Раждане вкъщи 14

• 21 471
  • 747
  •   1
Отговори
# 390
  • София
За да стане това, което болдваш, Флип, не трябва ли да се докаже, че майката е искала умишлено да навреди на детето си? Аз не вярвам това да е случая. Колкото и лош избор да е направила тази жена, съм сигурна, че е мислела, че прави най-доброто за детето си.

Не, едва ли би било редно да бъде подвеждана под отговорност за наличие на умисъл. А само за смърт, причинена по непредпазливост. По памет мисля, че се полагат от 1 до 6 години. Ами... като за пиян шофьор. Умисъл няма, но и човек няма.

# 391
  • София
Абе вие за какви ги мислите жените, които са решили да раждат в къщи? За патици ли, за идиотки ли, за атеистки или сектантки???? Една жена, решила да роди детето си вкъши, прочита тонове литература и пониакога е много по-добре запозната с процеса на бременност и раждане от самия лекар - само дето той има малко опит и диплома.

Тука току се пльосне някой, дето не е чел последните 10 страници дори. Върни малко назад и чети историите за тоновете литература - жена,подготвена от Роси и Клер, дето си мисли че родена плацента дава на бебето й кислород, не знае каквое мекониум и мъжът и "хуква" да чете подготвената литература след като тя започва да ражда, че преди нямал време. Пък като прочетеш, върни се пак да кажеш колко са подготвени родилниците. И колко е компетентна Росица, пък за Великата Неповторима Клер Лопринци да не говорим.

А тва безумие, достойно за Архангелката, дето жената чете, чете в нета и става по-подготвена от лекаря-идиот, дето има "само" диплома и "малко" опит, няма да го коментирам  ooooh! ooooh! ooooh! Аман бе, аман от самовлюбени патки...

Между другото някои изказвания в тази тема, вкл. последното, успяха за пръв път да ме накарат да се усъмня в Дарвиновата теория.

# 392

Абе вие за какви ги мислите жените, които са решили да раждат в къщи? За патици ли, за идиотки ли, за атеистки или сектантки????

За патици- да. Мисля ги за хора, които не съзнават риска, не съзнават грешките в мисленето си. Атеистки? Айде не обиждайте, аз съм атеист.

Цитат
Една жена, решила да роди детето си вкъши, прочита тонове литература и пониакога е много по-добре запозната с процеса на бременност и раждане от самия лекар - само дето той има малко опит и диплома.

Laughing Ето това се казва самонадеяност и арогантност. То не е само знания- то е и способности, както и възможност да се свържат теоретичните знания със случващото се в реалността. Малко опит? Моят лекар беше водил над 3 хил. раждания, а е още млад. Е, може да не знае за културата на Богинята-майка и как раждането било естествено, но няма загинало бебе.

Цитат
Това, че е решила да се свърже с други жени минали по тоя път и свързочното място се казва Родилница няма никакво значение. По същата логика може да се казва - Болница У дома или Форум Бг Мамма нали се сещаш. И другото, което ще кажа е, че родилниците НЕ пропагандират - те разказват изживяното. И ако изживяното на вас ви се струва като пропаганда, то явно е твърде хубаво, за да го приемете, за съжаление. Не защитавам никой - давам своето мнение по-въпроса!

Както обяснихме много пъти: няма нужда пропагандата да е съзнателна, за да я има. Разказите за цветя и рози при домашно раждане са подвеждащи.

Цитат
Относно смъртта на новороденото и на медицинската гилдия - що бе Миме след Григорова всички лекари в аг отделения, а и не само, неофициално се вдигнаха срещу жените които решават да родят у дома? Защото това променя вярата в лекарите - не че не е променена от много други фактори на айде как да е. Подронва авторитета им, а те това го мразят най-много!

Може би защото зад авторитета им стои много труд, учене и отговорност? А може би родилниците не искат да се подронва кухия им авторитет с някакви си данни за реалността.

Цитат
Относно моето мнение за лекарите - ходих си всеки месец на ехо и на консултация, взимаха си ми кръв редовно - всичко по процедура. Но след като знам, че отида ли да родя в болница ще се държат с мен като с животно, какво правя - раждам вкъщи. Не може ли да има баланс между двете???? Защо сте толкова крайни?

Как точно знаеш, че ще се държат като животно с теб? И каква ти е дефиницията? Щото след промиване на мозъка дори нормални процедури могат да ти се сторят нарочно и злонамерено патриархално намесване в божествения процес на раждането.

Баланс може да има- стига раждащата вкъщи да се съгласи да я следят, а и да знае, че се случват събития, които извън болницата са смъртоносни.

# 393
  • София
Кое не разбираш: дискутирай, прилагай аргументи, обосновани мнения, били те различни, не се оливай в епитети, махленски скандали и обиди. Капиш?

