Отговори
# 15
  • Анкх-Морпорк
Нещо, което забелязвам: мъникът хапва само от гърдите и не търси допълнително САМО през нощното хранене (към 3-4 ч) и понякога при първото хранене за деня (6-7 ч). Тогава и гърдите ми са най-обилно капещи (при по-дълъг интервал са по-пълни). Оттук си направих извода, че май не му пускат много млекце, затова се измъчва детето.

Не се измъчва детето, споко Simple Smile
За да му пуска повече, по време на кърмене трябва да мислиш главно за бебето - какво е сладко, какво е миличко, какви прекрасни бузки има, а пръстенца, а краченца... всичко което те умилява и те разтапя, образува окситоцин и помага на кърмата да потече по-обилно. Както потича слюка, когато мислиш за лимони, така е и с кърмата, ако мислиш за бебето.
Да, може да виси по цял час, малките бебета го правят, почти всички, някои висят и по-дълго Simple Smile
Особено около 40-ят ден.
Опитай да изключваш от всички проблеми, не прави сметка сега колко ще изяде и дали му стига и тн - тези мисли вредят на кърменето. По-спокойно, по-щастливо и с повече радост...  и нещата ще си дойдат на мястото. Важно е много, че нощем изсуква, тогава пикът на хормоните е най-висок и изяждайки всичко, бебето стимулира образуване на още кърма. Опитай да спиш и през деня. И не се впускай в излишни домакински работи. Всеки може да пазарува и глади, а само ти можеш да кърмиш.
И още - всичките тези настроения са част от това, да ставаш майка. Ако не е кърменето, за нещо друго ще се чудиш успяваш ли, проваляш ли се, справяш ли се и тн. Нормално е. Ако се хванеш да се чудиш, повтаряй си - нормално е. И гушкай бебето Simple Smile че знаеш ли колко бързо порастват Wink

# 16
  • Пловдив

"И не се впускай в излишни домакински работи. Всеки може да пазарува и глади, а само ти можеш да кърмиш."

Ужасно си права. Аз живея при свекърва, която ми помага, и точно заради това ми е неудобно да оставям на нея тези неща и гледам да си ги правя аз. Абе дори да успея поне малко да намаля АМ, ще е постижение направо, всъщност успях вече поне малко да го намаля.
 Но на бебо потребностите растат.
 Някой може ли да ми даде схема по колко мл мляко на ден (или на ядене при ориентировъчен 3 -часов режим) трябва да изяжда бебе на 1 месец и половина ? А по-нататък ?

# 17
  • Пловдив
Ето, какво имам аз:

Възраст на бебето.............Мин кол........Мак кол.......Ср кол
0-3 седмици...........................400................800...........600
3 седмици-2 месеца..............600................900............740
2-6 месеца.............................680...............1130...........910
6-9 месеца.............................680................910............800
9-12 месеца...........................510................910............710

*това са милилитрите за денонощие

# 18
  • Пловдив
Искам да споделя, че постигнах до някаква степен успех. Не изцяло на кърмене, но поне до обяд, с изключения понякога, бебето ми яде само от мен. Благодаря ви за съветите, особено на ludmilana и sweet_maniche ! Благодаря и на Криси от НАПК ! Взех под наем кантарче от Асоциацията и се оказа безценно, как не съм си купила още от началото- следя колко изсуква от мен и кога наистина се налага дохранване. Пия лактогонен чай, цедя се 1-2 пъти дневно, разбрах и, че повече не е толкова нужно.

Обаче с това не можах да се преборя: След средата на деня кърмата ми намалява. Бебо се дърпа на цицата, дразни се, плаче, като видя колко е изсукал: 30-40 грама от двете гърди общо. За яденето след това пък има още по-малко мляко и дохранвам. Забелязах обаче, че ако пропусна кърмене като си усещам най-празни гърдите, на следващиото ядене човечето яде нормално и му стига.
Да ви попитам: целесъобразно ли е да пропускам 1 кърмене дневно, че да избегна проблема с дърпането от гърдата ?

