Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 14

• 30 958
  • 743
  •   1
Отговори
# 300
ИрПуц, за съжаление не се разбира, защото ти си първият случай, за който чувам.

# 301
 Shocked Сериозно? Ако не изследват нивото му, как знаят дали и каква доза да предпишат?
На мен лекарят ми каза "В момента ти е 8 и нещо (по техните референтни стойности), добре е да е около 9.5-10, затова взимай магнерот еди-как си".

# 302
Здравейте, мамета Simple Smile Бих искала да ви попитам как разбрахте дали социалните са ви отпуснали помощ? Известяват ли, или ти трябва да ходиш някъде да се интересуваш?  Rolling Eyes

# 303
  • София
За коя точно помощ става дума? Ако сте подали молба за някаква помощ трябва да ви кажат кога евентуално може да ви бъде отпусната и къде да проверите.
В соц. ходих само за еднократната помощ за раждане. Казаха ми кога ще бъде отпусната и попълних в молбата как искам да я получа, банков път, в пощенски клон и т.н.

# 304
А в какъв срок след раждането се взима тази помощ?

# 305
  • София
по спомени до три годишнината на детето, може да си я потърсиш... но питай пак, само трябва да е излязъл акта за раждане на детето.

# 306
  • София
ИрПуц, и аз мисля, че е до 3г след раждането. Провери в социалните.
Молба-декларация за получаване на еднократна помощ при раждане на дете

# 307
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Хора много съжалявам,че със моя въпрос за Магнезия съм разбунила духовете,ама и аз не съм чувала,че преди да ти предпишат магнезиев препарат да ти правят изследване.Както и да е.

# 308
Мерси, момичета. Ще гледам скоро да го направя, защото иначе със сигурност ще забравя. Аз и сега забравям, добре, че тук напомниха.  Mr. Green

iv.elina, не си разбунила нищо, тук е място за обмен на информация.  Peace Аз пък недоумявам как някой ще ти изпише нещо без да провери доколко е нужно.

# 309
  • Варна
На мен не са ми изследвали Магнезия. Още като разбра,че съм бременна АГ ми изписа да пия Магнерот и то 3х2. Магнезия е много добра профилактика срещу прееклампсия, а аз имах проблеми и скръвното, сърцебиене. Обаче дори и с такава доза в момента ми се втвърдява корема от време на време, явно и друго трябва да се включва.

# 310
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
При нас във темата доста момичета пият,а никой не е споменал за изследване,просто превантивно го изписват.

# 311
То и при мен беше превантивно - за превенция на нежелани контракции.  Laughing А "изследванието" не беше нещо специално, просто ми взеха кръвчица да видят какво е нивото му.

Ето, и при Сиси е имало ясни индикации за изписването му.

# 312
Имах предвид за еднократната помощ преди раждане. Мерси, май ще се разходя до тях Simple Smile

# 313
Peace Аз пък недоумявам как някой ще ти изпише нещо без да провери доколко е нужно.

ИрПуц, те антибиотици изписват при чиста микробиология ей-така "за всеки случай", та магнезий ще вземат да изследват...  ooooh! Не знам къде си ходила на ЖК, но е похвално, че са ти пуснали изследването.

Иначе аз приемам магнезий от месец и нещо по 400 мг., но не всеки ден, не заради контракции, а заради схващания и изтръпвания в крайниците. Гинекологът ми знае, даже той самият ме попита дали вземам някакъв магнезиев препарат.
Всъщност магнезият много трудно може да се предозира, освен ако не се превишава дневната доза от 400-500 мг за дълъг период от време. Понеже излишъкът се изхвърля с урината, главният риск при предозиране е нарушение на бъбречната функция (това може да се прочете и на листовките).

Последните неща ги споменавам само за уточнение, не насърчавам никого да приема хранителни добавки, без да е уверен, че има нужда от тях.

# 314
  • София
Имах предвид за еднократната помощ преди раждане. Мерси, май ще се разходя до тях Simple Smile
При всеки случай трябва да отидете до Социалните

Цитат
Еднократна помощ при бременност

Право на еднократна помощ при бременност имат:

·        Неосигурените жени;

·        Бременните жени, осигурени за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица, които не получават обезщетение за бременност и раждане, поради това, че нямат необходимия осигурителен стаж по чл.48а от Кодекса за социално осигуряване. Помощта се изплаща в размер, пропорционално на дните от началото на отпуска за бременност и раждане до придобиването на необходимия осигурителен стаж по чл.48а от Кодекса за социално осигуряване, но за не повече от 45 дни.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ, ЗА ДА ПОЛУЧИТЕ ПОМОЩТА

Необходимо е да подадете молба-декларация по образец в дирекция “Социално подпомагане” по постоянния Ви адрес. Към нея се прилагат следните документи:

1.        удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 6 календарни месеца, предхождащи периода от 45 дни преди определения термин на раждане, за лицата, работещи по трудови или по служебни правоотоншения;

2.        удостоверение от осигурителя или от териториалното поделение на Националния осигурителен институт за лицата, за които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършва от териториалното поделение на Националния осигурителен институт;

3.        копие от болничния лист за временна неработоспособност поради бременност и раждане за срок от 45 дни, заверено от осигурителя или от териториалното поделение на Националния осигурителен институт, за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършва от териториалното поделение на Националния осигурителен институт;

4.        медицинско удостоверение за термина на раждане – за неосигурените жени.

При подаването на молба-декларацията се представят и лични карти на деклараторите за справка.
Можете да попитате и майките счетоводителки от тази тема Майчинството счетоводно

Общи условия

Активация на акаунт