Нито едно от нещата, които описах, не са епитети, махленски скандали или обиди. Това са трагичните съдби на десетки, а вероятно и стотици хиляди деца. Аз не виждам причина те да бъдат омаловажени на фона на капризите на десетина объркани от бременни хормони жени. Ако ще обсъждаме алтернативните родителски решения и начините за справяне с тях, редно е да започнем именно от тези слоеве.

# 394
В смътрен акт не се определя изобщо умисъл, непредпазливост и прочее. Лекар не може да слага такива термини, те се определят от юрист. Лекарят записва чисто медицински какво е причинило смъртта. При убийство лекарят не пише в смъртния акт причина за смъртта "убийство", а "огнестрелна рана еди-къде си" (примерно) Wink  Дали това изобщо е убийство и какво убийство е (умишлено, неумишлено) - това определя досъдебното производство, повдига съответно обвинение и крайната дума е на съда.
Не знам за БГ как е, но понеже гледам това предаване: http://en.wikipedia.org/wiki/Dr._G:_Medical_Examiner
Тя е имала случаи, когато мнението и се е различавало от това на полицията и е вписвала това което тя смята в смътния акт или доклада от аутопсията. И винаги вписва дали е инцидент според нейното заключение (например: accidental overdose).
За случаите с огнестрелни рани, преценяват откъде е стреляно, траекторията, дали е стреляло лицето и т.н. и това се определя от патолога.

# 395
И никъде ли няма да е упоменато, че става въпрос за смърт, причинена по непредпазливост и т.н?

При положение, че смъртта не е естествена, мисля, че трябва да се упомене извършител на деянието все пак. Не ме вълнува дали майката ще бъде съдена, тя сама си е определила най-тежкото наказание. Искам, обаче, законът да я посочи с пръст и да се знае занапред, че неасистираното домашно раждане крие сериозни рискове.

Слагаш каруцата пред коня. За да е упоменато дали деянието е умишлено или непредпазливо, за да се посочи извършител, трябва да има производство и да се повдигне обвинение. Това няма как да стане заради чл. 125 от НК. Деяние няма, така че няма как законът да го класифицира; щом няма деяние, няма и извършител, та законът да го сочи с пръст. Иначе си права - и аз мисля, че трябва да се предвиди търсене на отговорност. Но не би. Това е НК, това гласи чл. 125, значи това е положението.

Всъщност в рамките на този текст законодателят не е предполагал, че ще има жени, дето да се "подготвят дълго и напоително" и накрая да не успеят да аспирират бебетата си. Чл. 125 е резонно сложен за случаите, когато една жена примерно не успее да отиде до болницата, няма медицински познания, не успява да помогне на бебето и то умира - ами не е редно на всичкото отгоре и да я съдят. Затова казах, че според мен текстът трябва да се коригира в посока незакриляне на жените, които са планирали неасистирано раждане, респ. предварително са поели отговорност за изхода от действията си. Бу е права - тогава ще има вълна от лъготене за "набързо родени бебета", ама и разследващите не лапат мухи все пак Simple Smile

Ами това е страшно тъжно!
Напълно съм съгласна и просто не мога да разбера как така ще се размине цялата работа. Сигурно ли е, че нещо не се пропуска...това е абсурдно. Все пак, полиция е извикана, разпитвали са родилницата...няма ли някакъв протокол, становище, нещо?

# 396
Абе вие за какви ги мислите жените, които са решили да раждат в къщи? За патици ли, за идиотки ли, за атеистки или сектантки???? Една жена, решила да роди детето си вкъши, прочита тонове литература и пониакога е много по-добре запозната с процеса на бременност и раждане от самия лекар - само дето той има малко опит и диплома.

Тука току се пльосне някой, дето не е чел последните 10 страници дори. Върни малко назад и чети историите за тоновете литература - жена,подготвена от Роси и Клер, дето си мисли че родена плацента дава на бебето й кислород, не знае каквое мекониум и мъжът и "хуква" да чете подготвената литература след като тя започва да ражда, че преди нямал време.

Пък като прочетеш, върни се пак да кажеш колко са подготвени родилниците. И колко е компетентна Росица, пък за Великата Неповторима Клер Лопринци да не говорим.

Четох го това, но вие двете  много обичате да изкривявате и абсолютизирате нещата. Правилото има изключения. Какво ще кажете за този лекар от Торакс, акушер-гинеколог, който осъдиха и отстраниха от работа след като години наред практикувал и бил хероинозависим??? А какво ще кажете за всички онеза некадърни лекари по болниците. Какво ще кажете за това, че тях много повече ги интересуват парламентарните игри и кой къде колко пари налива, за да се нагушат, вместо живота и здравето на пациентите. Последното от лична среща с един от главните хирурзи на Пирогов съвсем случайно без да го познавам.
Жените, които искат да раждат в къщи просто знаят всички тези неща за лекарите и им нямат доверие. Не всички успяват да се подготвят достатъчно обаче, както и лекарите понякога не са подготвени и убиват децата нали?
Стига крайности!!!

