Раждане в къщи 13-съдбовна тема

• 23 082
  • 904
  •   1
Отговори
# 225
Сега на още един мит: че плацентата продължава да снабдява детето адекватно с кислород минути след раждането. Да, при здраво бебе не вреди. Но това не значи, че ако едно бебе не диша, пулсиращата връв му докарва достатъчно кислород. След раждането на детето матката се свива МНОГО и бързо, прекъсвайки почти веднага кръвоносните съдове на плацентата.

Shocked

Това е шега, нали?
В смисъл, не е възможно да има ЧАК толкова безумни хора...
..

Има ги. Като споменах за онова видео, в което седалищно роденото бебе посиняваше, се изредиха хора, според които пулсиращата пъпна връв още доставяла достатъчно кислород. Във видеото акушерките хич не бързаха да вадят главата, а накрая бебето излезе много отпуснато и синьо.

Което обяснява защо мъртвото бебе все още е било с непрерязана пъпна връв.

# 226
  • София
Мили Боже Господи... И тази жена е ветеринарен лекар!?  #Crazy

Знаех, че има една секта естественици, дето обича да маринова плацентата и да я повива редом с бебето, но... това вече ми идва повече.

# 227
А процентният риск нищо не значи. Аз например обичам да се предпазвам повече от необходимото, дори негативният изход да е малко вероятен, но ако негативният изход е силно драматичен, ужасен- накратко, мъртво бебе.

Мамасита  Thinking
Процентният риск - за мен - позволява да се сравни рискът от две алтернативи. Аз поне покрай раждането си никога не съм се намирала в ситуация, в която да няма абсолютно никакъв риск. Всяко решение, свързано с раждането на детето ми, беше свързано с някакъв риск, включително драматичен. Въпросът беше аз кой риск ще предпочета - дали защото е по-малък от алтернативата, дали по друга причина. Живот и здраве, със следващото пак ще съм изправена пред избори. Ре-секциото носи някакъв риск от кръвозагуба, от наранявания, та до смърт на майка и бебе. ВБАК - също. Теглилка - с кой избор можем да се примирим аз и бащата на детето. Но безрисково раждане...  Thinking

Ще обясня защо числената статистика понякога подвежда. Представи си, че аз съм трейдър на борсата. Мога да ти кажа- ами ние на всеки 30 години губим всичките си пари. Мога и да ти кажа- за всяка година има само някакви си 3.3 процента риск да загубя парите си. Двете неща са математически еквивалентни, но звучат доста различно.

Мога да кажа- при домашно раждане има еди-какъв си процент риск от смърт на година. Или- "опитът показва, че мине се не мине година-две, по едно здраво бебе си заминава".

Идва един момент обаче, в който самото число на риска не е релевантно. Важното е да се изгради силна система, в която да се отчетат слабите места и да се предпазят те от поражения. В случая с раждането- лекарите знаят къде да гледат, къде се случват фалове. Следят тонове на бебето, състояние на майката, колко часа са минали, такива работи. Действат превантивно.

Ясно е, че в почти всяка ситуация може да има "черен лебед"- неочаквано събитие, което не сме предвиждали. Важно е обаче да изберем ситуация, в която има по-малко "сиви лебеди"- неща, за които знаем, че могат да се случат, но не знаем дали ще се случат. В твоите алтернативи- къде са повечето "сиви лебеди"?

В едно домашно раждане има много "сиви лебеди". Смъртта на бебето не е черен лебед, тя е допустима (виж идиотщината за културата на смъртта). Но е отговорно да подсилим системата, така че да устои на такова събитие. Системата на домашно раждане не е толкова подсилена, колкото болничната. Това, което за неукия е черен лебед, за лекаря е сив- предвидим.

Изобщо, не може да се мисли само за числа, трябва да се разсъждава какво точно значи този процент.

# 228
Бррр...този ти текст си има име: "словесна салата". Има помощ, не се отчайвай!

Е, и тук думата "неразбиране" има различен смисъл. Често са я използвали срещу мен, когато добре разбирам дадена материя, но не я приемам. Аз говоря за много случаи, в които persimon/Archangel е показвала семантично, а понякога и синтактично неразбиране на изречения и параграфи на английски език.

Както казва, Витгенщайн, "Language game's a bitch".

Колкото до познанията ми- черпя ги от възможно най-добрите източници, подбрани със здрав разум.

Ето например- не мога да разбера тази "култура на смъртта". Едно е да си кажеш, абе няма сега да ставам Лорд Волдемор и да си осигуря безсмъртие с неестествени методи, ще приема, че хората са смъртни. Друго е да се оставиш в ръцете на господа, когато има много начини за предотвратяване на трагедия.

Сега на още един мит: че плацентата продължава да снабдява детето адекватно с кислород минути след раждането. Да, при здраво бебе не вреди. Но това не значи, че ако едно бебе не диша, пулсиращата връв му докарва достатъчно кислород. След раждането на детето матката се свива МНОГО и бързо, прекъсвайки почти веднага кръвоносните съдове на плацентата.

# 229
Мамасита  newsm78
Три пъти ти прочетох поста и не го схванах.
Да, лекарите следят за рискове и действат превантивно. И все пак се случват случки. Статистиката не е теоретична, тя е базирана на реални съотношения между успешни и неуспешни интервенции. Да, рискът при раждане вкъщи реално означава, че бебета, които иначе може би биха живели, не оцеляват. Но рискът при раждане в болница означава същото - той също се измерва в бебета и родилки, не в чували картофи. 

Не разбирам защо при, да речем, равен математически риск, в болницата този риск бил всъщност по-малко равен и далеч не толкова страшен, въпреки че се изразява със същата цифра.  newsm78

# 230
Хм, тази работа с болката не я разбрах...
?
Те целят да ги боли, искат да се гордеят с болката, от една страна, обаче не могат да понесат болката от клизма, система или колан за следене на тонове - от друга!?
Доста нелогично и непоследователно поведение ми се струва.

А? Кое не раzбра?
Че пак се сравняват неща, нямащи нищо общо...
Кой каква болка не може да понесе?
Ами едното просто си е болка, нормална, има я, приема се, беz драматиzации. А другото (клиzмата, коланите) са неща, от които няма болка дори. Та по какви критерии се сравняват, не раzбрах?
Първото (клиzмата пуста  Rolling Eyes ) иzобщо не боли, просто е беzсмислена и ненужна, един вид глупост велика.
Второто (коланите).. ами какво боли от тях иzобщо?
Що се пишат беzсмислици, които грам не zасягат таzи тема тук, аz ей това не раzбирам..
Кати, zащо в същност пишеш в таzи тема? Това не е тема против раждането иzобщо... Какво има в едно вагинално раждане никой не би могъл (и надали би се опитал) да ти обясни.
Всичко е наред, ти си искаш секцио (това навсякъде си го писала вече), друго не, ок. Пожелавам ти да имаш второ детенце, което да дойде на бял свят точно както искаш ти. И това е. Ма остави другите хора на мира...

# 231
Бррр...този ти текст си има име: "словесна салата". Има помощ, не се отчайвай!

Е, и тук думата "неразбиране" има различен смисъл. Често са я използвали срещу мен, когато добре разбирам дадена материя, но не я приемам. Аз говоря за много случаи, в които persimon/Archangel е показвала семантично, а понякога и синтактично неразбиране на изречения и параграфи на английски език.

Както казва, Витгенщайн, "Language game's a bitch".

Колкото до познанията ми- черпя ги от възможно най-добрите източници, подбрани със здрав разум.

Ето например- не мога да разбера тази "култура на смъртта". Едно е да си кажеш, абе няма сега да ставам Лорд Волдемор и да си осигуря безсмъртие с неестествени методи, ще приема, че хората са смъртни. Друго е да се оставиш в ръцете на господа, когато има много начини за предотвратяване на трагедия.

Прескочи направо на последния параграф. Най-важен е.

Виж сега, и в болницата, и у дома има еднакъв риск от раменна дистокия. Обаче дали двете системи за справяне са еднакви?

Всеки пазар има риск- и при акции, и при облигации. Зависи обаче кой ви е трейдърът и как той разбира слабите места.

Относно изхода от болнично/домашно раждане- има проучвания, които говорят лошо за домашното, дори и асистирано.

"Да, рискът при раждане вкъщи реално означава, че бебета, които иначе може би биха живели, не оцеляват. "

Ето това е важното изречение. Това вече не е само процентен риск.

На Сова й идвам по-сложна, знам.

За останалите: вижте какво пише Насим Талеб за риска.

# 232
Бащатко, и в болница можеш да излъжеш и да "прехвърлиш" детето - но е малко по-трудно.
Не, Благодаря! Не желая да се възползвам от вашите услуги.

# 233
  • София
Хм, тази работа с болката не я разбрах...
?
Те целят да ги боли, искат да се гордеят с болката, от една страна, обаче не могат да понесат болката от клизма, система или колан за следене на тонове - от друга!?
Доста нелогично и непоследователно поведение ми се струва.

А? Кое не раzбра?
Че пак се сравняват неща, нямащи нищо общо...
Кой каква болка не може да понесе?
Ами едното просто си е болка, нормална, има я, приема се, беz драматиzации. А другото (клиzмата, коланите) са неща, от които няма болка дори. Та по какви критерии се сравняват, не раzбрах?
Първото (клиzмата пуста  Rolling Eyes ) иzобщо не боли, просто е беzсмислена и ненужна, един вид глупост велика.
Второто (коланите).. ами какво боли от тях иzобщо?
Що се пишат беzсмислици, които грам не zасягат таzи тема тук, аz ей това не раzбирам..
Кати, zащо в същност пишеш в таzи тема? Това не е тема против раждането иzобщо... Какво има в едно вагинално раждане никой не би могъл (и надали би се опитал) да ти обясни.
Всичко е наред, ти си искаш секцио (това навсякъде си го писала вече), друго не, ок. Пожелавам ти да имаш второ детенце, което да дойде на бял свят точно както искаш ти. И това е. Ма остави другите хора на мира...

По какъв начин успя сега пък да намесиш вагиналните раждания и оперативните... не ми стана ясно. Едва ли и на друг е ясно.

Откачалките, дето си раждат по къщите и си удавят и удушават бебетата поради липса на елементарни познания и умения при този процес, претендират, че го правят, понеже не могат да понесат мисълта за стандартните болнични изследвания и манипулации, които се правят преди и по време на раждане. Какво общо има тук CS не е ясно на никой. По време на операцията нито клизма, нито мерене на тоновете покрай ръцете на оператора не се извършват... така че откъде то намеси е крайно непонятно.
Въпросът е, че естественическите откачалки от едната страна приемат болката по време на раждане за нещо естествено и прекрасно, приемат смъртта на децата си с философска настройка и ги пращат в ръцете на Отеца им (това няма да го коментирам дори...  Rolling Eyes), но от другата им се струва твърде страшно да им направят клизма или да им вържат колан с който да следят тоновете на раждащото се бебе по време на раждането.

И да, права си, трудничко ще ти е да обясниш тази нелепост.

А пиша в темата, понеже съм принципно против детеубийството - дори и когато става дума за чужди деца, дори и от собствените им родители.

# 234
Бащатко, и в болница можеш да излъжеш и да "прехвърлиш" детето - но е малко по-трудно.
Не, Благодаря! Не желая да се възползвам от вашите услуги.

Това минава ли у ваше село за нормална комуникация?

# 235
Пак се стигна до статистика и до това,че щом го правят повече хора значи е правилно Joy

Мамасита защо си мислиш,че знаеш каква е точната роля на плацентата 5 минути след раждането?
Преди да се родиш никой не знаеше за стемселс.Е,сега сме много модерни.Открихме ги,но не знаем какво точно вьршат.С две думи нищо не ззнаем за живота.А най крайната цел е всьщност да открием безсмьртието и да можем да го продваме за мнооооооого пари на наааааай богатите.Тогава едно починало бебе ще има стойност точно колкото една суха плацента.

Мамасита,стига си цитирала големи умове.Дай нещо твое да прочетем.... Wink

Разчита се общо взето на поддьржане на сьщите разсьждения като в темата.В противен случай статистиката ще стане един ден 50/50 и тогава никой няма да знае кое е правилно Joy

По вьпроса кой кой е.А вие знаете ли кой е Персоната?Защото аз знам.Не знам другите му имена вьв форума,но знам истинското му.

# 236
  • Куциндрел
По вьпроса кой кой е.А вие знаете ли кой е Персоната?Защото аз знам.Не знам другите му имена вьв форума,но знам истинското му.
Голяма конспирация... Току някой мине и каже на друг - Аз теб те познавам! Naughty
Следващата степен на общуване е - Ти мен ме познаваш. hahaha

Последна редакция: нд, 05 юни 2011, 23:53 от Ceca

# 237
Дами, като ви чета, имам чувството, че никога не съм раждала. Simple Smile

# 238
  • Под кленовите дървета
Голяма комспирация... Туко някой мине и каже на друг - Аз теб те познавам! Naughty
Следващата степен на общуване е - Ти мен ме познаваш. hahaha

Пък накрая ще се окажем една голяма рода, знам си аз hahaha

# 239
Mamacita Bandida, O да, и у дома и в болница рискът от раменна дистокия е еднакъв. И за твое учудване, в къщи имаш доста по-добър шанс една обучена акушерка да има безкрайно по-добра реакация и да се справи доста по-добре с това. А именно-много просто чрез сменяне на позата на майката- с Гаскин маневра или с Мак Робъртс маневра. А в болница познай какво ще стане-ще лежиш по гръб като бръмбар и ще дърпат главата на бебето, докато не му скъсат нервните окончания и не го инвалидизират за цял живот. Аз до сега не съм чула в БГ болница накой да е приложил някоя от тези акушерски маневри, ти да си чула? Докато не започнат да ги прилагат ще има още нежелаещи да идат при тях.

п.п. Сова е умна жена, и не че и идваш по-сложна, а няма опит с абсурди и словесни салати и се отегчава и удивлява на творенията ти. Аз съм свикнала и претръпнала. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт