Любов и наказание /Aşk ve Ceza/ - тема 55

• 50 290
  • 757
  •   1
Отговори
# 285
Заинтригува ме силно дискусията за ролата и правата на агата. Всъщност зависи от стъпалото, което има в обществената йерархия и в аширета си. Агата от по-ниското стъпало всъщност е главата на голямото семейство (нещо характерно и за българските семейни традиции особено между 15 и началото на 20 в.). Най-често е най-възрастният мъж в рода (бащата, синовете, внуците и правнуците). Той обикновено е юридическият собственик на земята на семейството или рода, контролира финансовите ресурси на семейната общност, взема основните решения, отнасящи се до всички дейности - вкл. кога, какво, къде да се сее, около отглеждането на животните, около строителството на различни постройки, около снабдяването с всички продукти и произведения, около разрешаването на всички проблеми от семеен характер - женитби, семейни проблеми, образованието на децата и т.н. Последната и най-често окончателна санкция върху всички решения е негова.
Същата е функцията и на агите от по-високите рангове, но разпростряна върху по-голяма общност плюс регулация на отношенията между различните семейства или родове. Това са т.нар. старейшини, кметове, кнезове в българската (а и в славянската традиция).
Аширет реис - агата на агите - има същите функции и права върху племето. Т.е. това е племенният княз. Не случайно в първите серии при необходимостта от осигуряване на въглища, а и осигуряването на финансови средства въобще за общото функциониране на аширета, за "социалната издръжка", за обществените разходи, Шахнур каза на Саваш "За тези хора държавата, това сме ние!". Макар и вече нерегламентирано законово, но следвайки традиционното устройство (все още пазещо много от елементите на племенната организация) аширет реисът има правата и отговорностите на княз, на племенен вожд, на държавен глава, ако щете в една да кажем ранна средновековна (не абсолютична) монархия. В изпълнението на функциите си той е подпомаган (и в донякъде контролиран) от агите, които решават основните проблеми на техни съвети ( в славянската традиция те се наричат "вече"- зародиш на парламента или на кръглата маса на рицарите в английската традиция).

Извинете ме ако съм била многословна и досадна, но аз мисля, че в "Любов и наказание" тази позиция на Саваш, на Балдарови и на Моранови въобще е доста съществена в основата на цялата фабула. Всъщност бракът между Кемал и Чичек, а след това между Саваш и Чичек бяха де факто династични бракове.

# 286
момичета още малко снимки от 61 епизод

# 287
Ванина    bouquet  да ти е жив и здрав рожденика и семейството му  Hug Hug  много любов и щастие  Heart Eyes

ей така да сте със снахата  Grinning

# 288

това минали ли сме го  newsm78                      детенцето на Нургюл явно често е посещавало снимачната площадка

# 289
# 290
надявам се това е колата от първи епизод...      

и за по-кръвожадните  Mr. Green Laughing            да си спомним Ешреф  Cry

още снимки зад кадър

и още

# 291
Aşk ve Ceza’da Sona Doğru
10 Haziran 2011 | 0

“Aşk ve Ceza”, finale doğru yaklaşan yeni bölümüyle  13 Haziran Pazartesi akşamı 20.00’de atv’de.

Yayın Tarihi : 13 Haziran 2011 / Pazartesi

http://www.televizyondizisi.com/index.php/ask-ve-cezada-sona-dogru/44507/35/

Момичета, да разбирам ли че в понеделник е финала на филма. Или неправилно съм разбрала.
Ако някой го е прочел нека каже, моля.

# 292
Пенде, снимката, за която имаш чуденка е от младежкото парти, на което Хакан се дрогира и това беше поводът за едното арестуване на Мустафа.

# 293
  • Пловдив
Пенде, снимката, за която имаш чуденка е от младежкото парти, на което Хакан се дрогира и това беше поводът за едното арестуване на Мустафа.

Може би имаш предвид Халдун.   Simple Smile

Aşk ve Ceza’da Sona Doğru
10 Haziran 2011 | 0

“Aşk ve Ceza”, finale doğru yaklaşan yeni bölümüyle  13 Haziran Pazartesi akşamı 20.00’de atv’de.

Yayın Tarihi : 13 Haziran 2011 / Pazartesi

http://www.televizyondizisi.com/index.php/ask-ve-cezada-sona-dogru/44507/35/

Момичета, да разбирам ли че в понеделник е финала на филма. Или неправилно съм разбрала.
Ако някой го е прочел нека каже, моля.

Мисля, че преводът е нещо от сорта: "ЛиН наближава финалната права с новия епизод..."

# 294
boule-neige  Hug мерси,  явно трябва да преговарям   Crazy Laughing

# 295
Eldo, права си, Халдун наистина. Благодаря!  Толкова се бях разписала тази вечер, че явно пръстите ми изпреварват мисълта  Laughing

Пенде, аз от време на време го правя и така се забравям, че после трябва да върша работата си по нощите  и да мразя сутрините.

# 296
  • Разград

# 297
  • Разград

# 298
  • Пловдив
Някай знае ли кой е този пухкавият до Томрис (толкова е мъничка!)? Има го сниман с почти всички артисти.

# 299
  • Разград

Общи условия

Активация на акаунт