# 19
  • София

Значи вече дохранваш само следобед, така ли?
Ч-У-Д-Е-С-Н-О !!!
Имате успех, браво!
Спокойно, малко остава до махане на добавката, може би е въпрос на дни, не се отчайвай!
Толкова много се бориш, не се предавай на няколко метра от финала.

Мисля обаче, че не е добра идея да пропускаш кърмене. Както съм ти написала по-горе ако гърдите започнат да се изпразват на по-голям интервал кърмата намалява.
Не трябва да се чака да се напълнят гърдите. Това е измамно. Особено в твоята ситуация, в която целим увеличаване на количествата и минаване изцяло на гърда.

Бебето е свикнало на струйката на предното мляко от гърдите и на тази от шишето. Сега недоволства, да, когато му се налага да се "потруди" малко повече, но с повече упоритост от твоя страна ще се научи. То е като да си свикнала всеки ден да режеш пържолката си с много остър нож и изведнъж да ти дадат един тъп нож и да ти се налага много по-трудоемко да си я нарежеш... ми и ти ще се ядосваш, но ако нямаш алтернатива ще режеш, какво да правиш...

Сега, твоята цел в момента ще е да махнеш шишето. Бебето ще е много недоволно, но това да не те обезкуражава. Предлагам ти да му додаваш колкото е необходимо с чашка или спринцовка, или от онези мерителчета на Панадола, дето са като спринцовка. И при това недей веднага когато започне да се сърди, а го дръж максимално дълго на гърдите. И, разбира се, не трябва да му изстискваш спринцовката наготово, а е добре да я опираш до горната устничка, да го изчакаш да започне да търси с устичка сякаш да засуче, да усетиш, че засмуква и тогава да започнеш изстискването бавно.
С чашката се процедира така: Бебето в доста по-изправена позиция, чашката се допира до долната устничка, накланя се така че да се допре млякото до нея и бебето би трябвало да започне да лочи от нея с език, като котенце.
Целта е бебето да види че гърдата е по-лесния вариант, че алтернативното дохранване не е по-лесно(както е с шишето), а напротив, става по-бавно, по-некомфортно. http://xedra.wordpress.com/2009/10/29/bottlefeeding-2/  ето тази статия ще ти даде и насоки как да дохранваш бебето с шише така че да не вреди на кърменето, ако все пак решиш да даваш с шише.

Вярно, че сега ще ти е трудно известно време, но успееш ли да го върнеш изцяло на гърда ще ти бъде много по-дълго време много по-добре.

Следобедното "нямане" на мляко ни е много известно. Тогава има Струпвания на кърмения (най-често са вечер, но при някои майки е следобед). Та, не се плаши да кърмиш бебето следобед много често, ако трябва и през час. И през половин час. Гърдите ще ти се струват меки и празни, бебчето може да се сърди, но ще видиш, че ще има слизане на мляко въпреки това, и ако все пак засуква, дори и със сърдене и го чуваш че прави глътки, то значи че ще поема често по малки количества кърма. И пак ще събере колкото за едно кърмене.
Конкретно, ако разгледаме това, което си написала, че изпива от двете гърди 40 мл., след 1 час ако изпие още 40, и след още 1 час пак толкова? Ето ти ги  - вместо 120 на един път след 3 часа, ще ги е изпило на три пъти. Ще видиш, че на третия ден гърдите вече ще са откликнали на търсенето и ще започнат да се пълнят.
Това "закачане" на бебето за теб би трябвало да продължи само няколко дни ако махнеш изцяло шишето. 4-5 дни максимум. Но, наистина трябва да кърмиш често. Даже не съм убедена че ти трябва и кантарче. Просто приеми идеята да се "скачиш" с бебето за няколко дни и се зареди с търпение на сърденето му. (шишето е все едно като направиш скандал, че са ти донесли тъп нож и те веднага да ти донесат остър. Естествено, всеки път ще правиш скандал за да ти носят остър нож. Но, ако ти кажат - Съжаляваме, нямаме остри ножове, всичките са ни тъпи...)

