Няма да печелят само КАТ-аджиите, я!

• 16 308
  • 299
  •   1
Отговори
# 30
Според Акта е нарушил Чл.6 от ЗБЛД и по този повод му се присъжда 50 лв.глоба. Какво гласи съответния член, може ли някой да ме упъти?

# 31
В случая става въпрос за буквоядство, не се правете, че не разбирате казуса. Не мога да повярвам, че всяка една, която смята, че полицията е действала правомерно, НАВСЯКЪДЕ, по ВСЯКО време носи личната си карта. Дори до кварталния магазин.

Аз казуса го разбирам, както си мислех че личи от написаното. Буквоядство е да, но буквите ги има.
Неприятно е, знам, шансът да се случи е минимален, не е и от най смислените каузи, да не използвам по силна дума. Но какво от това?
Мен са ме глобявали защото на пуст междуградски път настъпих леко непрекъснатата линия докато изпреваря трактор, който се тътри предвидливо съвсем вдясно. Пак беше буквоядство, ама и аз бях в нарушение. Не ме разбирайте погрешно, утре сигурно пак ще постъпя по същия наин в същата ситуация, но знам, че ако ме глобят е с право.

и стига вече с това местожовеене, моля ви:) тук във Вали Фордж времето е прекрасно, пием коняк с шампанско и си носим личните карти в портфейла.

# 32
ППП - аз съм единственият радетел в тази страна за задължителното изучаване на основи на правото!!!!

Идеята всъщност е чудесна, наистина. Защото в повечето случаи не си знаем не само задълженията, но и правата.

Нищо не си знаем.

Бижу,

Чл. 6. Гражданите са длъжни при поискване от компетентните длъжностни лица, определени със закон, да удостоверят своята самоличност.
ПП. - в нарушение е детето. Обаче!!! тъй като глобата не е минималната (която не подлежи на обжалване), ти можеш да не я платиш или да я обжалваш. Аз бих постъпила така.

# 33
Добре де, няма ли някоя добра душа да ми каже какво пише с този чл. 6 от ЗБЛД. Моля. Учтиво.

ОК, мерси аргун. Искате да кажете, че един съд ще изтълкува "удостоверяването" след "поискване" да стане на секундата?
Ами ако ми треперят ръцете и ми отнеме 10 минути да си извадя картата от чантата, какво; кой ще определи кое е разумно време?
И в този текст не пише с какво се удостоверява самоличност, нали? Ами ако имам книжка, от коята очевидно се пули снимка на моя милост, пак ли ще ме глоби милиционерът, ха?
Бе-зо-бра-зи-е, това е безобразие.

Последна редакция: чт, 02 юни 2011, 22:46 от Алиса

# 34
  • Варна
Argun, той е можел да удостовери самоличността си. Просто е трябвало да го придружат до училището.

# 35
Добре де, ако наистина съм слязла пред блока да метна боклука в контейнера ще ме глобят ли, че съм без лична карта? Или ще дойдат до вкъщи да им я покажа? Та в този ред на мисли дали съм излязла пред блока или съм на плажа пред хотела или до съседната сграда да си купя закуска е все едно и също. И аз не бих платила глобата.

# 36
Аз пак да попитам тъпо и упорито и отивам да си пия чая:
Като как се пише акт на лице без АйДи? М?
На какво основание?

# 37
Argun, той е можел да удостовери самоличността си. Просто е трябвало да го придружат до училището.

[/quote

В закона никъде не е казано докъде могат да го придружат - дали до училището или до съседния квартал.

Няма смисъл да чепкаме минал случай, освен ако Бижу няма намерението да обжалва, при което аз лично бих я подкрепила. В обратния случай просто трябва да инструктира детето как са комуникира с органите на реда.

# 38
и стига вече с това местожовеене, моля ви:) тук във Вали Фордж времето е прекрасно, пием коняк с шампанско и си носим личните карти в портфейла.
Не, не стига! И скоро няма да ви стигне(в смисъл на настигне). Да сте живи и здрави, пийте едно и за нас!

# 39
Добре де, ако наистина съм слязла пред блока да метна боклука в контейнера ще ме глобят ли, че съм без лична карта? ...

Да.
По закон.
Обаче нищо не ти пречи да тренираш "г-н полицай, чакайте да звънна на милото", дава ефект  Peace

# 40
Е, сигурно ако те проверят до контейнера ще се смилят да се качат до вас за идентификация:)
Но аз предполагам че първо са ги натиснали за някаква акция покрай училищшата, и второ, синът на Бижу и в училище  е нямал ЛК. Дали ученическата карта е идент. документ не знам, но се съмнявам.

в тези теми винаги установявам, че съм дребно параноясало човече, което не изнася служебни документи, защото може да го блъсне кола, винаги си нося ЛК, за да може като ме блъсне да ме познаят, вкл, кръвната група- защото с целия си късмерт съм 0-, и т.н. Embarassed

# 41
  • Варна
Честно казано, предпочитам да не си нося л.к на плажа и да ме глобят. Вместо да ми я откраднат, да ме глобят за загубата и да си изгубя времето за вадене на нова.

Училищната карта би могла да се тълкува като документ за самоличност.
5) (Нова - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Български лични документи по смисъла на този закон са:

1. документи за самоличност;

2. свидетелство за управление на моторно превозно средство;

3. документи за пребиваване

Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) (1) Документите за самоличност удостоверяват самоличността, а при необходимост - и гражданството, чрез съдържащите се в тях данни.

(2) Самоличността на българските граждани може да се удостоверява със заместващи документи или с други документи по реда и в случаите, определени със закон.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на този закон:

1. "Документ за самоличност" е удостоверителен документ, издаден от компетентните органи на Република България с цел индивидуална идентификация на българските и чуждестранните граждани.

2. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) "Нередовен български личен документ" е този, който:

а) не е издаден по реда на този закон и не съдържа данните, предвидени в него;

б) не е официално заверен от органа, който го е издал, когато това се изисква, или е издаден от лице или орган, които не са компетентни;

в) не позволява установяване самоличността на притежателя му по снимката;

Последна редакция: чт, 02 юни 2011, 22:55 от Приятно ми е - Богиня!

# 42
Ама не пише така в закона, нали? Пише, че си длъжен да покажеш кой си, ама не пише с какво време разпологаш за това, нали?
Контрастирайте 2 ситуации.
(1) На летището съм, искам да се кача на самолет и ми  искат паспорта.
(2) Хвърлям кофата и не щеш ли иззад казана изскача милиционер и ми иска паспорта.

# 43
...второ, синът на Бижу и в училище  е нямал ЛК. Дали ученическата карта е идент. документ не знам, но се съмнявам.
Нямаш основание да се съмняваш! Документ е и той е обяснил къде му е ученическата лична карта, която е поискана след като е нямал гражданска лична карта.

Честно казано, предпочитам да не си нося л.к на плажа и да ме глобят. Вместо да ми я откраднат, да ме глобят за загубата и да си изгубя времето за вадене на нова.
Ако са решили да те глобят, не се безпокой, ще намерят за какво да те глобят.

Сина ми гледа малко лошо, та предизвиква други мъжкари с това... беля си е. Confused Но никога не е невъзпитан, груб или заядлив.

# 44
Честно казано, предпочитам да не си нося л.к на плажа и да ме глобят. ...

Аз също. Но имам преснета такава (покрай кучето) и понеже съм чела закона, не се репча много.много на полицаите.
Много ви моля да прочетете закона за БДС и да информирате децата си, това спестява много тревоги.
Полицаите далеч не са такива изроди, каквито изглеждат отдалеч.

Общи условия

Активация на акаунт