Раждане вкъщи 14

• 21 471
  • 747
  •   1
Отговори
# 375
  • До хладилника, който обичам
Може и да е така, не съм наясно с правните термини и тълкувания. Но това ще доведе просто до повече "случайно" родени у дома бебета, няма да донесе повече светлина по въпроса.
И ще има повече разследване и разпитване за наистина случайно родени у дома.

# 376
  • София
Не съм била там, но казаха, че това се е случило.

Мамасита, да - да я търсят, ама в болницата още - е малко, как да го кажа по-точно, прекалено и неетично. Каквото ще да е, загубила е бебето си току-що, даже да е по нейна вина или поради грешката, която е допуснала. Че е публична личност и че случаят й без съмнение ще предизвика интерес, след като перди това е оповестила, че смята да ражда у дома, е така.

Факт е, че българските медици пациентската тайна и право на поверителност изобщо за нищо ги нямат.
Всеки може да каже всичко, но това не го прави автоматично вярно. А възможностите за "изтичане на информация" в конкретния случай са били... хъм... минимум пет. Най-малкото, д-р Григорова е била длъжна да извика полиция. Повикванията към полицията се следят от прес-центъра на МВР. Те подават интересната част от събитията към журналистите, които следят дейността на МВР, полиция и криминални хроники. Да не говорим, че вероятно на всяко едно място е възможно съществуването на "къртици", както ги наричат по филмите. А и откъде знаете, че някоя от жените, които тогава са лежали в болницата, не се е обадила на брат си от Нова ТВ, примерно?
Впрочем, никога ли не сте гледали "репортаж от мястото на събитието" от американски телевизии, които дават тона за песен на медиите по цял свят?!? Не сте гледали как в ефир убиват някого, някой катастрофира, сриват се кулите на СТЦ и се излъчват записи от разни видове камери?

Не ставайте смешни, както би казал братовчедът Балки...

# 377
Според мен, дори това да запишат в смъртния акт, смърт, причинена по непредпазливост, пак има смисъл.
Това означава, че майката де факто Е виновна за смъртта на бебето и това би имало възпиращ ефект.

Само се чудя, родилниците не могат ли да бъдат подведени под отговорност за насочване на разследващите в грешна посока...или нещо такова. Освен това, дори майката да е защитена от чл. 125, то това едва ли важи за подстрекателките и, които са я подбудили да извърши въпросното деяние.

Иначе за майката чува ли се нещо? Някой от родилница да се е изказал по темата?

# 378
  • София
Все едно аз да се жалвам, че инструкторът по катерене ме ограби от възможността за катерене без въже, което щеше да е е*аси адреналина (и да се размажа като палачинка).

Н, да, въпреки това има катерачи, които информирано правят избора да катерят без осигуровка.
Забелязала съм, обаче, че не агитират други да следват примера им и когато рискуват, рискуват само и единствено собствения си живот, не и този на децата си... Напротив, "старите"катерачи - тези, доживели да станат родители, водещи децата си на стената, по никой начин не ги насърчаваха да плъпнат безнадзорно, по- скоро се въртят около тях като квачки...

# 379
  • София
Ако е без ЕГН и адрес може, така ли? Това, което знам е, че да, трябваше да се огласи тоя случай, но не е работа на лекаря и болницата да го огласява, като покани журналисти да я снимат. Не съм точно на това мнение като теб.
Да, много наподобява случая на австралийката, задължително трябва да се знаят и възможните последствия, но не по тоя начин.

Ами виж сега, тази дама преди това е агитирала - заедно с името и лицето си - други хора да извършат дадено действие. Публично. Пред медиите. Редно е след това да застане по същия начин - с името и лицето си - и публично да каже "АЗ - не някой анонимен - ви съветвах да направите това, АЗ последвах собствения си съвет и това се случи на МЕН. Ако все още искате да следвате преди дадения съвет, имайте предвид, че това е риск, който е истински, реален, на МЕН, не на някой анонимен се случи, МОЕТО дете умря, не някое анонимно такова."
Когато човек реши да застане публично зад дадена теза е редно да удържи на тази публичност и тогава, когато нещата не тръгнат по начина, който е предполагал. Именно понеже с първото си изявление се обръща към други хора, дава съвет... не анонимен, а "личен"...

