Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 14

• 30 817
  • 743
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна
Написала съм референтната ст-ст до 18. А СУЕ е 18, т.е. на горната граница това ме притеснява?

# 31
  Ами най- добре звънни на АГ-то и му кажи. Той най- добре ще ти отговори.
 Успех!

# 32

krasence86, благодаря ти! Успех и на теб ти желая! Дано вече всичко да минава леко и бързо  baby_neutral baby_neutral baby_neutral

# 33
sisi83 не мисля, че СУЕ е притеснително. На последните изследвания моето беше 30 и доктора каза, че са добре. Не изкоментира нищо за СУЕ, а и аз реших да не питам допълнително, щом той не счита за нужно да ми обяснява нещо повече.

# 34
Здравейте  Hug
аз да ви се "похваля" - днес бях на ЖК и мъника още е седалищно.Акушерката е скептична относно обръщането на бебо, защото вече му било доста тясно и дрън дрън...
Та на кратко - инструктира ме да ида до болницата другата седмица и да ги питам при седалищно предлежание дали трябва да постъпя по-рано в болницата или да си чакам до термин.Защото във всяка болница било различно.Мисля да раждам в Тина Киркова.Все ми е тая как ще раждам, само бебо да е добре, но не крия че ми е и малко напрегнато.....
Ир, знам, че ти ражда секцио.Къде ражда и всъщност какво искат да си носиш, когато постъпваш за раждане секцио?

Последна редакция: пн, 06 юни 2011, 18:30 от flower_

# 35
От познати съм чувала ,че някои те гледат през цялата бременност?! newsm12

Да, някои гинеколози правят ехографски преглед всеки път без допълнително заплащане, но това е на добра воля. Иначе касата поема 2 ехографски прегледа за цялата бременност.

Ето това са всички изследвания по време на бременност, заплащани от ЗК:

Анамнеза за рискови фактори(възраст, придружаващи заболявания, усложнения на предишни бременности, вредни навици, професионални, други), определяне на вероятния термин на раждане (ВТР) - При първо посещение
- Измерване на артериално кръвно налягане - І триместър – един път, По един път във всеки следващ лунарен месец, ІХ и Х – по два пъти
- Антропометрия (ръст, телесна маса, външна пелвиметрия) - І триместър – един път, По един път във всеки следващ лунарен месец, ІХ и Х – по два пъти
- Гинекологичен статус - Един път – при първо посещение, Един път – в ІV лун. месец, Следващите – по преценка
- Сърдечна дейност на плода (ДСТ) - От V лунарен месец – по един път във всеки лунарен месец; ІХ и Х – по два пъти
- Вземане на онкопрофилактична цитонамазка от женски полови органи - Един път при първо посещение
- Вземане на влагалищен секрет за микробиологично изследване - Един път при първо посещение; Един път в ІХ лун. месец
- Акушерска ехография- Един път – в І триместър; Един път от 16-20 гест. седмица
- Изследване на Хемоглобин, еритроцити, хематокрит, левкоцити, MCV, MCH, СУЕ, кръвна захар, урина – седимент, уробилиноген, кетони(до VI л.м.) - Един път в първи триместър; По един път – в V, VІІІ и Х лунарен месец
- Определяне на кръвна група и Rh-фактор - Един път – в І триместър (или при първо посещение)
- Онкопрофилактична цитонамазка от женски полови органи - Един път при първо посещение
- Изследване за сифилис, Изследване за хепатит В /НвS Ag/, Изследване за HIV (при съгласие) - Един път при първо посещение
- Микробиологично изследване на влагалищен секрет - Един път при първо посещение;един път в ІХ лун. месец

# 36
Момичета, моля ви да коментирате тези изследвания:
Седимент на урината - мас. бакт, епит. кл
СУЕ  -  18 мм/час     -   жени до 18

СУЕ притеснително ли е?
А в урината това бактерии ли са?

