Майчинството счетоводно - 41

• 35 162
  • 736
  •   1
Отговори
# 705
  • Русе
здравейте момичета ето го и моят случай:)бременна съм и болничният ми изтича на 09.07.2011(събота)той ще е вече 45 дена преди термина ми мислех да отида в понеделник(11.07) за продължение,но нали сега сменят болничните листове с нови и ми казаха да отида във Вторник(12.07) дали ще е проблем да ми го напишат със задна дата,смисъл да нямам проблем от НОИ или от фирмата,че ще е издаден от 12.07.11,а не от 11.07.11!Благодаря предварително:)))  bouquet
Няма да е проблем. В графа бележки докторът да напише защо е антидатиран- по технически причини.

# 706
МОЖЕ ДА СТЕ ГО ОБСЪЖДАЛИ, НО ДА ПИТАМ ПАК. ЕДНА ДРУЖКА РАБОТИ В ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ ПО ЗАМЕСТВАНЕ. АКО ЗАБРЕМЕНЕЕ ПРЕДИ ДА Е ИЗТЕКЪЛ СРОКА НА ДОГОВОРА ПО ЗАМЕСТВАНЕТО И ИЗЛЕЗЕ В 45-ДНЕВЕН БОЛНИЧЕН ЩЕ СИ ЗАПАЗИ ЛИ МЯСТОТО. Т.Е. ЩЕ МОЖЕ ЛИ ДА СИ ПОЛУЧАВА МАЙЧИНСТВОТО ДО НАВЪРШВАНЕ НА  2 ГОДИНИ НА ДЕТЕТО. А АКО РАЗБЕРАТ, ЧЕ Е БРЕМЕННА МОГАТ ЛИ ДА ПРЕКРАТЯТ ТОЗИ ВИД ДОГОВОР И НА КАКВО ОСНОВАНИЕ. БЛАГОДАРЯ!!!

Последна редакция: сб, 09 юли 2011, 16:30 от sosmy

# 707
МОЖЕ ДА СТЕ ГО ОБСЪЖДАЛИ, НО ДА ПИТАМ ПАК. ЕДНА ДРУЖКА РАБОТИ В ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ ПО ЗАМЕСТВАНЕ. АКО ЗАБРЕМЕНЕЕ ПРЕДИ ДА Е ИЗТЕКЪЛ СРОКА НА ДОГОВОРА ПО ЗАМЕСТВАНЕТО И ИЗЛЕЗЕ В 45-ДНЕВЕН БОЛНИЧЕН ЩЕ СИ ЗАПАЗИ ЛИ МЯСТОТО. Т.Е. ЩЕ МОЖЕ ЛИ ДА СИ ПОЛУЧАВА МАЙЧИНСТВОТО ДО НАВЪРШВАНЕ НА  2 ГОДИНИ НА ДЕТЕТО. А АКО РАЗБЕРАТ, ЧЕ Е БРЕМЕННА МОГАТ ЛИ ДА ПРЕКРАТЯТ ТОЗИ ВИД ДОГОВОР И НА КАКВО ОСНОВАНИЕ. БЛАГОДАРЯ!!!

Срочните договори се прекратяват с изтичане на срока им, независимо от това дали лицето работи, в отпуск е или е в болничен. Щом е на договор по заместване, той се прекратява със завръщане на титуляра на длъжността. Ако към момента на прекратяване на договора обаче, майката е започнала да ползва отпуск за бременност, раждане и отглежане на дете, тя ще получава обезщетение до изтичане на 410-те дни, независимо от факта, че договора е прекратен.

# 708
А ЗА ВТОРАТА ГОДИНА ОТ МАЙЧИНСТВОТО КАК СТОЯТ НЕЩАТА.

# 709
  • Русе
Трябва да е осигурена, за да получава майчинство. Ако титулярът се завърне в периода на отглеждането, няма право на обезщетение.