# 380
Има и още една фундаментална разлика с катерачите: там никой не казва, ама аз знам процента риск, освен това съм много физически подготвен и интуицията ми казва, че ще успея.

# 381
  • София
Според мен, дори това да запишат в смъртния акт, смърт, причинена по непредпазливост, пак има смисъл.
Това означава, че майката де факто Е виновна за смъртта на бебето и това би имало възпиращ ефект.

Само се чудя, родилниците не могат ли да бъдат подведени под отговорност за насочване на разследващите в грешна посока...или нещо такова. Освен това, дори майката да е защитена от чл. 125, то това едва ли важи за подстрекателките и, които са я подбудили да извърши въпросното деяние.

Иначе за майката чува ли се нещо? Някой от родилница да се е изказал по темата?

В смътрен акт не се определя изобщо умисъл, непредпазливост и прочее. Лекар не може да слага такива термини, те се определят от юрист. Лекарят записва чисто медицински какво е причинило смъртта. При убийство лекарят не пише в смъртния акт причина за смъртта "убийство", а "огнестрелна рана еди-къде си" (примерно) Wink  Дали това изобщо е убийство и какво убийство е (умишлено, неумишлено) - това определя досъдебното производство, повдига съответно обвинение и крайната дума е на съда.

За подстрекателството писах по-назад, след малко ще извадя поста.

# 382
И никъде ли няма да е упоменато, че става въпрос за смърт, причинена по непредпазливост и т.н?

При положение, че смъртта не е естествена, мисля, че трябва да се упомене извършител на деянието все пак. Не ме вълнува дали майката ще бъде съдена, тя сама си е определила най-тежкото наказание. Искам, обаче, законът да я посочи с пръст и да се знае занапред, че неасистираното домашно раждане крие сериозни рискове.

# 383
Болниците и всички лекари, цялата медицинска гилдия се възползва страшно безочливо от този случай, за да размаха най-накрая пръст пред все по-информираните майки и да им каже - Я спрете да четете и да се образовате и си останете същите заблудени овци, плащайте ни като попове, че ви израждаме децата и ни благодарете накрая за ужасното отношение.

Глупости! Единственото нещо, което Григорова направи е да покаже на заблудените, които мислят, че вкъщи се ражда по-безрисково отколкото в болницата, че това не е така. Длъжна беше да даде гласност за случилото се, защото иначе майките, които разчитат да се информират само от Родилница, няше и да прочетат историята на това бебе, а само тези, които завършват с щастлив край. Първата мисъл на всеки нормален е, че това нямаше да се случи ако майката беше послушала лекаря си, а не виртуалните съветници.
Тази трагедия не се използва от лекарите, за да натрият носа на всички, които искат да родят вкъщи, а да призоват хората да са по-отговорни към бъдещите си деца и да не ги излагат на ненужен риск, когато медицината има с какво да помогне.
Беше ясно, че такова нещо ще се случи, просто беше въпрос на време. И това няма да бъде последният случай на починало заради липса на мед. помощ бебе, ако продължава практиката да се ражда неасистирано вкъщи. Колко са успешните домашни раждания в архива на Родилница - 20? Пресметнете едно мъртво какъв процент е от общите и после пак елате да кажете, че в болниците е по-зле.
Абе вие за какви ги мислите жените, които са решили да раждат в къщи? За патици ли, за идиотки ли, за атеистки или сектантки???? Една жена, решила да роди детето си вкъши, прочита тонове литература и пониакога е много по-добре запозната с процеса на бременност и раждане от самия лекар - само дето той има малко опит и диплома.
Това, че е решила да се свърже с други жени минали по тоя път и свързочното място се казва Родилница няма никакво значение. По същата логика може да се казва - Болница У дома или Форум Бг Мамма нали се сещаш. И другото, което ще кажа е, че родилниците НЕ пропагандират - те разказват изживяното. И ако изживяното на вас ви се струва като пропаганда, то явно е твърде хубаво, за да го приемете, за съжаление. Не защитавам никой - давам своето мнение по-въпроса!

