Майчинството счетоводно - 41

• 35 189
  • 736
  •   1
Отговори
# 720
Изобщо в случая не само че не е в защита на майките, а си е направо прецакване, защото аз примерно искам да си го гледам детето поне до 3 години, а те не ми позволяват, а на всичко отгоре не може и да ме съкратят...това е положението....а бях се разбрала със шефа ми дори да ми плати осигуровките нормално за месеца, в който щеше да ми даде предизвестие, което значително щеше да повиши парите за безработица....

# 721
Здравейте, колко време след подаването на декларациите за майчинство трябва да имам превод. Става дума за декларациите, които се подават в НОИ след третия болничен. Понеже третият ми болничен беше до 1 май, него ми го изплатиха, но от тогава, за май и за юни, не са ми превеждали нищо. Благодаря.

# 722
  • София-Младост
Здравейте, колко време след подаването на декларациите за майчинство трябва да имам превод. Става дума за декларациите, които се подават в НОИ след третия болничен. Понеже третият ми болничен беше до 1 май, него ми го изплатиха, но от тогава, за май и за юни, не са ми превеждали нищо. Благодаря.
Провери в сайта на НОИ кога ти е подадена декларацията 135-410 дни.

# 723
Подадена е преди 3 седмици.

# 724
Отново се включвам с въпрос. След като противоречиво, но все пак отговорите ви  на предния ми въпрос ме карат да мисля, че това с бащинството след шестия месец при нашия казус е трудно постижимо. Дали пък не е възможно бащата като родител настойник да ползва майчинство вместо майката при същите обстоятелства?/майката(аз) няма право на обезщетение, няма нужния стаж и към момента на раждането е безработна, ако това въобще има значение/ В крайна сметка таткото иска да помага в отглеждането на децата си, какви опции има въобще?  newsm78

# 725
Здравейте!
Както винаги при сложни казуси, адресирам въпроса си тук newsm78
Питането ми е следното:Бременна съм с второ детенце и термина ми е 15.03.2012(Дай Боже всичко да е наред) и както се очертава май ще остана без майчинство....Останах без работа от 01.07.2010(от когато ми влизат в сила 18 месеца назад), започнах работа на 01.04.2011 и ме осигуряват на 450лв.Поз изчисленията от този калкулатор http://osigurovki.info/MaternityCalculator.aspx излиза, че май няма да получавам никакви пари.Дали мога да променя нещо, ако помоля работодателя да ме осигурява на по-висока заплата като си поема сама пълните осигуровкит изцяло или сумата за осигуровките ще се изравни с това, което евентуално ще получавам като майчинство.
Ако имате и други съвети, ще ви бъда много благодарна!
Мерси!
Бих искала, ако може да ми отговори някой на питането и дали периода, ч който съм била безработна ще повлияе по няккакъв начин и къде мога да си изчисля осигуровките!
Благодаря!

# 726
  • София-Младост
Подадена е преди 3 седмици.
Значи би трябвало тази седмица да получиш пари, срока принципно е 15 работни дни от подаване на документите.
Здравейте!
Както винаги при сложни казуси, адресирам въпроса си тук newsm78
Питането ми е следното:Бременна съм с второ детенце и термина ми е 15.03.2012(Дай Боже всичко да е наред) и както се очертава май ще остана без майчинство....Останах без работа от 01.07.2010(от когато ми влизат в сила 18 месеца назад), започнах работа на 01.04.2011 и ме осигуряват на 450лв.Поз изчисленията от този калкулатор http://osigurovki.info/MaternityCalculator.aspx излиза, че май няма да получавам никакви пари.Дали мога да променя нещо, ако помоля работодателя да ме осигурява на по-висока заплата като си поема сама пълните осигуровкит изцяло или сумата за осигуровките ще се изравни с това, което евентуално ще получавам като майчинство.
Ако имате и други съвети, ще ви бъда много благодарна!
Мерси!
Бих искала, ако може да ми отговори някой на питането и дали периода, ч който съм била безработна ще повлияе по няккакъв начин и къде мога да си изчисля осигуровките!
Благодаря!
За този период като база се взима МРЗ за страната.

# 727
Отново се включвам с въпрос. След като противоречиво, но все пак отговорите ви  на предния ми въпрос ме карат да мисля, че това с бащинството след шестия месец при нашия казус е трудно постижимо. Дали пък не е възможно бащата като родител настойник да ползва майчинство вместо майката при същите обстоятелства?/майката(аз) няма право на обезщетение, няма нужния стаж и към момента на раждането е безработна, ако това въобще има значение/ В крайна сметка таткото иска да помага в отглеждането на децата си, какви опции има въобще?  newsm78
Най-добре задайте въпроса си към НОИ.
Аз лично мисля, че във вашия случай бащата няма право на този отпуск. Причината е, че Вие не сте осигурено лице и не сте в отпуск за бременност и раждане. В такъв случай няма какво да прехвърлите на бащата. ако бяхте осигурена към датата на заявление декларация по чл.50, 51 от КСО тогава щеше да има право бащата да ползва отпуска след шестия месец, независимо, че Вие нямате необходимия стаж.
Може и да бъркам за това съвета ми е да си отправите запитването към НОИ.

# 728
Здравейте!
Синът ми е на 1г. и 6м. и от август месец мисля да го пускам на ясла. В момента съм в застъпено майчинство с второто ми дете (на 1м.) и ме интересува дали след като тръгне големият на ясла,  трябва да подавам някакви документи в НОИ (за промяна на обстоятелствата) и ще имам ли право на тези 120 лв. за него, докато навърши 2 години, независимо че е на ясла.

# 729
  • Пловдив
Здравейте!
Синът ми е на 1г. и 6м. и от август месец мисля да го пускам на ясла. В момента съм в застъпено майчинство с второто ми дете (на 1м.) и ме интересува дали след като тръгне големият на ясла,  трябва да подавам някакви документи в НОИ-не,не трябва (за промяна на обстоятелствата) и ще имам ли право на тези 120 лв. за него, докато навърши 2 години, независимо че е на ясла.-да ,имаш право,вапреку яслата

# 730
Ако вземам постоянен болничен до края на бременността,майчинството ще ми падне ли под 240 (защото толкова ще получавам)? newsm78

# 731
  • Пловдив
Ако вземам постоянен болничен до края на бременността,майчинството ще ми падне ли под 240 (защото толкова ще получавам)? newsm78

доста хора ти написаха,4е не може да е по-малко от 240 лв ..........................

# 732
  • София
Здравейте! Вероятно във всичките теми има някъде отговор на моя въпрос, за което се извинявам. В момента отглеждам детето си и след един месец ми изтича отпуска по майчинство. Проблема е, че работата на която се водя официално не са ми истински работодатели и нямат ангажименти към мен. Въпроса ми е - по какъв начин могат да ме освободят, понеже нали майките на деца до 3 години са защитен от закона. Ако пък е по взаимно съгласие на борсата няма да мога да се запиша, не че храня големи надежди за там де  Confused Другата опция която ми идва на акъл, ако си пусна неплатен отпуск за отглеждане на дете до 3 години май се води осигуровките които трябва да се плащат, нормалните като преди да родя ли ще бъдат. Въобще всякакви съвети приемам, по принцип избягвам да минавам метър, но сега с малко дете, което няма кои да гледа, не е прието на ясла шансовете ми да си намеря работа са доста малки и трябва да измисля най-щадящият вариант.

# 733
  • София-Младост
Здравейте! Вероятно във всичките теми има някъде отговор на моя въпрос, за което се извинявам. В момента отглеждам детето си и след един месец ми изтича отпуска по майчинство. Проблема е, че работата на която се водя официално не са ми истински работодатели и нямат ангажименти към мен. Въпроса ми е - по какъв начин могат да ме освободят, понеже нали майките на деца до 3 години са защитен от закона. Ако пък е по взаимно съгласие на борсата няма да мога да се запиша, не че храня големи надежди за там де  Confused Другата опция която ми идва на акъл, ако си пусна неплатен отпуск за отглеждане на дете до 3 години май се води осигуровките които трябва да се плащат, нормалните като преди да родя ли ще бъдат. Въобще всякакви съвети приемам, по принцип избягвам да минавам метър, но сега с малко дете, което няма кои да гледа, не е прието на ясла шансовете ми да си намеря работа са доста малки и трябва да измисля най-щадящият вариант.
Защо да не може по взаимно съгласие...може разбира се, но на борсата ще си за 4 месеца при минимално обезщетение 7,20лв./ ден.
Неплатения за дете до 8г. възраст е 6 месецеа за всеки родител. Плащат се само здравни, около 17 лв. на месец.

# 734
Здравейте, предстои ми да излизам в болничен /в момента съм в 4-ти месец бременна/.
Искам да попитам по време на този болничен, а и по време на майчинството ми - какви осигуровки се внасят от работодателя - само за фонд "Здравно осигуряване" или и за фонд "Общо заболяване и майчинство"?? И какви са те като размер на брутна заплата от 400 лв?
До момента съм осиугурявана на тази сума, но ми беше казано от работодателя, след като разбра за състоянието ми, че трябва да му ги давам на ръка. Не съм се съгласявала към този момент, защото знам, че не е редно. Но все пак се интересувам за какви суми става въпрос.
Благодаря ви.

Общи условия

Активация на акаунт