9 ФЕГ

• 125 789
  • 739
  •   1
Отговори
# 255
Не са правили контролно до момента. Ще има някакво писмено препитване (не смея да употребя термин, по мое време всичко беше контролно или класно, сега има повече наименования:-)) в понеделник, 30 септември.

# 256
  • Пловдив
    Интересно ми е върху какво са правили контролно /след като са едва на нулевия урок/ и в какво се състои то? Да речем, че след този "предначинателен" урок може да се прави диктовка - съгласна съм. Но думата контролно по определение предполага прилагане на граматически категории, каквито те още далеч не познават. Освен пък да е върху мъжки и женски род на имената на националностите...?

Мъжки и женски род пак си е граматика ... а на националностите в мъжки и женски род има толкова особености, че спокойно може да се направи контролна само на това. Както и на това коя държава е в мъжки и коя в женски род. и ако са им дали да научат глагола съм, чудесн препитване може да се спретне.
За спрежението на съм и имам - моята учителка казваше "На сън да те бутнат, трябва да ги кажеш"

# 257
    Естествено, нали като спомагателни глаголи влизат в състава на толкова много сложни времена! #Crazy

# 258
Трябваше да правят тест в петък, но тест нямало за голяма радост на децата.
За събота и неделя са им дали да разучават песен на френски, която трябва само да се научат да четат, а в понеделник ще я превеждат. Госпожата казала,че я има в you tube и от там може да я чуят. Песента е много приятна и сега я разучава с малкия си брат, който с голямо желание се включи в пеенето.

# 259
  • София
Моля да качите линк на песента, когато я намерите.  Peace

# 260
Заповядайте!
Много приятна песен, дори за незнаещите френски, като мен.
http://www.youtube.com/watch?v=0bKKmK5AMag

# 261
      Наистина е приятна, особено с това, че вътре се споменава и България, и то на едно от първите места. За повишаване на интереса и настроението става, но за учене на език песните не са най-доброто начало. Особено при френския, при който - като никъде другаде - има една гласна, която се прескача и се произнася само в поезията и в песните, и то не винаги, а в зависимост от изискванията на ритъма - нямото е. Пример: http://www.youtube.com/watch?v=NRYud-ji_t8

# 262
  • Пловдив
Права си, само че в дадената на децата песен е точно обратното - куп липсващи гласни /в текста са отбелязани с апостроф/, там, където по принцип ги има.
Това упражнение с песничката бих им го дала на по-късен етап. Има и много други песни, със страхотни текстове и прекрасна музика, които могат да се използват за разведряване на обстановката в часовете.

# 263
    Точно това имах предвид, определено е за по-късен етап поради почти жаргонния й френски...

# 264
  • София
Благодаря, ето нещо като реванш http://www.youtube.com/watch?v=L24vaxNH91w

# 265
    Неда, благодарим за хубавото предложение!
    За добро произношение е полезно да се слуша и едновременно да се чете текста. Затова още едно такова предложение с ясна дикция и написан в субтитри текст:
     http://www.youtube.com/watch?v=lOTn90Rn2vs
     http://www.youtube.com/watch?v=pEKUj_QXyp4
     Едно от най-уникалните неща, които вдъхновяват при френския, е вечният френски шансон с невероятен поетичен текст...

Последна редакция: чт, 03 окт 2013, 12:54 от Мари дьо ла Фер

# 266
 Neda, Мари дьо ла Фер, благодаря за песните!
Получихме първата слаба оценка по езика  Embarassed, но тя идва като резултат от "положените" усилия на младежа. Ще се стяга, няма как !

# 267
     Инна, не е въпрос само на полагане на усилия. В началото е много сложно да се справиш сам с намиране на подход към ученето. А и особено ме тревожи фактът, че не обръщат внимание на произношението, поне не достатъчно - просто нямат време. Така е направен учебникът, че за привикване към произношение и за обучение в четене няма отделени достатъчно занятия. А от друга страна ги изпитват на писмени упражнения... Работех с жена, учила тук 5 години в гимназия /Вярно, не от 9 ФЕГ, но от следващия ешелон добри езикови училища/ , следвала 4 години в Тулуза и пак беше с ужасно "дърварско" произношение. Просто с това трябва да се започне!

# 268
Преди години в гимназията ни се падна класна, която ни забрани първите две-три седмици да носим дори химикалки по френски. Повтаряхме като папагали с един магнетофон. Изкара най-доброто от нас Mr. Green и каза: "Утре си пригответе 7 тетрадки". Абсолютно най-важното в началото е произношението.

# 269
Никога не съм учила френски, завършила съм английска гимназия, но по въпроса за произношението - много зависи от конкретния човек и усилията, които полага. Слушаве на езика му е майката и упражнения по повтаряне. По-музикалните хора, т.е. тези с по-добър музикален слух, по-лесно се справят с произношението. Забелязала съм по себе си, че се влияя от човека, с когото говоря английски - с индийци и други азиатци неизбежно и аз започвам леко като тях... с американци и британци също усещам разлики в собственото си говорене. Не съм живяла в англоезична среда и са ме усещали понякога, че съм от Източна Европа, преди да кажа откъде съм. Аз например на секундата разпознавам руснаците, когато говорят английски.
Т.е. с всичко това исках да кажа, че произношението е нещо индивидуално и вероятно на всеки език всеки чужденец дълго време си има акцент, дори и години след като е живял в средата.  

Grinning А може би трябваше да уча френски, р-то ми е абсолютно френско, често ми го казват:-)

Общи условия

Активация на акаунт