Относно смъртта на новороденото и на медицинската гилдия - що бе Миме след Григорова всички лекари в аг отделения, а и не само, неофициално се вдигнаха срещу жените които решават да родят у дома? Защото това променя вярата в лекарите - не че не е променена от много други фактори на айде как да е. Подронва авторитета им, а те това го мразят най-много!
Относно моето мнение за лекарите - ходих си всеки месец на ехо и на консултация, взимаха си ми кръв редовно - всичко по процедура. Но след като знам, че отида ли да родя в болница ще се държат с мен като с животно, какво правя - раждам вкъщи. Не може ли да има баланс между двете???? Защо сте толкова крайни?

# 384
  • София
Има и още една фундаментална разлика с катерачите: там никой не казва, ама аз знам процента риск, освен това съм много физически подготвен и интуицията ми казва, че ще успея.

Не си права, има такива.

Но знаеш ли? Гледах особено интересно предаване за 2 Световна Война и камикадзетата. Вътре имаше интервю с оцелял при единствен опит за забиване... знаеш ли какво разказа той? Как са ги набирали. Били са изключително доброволци, малки, почти момчета, без никакъв опит, но пък с голям ентусиазъм... Казвали са им - вероятността за оцеляване в тази част е до 2% на мисия. А той каза - но ние не чувахме "вероятността да умрете е над 98%, ние чувахме точно ти ще оживееш... никой не се записваше с идеята, че ще умре..."

По същия начин са и тези родилки - много добре знаят рисковете, на които подлагат себе си и неродените си бебета. Просто всички смятат, че точно на тях няма да се случи.

Е да, ама за да има такава черна статистика на някои се случва.

И фактът е, че при домашно раждане се случва драстично по- често, отколкото при контролирано такова.

# 385
  • след Околовръстното
Мога да кажа, че забелязвах сериозна промяна например в изказа и начина на отговор при момичетата, които се обучиха за консултанти и ЛЛЛ помощници. Оттогава избягвам да давам съвети за кърмене, не защото не съм компетентна, а защото смятам, че не винаги се изказвам правилно.
Впрочем такова обучение за комуникация ще е от много голяма полза и за здравния персонал. Това вероятно ще пресече до голяма степен манипулативните изказвания като "ще си убиеш бебето, ако не го направиш както ти казвам" и "така се прави, за да е по-лесно" - казани не поради реална необходимост (не отричам, че има и такива ситуации), а за по-бърза манипулация на майката, без истински обяснения.
Такова обучение за комуникация е залегнало в момента в програмата на обучаващите се. Някои от лекторите са невероятни специалисти (за София говоря). Нещо се случва после в системата. За завършилите обаче липсва мотив и изискване за продължаване на обучението.
Ива, знам, че се обучаваш за акушерка.
Казваш ми, че всъщност здравните работници учат комуникационни умения в момента? А дали има опреснителни курсове за по-рано завършилите?
Мисля си, че добра комуникация драматично ще подобри мнението на родилките, защото ще се подобри отношението към тях.

Дано да се обучава нормално, а не в сайта на Клер - онлайн.
Защото като видях как е станала сертифицирана дула, лошо ми стана.
20 часа теория, някой и друг лев, прочит на 5 книги и сертификата е вече в джоба.

http://www.estestveno.com/node/1811

# 386
  • София
.. Искам, обаче, законът да я посочи с пръст и да се знае занапред, че неасистираното домашно раждане крие сериозни рискове.

Аз смятам, че законът следва да посочи истинските виновни, които пропагандират не промяна и бла-бла, а рисково, неасистирано раждане на всяка цена и при всякакви медицински случаи. Като специално за Бащатко пояснявам: медицински е всеки случай, при който отърчаш въпреки възгледите си в болницата! Вярвам, операциите дори вашето семейство ги прави в болница...