Аз също имах подобни резултати в изследванията.Всичко мина нормално.Моята лекарка каза ,че тези резултати са нормални за бременна.СУЕ винаги е завишено при бременните.Моето беше до към края на бременността 28 мм/h  при нормални стойност от 0 до 20.Така че 18 си е в границите.Доколкото съм чела резултати над 100 са опасни.Все пак се посъветвай с лекар

# 37
flower аз ще съм секцио в Тина Киркова. ИрПуц ражда в друга болница (понеже знам  Wink ) и там е различно. За Тина Киркова има дълъг списък с нещата, които да си носиш. Ето ти линк към темата за тази болница http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=536120.new;topicseen#new
Няколко страници по-напред има и списъците с багаж.  Ако не се ориентираш ще ти ги пратя.  Hug

Алексче много полезна информация си дала. Изобщо не съм знаела, че толкова много неща се поемат от касата.

# 38
flower аз ще съм секцио в Тина Киркова. ИрПуц ражда в друга болница (понеже знам  Wink ) и там е различно. За Тина Киркова има дълъг списък с нещата, които да си носиш. Ето ти линк към темата за тази болница http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=536120.new;topicseen#new
Няколко страници по-напред има и списъците с багаж.  Ако не се ориентираш ще ти ги пратя.  Hug

Моля те, прати ми линка, защото аз намирам само някаква откъсначна информация - кой какво си е носил.Ти кога ще раждаш? Виждам, че вече си в 37 г.с. И ... съжалявам, че те питам, но по собствено желание ли ще е секцио или по медицински причини?
Благодаря ти предварително  newsm51

# 39
Flower, аз раждах в Токуда, има тема в здравните заведения, ако искаш да видиш. За седалищното - едва ли ще те оставят да раждаш естествено, а и по-добре да не, така че, подготвяй се за всеки случай и за оперативно раждане, ако, разбира се, не се обърне бебето в последния момент.  Peace

# 40
Flower, аз раждах в Токуда, има тема в здравните заведения, ако искаш да видиш. За седалищното - едва ли ще те оставят да раждаш естествено, а и по-добре да не, така че, подготвяй се за всеки случай и за оперативно раждане, ако, разбира се, не се обърне бебето в последния момент.  Peace
Ир странно ми стана, че акушерката дори не каза нещо от сорта "да изчакаме", ами директно ми каза да ходя и да питам кога искат да ме приемат.Подготвена съм психически за всякакви варианти на раждане   bouquet

# 41
Ами ще сложа направо тук списъците, защото въпреки че е различно за различните болници (за частните в повечето случаи нищо не трябва да носиш), са доста подробни и биха свършили работа и на други мами.

Ето хубав и подробен списък http://www.momentofpeace.net/2008/pregnancy_lists/all/1

Ще си позволя да копирам списъка на една мама раждала секцио в Тина Киркова:
"...За секцио при самото приемане ви трябват:
- нощница, чехли(да стават за баня), тоалетна хартия, мокри кърпички или сапун и кърпа( за след клизмата). Вода в малки бутилки с „биберон” поне 3л( това е за в реанимацията). Телефон, зарядно. Стерилни превръзки за секцио- 2 бр дишащи, водоустойчиви 25-30см. Има в аптеката срещу входа на болницата и ако ви потрябва трета може да си купите от там. Превръзки  за родилки или лигнин(каквото предпочитате). Документи - лична карта, обменна карта и направление за хоспитализация( издават се от наблюдавалия бремеността), консултации и изследвания( пакет изследвания  за секцио направен в Св. София-струва в момента 50лв и консултация с интернист)
Всичко останало, може да ви го донесат след като ви преведат в стая:
-Чаша и прибори за хранене, тоалетни принадлежности, ластик или шнола, ако косата ви е дълга. Нощница( не дават техни), бельо, някаква връхна дреха, кърпа за къпане, поплънки за гърди, помпа(на мен първоначално ми е по-удобно на ръка), сутиен, чорапи, химикалка и тефтерче, пари(и монети за машината за кафе), Солфадеин или Ефералган( за главоболието от упойката, но дали ще го има е въпрос на организъм. Този път нито за минута не ме е боляло, за разлика от предишния).
Два пакета мокри кърпички за бебе- едните  ги взимат, а другите са ви за всеки случай.
Един пакет пелени за новородено-марка по ваш избор. Те стоят при вас и поставяте по един- два в количката, когато взимат бебето за тоалет.
 Лигавник, ръкавички, залъгалка.
И каквото друго решите...
За записване на детето:
Акт за граждански брак или нотариално заверена декларация за припознаване, лична карта на майката, лична карта на бащата."
(43 страница от темата за Тина Киркова http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=536120.630)

# 42
Цитат
И ... съжалявам, че те питам, но по собствено желание ли ще е секцио или по медицински причини?
По медицински причини. Аз изчетох всичко възможно за естесвеното раждане, подготвях се с упражнения, открих подходящ лекар, който да подкрепя есественото раждане и накрая се оказа, че ще съм секцио. Даже още вътрешно не съм съвсем приела този факт, но какво да се прави. Нямам категорична забрана (двама лекари ми заявиха, че ако не искам секцио могат да ми го вадят с форцепс Simple Smile ), но има риск, а аз не съм за нормално раждане на всяка цена и така... Причината при мен са очите, но не диоптри, а нерв и амблиопия...

Мен най-много ме притеснява упойката. Дали трябва изобщо да не мърдаш докато ти я  слагат. И ако мръднеш много ли е фатално според вас?  newsm78

Последна редакция: пн, 06 юни 2011, 23:21 от kilimiotlista

# 43
  • Варна
kilimiotlista, мила, не се притеснявай за поставянето на упойката, ще видиш, че става за секунди поставянето. Ще си съсредоточена в това да изпълниш правилно всичко което ти казва анестезиолога и всичко ще е чудесно. Не боли. За фаталното незнам, аз имах зверски контракции докато ми я слагаха и се справих, така че...  Hug

# 44
kilimiotlista,

при мен също се наложи секцио по медицински причини. А така ми се искаше да родя естествено...Оказа се, че имам двурога матка и имаше опасност и за мен, и за бебето. Слава Богу всичко мина. Умирах от страх. Никога не бях оперирана. Виеше ми се свят чак от идеята за абокат в ръката...Как да е. Дойде Денят. Вкараха ме в операционната зала и по мое настояване секциото беше с епидорална упойка. Бях бяла от страх. Вече се виждах инвалид. Представях си див филм на ужасите, а бях изчела всичко по темата и знаех прекрасно, че няма причина за притеснение. Попаднах на разкошна анестезиоложка. Жената подходи адски мило към мен. Обясни ми, че трябва да се приведа напред (а бях седнала на операционната маса, която е с големината горе-долу на дъска за гладене  Laughing ). Каза ми да опитам да не мърдам и че ще усетя съвсем леко боцкане. След което тя ще спре. Самото вливане няма да усетя, така че няма място за притеснения.
Наведох се аз напред, усетих как намазаха гърба ми с нещо, вероятно някой антисептик и усетих боцване със силата на ухапване от комар. Искам да ти кажа, че вземането на кръв от пръста и вената боли 100 пъти повече. Толкова с болката. После ми вляла лекарството и ми каза да легна на оперционната. Докато ми говореше още, усетих, че краката ми ги няма  Laughing Едно затопляне от палците на краката тръгна бързо нагоре. Едвам легнах, даже ми помогнаха малко. Упойката подейства мигновено.
После опънаха зеления чаршаф пред очите ми и анестезиоложката ми каза, че имали начин да проверят дали е хванала упойката, за да действат. И се заприказвахме...какво ще е бебето, как ще се казва, от къде съм, защо раждам точно там и т.н. След известно време ме попита усещам ли нещо. Аз казах "Не, трябва ли", а тя отговори "О, не, само това не. Оперират те от десетина минути вече и всеки момент ще извадят бебчето"  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт