Отговори
# 45
Точно заради такива ужасни случки и цялата агресия между децата, моите от години не годят по градинки и паркове, нито играят пред блока. На такива места се събират всякакви индивиди, на практика средата е неструктурирана, наблюдаващи много, но отговорни николко. Като гледам какво изпростяване е, предпочитам да спестя на себе си и на децата си подобни случки, защото иначе не ми се иска да казвам, какви мисли ми се въртят в главата по отношение на основна част от посетителите. Не полерирам играта в градинката с непознати деца.

Сигурно си права, но моите деца учат в страшно задружни класове. За жалост ние не живеем в къщи, а в кооперации /вярно, че са малки, че имат вътрешни дворове/, но няма начин да се поберат наведнъж там двадесетина деца, които да играят футбол или народна топка. Затова най-близкият и разумен вариант е да ги събираме в градинката. На 20 м. от тази градинка има и малко магазинче за кафе, откъдето децата могат да си купят, вода, сокчета, сандвич, друга закуска, сладолед. Аз лично не се наемам да приютя в нашия двор такава тълпа скачащи и врещящи дечурлига, пък и да им осигурявам безалкохолни напитки и други благини. Ако са малки групички от по 5-6 деца, няма проблем, правим го. Но като решат да се забавляват целия клас, нямам друг избор, освен да ги заведа в градинката и да кукна на някоя пейка заедно с други родители. Но сами децата си не бих оставила в една обществена градинка или парк.

# 46
  • София
при нас почти целия клас оставада играе в двора наа училището, а там винаги е пълно с деца от училището, поне по физиономия се познават повечето, а и другго си е да има ограда, която все пак оказва психическо влияние на външните и в общия случай ги държи отвън. За разлика от градинките, които са обществени места и там ходят отт деца и кучкари до клошари.

# 47
В двора на училището наистина ги пускам сами. Но в този двор има две баскетболни и едно футболно игрище и малко зелена площ. Ако всички класове решат да си "играят" там, ще стане малък митинг, по-точно меле. Поне едно от игрищата е заето от час по физкултура през учебната година. По-големите пък завладяват другите две свободни. За децата от класовете на моите деца остават две полянки /ама осем паралелки едва ли могат да се съберат наведнъж/. Понякога дворът на училището е доста пренаселен. Децата са защитени от клошари и помяри, но в бутаницата може да стане и по-лошо, отколкото всред случайните посетители на градинките.
Децата ми са ежедневно навън поне по два часа /през лятото и по много повече/, не виждам къде другаде, освен в парковете могат да се съберат и да играят /в смисъл да беснеят/. Затова и все още съпровождам единадесетгодишни.

# 48
Между другото въпросът не е толкова сложен, доколкото има отговор в закона - родителите са длъжни да осигурят непрекъснат надзор на малолетните си деца, т.е. до навършване на 14годишна възраст.
Иначе моето дете е още много малко и не съм си задавала още въпроса аз кога бих го пуснала.

# 49
Между другото въпросът не е толкова сложен, доколкото има отговор в закона - родителите са длъжни да осигурят непрекъснат надзор на малолетните си деца, т.е. до навършване на 14годишна възраст.
Иначе моето дете е още много малко и не съм си задавала още въпроса аз кога бих го пуснала.
И, хайде сега ... кой закон изисква да водиш 8-мокласник на училище  Rolling Eyes ... прекалявате  Crazy  Peace .
Хубаво е да се избягват крайностите - нито е нормално да пуснеш 4-годишен навън сам, нито да водиш брадатия си син за ръка.

# 50
Семейният кодекс в чл. 125, ал.3
А дали е правилно - не съм  го писала аз, само  казвам  какво пише.

# 51
Законът не предвиждаше ли възрастта от 12 г. като пределна за задължителен придружител? Намирам това за разумно. Предполагам, че след още една година дъщеря ми, която е в момента на 11 г. ще има достатъчно ум в главата и чувство за отговорност, за да се опазва сама.
А майчиното сърце е така устроено, че все се притеснява. Ако самите деца ни позволяват, със сигурност ще ги водим до университета, че и на работа после.
Предполагам, че всяко дете само ще си даде знак докога е допустимо да го влачим за ръка. Моите все още ме търпят, така че - водя ги.

# 52
  • Ямбол
Ние нямаме детска площадка в близост. Имаме междублоково пространство, където играят децата.
Малкото ми дете е на почти 6г., но от 5годишна я пускам пред блока да играе. Обича да кара велосипед целодневно. Останалите деца също от тази възраст долу-горе са навън.

# 53
Мне, 14 предвижда. Пак казвам, че не коментирам дали е разумно или прекалено, но така или иначе така е решено.
Но съм съгласна, че трябва  да има минимум определен със закон - ако се остави на преценката на всеки отделен родител ще има и 3годишни на площадката сами (какъвто пример имаше по-напред в темата).

# 54
И, хайде сега ... кой закон изисква да водиш 8-мокласник на училище  Rolling Eyes ... прекалявате  Crazy  Peace .
Хубаво е да се избягват крайностите - нито е нормално да пуснеш 4-годишен навън сам, нито да водиш брадатия си син за ръка.

Joy Joy Peace
Но между другото и аz zнаех zа теzи 14 zадължителни години, мислех като baibibi, че е до 12 по zакон..
Хмм, кой ли го е писал тоzи zакон, май не е имал деца  Laughing
Едно 14 годишно е наистина голямо дете. Друг е въпросът колко акъл има в главата си,  Wink , но е меко каzано странно да му се осигури непрекъснат надzор.

инкс, постът ми не е към теб, просто си се чудя....

А майчиното сърце е така устроено, че все се притеснява. Ако самите деца ни позволяват, със сигурност ще ги водим до университета, че и на работа после.
  Simple Smile Предварително да кажа, не се zаяждам, или нещо такова - всеки си има виждания относно себе си и семейството си, които ако не пречат на останалите, са неприкосновени. Просто исках да кажа, че определено не са всички майки така. Не и "със сигурност"  Stop  Peace Аz лично не бих, неzависимо дали ми поzволяват или не.

# 55
До 14 години децата са малолетни, струва ми се , че затова е предвидена тази възраст. Моето дете е по-малко, но силно се надявам, че някой ден ще играе само на детска площадка.

# 56
  • София
Зависи колко е отдалечена детската площадка. Ако живея в апартамент и нямам видимост - не бих го пускала ... не знам до каква възраст, но със сигурност ще е над 10 мисля.

И аз така. От майките съм, които се притесняват.

# 57
  • София
Ами мен не ме притесняват само "опасните" възрастни. Не можеш да си представиш какви дивотии раждат дори единадесетгодишни главици.

Уви да.
Знам го от личен опит.
Когато бях може би на 10, заедно с още 5-6 деца (най-големите бяха на 13) се покатерихме на покрива на 17-етажния ни блок, изпълзяхме по кореми и надвесихме глави да гледаме надолу.
Ужас просто.
А уж винаги съм била разумно дете.  Rolling Eyes

# 58
Площадката ни е непосредствено зад блока и имам 100%-ова видимост към случващото се там. Може би това е удобство и в бъдеще аргумент да пускам децата си сами да играят дори и да не са на някаква пределна възраст. Но ще изчакам може би минимум 6г.
Макар две лета подред на площадката още в 8ч. имаше едно момиченце - на 5 тогава - което прекарваше целодневно времето си там само. Но семейната й  среда го позволяваше или по-скоро не я ограничаваше, просто липсваше какъвто и да е родителски контрол. Отглеждахме я с нашите деца, често незакусила и останала без обед...

# 59
Добре де, аз това за видимостта не го разбирам. Ако не седиш непрекъснато на терасата да гледаш детето, а се покажеш по някое време и видиш, че то не е там, какво става?

Общи условия

Активация на акаунт