г.
http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.4.doc - Представя се с изплащане на заплати и внасяне на осигуровки за месец юли.

# 699

Това така ли е?

Срокът  на изпитване се удължава с болничния и майчинството. Ако можеш да се задържиш във фирмата, докато ти започне 45 дневния болничен бременност и раждане, след това и да те съкратят, ще си получаваш обезщетение до 410 дни, тоест до годинката на детето. Но си права, могат да те съкратят във всеки един момент. Всъщност ако представиш бележка, че си бременна от лекар, законът те защитава, но не разчитай много на това, защото работодатели има всякакви- за някои няма Кодекс на труда, няма Инспекция по труда.

За съжаление, няма защита като бременна докато е в срок за изпитване.  Sad

tedince7o договорът ни на какво основание е?

# 700
  • Варна
Здравейте!  bouquet

http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.12.doc - Срокът е 3 работни дни, броени от 11.07.2011г.
http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.4.doc - Представя се с изплащане на заплати и внасяне на осигуровки за месец юли.

Силвия, благодаря за бързия отговор!  bouquet Само да попитам, по първата декларация промяна на обстоятелствата е тръгване на детето на детско заведение, но има доказателства за прилагане, какъв документ трябва?

# 701
  • Русе
Някои прилагат бележка от яслата, че от тази дата детето посещава яслата, но не е задължително.

# 702
Здравейте, извинявам се но имам нужда от помощта Ви, интересува ме следното, ако работя на два договора, но единия е граждански- гражданския взима ли се предвид при образуването на майчинските или не? Благодаря предварително за помощта.    bouquet

# 703
Здравейте, извинявам се но имам нужда от помощта Ви, интересува ме следното, ако работя на два договора, но единия е граждански- гражданския взима ли се предвид при образуването на майчинските или не? Благодаря предварително за помощта.    bouquet

Не.

# 704
здравейте момичета ето го и моят случай:)бременна съм и болничният ми изтича на 09.07.2011(събота)той ще е вече 45 дена преди термина ми мислех да отида в понеделник(11.07) за продължение,но нали сега сменят болничните листове с нови и ми казаха да отида във Вторник(12.07) дали ще е проблем да ми го напишат със задна дата,смисъл да нямам проблем от НОИ или от фирмата,че ще е издаден от 12.07.11,а не от 11.07.11!Благодаря предварително:)))  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт