Раждане в къщи 13-съдбовна тема

• 23 123
  • 904
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Съвсем без връзка с конкретната тема, но много би ми било интересно да разбера истинската статистика за детска смъртност (включително при раждане), разбита по етноси. Защото политкоректното обобщено представяне определено изкривява действителността.

Какво точно очакваш  да видиш?
http://www.lapublichealth.org/mch/fhop/fhop01/individuals01/FHOP01_84.PDF
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15629965
http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm5329a2.htm

# 361
Мисля, че die Hexe говореше за България. За други места очевидно лесно се намира такава.

# 362

за Flip, една Клементина, JP и ... да не изброявам също е препоръчително

Въобще не приемам съвети за бесовете си от някой който пише в червено. Това на шега.

Какъв ти е проблемът с мен, че не ми стана ясно?

хи, хи, хи - в червено си, за да се забележиш, че те допълних следварително; вече мога да те почерня    Mr. Green

за ваше добро го казвам - излишна енергия хабите, пазете я за по-важни ситуации

ооо, нямам проблем, много ми помагате, беснеейки     bouquet

# 363
за ваше добро го казвам - излишна енергия хабите, пазете я за по-важни ситуации

Ми личен избор - съжалявам, не приемам критики по него или ще осъдя България, бг-мама и целия Интернет за нарушаване на изконните ми права да беснея из тях....

# 364
Благодаря, Ива, но не съм се изразила правилно. Имах предвид статистиката у нас - отделно за българки, циганки и туркини. Допускам, че резултатите силно ще се различават. Мисля, че до голяма степен високите стойности на детска смъртност са заради циганите и условията, в които живеят и раждат. Да не се окаже, че ако се гледа смъртността само при българите, сме си на съвсем добро европейско ниво?

jp, съвсем правилно ме разбра!

# 365
die Hexe, точно това го има в този анализ /макар и не по групи/ - Високата смъртност по показателя "перинтална смъртност" и показателя "недоносеност" имат еднаква крива  в България и Румъния - две страни с многоброен и неинтегриран ромски етнос

# 366
  • София
Из
АНАЛИЗ
на някои здравно-демографски и други показатели във връзка с детската смъртност у нас

....................

Поредната "новорегистрирана", добре е като цитираш нещо, да не вадиш от контекста само тая част, която ти върши работа Wink

Една(та) от първите (ново)нахлули при алтернативните, не мислиш ли, че ... уф, няма смисъл - явно не мислиш   Mr. Green

btw, след 5 дена правя цели 5 месеца във форума; колко време изискваш, за да ме класираш в старорегистрирани???

Що за питане, Desss?  Flutter

Слънце, алтернативният подфорум ме доведе в БгМамма. Не че има значение, де. Като те гледам с какъв агресивен старт "нахлу" тук, едва ли ти можеш да говориш за "беснеене".

Мен ме остави, не можеш да ме засегнеш - нещо по темата имаш ли кажеш - раждане вкъщи?

# 367
Хмм, ами тогава сравнението трябва да е между планирано неасистирано раждане и болнично раждане на българки (все пак, нямаме навика да раждаме от 12-годишна възраст, да пушим и пием по време на бременност и да живеем в ужасяващи битови условия). Дали и тогава промилите ще са еднакви?

Абе, какво да ви кажа - фанатизмът винаги ме е плашил, независимо в каква форма се проявява. И докато мога да проява симпатия и съчувствие към Стелт заради липсата й на избор, то за повечето от нейните съмишленички виждам единствено изкривяване на действителността, на статистиките, на информацията, на дефинициите за "естествен процес" (при който моя близка приятелка щеше да е естествено мъртва с естествено мъртво бебе поради плацента превиа, а аз щях да съм естествено сляпа заради проблеми с очите - добре, че беше неестественото ни раждане!).

# 368
Хмм, ами тогава сравнението трябва да е между планирано неасистирано раждане и болнично раждане на българки (все пак, нямаме навика да раждаме от 12-годишна възраст, да пушим и пием по време на бременност и да живеем в ужасяващи битови условия). Дали и тогава промилите ще са еднакви?

Всъщност и българите си имаме доста вредни навици. И в Тина Киркова, и в Майчин дом тоалетните бяха заети много често от пушачки - бременни и току-що родили. Включително имаше една жена, която се криеше заедно със стойката си за системата - вливаха й медикаменти да задържат раждането в осми месец...
Въобще здравето и начинът на живот и на българите не са като средноевропейските, ми се струва.

# 369
Зная, душа, и аз имам такива познати. Все пак, говорим за статистика - едно са 5%, друго - 80%, нали?

# 370
  • София
Не само пиенето и пушенето - хранителните навици на голяма част от българките са ужасни, и то точно по време на бременност, защото нали "си угаждат". За обездвижването и съответното затлъстяване да не говорим. В това отношение, ако приемем доста вярната теория на Мамасита за профила на средностатистическата родилница, предполагам, че те са по-добре подготвени от гледна точка на хранене, почивка, движение, ако щеш медитации и т.н. "добри практики". Просто това е полезно, но недостатъчно да се гарантира положителен резултат (живо бебе тоест).

# 371
  • София
die Hexe, сред страните в ЕС, също има такива с немалка част от различни етноси. В Холандия това е едно и от обясненията за резултатите им в сравнение с другите европейски страни. А все още ние имаме много да гоним холандците. В Германия, ако не се лъжа, също.
А както се спомена до съвсем скоро плод с тегло, по-малко от 1000 грама, се е приемало за живороден (съответно се регистрира смърт, а не аборт), ако е преживял 6 дни от раждането си.

# 372
  • София

Фигура 3: Динамика на мъртвораждаемостта в България, „нова” и „стара” Европа от 1980 до 2006 г.

Иии... какво по- точно ни доказва тази графика?
Че в годините, в които се раждаше само и единствено в болници - както от малограмотните, така и от модерните откачалки,понеже неподчинението беше немислимо, когато раждането ставаше така, както прецени лекаря и никакви глезотии и моди не се зачитаха, смъртността непосредствено преди, по време на и непосредствено след (до 6 дена) раждане у нас е била не само съизмерима с тази в останалата част на цивилизования свят, но и тенденцията е сходна. За съжаление после се появяват алтернативните модернистични движения, проповядващи философията на смъртта, както и възможността неграмотните и малограмотни слоеве на населението, неизповядващи тази религия, но активно практикуващи я, да си раждат по къщите, във ваните, по поляните и, най- общо казано, "където ги хване" и... вида на графиката драстично се променя.
Надявам се, че и сами можете да си направите извода какво по- точно се е променило в този период, за да доведе до такава промяна в хода на кривата.

# 373
  • Куциндрел
Смешно е това, дето го пишеш, още повече на фона на всичко, което се изписа до тук, и статистиките, които се представиха. Или не ти е известно, че в нашите болници смъртността на новородените е ок. 15%? Сравни с 3% смъртност при домашните раждания в Холандия и ще си говорим пак. 
Идеално, стигна до там да сравняваш едно нещо в БГ с съвсем различно нещо в Холандия. hahaha
Мулти, понякога имаш и светли моменти....

# 374
  • София
die Hexe, сред страните в ЕС, също има такива с немалка част от различни етноси. В Холандия това е едно и от обясненията за резултатите им в сравнение с другите европейски страни. А все още ние имаме много да гоним холандците. В Германия, ако не се лъжа, също.

Ива, със сигурност цигани има навсякъде, но не ми е известно да живеят в такива кошмарни условия. Гета има навсякъде в Европа, но тук живеят в землянки и картонени колиби на полето  Tired Това не може да няма отношение към съответната смъртност, особено имайки предвид, че тук те са... доста много, и на фона на намаляващите българи със сигурност влияят на статистиката. Говоря конкретно за циганите, защото те живеят в най-лошите условия във всяко отношение.

Общи условия

Активация на акаунт