Раждане в къщи 13-съдбовна тема

• 23 115
  • 904
  •   1
Отговори
# 150
  • София
ianajar, права си. Но има голям проблем- няма статистика за неасистираните домашни раждания, доколкото знам и по света трудно може да се намери.
При това, както се уверихме в темата често лошите изходи се укриват и/или замаскират от различни съображения.

Mamacita Bandida, какво ли фатално нещо може да се случи ако се пропусне рутинната клизма, например? Или ако не се ускори ВСЯКО раждане с окситоцин? Факт е, че самите "рутинни" процедури носят рискове- при това съм го чела в медицински списания, един приятел, който ни е и ЛЛ ми дава да чета след като ги прочете. Няма как да се сравнят с предпазния колан в колата...

По-скоро присъствието на лекар би могло да ее подходящо сравнение.

Аз пак да вметна, че чисто административни промени могат да внесат положителна промяна- ако, да кажем в ЖК са задължени да попълват карта в която жената се пита за предпчитанията си за раждането (тези, които са избираеми, все пак) и този картон върви с нея заедно с направлението и ако болниците се задължат да осигурят някои дребни, на пръв поглед, неща- присъствие на близък (дори в родилна зала с 5 легла може да се сложат завеси и близкия да придружи родилката), да се изисква съгласие за процедури, които не са задължителни (желаете ли клизма да/не, например), задължително майката и бебето да не се разделят и майката сама да избира кога да го остави на грижите на асестрите и т.н.

Тези неща не изискват превъзпитаване на персонала, но биха довели до логична промяна в отношенията...

Задължителната клизма се прави заради бебето.
Иначе е възможно то да се окаже... как да се изразя? - омазано.
Е, да, възможно е и първо да излезе съдържимото на червата, а бебето - след това, но може и да има синхрон, пък и последователно да са, пак в същото ... не особено стерилно нещо ще "цопне".
А въпросното чревно съдържимо често съдържа бактерии, които не са безопасни за новороденото.

# 151
  • София
Не знам колко от вас имат представа как изглежда едно информирано съгласие в българска болница, но тук може да погледнете примерни, които в момента се използват в няколко болници (и това са тези, които доброволно са си ги сложили на страницата, другите не искат и дума да се издума за това):
http://www.rodilnitza.com/blog/rights-laws/documents-informed-consent/

Очевидно, че ВСЕКИ, който е бил в болница знае как изглежда информираното съгласие.
Никой не те спира, обаче, да си напишеш  какъвто желаеш "анекс" към него.

# 152

В развитото общество, в което живея, личната свобода е издигната в култ и тя се разпростира върху правото на родителя да взема решения, касаещи благополучието на детето му според личните му разбирания, включително религиозни, културни и прочие. Границите, които законодателството тук поставя, са ясни. Родено дете не може да бъде подлагано на физически и психически тормоз, който да застрашава живота му. Обаче дали родителят ще отиде в болница или на къра да го роди, дали ще го обреже на втория ден, дали ще го имунизира, дали ще го прати на училище, с какво ще го храни и дали ще го възпитава във фашистки идеали, е въпрос на избор и не подлежи на санкции от правителството. Отбележете, че не споделям моя оценка за тази философия. Просто излагам фактите. Няма такова нещо като "следване на неписани норми". Има следване на своя философия и разбирания, при съобразяване с писаните норми, които защитават правата на всички. Това е обществена свобода и право на личен избор в рамките на закона. Българските закони, доколкото разбирам, в случая дават същите права. Тогава кой точно е Персона, че да решава кой какви права ще има и кой къде трябва да си ходи?  Thinking

Разбирам чисто емоционалната позиция на противниците на неасистираното раждане. Не схващам мотивите на майките, избрали да родят вкъщи без помощ, но няма значение аз какво схващам и аз с какво съм съгласна. Има закони и те към момента не забраняват на една жена да планира и проведе неасистирано раждане вкъщи. Това са фактите. Няма кой да й го забрани. Единственото, което може да се направи, е да се полагат усилия всички да получат максимално количество информация, за да могат да направят информиран избор. А на избор, ще ме прощавате, всеки има право в развитото ни общество.

Така трябва да бъде навсякъде, но у нас не е. Нито законодателно, нито в отношенията между хората. Но ти и сама го виждаш, ако си чела предишните 6 броя на темата. Никой не е в състояние да убеди всички тези хора, дори и интелигентните, че всеки има право на лични убеждения и личен живот, вкл. трагичните моменти в него.

Няма да можем скоро да израснем толкова много, че това да се случи у нас.. Просто масата не са готови за това. Арени, клади и пр. сякаш живеем с 2 века назад..

Persona е ясно какво прави - потрива ръце и злорадства, защото личната трагедия на някого му дава поле за изява, да се развихря и да надъхва по-невежите към нетолерантност и агресия към избора на останалите. Отдавна обикаля темите из алтернативния форум и напада потребители, при това лично, ровейки се в личния им живот и използвайки заплахи. Прилича на агент на ДС, те практикуваха подобни методи навремето. Само дето живеем в 21 век в европейска държава с претенции да е и демократична, и е крайно време това да се осъзнае от всички...

Има ли право системата да жертва чужди деца и каква стойност имат те в нейните очи?
Нека да погледнем бьлгарското здравеопазване,после и това на "цивилизованите страни".

Ако в БГ имаше загриженост кьм родилките,това автоматично говори и за загриженост за неродените деца.
Действителността обаче е друга.Сами я знаете каква е.
Peace

# 153
статията в Капитал е манипулативна и типично в стил Родилница и техният "възвишен" стил
само че смешните им аргументи няма да върнат бебето на Цвети
нито ще спасят останалите, подвели се по акъла на разни с единия крак в бъдещето
защото това бъдеще, както видяхме, е "небесният път"

а коментарите дават инфо по темата за Австрия:
Една от тях е и (раждане) в домашни условия. Но тогава здравната каса не поема разхода за акушерка, а тя струва около 1000 евро. Това са специално обучени акушерки за домашни раждания, чиито правомощия и способности се доближават до тези на докторите.Те трябва да имат и определен минимум на асестирани раждания, а родилките минават на предварителен курс при тях и контролните прегледи на бременноста трябва да са изрядни(бебето да се обърнало,с нормални размери,жената да няма заболявания и.т.н.) На хората, които критикуват тази практика мога само да кажа, че и тук въпреки възможноста не са много жените, които го правят.

аз лично очаквах повече от нашите медии по този случай
надявах се, че именно те няма да оставят този случай и  няма да се спрат, докато не се променят поне правните положения за асистирането на домашни раждания
само че и те като Родилница имат "силна" гражданска позиция
евала

Последна редакция: сб, 04 юни 2011, 09:39 от Анонимен

# 154

Автори: Босилена Мелтева, Йоана Станчева

Във файла от "Родилница", който jasmin_veni публикува преди няколко теми, четем:

Цитат
Титла: Re: Група за информация и подкрепа за домашно раждане - София - МАЙ 2011
Публикувано от: Buria в Май 09, 2011

Добър вечер,
Босилена от Капитал лайт се свърза с мен, защото е чула за трагедията и на практика аз научих от нея... в последно време почти не съм пускала компютър...все едно. Тя иска да напише, цитирам:
bossilena
мисля обаче да пробвам да напиша текст
даже двете с йоана
и той няма да е за защита на домашните раждания
а ще е питали са се тези хора дето съдят защо майките поемат този риск
какъв ужас е в болницте
и да извадим яки аргументи кво правят там
но не знам какво ще излезне
ще пробваме

Йоана е от Мама примитива.

Това ли са "яките" аргументи? И каква е целта на тази статия? Да ни каже, че "системата не може да ги спре"? И да ни накара да се поклоним "пред тези жени, които в момента имат смелостта да стъпят с единия крак в бъдещето"?  ooooh!

Oh, puh-leeze! С тези пози само си спечелвате още повече презрение и враждебност!

Твоето презрение е ясно, а също и откъде идва - от безсилието ти да вкараш всички в някакъв калъп, в някакво чуждо русло. Уж от позицията на загрижен за здравето на хората лекар (който иска да ти вярва).

Жалък си в опитите си се ровиш из личния живот на хората и да търсиш възможност да ги опетниш, за да "докажеш", че не са достоен пример и не могат да бъдат авторитет за другите. Разпознаваемо е желанието ти да преследваш по-изявениете, предполагам дори от админите на форума. Тук не е място за саморазправа, а мисля че и по принцип подобно поведение е неприемливо.  Stop

# 155
Не знам колко от вас имат представа как изглежда едно информирано съгласие в българска болница, но тук може да погледнете примерни, които в момента се използват в няколко болници (и това са тези, които доброволно са си ги сложили на страницата, другите не искат и дума да се издума за това):

Очевидно, че ВСЕКИ, който е бил в болница знае как изглежда информираното съгласие.

В смисъл, сам да си допишеш какви са рисковете от секциото и да напишеш статистиката, която janajar даде?

# 156
Кати, явно българските жени са по-особени и омазват бебетата си, докато в САЩ например незнайно защо това не ги тревожи...
Споделих личен опит от 2 раждания без клизма и изпускане...
В САЩ ми обясниха (нали поисках клизма и ми отказаха) че рядко се случва, но и да има някакво изпускане акушерката се грижи бебето да не се изцапа.
В една тема тук четох че има доста случаи на жени, на които е направена клизма, но по време на раждането е имало изпускане, като някои изказваха мнение че именно това, че клизмата втечнява наличното може да е причината.
Значи е възможно прословутата клизма да не е чак толкова нужна процедура и да не гарантира "чистота"?

# 157

Статията е чудесна!
Леле, почти не мога да повярвам, но наистина може би има надежда  Praynig
Тук ще е особено бавно и трудно, то е ясно, но все пак вече има доста хора, дето вдяват явно... Браво   bouquet

А, Кати сега е обяснявала пък zащо трябвало да се прави клиzмата  Tired .
Кати, спокойно... тия неща, дето ги пишеш  (там zа омаzването) са тотални глупости. Мисля, че поне това е ясно на всички почти, така че не се хаби да твориш теzи постове, надали някой освен теб все още споделя подобни виждания  Peace

Mamacita, ´айде с´я, не ти харесва кой какво си пише и бърzо намери под вола теле.... Нямам никаква полzа да иzкривявам твоите "аргументи". Ти ме иzкара някакъв страшен конспиратор тука  Joy Успокой се, никой не участва в zаговор срещу твоя милост. Даже не съм се и сетила да ти подривам авторитета, иzкривявайки умишлено твоите гениални умоzаключения, иzобщо.. нямам толкоz акъл...

# 158
Кати, явно българските жени са по-особени и омазват бебетата си, докато в САЩ например незнайно защо това не ги тревожи...
Споделих личен опит от 2 раждания без клизма и изпускане...
В САЩ ми обясниха (нали поисках клизма и ми отказаха) че рядко се случва, но и да има някакво изпускане акушерката се грижи бебето да не се изцапа.
В една тема тук четох че има доста случаи на жени, на които е направена клизма, но по време на раждането е имало изпускане, като някои изказваха мнение че именно това, че клизмата втечнява наличното може да е причината.
Значи е възможно прословутата клизма да не е чак толкова нужна процедура и да не гарантира "чистота"?
И в Германия не се прави клизма. Аз също питах акушерката ми, защото бях чела тук. Тя беше доста учудена и каза, че организмът сам се чисти, а ако има нещо акушерката ще се погрижи.
В БГ естествено хигиената е на първо място навсякъде.
 Само е чудно защо след толкова много хигиена има толкова много бебета, заразени в болници от бактерии  Whistling
Надявам сте чули, че наскоро осъдиха софийска болница за смъртта на 4 бебета поради нехигиенни условия.

# 159
Soleil*  Peace , така си е zа Германия, да.

Аz просто мислех, че темата zа клиzмите отдавна е престанала да е актуалана и накрая на всички вече им е ясно zащо те са отмряла практика..
Но ето, пак ги обсъждаме. Това е доста.. как да кажа, досадно. Само вижте какви неща още не се приемат в БГ нормално, пък искаме други промени да има, сериоzни и големи...
Има да си почакаме, не говоря zа zдравната ни система с хилядите пропуски и миниуси (то никъде не е идеално, де).
Говоря zа човешката психика и въzприятия...
Е, трябва тъпрпение, zнам..

# 160
  • София
неасистираното раждане в България е последица от липсата на асистирано.
Моето четене на последните 6 теми е, че неасистираното раждане в България е последица на незадоволителната ситуация в болниците, а не просто на на липса на домашни акушерки.
И тъй като тъкмо това е един от базовите препъни-камъни в спора, предлагам да се споразумеете кое да е вярното, за да продължим нататък в поне минимална яснота...

И мисля да използвам случая, за да вметна нЕкои съображения относТно отговорностите.
Лекарите били надменни и с комплекс на полубожества, ако не и на цели?!? Съгласна съм, че е адски дразнещо - гледано отстрани. Обаче, не ми е ясно защо в такъв случай никой не споменава пожарникарите или водните спасители? Ако сте си общували с такива, би трябвало да ви е направило впечатление, че те са даже още по-надменни и от лекарите. В крайна сметка и по силата на женската логика, шансът един лекарски клиент да живее или да умре е 50:50. Все тая дали му вадят зъб, дали еърбега му е хлътнал носа или ражда. А какви са шансовете на един пожарникарски или спасителски клиент... хъм... в добрия случай клонят към 25:75. А да сте чули някой да е настоявал да си прочете ИС, за да реши дали да го подпише, докато го вадят от огъня или водата? Ако питате мен, това е задължително, защото пожарникарите и водните спасители са по-големи грубияни и от лекарите, докато ви спасяват задника. И там си има разписани протоколи. Например, ако спасяваният буйства по време на спасяването му, има определени захвати, които се прилагат. С цел да няма жертви. Не ми е известно някой от спасените да се е оплакал, въпреки че зад това стои рутина, клоняща към откровено насилие. И всеки един от тези хора има самочувствието на спасил човешки живот.
Не искам да слушам от икономисти, счетоводители и свещеници какво е животът и как се спасява, когато се налага... Дай, Боже, да не се налага - и икономистите, счетоводителите и свещениците да работят в пъти повече от пожарникарите, водните спасители и лекарите! Но ми се струва, че в тази тема на някои им убягва как при раждане лекарите се грижат за два живота едновременно. Да, понякога не се налага извършването на рутинните процедури, съгласна съм. Но за хората, от които зависи и вашият живот, и животът на детето ви, е по-сигурно да ги приложат, отколкото да не ги. Не случайно по целия свят се смята, че превенцията има по-важна роля от лечението. Това също е гледна точка - и тези, които не спасяват човешки живот, е добре да я имат предвид, когато им се наложи да бъдат спасявани.

Не ме разбирайте погрешно: аз лично нямам нищо против малоумникът, който влиза навътре в морето въпреки отчаяното свирене на спасителя, да се удави. Хеле пък, че рядко малоумникът е само един. Ами - съдба, природа и Вселена, ако щете... Така естествено се саморегулира броят на малоумното население и има повече шанс гените на трезвомислещите да продължат човечеството. Нямам нищо против тези, които не ходят на лекар и не си пият лекарствата, да бастисват себе си. Тези, дето им е писнало от живота, да се бесят. Тяхна воля. Коя съм аз, че да им се намесвам в свободния избор?!? Нека се бастисват. И без това планетата е пренаселена и няма храна за всички...

Впрочем, следващия път, когато посещавате свръх-любезния си и поясняващ всяко свое действие стоматолог, попитайте го дали в шкафа при упойките има също урбазон и адреналин. Или той е също от тези, които предпочитат "касапите в бяло" да му свършат работата, ако информираният му клиент се тръшне от упойката.

п.п.: разсъждавам си... да не си помислите нещо...

Тъй де, но по какво родилките съдят, че бебето им е било склонно към самоубийство?
Ами ако не е приемало смъртта от удавяне по време на раждане за нормален ход на живота си?

# 161
  • София

В смисъл, сам да си допишеш какви са рисковете от секциото и да напишеш статистиката, която janajar даде?

Е, те, лекарите, и да пишеш и четеш не те учат.
Дали са длъжни?
Питат те съгласен ли си; ако имаш нужда от някаква допълнителна информация... си свободен да потърсиш такава. Тя е общодостъпна...

# 162
  • София
Болниците гадни, акушерки нямало... Цитат от Първа тема:

раждането в къщи не е безотговорно, а точно обратното - поемане на отговорност в най-висока степен.

Е, къде и кой пое отговорност за смъртта на Цветиното бебе? Горката майка щяла да съди държавата, защитничките тука от 6 теми дъвчат лошите лекари, гадните болници и законодателните проблеми...

Бащатко даже каза, че тия, дето не го разбират, са страхливци, които искат друг да им носи отговорността. Така че, агейн: кой поема отговорност за бебето на Цвети? Значи аз съм страхлива и ще раждам в болница, за да ми носят лекарите отговорността, ама за бебето, дето умря вкъщи, пак лекарите ще носят отговорността... Отвратих се вече от толкова лицемерие! Няма по-големи страхливци от вас, родилниците, с какви очи изобщо осъждате останалите?

# 163
Ама, Флип, как не си разбрала? Отговорността се поема, когато всичко протече нормално. Разбира се, че се поема. И се казва евалла на смелата майка. Виж, когато нещата не се развият точно така, разбира се, че отговорността е на лекарите! Родилниците раждат без риск! Ако лекарите се бяха държали както трябва, ако не бяха плашили Цвети с глупости като брадикардия, преносване, увита пъпна "връвчица" - това като го прочетох, останах гръмната как възприема тя тази новина, - ако не й бяха внушили, че има проблем, вибрациите й щяха да са си наред и всичко да си мине по мед и масло - като при Мег, която се готвила май има-няма само пет години повече от нея. Разбира се, че са виновни лекарите! Ти, Флип, не си достатъчно извисена и не разбираш фините настройки на Вселената на Родилница, така че навеждай глава и отивай да се срамуваш в някой ъгъл. И аз ще тръгвам към моя  Mr. Green

# 164

Е, те, лекарите, и да пишеш и четеш не те учат.
Дали са длъжни?
Питат те съгласен ли си; ако имаш нужда от някаква допълнителна информация... си свободен да потърсиш такава. Тя е общодостъпна...

Откъде накъде аз ще си търся инфо какъв риск поемам при дадена процедура. Нали затова се казва информирано съгласие, за да те информира какъв риск поемаш.

Общи условия

Активация на акаунт