# 387
Проблема е в това, че трябва  да се уреди законово асистираното домашно раждане. Тогава такива спорове, на моменти напълно абсурдни и безмислени ще спрат. Всяка жена има пълното право да реши къде и как иска да роди детето си. И защото в България тя няма право да избира къде и как да роди детето си - законово няма право - се случват такива "незаконови" домашни раждания, които след това биват използвани по най-долния начин от съответните институции!

Мисля, че това е основният проблем който трябва да се дискутира, без да се залита в крайности. Всеки си има виждания и разбирания и никой нищо не може да наложи на другия - а тук постоянно се опитвате да го правите и понякога ставате брутални.
Точно като се регламентира асистираното, ще се окаже че трябва родилката да отговаря на стриктни изисквания, за да и се позволи да ражда у дома.
И някои автоматично ще отпаднат, като например тази от последния случай, който дискутирахме (Мая май беше), на която бебето е било седалищно и мекониум е текъл през влагалището и, както и тези с предишно секцио и т.н.
И какво става - хоп отново не всяка има право сама да си реши....Ама ако си го е навила на пръста - какво и остава - отново домашно неасистирано, така че узаконяването и регламентирането на асистирано раждане няма да спре изцяло тези случаи.
Единственото, което аз приемам като вариант за нашата страна е родилни центрове, които да са на територията на болницата.

АБСОЛЮТНО ЗА! Не всички жени могат да родят нормално бебто си и да го родят вкъщи! Може да го направи само една жена с нормална безпроблемна бременност без лоши показатели и здрав организъм и психика. Не съм за раждането в къщи на всяка жена. Аз съм за правото на избор!
Има раждания, които трябва да бъдат секцио. Но жените вече приемат секцио за нормално раждане!

# 388
Абе вие за какви ги мислите жените, които са решили да раждат в къщи? За патици ли, за идиотки ли, за атеистки или сектантки???? Една жена, решила да роди детето си вкъши, прочита тонове литература и пониакога е много по-добре запозната с процеса на бременност и раждане от самия лекар - само дето той има малко опит и диплома.

ooooh!

Ми върни се и прочети резултата от тоновете литература - плацентата е навън, ама тя била спокойна, че снабдявала недишащото бебе с кислород. Яко, а?

Белегът от секциото бил блед - сигурно и матката била добре зараснала. Simple Smile

"Малко опит и диплома" Simple Smile Яко наистина... Те и хирурзите са така - да знаеш. Не се притеснявай да ходиш до Пирогов като си счупиш ръката някой ден....

# 389
  • София
И никъде ли няма да е упоменато, че става въпрос за смърт, причинена по непредпазливост и т.н?

При положение, че смъртта не е естествена, мисля, че трябва да се упомене извършител на деянието все пак. Не ме вълнува дали майката ще бъде съдена, тя сама си е определила най-тежкото наказание. Искам, обаче, законът да я посочи с пръст и да се знае занапред, че неасистираното домашно раждане крие сериозни рискове.

Слагаш каруцата пред коня. За да е упоменато дали деянието е умишлено или непредпазливо, за да се посочи извършител, трябва да има производство и да се повдигне обвинение. Това няма как да стане заради чл. 125 от НК. Деяние няма, така че няма как законът да го класифицира; щом няма деяние, няма и извършител, та законът да го сочи с пръст. Иначе си права - и аз мисля, че трябва да се предвиди търсене на отговорност. Но не би. Това е НК, това гласи чл. 125, значи това е положението.

Всъщност в рамките на този текст законодателят не е предполагал, че ще има жени, дето да се "подготвят дълго и напоително" и накрая да не успеят да аспирират бебетата си. Чл. 125 е резонно сложен за случаите, когато една жена примерно не успее да отиде до болницата, няма медицински познания, не успява да помогне на бебето и то умира - ами не е редно на всичкото отгоре и да я съдят. Затова казах, че според мен текстът трябва да се коригира в посока незакриляне на жените, които са планирали неасистирано раждане, респ. предварително са поели отговорност за изхода от действията си. Бу е права - тогава ще има вълна от лъготене за "набързо родени бебета", ама и разследващите не лапат мухи все пак Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт