Отговори
# 15
Не знам точно. Може би сам ще ми "подскаже", когато му дойде времето. Още няма 6 години, ще го мисля, нека стане поне на 7-8. Но няма определна възраст, да каже родителят, че ето, това е възрастта, вече може да излиза навън сам.

# 16
Ами мен не ме притесняват само "опасните" възрастни. Не можеш да си представиш какви дивотии раждат дори единадесетгодишни главици. Винаги в такива моменти си задавам въпроса "Ами ако не бях там?" и дори не смея да си представя какво би се случило и колко пострадали би имало.
Аз като дете, от 6-7 годишна бях сама навън. Ама заедно с още сто деца във вътрешния двор между кооперациите. Непрекъснато от прозорците току се протягаше някоя майка и подвикваше на подопечното да й се представи пред погледа. Не сме били съвсем без надзор. Но сега моите деца играят с приятелите си в една градинка, която е на около 500 м. от вкъщи. Не мога да ги виждам и да реагирам навреме.

# 17
Да, едно време сме били навън "сами" от около 6 годишни, ама сами е в кавички, щото винаги имаше някоя баба, майка или комшия, дето веднага вземаше мерки точно преди да вържем консервата на опашката на котката или да се изпозастреляме с фунийки с карфици в средата  #Crazy
Сега гледам съседските деца на по 6-7 са навън с колелетата, но периодично някоя майка или баба излиза и ги проверява, а и все има някой навън, който а може да вземе мерки, ако му се стори, че нещо им се върти в главата  Wink
Моето вероятно и то там някъде ще излиза само извън двора, иначе на двора и сега го пускам, като му хвърлям по едно око от прозореца.

# 18
В Брюксел го псуках да слиза долу на тротоара да рисува с тебешири (ние бяхме на третия етаж, мятах по едно око презпрозореца, ноа ко е имало да става нещо, нямаше да мога да реагрим). Сега се преместихме в къща и е по цял ден сам навън, с деца или без. Ограничава се с карето, където живеем, има 38 къщи, съседите гледат, кара колело, ходи на гости при другите деца, спокойна съм.  Simple Smile

Тук съм чела, че деца на тази възраст играят сами нвън в малките градове.

# 19
Най-малко 10г - ама то тогава вече едва ли ще им е интересно да играят по плащадки.  Wink
Като под "сами" имам пред вид наистина без наблюдение на възрастен. Иначе ако има друга позната майка или баба там, или ако имам видимост към площадката  - може би към 7-8г.
Едно време нас ни пускаха на площадките до блоковете и по-малки, но времената бяха други.

# 20
Най-малко 10г - ама то тогава вече едва ли ще им е интересно да играят по плащадки.  Wink

О, играят, играят. А и предпочитат да са с придружител - много по-удобно е.

# 21
Виждам доста големи(според мен) деца,на които все някой от някъде дава напътствия "Не там,не така"

на колко години са тези доста големи, според теб?

по мои наблюдения далеч повече са "безпризорните", които обикалят без видим (или невидим) родителски контрол, и то на 2-3 годишна възраст...
що се отнася за нас, може би към края на първи клас ще започна да го пускам да се прибира сам от училище... училището е под балкона ми  Mr. Green но за повече от това - не съм сигурна кога... за малкия - има доста време да почака...

# 22
Рано им е, мисля аз. То си зависи и къде живее детето. Ако е на шумна улица и трафика е чест няма как да се пусне само. Ако, обаче е в малко градче, спокойна и глуха уличка- защо не.
Ние живеем на оживена улица и въпреки, че имаме близки площадки пак се пресича и не е безопасно, не бих ги пуснала още дълго време сами.

# 23
Едва напоследък пускам моята пред блока. Обикновено я виждам, но ние сме на 7-я етаж, така че голяма полза от това няма...
Пускам я със страх и оказа се, има защо: снощи се появих точно навреме да я отърва само с 3 синки от глутница озверели безпризорни, които се самоотглеждат по улиците от около 4-годишни. Когато имат родители наблизо, са още по-опасни. Едното (10-годишно) беше готово и на мен да налети, че и с майка си ме заплаши.

# 24
Ние живеем до училището.Блока ни е почти в двора му.От около месец се престраших да го пускам сам,но съм на тръни и съм на терасата през 10 минути,Синът ми е на 8 .Обажда ми се винаги ,когато реши да ходи да си купува вода или сладолед.Но ,като цяло ,ако условията не ми позволяваха да го пускам сам ,мисля ,че на 8 е малък да излиза без мен навън .Поне до 10 годишни трябва да си излизат с придружител .

# 25
Зависи до голяма степен от местоживеенето.
В нашия град масово децата играят сами навън по на 7-8 години. В това отношение почти нищо не се е променило спрямо моето детство. Само местата за игра все повече намаляват, заети от грозни ламаринени гаражи или от паркирани коли.  Sad

# 26
  • София
Пред блока имаме хубава, обезопасена площадка, но децата си бих ги пуснала сами да играят, когато сатанат по - самостоятелни и по - отговорни и могат да реагират адекватно в дадени ситуации.

# 27
Зависи колко е отдалечена детската площадка. Ако живея в апартамент и нямам видимост - не бих го пускала ... не знам до каква възраст, но със сигурност ще е над 10 мисля.
И за мен след 10-11 годишни е по примеливо!

# 28
Виждам доста големи(според мен) деца,на които все някой от някъде дава напътствия "Не там,не така"

на колко години са тези доста големи, според теб?

по мои наблюдения далеч повече са "безпризорните", които обикалят без видим (или невидим) родителски контрол, и то на 2-3 годишна възраст...

Ами не знам на каква възраст са точно,само знам,че ходят на училище.И тъй като си мислех,че с тръгването на училище стават един вид по-самостоятелни,реших,че може би около тази възраст е и моментът,в който започват да излизат сами навън за игра.
Но почти бях сигурна,че не съм обективна,тъй като моето дете е съвсем малко и не съм минавала още през това.

А относно "безпризорните"...съгласна съм,че това е по-опасното и неприемливо поведение.Направо ме боли като гледам всеки ден няма и 2-годишни душички как се движат като свободни електрони без никакъв контрол или поне надзор,макар че лично за мен е нормално майките да са постоянно около тях в тази възраст,не просто да ги гледат от другия край на парка и да не реагират на нищо,случващо се около тях.За мен тези дечица също са от безпризорните,нищо че уж имат придружител.

# 29
  • София
Мда и  моят син като беше на 1-2 години онези на по 7-8 ми се виждаха  дънгалаци и едва ли не вече тийнове...но когато детето ти доближи тази възръст...разбираш, че още си е  просто едно детенце.

Общи условия

Активация на акаунт