Имай предвид, че към 6-8 седмица има т. нар. Скок в растежа и е възможно да е в такъв период в момента бебчето. Така че честото кърмене е ключ към решаване на проблема.
Ако имаш желание напиши в кои часове кърмиш сега да проследим как протичат нещата?

Успех, мила!

# 20
Извинявай, не можах да прочета цялата тема, видях, че има голям напредък, браво!
Пробвала ли си дохранването да го правиш не с биберон? Освен това, ако даваш биберон-залъгалка е добре да го махнеш. По този начин ще задоволява сукателните си потребности изцяло от теб = добълнитеман стимулация.

И!!! с чиста съвест поне за седмица - две остави всичката домакинска работа на свекито ти, дай й шанс и тя да се почувства полезна!  Grinning

Дъщеря ми до третия месец сучеше по час и нещо на около два часа, към четвъртия месец започна да суче за десетина минути. В началото и при нас имаше доста проблеми, но когато спрях да гледам часовника и започнах да следя всяко промрънкване, нещата бързо си дойдоха на мястото и за около три дни махнах добавката. Мисля, че имаш всичките шансове бебчето скоро да е изцяло на гърда. Ще видиш тогава, колко ще се успокоите и двамата и колко по-лесен ще стане живота ви!

Обикновено за да кърми човек, просто трябва да кърми!   Simple Smile
Hug

# 21
  • Пловдив
Днес пак имаме спад. Сутринта в 4 часа бебо ми изсмука всичко и в 7 часа като си поиска- нямах достатъчно мляко, имаше сърдене, хапене и пак шише с АМ.  Та ако му бях дала по-рано по моя инициатива, какво можех да му предложа ? Не мога да го гледам как се мъчи, плаче и съответно аз се нервирам Sad Прилича на хранене с трохи- гладен си, на ти 2 трохи, след 1 час още толкова - няма го удовлетворението от пълното стомахче, което кара бебето само да пусне гърдата и щастливо да задреме с отпуснати черти на личицето  Rolling Eyes
Но така се случи, че 3 дни поред замествам едно кърмене с 100 мл шише, защото сме сред чужди хора и не умея да се пречупя с кърменето навън. 2 дни не съм пила лактогонен чай. Вчера се поуморих на вилата, не бях яла много и ето го (д)ефектът. Не мога да разбера, защо все трябва да се поддържам "на ниво", в тази жега нито ми се яде, нито ми се варят билки. Не може ли да си имам мляко, което лесно да ми тече от гърдите.

# 22
Кърмих дъщеря ми до 1г.5м., отбих я поради мои здравословни проблеми, иначе и досега щеше да суче  Simple Smile. Кърменето със сина ми го провалиха "компетентните" лекарски съвети, само че тогава нямаше такъв форум, а аз чаках информация само от лекари и акушерки- уви, погрешна. Затова с малката бях много мотивирана да успея.
Никога млякото не ми е "преливало", не са текли струйки, не можех да изцедя 10мл. дори, и т.н. Началото беше трудно като при теб, с много колебания и постоянното съмнение, дали детето ти е нахранено. Но после разбрах, че много майки са така и все пак са се справили. Копирам си поста от една друга тема:
"В началото имах много притеснения дали бебето не е гладно; кърмата ми наистина не беше много и аз гледах по-често да я слагам да суче. Отделно давах добавка 30мл. АМ на почти всяко хранене.
След консултацията на 1м. се видя, че беба е наддала 1кг. и аз се успокоих.
През втория месец дохранвах само следобед и вечер, пак по 30мл.
През третия - само на вечерното хранене преди сън. Гледах да я кърмя често - през около два часа или по-често даже, само това я успокояваше (имаше силни колики и много плачеше).
Нощем ставах и я разбуждах да суче 2-3 пъти - тогава млякото ми беше доста повече, а и разбрах, че така се стимулира лактацията. Бебето растеше и наддаваше добре. Отказваше да пие вода или чай до захранването."
Всички тук ти казват да си повярваш, да се успокоиш(забрави кантарчета и часовници) - и да правиш това, което е най-естественото за една майка и нейното бебе - да го кърмиш. Без предубеждението, че не му стига, без измервания, без мисълта "сега ще почакам да се събере още мляко, тогава ще дам". Както бе писала една съфорумка:"гърдите са фабрики, а не складове".
И пак да повторя - колкото увеличаваш добавката, толкова ще е по-малко твоето мляко. Наистина е тежко за една майка да се чувства неспособна да нахрани бебето си. Но това няма да стане с режими, чакане на 3ч. Има време и за това, сега е още много малък, а природата си знае работата - той плаче за да му дадеш да суче, после пак и така...Трябва време, за да се регулира кърмата, не пропускай и  нощните кърмения, те са много важни. Успех и пиши пак!

# 23
  • Пловдив
Вече няколко пъти пробвам ставайки нощем, да го храня- ако спи здраво, не се получава, отказва да си отвори устичката. Иска си, когато той си реши.
А да попитам с напредване на месеците, не се ли храни по-малко с кърма, имам предвид като започне да се захранва ? И не би ли трябвало в един момент да премахна нощното ядене и кога става това ?

# 24
Ами ако си му дала стабилна добавка от АМ - няма да се събуди.
Това с махането на нощното хранене е от любимите съвети-капани за кърмачки на докторите. Като е гладно детето, какво - да го залъгвам със сладка вода???, после да ми намалява кърмата, а накрая за капак на консултацията да ми кажат "ооо ти май нямаш мляко, виж малко е наддало, я вземи го дохранвай"  Close .
Кърмата(мляко) е основна храна на детето до около 1г.-така го е създала природата, затова сме бозайници. Това е храната, която незрялата бебешка храносмилателна състема усвоява най-добре и от нея расте. Затова и новите храни, с които ще се запознава, включват мляко или млечни продукти, ако искаме това да е пълноценно ядене.
Дъщеря ми спря да се буди за кърмене през нощта към 1г2-3м. Когато са я мъчили зъбките, кърменето ми е било незаменим помощник, а за бебето то е не само хранене, а и успокоение, сигурност. Попитай няколко майки които са кърмили по-дълго - всички ще ти отговорят,че бебетата им сучат(или са сукали) през нощта. 
Между другото, има много бебета на АМ, които също си търсят нощното мляко - скоро четох за дете на около 2г, което пие АМ преди лягане, и после в 3ч. през нощта. Просто всички деца са различни, ти най-добре познаваш твоето - слушай него, а не схеми и режими  Peace

# 25
Здравейте,
И аз имам подобен проблем, надявам се някой по-опитен да прочете това и да ме посъветва какво да направя и дали е късно за нас. Моята бебунка е на два месеца и половина и вече си иска изцяло на биберон. Ако се опитам да я накарам да суче от гърда в началото издържа две три минути и после започва един силен рев и няма успокояване докато не дам шишето. Изцеждам се вече от две седмици, само вечер като се буди и към шест сутринта си суче нормално, но кратко и си заспива на гърда. Имам близка акушерка и тя ме накара да прибягна до шишето, защото на малката не и стигала кърмата. Трябвало в момента да суче към 130 мл. и аз изцеждам 140 мл разбира се детето си го изпива само че по един час понякога се мъчим, но ги изпива, само вечер иска мноооого. Две вечери под ред изпива между 170-190 мл. с което ми казват, че ще и се разшири стомахчето. А за да имам вечер (21 ч.) кърма съм я изцедила едвам едвам от нощното хранене главно и малко от дневните остатъци. Мине ли 15 ч. и кърмата ми намалява. Моля ви кажете ми как да постъпя, да продължавам ли с опитите на гърда, въпреки че тя плаче или е много късно и да гледам ли грамажите по шише или мога да бъда спокойна, че колкото и се иска толкова да и давам (ако разбира се остане на биберон).

# 26
  • Пловдив
piponska,  явно имаш проблем като моя, но ти ме удивяваш с количествата, които даваш, за 170-180 мл (ако визираш на ядене) и дума да не става, много е.

