9 ФЕГ

• 125 772
  • 739
  •   1
Отговори
# 660
  • София

Благодаря  bouquet

# 661
  • Plovdiv, Bulgaria
Извинявам се, че нахлувам в темата, но бих искала да попитам следното: Внучката ми иска да кандидатства след 7 клас  във френската гимназия, но досега не е учила този език. Смятате ли, че е възможно да се справя с материала /ако приемем условно, че бала ще и стигне за там/?

да, но и малко уроци през лятото няма да навредят

# 662
Чудя се защо е толкова непопулярен френският език в България...цял свят го учи усилено, докато в БГ има само няколко училища с френски, където да се учи сериозно...

# 663
    Защото самите французи не полагат кой знае какви усилия да стимулират ученето му в България. И защото са написали ужасни учебници за чужденци, а в нашите езикови гимназии ги купуват именно тях и преподават по тях без никаква коригираща трезвост. Граматиката, която ние изучавахме за две години, и то със занималня всеки ден /т.е. 8 часа дневно френски/, сега се учи в първата година, и то  без да има време  да се упражнява, а за лексиката съвсем няма време. Факторът незаинтересовани учители не коментирам...

# 664
  • Пловдив
Мари дьо ла Фер, учебниците не се купуват от ЕГ, а МОН определя по кои да се учи. Най-много да дадат избор между две или три издателства, или два учебника на едно издателство.
За това, че френските методики са ужасни, спор няма. Това е тенденция сигурно от над 15 години. Правят системите за разговорен френски, които са абсолютно неподходящи за обучение в българска ЕГ. Няма текстове, няма лексика, няма упражнения за граматика. Въпросът опира до това кой ги избира тези учебници, кой е вносителят им в БГ и каква е връзката между тях.  Confused

Френският отдавна не е на мода. В Пловдив примерно вече няма нито едно училище с ранно езиково обучение по френски, нито френски като пръв език в прогимназия. Във ФЕГ влизат деца с по-нисък бал. За една немалка част от тях френският не е бил желан език за изучаване. И от там идва огромния спад в интереса и обучението. Стига се до там, че от ФЕГ с първи език френски излизат с по-добра подготовка по английски, отколкото по френски.
Незаинтересовани учители има навсякъде и по всички предмети. Аз пък познавам толкова много учители по френски в езикови гимназии, които дават всичко от себе си, но какво получават насреща ... 

# 665
  • Русе
Аз пък търсейки сега информация за френски университети и четейки и тук си мисля, че лошата реклама на френските университети донякъде може да е причина. От както започнаха лудите реклами на немски, холандски и други немско говорящи университети и колежи и факта, че образованието там е по-евтино или безплатно доведоха до популяризирането на немския език. Много родители, с които говоря записват децата си на немски с цел по-нататъшно образование в немско говоряща страна. Никой не казва, че и във Франция е в пъти по-евтино. Консултантските фирми почти не работят с френски университети - имам три отговора от такива фирми, че не могат да ми помогнат с информация за френски и не работят с Канадски университети. Sad
В София вероятно има и добри учители и по-голям избор, тук в провинцията (макар, че сме голям град) изключително трудно се намира читав учител по език, а за френски учителите се броят на пръстите на едната ръка. След загубена година и половина, най-после намерих и детето за два месеца дръпна много напред, влюбена е в езика макар и много труден.

# 666
За мен е предимство , че ФЕ "не е на мода" - толкова по-лесно реализиращи ще са нашите деца, които го знаят.
 Между другото, тези дни разбрах , че не знаеш ли Френски език
, не можеш да станеш Генерален секретар на ООН Mr. Green Що ли не е така с Немския или Испанския например? newsm78

Що се отнася до учебниците - синът ми си донесе от едно пътуване до Франция техни учебници по Химия и Физика - ами страхотно поднесен труден материал, разбираем език, забавни опити.....Значи могат да правят учебници, просто някой някъде в МОН не избира подходящи.

За Френските университети - лоша реклама не съм срещала, по-скоро няма никаква. Само за заинтересованите се дава инфо от разните фирми в сферата, а Канада по-скоро се поставя под общ знаменател със САЩ.

Чудесно е , че са модерни Британски, Немски,Холандски унита - това за мен е по-малка конкуренция за Франкофонските страни, а добри специалности и учебни заведения там не липсват . Специално ние се интересуваме от техните висши училища от веригата INSA - имат добри програми, с предшестващо шест седмично лятно подготвително училище по мат., физика, химия, френски, за да се намали първоначалния стрес за чуждестранните студенти. Предлагат се отлични обменни програми с университети в Европа и останалия свят.....

Последна редакция: чт, 18 фев 2016, 16:15 от ellis

# 667
  • Русе

За Френските университети - лоша реклама не съм срещала, по-скоро няма никаква. Само за заинтересованите се дава инфо от разните фирми в сферата, а Канада по-скоро се поставя под общ знаменател със САЩ.

Чудесно е , че са модерни Британски, Немски,Холандски унита - това за мен е по-малка конкуренция за Франкофонските страни, а добри специалности и учебни заведения там не липсват . Специално ние се интересуваме от техните висши училища от веригата INSA - имат добри програми, с предшестващо шест седмично лятно подготвително училище по мат., физика, химия, френски, за да се намали първоначалния стрес за чуждестранните студенти. Предлагат се отлични обменни програми с университети в Европа и останалия свят.....

"Лоша реклама" имах предвид "лошо рекламирани". INSA ca университети с научни дисциплини? или бъркам.

# 668
Понеже не касае ФЕГ, ще ти отговоря в темата за Френските университети.

# 669
    . Граматиката, която ние изучавахме за две години, и то със занималня всеки ден /т.е. 8 часа дневно френски/, сега се учи в първата година, и то  без да има време  да се упражнява, а за лексиката съвсем няма време.
[/quote
И в НГ е така. Защо езиковите гимнации не са запазили занималните и др. неща... Sad

# 670
  • Пловдив
Защото има делегирани бюджети.  Peace

# 671
Защото има делегирани бюджети.  Peace
newsm10 И защото на държавата не и се дават пари... най-вече.Като има нужда от 8 часово обучение да определят двойна субсидия за 1 ученик и готово.Да ама не!

Последна редакция: чт, 18 фев 2016, 15:56 от ROKI_MAKI

# 672
    Те се чудят как да намалят още и без това недостатъчните часове след 8-ми клас! От 9-ти клас нататък обучението по езика си става направо факултативно - който иска да учи, трябва да търси начин едва ли не да се спасява поединично. 

# 673
    Те се чудят как да намалят още и без това недостатъчните часове след 8-ми клас! От 9-ти клас нататък обучението по езика си става направо факултативно - който иска да учи, трябва да търси начин едва ли не да се спасява поединично. 
Еми...нали сме вече европейци, а там доброто обучение е в частните училища. Та натам вървят нещата май  Simple SmileКакто и да го погледнеш , става въпрос за пари.

# 674
  • София
Извинявам се, че нахлувам в темата, но бих искала да попитам следното: Внучката ми иска да кандидатства след 7 клас  във френската гимназия, но досега не е учила този език. Смятате ли, че е възможно да се справя с материала /ако приемем условно, че бала ще и стигне за там/?

Почват от 0-та, трудно е, но който има желание и мотивация се справя. Моята е осмокласничка, първият и сблъсък с френския беше на 16 септември. Първите месеци и беше много трудно, но изплува. Даже завърши първи срок с 6-ца, сега ще ходи и на втори кръг на олимпиадата. Влюбена е в езика.

По въпроса с учебниците. Аз съм завършила английска гимназия и много добре си спомням учебниците в подгответо, нищо че не бяха френски. Ами съвсем друг вид имаха - едни здрави текстове за четене и преразказване, а не лъскави корици, диалози и картинки.

Моята има интерес към езика и непрекъснато търси допълнително материали. Записа се във френския център и взема от там материали - чете и слуша. Най-смешното е, че изрови едни учебници на баба си от 1960 и някоя си година - т.нар. учебници на Може - едни такива със сини корици и каза, че това са най-готините учебници, които е виждала по езика. За сега ни се падна печена учителка във ФЕГ, дано догодина ги поеме нагоре. Не знам каква е системата, дали подготвителните учителки продължават с тях. Някой да сподели, ако знае.

И мен не ме притеснява това, че френският не е модерен, след като девойката го избра със сърцето си, ще си намери пътя в живота.

Наистина малко се знае за френските университети, но двама от колегите ми са възпитаници на френски университети, на единия и щерката завърши във Франция, и от тях знам, че има добри възможности във Франция. Все още не сме проучвали, че нашата девойка е осмокласничка, но тепърва ще разучаваме.

Общи условия

Активация на акаунт