# 710
Отработва един ден поне в друга фирма и след това излиза в майчинство за втората година.

# 711
Извинявайте, ако това е коментирано, но нещо не успях да открия информацията, която ме интересува.
Детето ми е над две години, взех си платният и пуснах неплатен отпуск. Оказвасе обаче че само 6 месеца ще мога да ползвам, мислех че мога да взема и 6те месеца от съпругът ми, но явно не е така. Няма как да се върна на работа, защото детето не искам да го давам на ясла. Работодателят ми вече не иска също да се връщам. Аз искам да ме съкратят, за да мога да взимам помощ за безработни, но доколкото разбирам, до навършване на 3 годишна възраст, нямат право да ме съкратят. Единствен вариант ми остава след изтичане на неплатения ми отпуск, да се разделим по взаимно съгласие, което обаче не ме устройва. Да имате идея какво може да се направи?
До 3 годишна възраст на детето се ползваш от закрилата на закона. Но ако ти си съгласна, не виждам проблем работодателят да те съкрати, така че по-дълго време да вземаш обезщетение за безработица. Ако ти не правиш проблем в Инспекцията по труда, че насила си била съкратена, няма да има проблеми и за двете страни. В края на краищата безброй са майките, които са били съкратени в този период, без да се иска съгласието на ИТ. Така че говори с работодателя си и си уредете взаимоотношенията по изгоден и за двете страни начин.
Няма как да стане това, за съжаление...Sad и държавата ги следи тези работи, защото ако нямам против да са ме съкратили, значи е по взаимно съгласие ...говорих със счетоводството...

# 712
  • София
аз нях съкратена, точно седмица след 2-та годинка на дъщеря ми. Стига работодателя да има желание, има начини.

# 713
явно не им се рискува...ще ме ядосат накрая да ги карам да работя още няколко месеца...но не си го представям това...насила да ходиш на работа някъде....
Geraldine, ти си подала значи документи за безработна? Какво обезщетение горе долу ще получаваш, предвид дохода от 240 лв за последната ти година? И как ли се отчита неплатената отпуска като база за обезщетение за безработица?

Последна редакция: нд, 10 юли 2011, 10:10 от mig987

# 714
аз нях съкратена, точно седмица след 2-та годинка на дъщеря ми. Стига работодателя да има желание, има начини.

Много зависи в кое БТ ще се регистрираш. Има бюра, в които много обичат да се изживявт като адвокати и вместо да регистрират майката и обясняват как съкращаването без разрешение на БТ е незаконно и тя трябва да го оспори, защото има право на работата си. Да не говорим, че самото БТ може да подаде сигнал в ИТ и после да създадете проблеми на работодателя, без дори да искате.
Така че не е само до желание на работодателя да ви съкрати. Това е огромен риск за него.

# 715
  • София
Жената, с която аз разговарях се усмихна като и казах, че така и съм предполагала, че ще стане, като стана въпрос за съкращението. Силно се съмнявам, че БТ ще тръгне да създава проблеми на работодател, без подадена жалба... трябва да са бесни ентусиасти... това са държавни служители все пак...

# 716
Понеже това би било в ущърб на държавата - защото така ще изплащат повече пари и вероятно има такава възможност да контролират това да не става...Чудя се просто ако парите са твърде малко(заради неплатената отпуска), дали изобщо си струва да се занимавам и да търся някакви начини...По взаимно съгласие ще взимам 4 месеца по 120 лв.

# 717
Точно това е причината. Ако можеш да се върнеш на работа и да не получаваш обезщетение 6 -10 месеца, това е по-добре за държавата. А те са държавни служители.
Пак казвам, зависи от конкретното БТ.

# 718
  • Бургас
Наистина някои БТ го правят!

# 719
  • София
Това, обаче не би било в моя защита. За мен много по-изгодно е да взимам обезщетение, отколкото да стоя в неплатен отпуск поради липса на работа. Не, че си мисля, че за тях целта е да ме защитят де...

Общи условия

Активация на акаунт