# 397
  • София
Може и да е така, не съм наясно с правните термини и тълкувания. Но това ще доведе просто до повече "случайно" родени у дома бебета, няма да донесе повече светлина по въпроса.
И ще има повече разследване и разпитване за наистина случайно родени у дома.

То и за това имаше опит да бъде замаскирано като "случайно". ОП съвет на юристи от естествено и родителница. И ако не беше информацията, появила се в "зачатие"  за подробният 20 часов отчет и подстреканията в родителницата, така и щеше да си остане.

# 398

Жените, които искат да раждат в къщи просто знаят всички тези неща за лекарите и им нямат доверие.

На каква база правиш това обобщение? Изпитвала си ги тия жени по акушерски въпроси? Те са ти казали, че са добре подготвени? Изродили са по 50 деца във всякакви ситуации успешно? Как въобще си стигнала до този извод?

# 399
Имам тънкото чувство, че дори друсан АГ би се справил доста добре с едно раждане, така че бебето да се роди не чак толкова синьо и да продиша.

А който се страхува от лекари- нека провери дали наистина сто процента от гилдията са наркомани или с политически амбиции. Сигурна съм, че не е така. Сигурна съм, че това е едно прибързано обобщаване, една рационализация, за да се стигне до решението- ние ще си раждаме у дома.

Добре де, като ще става асистирано- кои некорумпирани лекари и акушерки ще асистират?

Само да не докарате от ония, обучени от великата Клер.

Да напомня, че един съвсем обикновен АГ лекар, даже не работил в най-натоварените болници, е водил 3 хил. раждания. Една болнична акушерка може да си пише същото число, макар с други правомощия. Представете си колко родилки вижда един лекар, който дава стандартни дежурства.

Много повече от Клер.

# 400

Абе вие за какви ги мислите жените, които са решили да раждат в къщи? За патици ли, за идиотки ли, за атеистки или сектантки????

За патици- да. Мисля ги за хора, които не съзнават риска, не съзнават грешките в мисленето си. Атеистки? Айде не обиждайте, аз съм атеист.

Цитат
Една жена, решила да роди детето си вкъши, прочита тонове литература и пониакога е много по-добре запозната с процеса на бременност и раждане от самия лекар - само дето той има малко опит и диплома.

Laughing Ето това се казва самонадеяност и арогантност. То не е само знания- то е и способности, както и възможност да се свържат теоретичните знания със случващото се в реалността. Малко опит? Моят лекар беше водил над 3 хил. раждания, а е още млад. Е, може да не знае за културата на Богинята-майка и как раждането било естествено, но няма загинало бебе.

Цитат
Това, че е решила да се свърже с други жени минали по тоя път и свързочното място се казва Родилница няма никакво значение. По същата логика може да се казва - Болница У дома или Форум Бг Мамма нали се сещаш. И другото, което ще кажа е, че родилниците НЕ пропагандират - те разказват изживяното. И ако изживяното на вас ви се струва като пропаганда, то явно е твърде хубаво, за да го приемете, за съжаление. Не защитавам никой - давам своето мнение по-въпроса!

Както обяснихме много пъти: няма нужда пропагандата да е съзнателна, за да я има. Разказите за цветя и рози при домашно раждане са подвеждащи.

Цитат
Относно смъртта на новороденото и на медицинската гилдия - що бе Миме след Григорова всички лекари в аг отделения, а и не само, неофициално се вдигнаха срещу жените които решават да родят у дома? Защото това променя вярата в лекарите - не че не е променена от много други фактори на айде как да е. Подронва авторитета им, а те това го мразят най-много!

Може би защото зад авторитета им стои много труд, учене и отговорност? А може би родилниците не искат да се подронва кухия им авторитет с някакви си данни за реалността.

Цитат
Относно моето мнение за лекарите - ходих си всеки месец на ехо и на консултация, взимаха си ми кръв редовно - всичко по процедура. Но след като знам, че отида ли да родя в болница ще се държат с мен като с животно, какво правя - раждам вкъщи. Не може ли да има баланс между двете???? Защо сте толкова крайни?

Как точно знаеш, че ще се държат като животно с теб? И каква ти е дефиницията? Щото след промиване на мозъка дори нормални процедури могат да ти се сторят нарочно и злонамерено патриархално намесване в божествения процес на раждането.

Баланс може да има- стига раждащата вкъщи да се съгласи да я следят, а и да знае, че се случват събития, които извън болницата са смъртоносни.

Родих вкъщи от тук знам... Но ми се струва, че вие двете сте нещо като тарторки из тоя форум, и действате  против всеки който влезе. На дървена глва каквото и да й говориш си знае своето. Истината е - бягайте от България, защото тука нещата няма да се оправят. Лекари - Богове, Управници - светила и учени - на всяка крачка. Нямаш право на избор, нямаш право на глас, нямаш право да мислиш!
Ами откуде знам...Хммм ами родих в къщи преди точно седем месеца. Здраво хубаво дете! И след като законово нещата не са уредени да си регистрирам детето без болница се наложи да отида до болница. И там видях как се държат с жените в родилното. Акушерки зверкини - също толкова кухи като родилниците за които ти говориш, лекари зверове и жени, които незнаят

# 401
  • София
Проблема е в това, че трябва  да се уреди законово асистираното домашно раждане. Тогава такива спорове, на моменти напълно абсурдни и безмислени ще спрат. Всяка жена има пълното право да реши къде и как иска да роди детето си. И защото в България тя няма право да избира къде и как да роди детето си - законово няма право - се случват такива "незаконови" домашни раждания, които след това биват използвани по най-долния начин от съответните институции!

Мисля, че това е основният проблем който трябва да се дискутира, без да се залита в крайности. Всеки си има виждания и разбирания и никой нищо не може да наложи на другия - а тук постоянно се опитвате да го правите и понякога ставате брутални.
Точно като се регламентира асистираното, ще се окаже че трябва родилката да отговаря на стриктни изисквания, за да и се позволи да ражда у дома.
И някои автоматично ще отпаднат, като например тази от последния случай, който дискутирахме (Мая май беше), на която бебето е било седалищно и мекониум е текъл през влагалището и, както и тези с предишно секцио и т.н.
И какво става - хоп отново не всяка има право сама да си реши....Ама ако си го е навила на пръста - какво и остава - отново домашно неасистирано, така че узаконяването и регламентирането на асистирано раждане няма да спре изцяло тези случаи.
Единственото, което аз приемам като вариант за нашата страна е родилни центрове, които да са на територията на болницата.

АБСОЛЮТНО ЗА! Не всички жени могат да родят нормално бебто си и да го родят вкъщи! Може да го направи само една жена с нормална безпроблемна бременност без лоши показатели и здрав организъм и психика. Не съм за раждането в къщи на всяка жена. Аз съм за правото на избор!

Характерни признаци за такава безпроблемна бременност, липса на лоши показатели и пр. са брадикардия на бебето, преносване 8 дена и омотана около врата пъпна връв...

# 402
  • София
Четох го това, но вие двете  много обичате да изкривявате и абсолютизирате нещата. Правилото има изключения. Какво ще кажете за този лекар от Торакс, акушер-гинеколог, който осъдиха и отстраниха от работа след като години наред практикувал и бил хероинозависим??? А какво ще кажете за всички онеза некадърни лекари по болниците. Какво ще кажете за това, че тях много повече ги интересуват парламентарните игри и кой къде колко пари налива, за да се нагушат, вместо живота и здравето на пациентите. Последното от лична среща с един от главните хирурзи на Пирогов съвсем случайно без да го познавам.
Жените, които искат да раждат в къщи просто знаят всички тези неща за лекарите и им нямат доверие. Не всички успяват да се подготвят достатъчно обаче, както и лекарите понякога не са подготвени и убиват децата нали?
Стига крайности!!!

Нищо няма да кажа за него, защото това е темата "раждане вкъщи" и в нея не трябва да отклонявате и "пренасочвате" фокуса към лекарите! За лекаря от Торакс ходи в Черен списък да питаш.

Ти си човекът, който изкриява нещата. Тук се говори за домашното раждане, успешното домашно раждане и неуспешното домашно раждане, което такива като теб се мъчат да замажат. Бисери като "въй, верно май утрепахме едно бебе, ама лекарите и те го правят" говорят зле за теб. Да не говорим за "те жените четоха, четоха, и станаха по-учени от лекарите".

# 403
Имам тънкото чувство, че дори друсан АГ би се справил доста добре с едно раждане, така че бебето да се роди не чак толкова синьо и да продиша.

А който се страхува от лекари- нека провери дали наистина сто процента от гилдията са наркомани или с политически амбиции. Сигурна съм, че не е така. Сигурна съм, че това е едно прибързано обобщаване, една рационализация, за да се стигне до решението- ние ще си раждаме у дома.

Добре де, като ще става асистирано- кои некорумпирани лекари и акушерки ще асистират?

Само да не докарате от ония, обучени от великата Клер.

Да - и вие прибързано слагате всички раждащи в къщи жени под един знаменател нали?

# 404
  • Куциндрел
Аз пак да попитам  - Щом раждането е естествен процес, защо за този ЕСТЕСТВЕН процес са нужни години подготовка и четене на материали, посветени на раждането?  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт