Отговори
# 630
Така си е, докато са малки от нас зависи, после и без това тръгват на ясла и градина и спасение няма  Twisted Evil

Palmirka, всякакво месо може да бъде нарязано на дребно с обикновен остър нож върху дъска. Чела съм проучвания, според които дори кариесите се причинявали от нещо като вирус, а и въобще днес има хиляди начини за пасиране, кълцане и т.н.

# 631
Michael@, на мен втори път ми се пада дете, за което млякото е някакъв проблем - дъщеря ми пък беше алергична към него - вече ползите му малко почват да ми се губят  Peace  Да, полезно е, но не за всички деца, това е.

Доколкото съм в течение на вашият случай, млякото за Дани не е проблем, просто сте на диета наситена с желязосъдържащи храни и млякото е ограничено, за да се усвоява по-пълноценно желязото. За това не се смесват месо с мляко, сирене с месо и т.н. Всичко това не значи, че млякото е проблемно или води до проблеми.

# 632
  • София
Здравейте Simple Smile

И ние се върнахме от почивка. Нещо хотела не ни изкефи много, но пък Лора нали е над подобни битовизми и беше много възхитена от цялата работа.

Аз съм много против тия зрънчовци и подобни боклуци, ама ей на - не давах докато Лора беше в количката.  Ако ми предложат - отказвам. На въпроса защо - отговарях че и аз не ги ям, та не виждам защо да ги давам на детето.После като проходи, ходеше да гони децата и да им дърпа от ръцете неща, умирах от срам. В началото спасявах положението като давах солети и бисквити. Е да, ама хлапето задобря и почна само при децата със Зайо-Байо да тича... И ако станеше много напечено с взимането и дърпането, еми признавам си - ходех да купувам. В началото много настървено ядеше. Добре чесега вече хапва по малко и после го зарязва.

И не мога да разбера - една позната ми се оплаава как малкия много преди голямата почнал да яде такива неща. Еми те си пълнят един шкаф с боклуци и той милия знае и отивам там и реве и и иска... Последния път като бяхме на гости - оставила една купа с дъвчащи бонбони и те ходят и периодично си взимат. И после - само такова искали ...

Машонка, ти беше писала, че Ема не иска вода и чай, а само сок. Какъв сок даваш?
При нас ситуацията е индетична - само сок, и усети ли че съм дала вода - бута шишето. Ако прекаля и сипя в сока повече вода, щото все пак ми се струва добре да се научи да пие вода - пак същата работа - бута и се сърди.

# 633
  • София
..............................Е да, ама хлапето задобря и почна само при децата със Зайо-Байо да тича... ................
hahaha  hahaha  hahaha  hahaha  hahaha  hahaha  hahaha  hahaha  Joy  Joy  Joy  Joy  Joy Joy  Joy

# 634
Да, и аз много се смях и в същото време си мислех, че ще трябва понякога да се позволяват и такива неща, но с мярка. Ако много им забраняваме, много и ще се стремят и ще ни правят напук. Също така като порастнат няма да ни слушат какво говорим, а ще ни гледат какво правим, включително и какво ядем.

# 635
  • Варна
... Също така като порастнат няма да ни слушат какво говорим, а ще ни гледат какво правим, включително и какво ядем.
Аз затова не купувам подобни неща и непрекъснато говоря как всички подобни глупости са отрова, и който ги яде ще се разболее. Но все се намира някой да домъкне вкъщи. Тогава изкарвам в две купички по няколко парченца/равен брой/ и давам да хапнат. По-добре да ядат по малко под мой контрол, отколкото без мен като невидели.
Дъщеря ми вече се научи, че който е дебел е болен. А понеже мъжо е доста едър и му пили на главата, че трябва да отслабва, да не яде семки и пуканки, защото ще се разболее.

# 636
Браво на момичето  Joy.

# 637
  • София
На мен ми стана толкова смешно ,точно защото си се представих с моята девойка в главните роли.А тя каквато е ината от сега  ooooh! .............. Надявам се ,че с личен пример ще можем да й повлияем.За щастие , аз и съпругът ми не ядем никакви сладкиши ,чипсове ,пуканки ,царевични пръчици и тем подобни.Единствения човек ,който носи вкъщи подобна храна е свекърва ми ,но много скоро ще й се наложи да спре  Crazy .

П.П. Йоана си има любима реклама  ,тази на Магнум Ккуба Либре и много се кефи на песента  Grinning .

# 638

Машонка, ти беше писала, че Ема не иска вода и чай, а само сок. Какъв сок даваш?
При нас ситуацията е идентична - само сок, и усети ли че съм дала вода - бута шишето. Ако прекаля и сипя в сока повече вода, щото все пак ми се струва добре да се научи да пие вода - пак същата работа - бута и се сърди.
v_spasova, ами същата работа сме си все още. Ема имаше проблем в началото със сока от ябълка и всякакви съдържащи ябълка. Мисля си, че е заради това, че й давахме едно от горчивите лекарства разредени във въпросния сок. Затова й давам предимно праскова. Вече пропи и ябълка. Давам на Гербер, Бебивита, Ганчев (предимно заради прасковата). На Babylove  (DM) също са много хубави.
Относно яденето на тъй наречените джънк фуудс (зрънчовци и тем подобни), в началото не съм  спирала Део да яде. Но тъй като ние не ядем често (даже почти никак  Mr. Green) и той няма навика да яде и не му купувам. Но като види някое дете, че яде я кубети, я чипс и той иска, то тогава му взимам. Колко ги яде само той си знае де...
Имаме едно момиченце в квартала и на нея изрично не й даваха Зайо Байо, но тя като го видеше и превърташе. За жалост колкото й забраняваха, тя толкова много искаше.  Така че и това все да се забранява всичко не е никак хубаво. Същото важи и за бонбоните и шоколада.

# 639
за храната- без да създавам полемика: неправилните хранителни навици изобщо не са въпрос на квартал Peace. Ако зависеше от други хора, моето дете щеше да има в менюто си пържени картофки и пица с пилешко месо на 3,5 месеца. Rolling Eyes Но не зависи. Докато е по-скоро под моя опека, то няма да яде вредни храни; когато вече е способно да взима някакви решения пък, вече ще е запознато и със семейните предпочитания за храна, така че се надявам да не го загубим напълно за здравословното хранене.
Сол - няма да давам никаква до годинката. Мисля, че поема достатъчно със сухарите и коричките купешки хляб.
      Днес моето момче яде храна от ДМК предназначена за бебоци от 12 до 18 м. Гладки пюрета отдавна не яде, а наситнените манджи нещо не ги предпочита...  Thinking
Мъниче и другите бургаски мами - ако ще правите среща и няма да ви притеснявам, може да ми пишете на лични. Blush Ако не - ще разбера:)
Момичета, споделете от какво пият вода бебчовците ви? Разни неразливни чаши или такива с биберон още..  newsm78

# 640
Моят пие от първата чашка на Авент и от шише с биберон. Скоро се научи да пие от нея и много му е приятно, изпива повече вода. Шишето мисля да го махам.

# 641
  • София
Здравейте!
Преди съвсем да ни забравите и преди да е свършил деня, да взема да ви почерпя за днешната 10-та месечинка на Никола.

Малкият разбойник расте, хубавее, дивее и спира тока на майка си. Всеки момент го чакаме да проходи самостоятелно. Вече не му е интересно да пълзи и само гледа за какво/кого да се хване и да поеме на 2 крака. Върви стабилно хванат за една ръчичка и прави опити да се пуска. Днес за пръв път се задържа прав без упора. Вчера му взехме уолкър, че навън като няма за какво да се подпира и тръгва да пълзи и да опитва всякакви боклуци от земята. А не мога на 100 % да го следя какво ще навре в устата си. Така миналата седмица по спешност ходихме до педи. Тъкмо се бяхме върнали от кратка почивчица на басейн в Троянско и изведнъж Никола взе да става блед и отпуснат, после започна да реве неутешимо и да се превива. Веднага изхвърчахме, както бяхме с багажите в колата. Оказа се, че е хапнал някакво листенце от полянката пред хотела, докато си е играл с кака си в детския кът. След масаж по коремчето, капки Ентерокинд и разходка на свеж въздух, живна малко. Но така ни уплаши, че вече не смея да го пускам да пълзи навън.
За сметка на двигателните му постижения, интелектуално хич го няма. Новите му умения са да дава боц и да показва колко голям ще порастне. Изобщо върви малко тъпичък, в сравнение с кака си.
Покрай повечкото изгорени калории, най-сетне прояде нормални количества твърда храна, което ни най-малко не му се отрази и на желанието за сукане. Продължаваме да се кърмим през 3-4 часа. Най-накрая може и да се похвалим с някакъв режим.
6 ч. кърмене за събуждане
8,30 ч закуска - овесени ядки с плод, като днес въведох ръжени ядки, после продължавам с ечемичени и пшенични
9 ч. кърмене за приспиване, следва около час сън
11 ч. пресен плод
12,30 ч. манджа с месо - давам всеки ден месце заради хемоглобина, а като въведа жълтъка, ще поразредя
13 ч. кърмене за приспиване и 2 ч. сън
15 ч. кърмене за събуждане
16 ч. следобедна закуска - каша с плод/плодово пюре или само плод
19 ч. вечеря - от днес - постна супичка или каша, според зависи какво не е ял достатъчно през деня
21 ч. кърмене за нощно приспиване
24 ч. кърмене за нощна проверка
Изобщо по отношение кърменето сме като новородени. Така поне съм сигурна, че поема достатъчно мляко, защото други млечни все още не предлагам.

Благодаря за вниманието и търпението на изчелите ме. Май наваксах за последните 2 седмици, през които не съм се разписвала.
А сега се връщам да си изчета домашното, преди да се включа по текущите теми.

# 642
Гледам стандартите сте коментирали. Ако трябва да се придъжам към тях за теглото на сина ми, то сега той трябва да е не повече от 5,500кг. спрямо рожденното си тегло. Иначе днес бяхме на ваксина(втори прием на пет-валентната), наддали сме ~500гр (9750) и сме 77см.(+2). Има още две седмици до годинката да удари десятката в килата, но той я кара рачешката в натдаването Simple Smile

Темата с "полезната" храна ми е много забавна и в момента и по-принцип всеки път когато стане дума. За мен храненето е начин на живот, възпитание и съвкупност от още няколко фактора. Ще се постарая да възпитам детето си с уважение към храната и да му предам тази си разбирания. Не съм си поставила за цел да го заставям да яде или да не яде определени храни.

Честита месечинка на Никола!

# 643
Аа, Мирка, Никола си е идеален Simple Smile Не го сравнявай с кака му, момиченцата са наистина доста напред пред младежите. Дъщеря ми на 11 - 12 месеца правеше изречения от няколко думи, синът ми почна да прави такива след годинка и половина. Simple Smile

А Дани в момента може да пляска с ръчички, като му кажеш браво или когато се радва на нещо, да казва как вика патето - па-па-па - и май това е. Иначе си бърбори баба, тате, мама, но не винаги ги казва на точния човек. Виж, ако сме си в Плевен, следобед почва да бръмчи и да вика баба деде. Ние си го превеждаме, че иска да се качи на колата и да иде при баба и дядо Laughing Относно двигателните умения - изправя се на каквото успее постоянно, няколко пъти се пуска без опора и седи изправен за малко, но е далеч от прохождането още.

Сега ще опиша нашето меню за културисти:

1. При събуждане сутрин около 6.30 часа - закуска каша с плод. Редувам млечни и безмлечни
2. Втора закуска - 10 часа - попара със сирене, масло и сухар. Бонус - жълтък понякога
3. Обяд - 13.30 - ястие със зеленчуци и месо или дробче.
4. Следобедна закуска 16.30 - банан или настъргана ябълка, или друг плод. Понякога давам и бисквитка.
5. Вечеря около 20.30 - 21.00 часа - супа или нещо сготвено, но пак с месо или с жълтък, ако не е ял през деня

Знам, че не трябва да е тежко последното хранене за деня, но ако е леко, не му стига и трудно заспива детето. Тези храни се въртят и понякога им сменям последователността. Случва се и да пропусне втората закуска понякога.

Последна редакция: вт, 05 юли 2011, 08:10 от _Dana_

# 644
Честита месечинка на Никола   ura!
Относно говоренето и ходенето, Дана и ние сме на това ниво. Вчера казва маммма и се гушка в татко си Joy.

Общи условия

Активация на акаунт