# 27
  • Пловдив
svetla, първо искам да те похваля за успеха, който си постигнала Hug
Моето диване минава през някакви периоди - по принцип заспива към 21, към 23-00 се буди, да хапва. След това - към 4-5-6 Laughing
През въпросните периоди, може да ми се буди и по 10тина пъти през нощта, но никога не съм му отказала да суче, пък било то и просто за успокоение. Казват, че било от зъбите - ами не съм убедена - наистина, когато тръгне да пробива зъбче, е доста по-нервен и доста повече се буди, но не винаги е от това... Явно като сънува нещо страшно и си търси успокоението Peace
Не мисля, да го залъгвам с вода (още по-малко пък - подсладена), ако се събуди. Поне до към 1,5г. ще сме си скачени съдове, пък след това ще видим, че ако се върна на работа, ще отсъствам по 24 часа newsm78

piponska, никога не е прекалено късно. Просто трябва п0овечко нерви, желание и ако щеш - инат от твоя страна Hug
Относно това, колко "трябва" да изсуква - помисли - ти винаги едно и също количество ли изяждаш? Wink Води се по бебчето и ако единия път 130мл са му много, то не го насилвай, но пък не оставай и учудена, ако на следващото хранене изпапка 200мл Wink
За разширяване на стомахчето не се притеснявай - от кърмата няма как да се случи Hug

# 28
  • Пловдив
ludmilana, ето за няколко дни засечено изсукани грамове, виж и проблемните часови зони при сучене на поискване:

15 юни

14,30ч - 100 г изсукано
17,00 - 90г
19,45 - (проблем, дърпане, сърдене) 60 г + добавка 30г
23,30 - отказ да яде, дълбок сън, сука, обаче кантарът не показа промяна ???

16 юни

03,00 - (нервно сукане) 80 г
07,00 - 70 г
09,20 - (нервно) 50 г + добавка 50 г
12,40 - 90 г
15,20 - 80 г
18,10 - само 50 г изсукани
20,20 - изцяло добавка 110 г
23,40 - 80г

17 юни

05,00 - 80г
08,00 - 70г
11,00 - 110 г
14,30 - (неефективно) само 60 гр + добавка 50 гр
17,10 - изцяло 100 гр добавка поради неудобни условия за кърмене
20,00 - (рекорд!) 130 г
23,00 (само) 40 гр

18 юни

04,00ч - 80  гр

и дотук съм засичала

Днес и вчера беше пак доста проблемно, с даване 2-3 пъти добавка, а днес добавка още в 7 сутринта, а през целия ден ужасно хапане. Признавам, че шишето е като наркотик за фалшиво спасение, но хич не е работа нахапани зърна Cry

# 29
Ох, дано да е така sweet_maniche. Притеснявам се като виждам колко изяжда, вярно че ако е на гърда няма как да разбера дали е изяла 100 или 200, но е малко притеснително това количество и то точно преди сън. А и все пак тя се буди към 3-4 часа да си хапне малко, въпреки че си е похапнала стабилно. А за храненето в полунощ още от новородена не се събужда и това си е, а и аз не я будя нека си спинка. Надявам се наистина да не може да и се разшири стомахчето. А иначе е голям инат слагам я на гърда хапва две, три минути суче и страшен рев, днес даже легнах до нея и и давам така, еми плаче, после малко засмука и заспа гладна. И отново след половин час същата процедура, ама за сега не мисля да се отказвам, дано да не ме прекърши защото е толкова жалничка.... дано да и мине, но ако не стане ще продължавам да се изцеждам и така, какво да се прави  Wink
svetla успех, дано успееш. А за това, уж суче, а нищо не показва кантара - и моята така правеше, оказа се че не захапва правилно зърното издава звук на преглъщане, но нищо, затова смених позата на кърмене и преди да започне да прави тези номера си папкаше нормално, като я сложех на кантара вече ми даваше резултат. Така, че моя съвет е да видиш и други пози на кърмене, аз от този форум ги видях и има точно една за такива бебунчовци. Успех!!!

Общи условия

Активация на акаунт