Раждане в къщи 13-съдбовна тема

• 23 175
  • 904
  •   1
Отговори
# 345
Катя ми е страшно симпатична! Още от една друга тема преди около година, но май не писах тогава, пак само четях.

# 346
  • София

Е, естественичките- родилници от подстрекателската група надлежно й обясняват как голяма работа, че е омотана пъпната връв, просто като излезе главата я прехвърляш.

Но иначе по- вероятна причина е елементарна липса на умения и познания.

Е ти за една увита пъпна връв секцио ли ще си направиш, бе Кате? Недей така лесно пролива невинна кръв. Дали акушерка ще посегне да я освободи пъпната връв, или таткото - няма кой знае каква разлика. А таткото обича майката повече, а?

Ти пълен далтонист ли си? Черно- бяло ли виждаш?
Аз лично не бих СИ направила операция. Не съм лекар, а и не възнамерявам да ходя в Арктика, че да се налага да си правя сама операция.

По въпроса какво се прави при омотана пъпна връв - понятие си нямам. Подозирам, че гинеколозите имат сравнително малко опит с Метрополисовия алгоритъм, от друга страна. И докато не дойдат да ме учат как да програмирам, бих се въздържала да им обяснявам какво да правят в една или друга ситуация.

# 347
Вижте, в една от предишните теми някой вече спомена: дори и да знаеш как се прави нещо, това каква гаранция е? Абсолютно никаква. Затова обикновено гледат да прикрепят към новоизпечения висшист някой кадър с опит. Това се води под благовидната формулировка "за да придобие опит", но истината е, че става въпрос не толкова за придобиване на опит, колкото да се разчистят бакиите на неопитния, преди да са станали големи. Това е процесът на придобиване на опит, след като си получил теоретични знания.

Аз не бих рискувала бакиите да се окажат здравето или животът на детето ми, колкото и да ме обича мъжът ми. Не бих рискувала да се появи непредвидено усложнение и той съвсем непредвидено да се разтрепери за трийсет секунди, още трийсет да се опитва да приложи на практика това, което знае на теория, и евентуално цял живот да съжаляваме вкупом за тази фатална пропусната минута.

# 348
Из
АНАЛИЗ
на някои здравно-демографски и други показатели във връзка с детската смъртност у нас

Никола Василев
Национален консултант по акушерство и гинекология към МЗ

"... Перинаталната смъртност е сума от мъртвородените и децата, починали до 6-ия ден след раждането.

Мъртвораждаемост. България има твърде нелицеприятна статистика за мъртвородените. За разлика от страните от „стара” и „нова” Европа, у нас през последните двадесет години броят на мъртвородените нараства (фиг. 3).

Фигура 3: Динамика на мъртвораждаемостта в България, „нова” и „стара” Европа от 1980 до 2006 г.

Тук трудно можем да търсим обяснения в общия социално-икономически фон в страната; значително по-близо до истината е допущането, че акушеро-гинекологичната помощ не е в състояние да долови своевременно онези патологични състояния, които причиняват вътреутробна смърт на плода.
Ранна неонатална смъртност (деца, починали до 6-ия ден след раждането). Причините за смърт на деца до 6-ия ден след раждането са разнообразни, но основно значение се пада на две категории: състояния, възникващи през перинаталния период (най-общо – т.нар. „страдание на плода”) и вродени аномалии8.

... Недоносеността също се намира в тясна връзка с качеството на акушеро-гинекологичната помощ, освен това е фактор със съществен принос в перинаталната смъртност. Относителният дял на доносените раждания в България прогресивно намалява – за разлика от динамиката на този показател в „стара” и „нова” Европа

Редуцирането на неблагоприятните последици от тези две категории е в най-тясна зависимост от качеството на акушеро-гинекологичната помощ...

* Подчертавайки значението на перинаталната смъртност в контекста на детската смъртност в България, не можем да отминем без внимание порочната система за регистриране на перинаталната смъртност у нас. В българската демографска практика не са възприети критериите за „раждане” и „аборт”, препоръчвани от Световната здравна организация. Редица страни се въздържат от цялостно възприемане на тези критерии, но у нас те са изцяло подменени. Това причинява значително изкривяване на демографските данни. Регистрирането на ражданията и абортите по унифицирана с другите страни в ЕС методика ще доведе до още по-големи отклонения на показателите за перинатална смъртност в България, при това в неблагоприятна посока... "

Материалът е публикуван на 29 януари 2008 г.

* Aко някоя мисли, че препоръчаните от СЗО критерии вече са въведени, нека потърси и даде линк   Mr. Green

Кати, да вземеш да си укротиш вече бесовете, м ?!!?

за Flip, една Клементина, JP и ... да не изброявам също е препоръчително

Последна редакция: нд, 05 юни 2011, 22:09 от BIG SISter (^:^)

# 349
persimon, омотана пъпна връв има в около 30% от всички случаи без да предизвика проблем изобщо. Следят се тоновете и при излизане на главичката се проверява около шията, ако не е стегната и може, се освобождава, иначе се реже. Аз лично съм родила дете с двойно увита пъпна връв, за която лекарите нищо не са направили.

Неонаталната/перинатлна смъртност се отчита на 1000.

Ашколсун!  bowuu ама неасистирано ли?
В болница. Въпросът е, че не се прави кой знае какво в този случай. Нещо повече - при бързане и форсиране на изгонването, може да се влоши състоянието на бебето. И после какво - лекарите спасяват бебето от това, което сами са му причинили. Чудно - невероятни спасители!

И не, организмът никак не е крехък, нито има нужда непрекъснато да му се помага. Организмът е удивителна саморегулираща се система, в която трябва много нежно да се "пипа" и само при нужда. Факт, без чието осъзнаване, който и да е студент по медицина ще си вземе физиологията мнооого трудно.

# 350
Съвсем без връзка с конкретната тема, но много би ми било интересно да разбера истинската статистика за детска смъртност (включително при раждане), разбита по етноси. Защото политкоректното обобщено представяне определено изкривява действителността.

# 351

Има един другар Файнман (надали сте го чували), та той в една лекция дава подобен пример (за поставянето на предварителни условия): все едно да определяш средния ръст на хората, като измерваш само тези, които минат прави под дадена летва, а не мериш тези, които са по-високи.

Знам го този другар, чудесен физик е. Има една статия за карго култовете и науката. Там обяснява как едни племена строят самолети от слама, диспечерски кули, играят на диспечери, но каргото не идва.

Точно по този начин има хора, които извършват повърхностните действия на науката, но без резултати.

# 352
  • София
Бащатко, тук ли си? Мога ли да те попитам нещо професионално съвсем в духа на спамочата Laughing  - какво ти е мнението за градинската настилка от камъни, при която фугите не се запълват с цимент - нещо такова: При правенето й важи ли същото за подготовката на основата на камъните - пясък, циментово мляко?
Благодаря  bouquet
Плочопътека на тревна фуга.
Да, много са приятни.
Камъните, от които се изработва трябва да са над 3 см дебели. Идеален за целта е ивайловградския гнайс.
Ако ще минават коли, камиони, родилни коли трябва да има подложка, армирана замазка или бетон.
Ако алеята ще е само за бременни или майки с колички, тогава се поставят върху добре трамбован пясък.
Фугите се оставят по-големи в порядъка на 10-15 см. И в тях се сади трева, която с корените си захваща камъните.
Аз обичам да ползвам и мащерка вместо трева, с която се придава допълнителен колорит и аромат.

Сърдечно благодаря  bouquet

# 353
  • София
Из
АНАЛИЗ
на някои здравно-демографски и други показатели във връзка с детската смъртност у нас

....................

От същия:

1. Добрата новина – детската смъртност в България
намалява
Динамиката на детската смъртност в България е обобщена в
табл. 1. В последната колона са вписани „цели на хилядолетието” –
стойности, зададени за постигане от България в програмни
документи на ООН (ПРООН).
Таблица 1. Основни индикатори за детска смъртност в България1
Индикатор 2001 2004 2006 2015
Смъртност на деца от 0 до 5 години на 1000 живородени 17.0 13.3 11.8 9.5
Смъртност на деца до 1 година на 1000 живородени 14.4 11.6 9.7 7.0

От таблицата е видно, че към настоящия момент можем да
отчетем успех в борбата за намаляване на детската смъртност
в България.
Ако сегашният темп на редукция се запази, до 2015 година
можем да очакваме
• смъртност на деца от 0 до 5 години на 1000 живородени – 5.4
• смъртност на деца до 1 година на 1000 живородени – 4.0
Следователно – по отношение на детската смъртност,
България е в състояние да постигне „целите на
хилядолетието” още преди изтичане на определения срок.

Поредната "новорегистрирана", добре е като цитираш нещо, да не вадиш от контекста само тая част, която ти върши работа Wink

Болднатото е повод "15-те %"

Целият анализ: http://koog-vma.com/uploads/9f797a61.pdf

# 354
  • София
Флип, правиш ли разлика между детска, неонатална и перинатална смъртност?

BIG SISter (^:^), изискванията на СЗО мисля, че са спазват от миналата година и както се очакваше - данните за миналата година са по-лоши от предишната.

# 355
Както разбрахме за 15%

Не си ги измислих аз тия проценти, гледай прословутото предаване Референдум и обърни внимание, че това е статистика, изнесена от д-р Иван Костов. И по-полека, ако обичаш, сравнението няма как да не го направи човек.. от данните, които се изнесоха..  Simple Smile

не ми се търси предаването, за да чуя (пак) с ушите си, но вярвам на multo-ту

благодаря,  Iva_D     bouquet

Flip ще прави разлики, след като роди ...

# 356
Какви 15%? Детска смъртност ли това?

Нещо сте се объркали драстично. В развитите държави детската смъртност се мери в промили. Сега, за Уганда не знам. Ама и там раждат по къщите - значи трябва да е супер безопасно...

И не мисля, че в Референдум стана дума за някакви 15%. 15 промила се спомена от д-р Щерев по някаква друга телевизия (tv+? tv7?) в предаване, в което участваш и Елена Кръстева. Имаше линк към него тук по първите страници.

Май ще излезе, че не били компютри, а компоти... Айде съсредоточете се малко.

# 357
  • Tам през Атлантическия океан
BIG SISter (^:^) , колко ника/регистрации  имате ?!  Sunglasses

# 358
Из
АНАЛИЗ

....................

Поредната "новорегистрирана", добре е като цитираш нещо, да не вадиш от контекста само тая част, която ти върши работа Wink

Една(та) от първите (ново)нахлули при алтернативните, не мислиш ли, че ... уф, няма смисъл - явно не мислиш   Mr. Green

btw, след 5 дена правя цели 5 месеца във форума; колко време изискваш, за да ме класираш в старорегистрирани???

Що за питане, Desss?  Flutter

# 359

за Flip, една Клементина, JP и ... да не изброявам също е препоръчително

Въобще не приемам съвети за бесовете си от някой който пише в червено. Това на шега.

Какъв ти е проблемът с мен, че не ми стана ясно?

Общи условия

Активация на акаунт