С МАЙ-ски рожби се сдобихме, щастието ний открихме! - Тема 1

• 29 203
  • 741
  •   1
Отговори
# 210
  • Den Haag
Aidin Благодаря за съветите и помощта   bouquet  bouquet  bouquet.

към консултантите, моите въпроси край нямат  Crazy
1. Габи я изписаха 2300кг и на края на първи месец наддаде 1800кг, като е хранена само с кърма. Близките ми реагираха,че е наддала много и не било хубаво, имало опасност от рахит и трябвало да давам витамин Д. Притеснено ми е дали наистина е наддала много и има ли опасност от рахит?  newsm78

2. Когато бебето засучи и почнат да се пълнят гърдите усещам болка като иглички така е всеки път, но от няколко дни усещам когато не сучи бодежи в гърдите, това нормално ли е?

# 211
Здравейте и от нас,много хубави снимки..направо Майските мами и бебета са най хубави:)
Ние днес бяхме на педиатър,500 гр сме наддали за 19 дена,и 4 см,според нашта ролетка вкъщи,малко ми е много,ама....може да не са я измерили в родилното.
От два дена детенце следобед и вечер суче,суче,пусне и като нададе един рев,понякога се успокоява като дам пак цица,ама понякога продължава да се дере....и свива крачка,и мисля,че е от колики и глад едновременно...някоя мама имали такъв проблем?

# 212
Бързо да се включа докато спи  Mr. Green

Ние днес се изакахме с термометър,защото човека реши,че от събота през ноща(по-скоро неделя сутринта)няма да ака и майка му днес му удари един як рев вече от адското напрежение и нерви и накрая извика чичо доктор(батко ми) и му помогнахме Twisted Evil
С това акане кой ти е знаел,че такъв проблем ще стане при условие,че акахме по 100 пъти на ден ooooh! Сега сме на глюкоза,че разхлабвала и спираме всички капки и чайове против колики,че освен да ни докарали лениви черва едва ли щели да помогнат кой знае колко Mr. Green

ШЕНИ,как се е изакала малката,че нещо не схванах newsm78

Десинце,хълцането се оправя със сукане.Пробвай Peace

Хоупче,ти ме уби,аз си мислех,че само аз и Хера сме най-хитрите да излъжем младите момчета,но ето че и ти си в групата hahaha Но ти си по-добре от мен,защото аз моя освен,че го държа на сухо от сума месеци вече,сега съм го оставила и сам,та не се знае накрая кой кого Mr. Green

Мерси за хубавите думи за снимките,въпреки че се чудя кога точно да убия Хера за това,но сега съм измислила друго наказание-да я изтипосам аз нея тук Mr. Green

# 213
Ах, търсих ви на друго място, а вие сте били - там, където ни е мястото!  Laughing
Нелли, много хубава тема си направила, а заглавието на кой е не знам, но казва всичко!!!  Laughing

Момичета, извинявам се, но не съм чела назад темата - имам абокат в ръката, който е некадърно забит и ме боде като си движа ръката! Голям ужас!

Искам да ви помоля за съвет, ако някой се сети нещо. От сряда съм с 38.5-40 градуса темп., треска и зверско, нечовешко потене. Нощем сменям по 5 блузи + чаршафа. На третия ден отидох в Токуда, в спешното. Там голямо чудене, гледа ме АГ - всичко е ок, снимка бял дроб/мислеха скрита пневмония/-но пак всичко е ок, ехография на всички вътрешни органи, корем - мек. Не могат да открият от какво е инфекцията. Скупчиха се 5-6 доктори да умуват какво да ме правят.
Резултатите ми от кръв и урина - много показатели завишени-казват инфекция.
Изписаха ми АБ, който ми вливат с банка през абокат-за 5 дни. Утре ми е последно вливане. Резултатите се подобриха-инфекцията си отива, въпреки че не се разбра от какво е.
Но от изследванията излезе, че желязото ми е мн.ниско-1.3 при норма от 7 до 26. Хемоглобинът също е нисък и три дни ми го мерят и всеки ден продължава да пада.
Та сега притеснението е там - какво яде желязото в кръвта ми?
Момичета, притеснявам се да не е някоя лоша болест?  Cry
Някой имал ли е ниско желязо и как се е оправил?
Изписаха ми желязо на таблетки, но още е рано да се повлияе.

Единственият проблем, който имам е вътрешни зверски хемороиди, които от време на време имат слабо кървене. Мажа с крем Долопрокт-вече 3 туби-ефект никакъв. И по тоя въпрос приемам съвети. Може от тях да е, но лекарите казват, че трябва да е по-обилна кръвозагубата, а аз нямам от другаде теч.
За щастие АБ е съвместим с кърменето и още си кърмя Ирката, но с абоката много боли. особено един ден като ми би един шут, докато сменях памперса! Crazy
Момичета, извинявайте, че ви натоварвам, но нямам кой друг да питам.  Embarassed
Благодаря предварително  Hug

# 214
Spasdidi, е браво бе, жена! Къде я лепна тази инфекция?  ooooh! Аз не съм док и не знам от какво може да е, но моето желязо също беше много ниско - около 3-4 - след раждането - дадоха ми да пия хапчета, които аз пих само няколко дни, но аз нямах никакви други оплаквания. Дано разберат пустите доктори от какво правиш температурата....много неприятна работа ooooh! Стискам палци скоро да мине, щом си с АБ ще мине, няма къде да ходи!  Praynig Hug  bouquet
Люси, ясно защо имам слабост към теб и Хера - то сме били с еднакви "отклонения"  Crazy Mr. Green Hug

# 215
Ох, на моята принцеса май хич не й харесва лявата ми гърда  ooooh! Нея май не я засуква както трябва. Когато я кърмя на дясната, почти забравям, че имам бебе на цицата, а когато е на лявата....  ooooh! Боли доста в началото, после е едно неприятно усещане, а като пуска...  така засмуква само зърното и дърпа...... Crazy

Нелка, разбирам колко е важно да намериш начин за правилното засукване на бебето и да се почувствате по-комфортно и ти и тя. Доколкото виждам от написаното болката е при сукане само? Пишеш, че вероятно бебка не засуква добре лявата гърда. Може да опиташ да поставиш бебето с коремче добре обърнато към твоя корем, а ушенцето, рамото и петичката на крачето му да образуват права линия. Както и ти правилно си забелязала, може да се почувстваш по-добре, когато малката засуква добре, а това може да се постигне когато освен зърното бебето е поело в устата си и част, или цялата ареола, които на практика трябва да изпълнят устата. При такова поставяне зърното би следвало да достигне до мекото небце в устичката му. За да се случи това е необходимо бебето да отвори широко уста и ако не успява да го направи, може да му се помогне като се погали горната му устна със зърното, при което гърдата се повдига и бебето като че се подпъхва под нея и при движението на гърдата надолу обхваща зърното с широко отворена уста. При правилното поемане на зърното бебето остава с широко отворена уста, отстрани се вижда издадената му напред долна устничка, т.е. да е леко обърната на вън.
Ефективността на сученето се предизвиква от ритмичното масажиране на ареолата с движещия се език, затова е необходимо част от нея да е в устата на бебето.
Ако при засукване усещаш тази болка би могла да опиташ да поставиш добре измит пръст в ъгъла на устичката, който леко да отвори венците и да се освободи безболезнено зърното и да опиташ да я сложеш за засуче отново. Ето една статия, която обяснява засукването: http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=403
Освен болката в зърното дали си забелязала някакви промени по зърното или ареолата, дали кожата е по-лъщяща или люспеща се, дали цвета ѝ се е променил, или се виждат разранявания по него? какво е усещането по време на сукането - дали усещаш някакъв дискомфорт навътре по дълбочината на каналчетата?

# 216
 СпасДиди, миличка, прегръщам те (Заглавието е мое  GrinningHug Ужасни притеснения имаш на главата  Rolling Eyes

Значи да кажа нещо важно по въпроса- При нисък хемоглобин има опасност от инфекция Възможно е инфекцията да е следствие на ниския хемоглобин! Хемоглобинът ти може да е нисък, както и желязото следствие на бременността, раждането и последвалите лохии. За да се възвърне желязото в норми ще мине много време!
За да се отхвърлят всякакв анемии или съмнения за каквото и да е трябва да се направят пълни кръвни изследвания + диференциално броене. Сигурно са ти го правили? + може би други специфични кръвни изслевания. Моя съвет е да те види хематолог при това положение, може би твоя проблем е от тяхната компетенция. Даже не съм сигурна, че желязо на таблетки е подходящия препарат за теб ако са ти толкова ниски стойностите. Възможно е да се наложи и кръвопреливане (пълна кръв или еритроцитна маса (най-вероятно), при него пациентите се повлияват даже най-бързо и най-добре. Но разбира се хематолог трябва да те прегледа и да се изкаже компетентно.
Хич не си вкарвай разни филми в главата! По-скоро в момента има причина за това състояние, отколкото ей така да се е появило, че да си мислиш нещо лошо, както каза
Прегръщам те, дръж ме в течение, моля те  Heart Eyes

Последна редакция: вт, 14 юни 2011, 02:42 от БУБА

# 217

Люси, Хера, Хоупче и аз съм във вашия клуб  Blush Но моя съпруг е по-малък от мен само година и 3 месеца.

Иначе четирите май сме и в още един клуб- на лудите, недоспали майки   #Silly
Аз кат чета как някои не разбират, че имат бебета, а на мен вече второ ми е такова проклето и ми иде да се гръмна  smile3511

# 218
Иначе четирите май сме и в още един клуб- на лудите, недоспали майки   #Silly
Аз кат чета как някои не разбират, че имат бебета, а на мен вече второ ми е такова проклето и ми иде да се гръмна  smile3511
Така е, уви  Tired, ама пък мъжете са ни младииии  Mr. Green Crazy Joy
Ох, и аз  я мисля Спасдиди - дано отиде на хематолог, както казва Бубчето, да се разбере кое от какво е (макар, че съм убедена, че не е нещо страшно!).
 Hug
Исках да питам за погачата, молитвата и другите обичаи, които се правя за 40 дни. Някой може ли да разкаже по-подробно кое , как и кога се прави?  Rolling Eyes

# 219
  • София, св. Троица
Би ли ни разказала малко повече как протичат при вас кърменията – кога предлагаш едната гърда и кога двете гърди? Споделяш, че се храните по 8 пъти на денонощие, дали си опитвала да увеличиш броя им и как се случиха нещата? Кога е последното вечерно кърмене и как протичат нощите при вас?

Здравейте! Благодаря за отговора! Grinning
Вчера успях да му предложа 7 хранения:  0.30ч.-гърди и дохранване с  50мл АМ ; 4.30ч.- гърди ; 6.30ч.-гърди ; 9ч.-гърди и 60мл. изцедена кърма ; 12.30ч.- гърди и 40мл. АМ ; 16ч.-гърди и 50 мл. АМ ; 20ч- гърди и 50 мл изцедена кърма. Не знам как да процедирам? Взимам началото на храненето и отброявам 2.30 – 3 часа (моля кажете ако трябва друг интервал от време) и колко дълго трябва да е едно хранене, ориентировъчно ? Не съм много сигурна дали храненето трябва да е много продължително, напр. час - два. Когато Божидар суче и кърмата намалее, започва да прави повече засуквания и повече паузи и започва да заспива. След което го изправям за около 10-тина минути да се оригне и да му се затвори клапата между хранопровода и стомахчето (така ми каза педиатърката), а той вземе, че се събуди и усети че е гладен и пак всичко на ново.

В повечето случаи предлагам и двете гърди, но имам проблем с дясната. Зърното е някак по- дебело и по-късо и не е изпъкнало добре. Божидар не винаги успява да го захапе, може би не успявам да го сложа добре. А от два- три дни, когато  му я  подам, започва да реве истерично (но понякога успява и суче за малко).Също ми се случва докато суче, да започне  по някое време  да ми дърпа зърното и да се ядосва, значи ли това, че гърдата е празна. От няколко дни се опитвам да му помагам като правя компресия  (май така се казваше). Иначе като успея да го сложа на проблемната гърда, след като се насуче или почне да реве му предлагам отново другата гърда.

Относно увеличаване броя на храненията,  нещо не успявам да ги увелича. Нашето хранене обикновено е час – час и половина,след това  ако не се събуди сам го оставям да поспи 2.30 -3 часа, и то става доста разточително . Или ако не успее да заспи ми се е случвало да се храним и по два часа (смесено). Лошото, че като се храним по час и половина заедно с оригване и заспиване, аз успявам да се изцедя след около 1ч.40м. Ако е ял само кърма се събужда  примерно  след час, а аз съм приключила с цеденето преди половин час и съответно количеството кърма не е задоволително. А ако не се наяде започва да плаче и не иска да заспи.

Последното кърмене не е фиксирано. Случвало ми се е да е от 19 до 22, също и в 22, както и в 23ч. Нощните кърмения са в зависимост от последното хранене и неговото събуждане. Ако е хапнал по рано ми се събужда между 1и2 и после към 4-5. Ако е ял по късно например към полунощ ми се събужда към 4ч.

Здравей Pupsitta,
Благодаря за изчерпателния отговор. Чудесно е, че се стараеш да скъсиш по-големите паузи от време между кърменията, това вероятно би имало добър ефект върху лактацията. Времето между кърменията се засича от началото на едното, до началото на следващото кърмене. Няма установено правило колко дълго трябва са се храни едно бебе, тъй като всяко бебе е различно, има различни потребности, които освен това се променят непрекъснато. Едно бебе понякога може да се нахрани за по-кратко време, друг път може да предпочете по-дълго и отпускащо кърмене. Все пак на този ранен етап е добре да се следи дали бебето суче ефективно. Обикновено в началото на кърменето бебето прави няколко бързи и по-енергични засуквания, докато се задейства рефлекса на потичане на кърмата, след което движенията на брадичката могат да е забавят и да започнеш да чуваш как преглъща. Това може да се повтори няколко пъти, тъй като млякото обикновено слиза на порции. Възможно е Божидар да е нервен точно в моментите преди да слезе следващата порция мляко. В това отношение тази статия може да ти бъде интересна http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=50119.0 Чудесно си се ориентирала да прилагаш и компресия, така помагаш на бебето да достигне до нови порции мляко. Това е една хубава статия за компресия, ето тук и тук има клипове на компресия. Може да опитваш да разбуждаш Божидар, ако задрямва, докато прецениш, че е сит и не желае да суче повече. Когато видиш, че се унася можеш да го пощипнеш по ръчичките, бузките, влажна кърпичка също може да помогне, може да го изправиш да оригне, да смениш памперс, примерно и пак да предложиш същата гърда. След това може да е удачно да приложиш и компресия. С нея вероятно би могло да се съкрати малко продължителността на храненето, тъй като тя би подпомогнала детето в по-бързото изсукване на млякото. Обикновено, когато бебето пусне само гърдата, тя е добре изсукана, можеш да се предложиш другата гърда. Бебето може да засуче охотно или пък да откаже ако се е заситило. С горните мерки времето за кърмене би могло да се скъси и ти да имаш възможност да си починеш. Кърмата се усвоява доста по-бързо от АМ – счита се, че за максимум 60 – 90 минути, за това ако бебето се събуди след около час или час и половина отново може да е време за кърмене. Възможно е в началото, докато започне тялото ти да произвежда достатъчни количества мляко, бебето да се буди или да иска да суче (или пък ти да го будиш и да предлагаш да суче) по-често, дори да е на всеки час. Така, от една страна то би получило необходимото му количество мляко(може би на по-малки порции, но значително по-често), а от друга страна, може да се осигурил достатъчно добра стимулация за гърдите. След време бебето обичайно започва да изсуква по-големи количества мляко и би могло да спи по-дълго.
Относно по-късото зърно – можеш преди кърмене да изцеждаш малко от него с помпа или на ръка. По този начин то би трябвало да изпъкне и на Божидар да му е по-лесно да го поеме, а освен това може да се предизвика потичането на кърма, което допълнително би го улеснило. Друга идея е да допреш внимателно ледче (може и през плат, ако се притесняваш от студеното докосване и разбира се не бива да е болезнено, ако е, по-скоро може да не се ползва )– така то ще настръхне допълнително. Кърмене в сънено състояние с тази гърда също би могло да има добър ефект. Това е едно клипче за засукването http://www.youtube.com/watch?v=Zln0LTkejIs, което може да ти е от ползва в този случай.
 Споделяш, че ти е трудно да увеличиш броя хранения, като една от причините, до колкото разбирам е, че някои от кърменията ви са доста продължителни. За това може би е вариант след продължително кърмене да не се изцеждаш, а да си починеш заедно с бебето и след около 2 – 2,5 часа спрямо началото на предишното кърмене отново да го накърмиш. Може би е добър вариант да си отделиш няколко дни, които да посветиш на кърмене кожа-до-кожа и почивка заедно с бебето. Понякога за бебетата е характерно т.нар. кърмене на куп – т.е. няколко поредни кърмения през много кратки интервали от време, след което е възможно да има една по-дълга пауза от сън. Друг вариант за скъсяване на времето между храненията е да опиташ да кърмиш в полусънно състояние – т.е. да не чакаш бебето да се събуди само, а да го разбудиш леко и да предложиш гърда. Моментите, които е подходящо да направиш това, са леките фази на съня (когато бебето мърда очички). Бебетата могат да сучат насън без особени проблеми. 

# 220
  • Сливен
Исках да питам за погачата, молитвата и другите обичаи, които се правя за 40 дни. Някой може ли да разкаже по-подробно кое , как и кога се прави?  Rolling Eyes

Добро утро от нас Simple Smile
Хоупче и аз точно това се чудех... Но аз искам да попитам и как се смятат дните, защото една приятелка ми обясни, че се брои и деня на раждането, а друга, че не се смята и аз вече незнам кога ни се пада 40-тия ден... Според моята логика би трябвало да е 28, но според другите - 27...
Днес пак се очертава кофти ден, с това време едва ли ще успеем да излезем... Sad

# 221
  • Стара Загора
Иначе четирите май сме и в още един клуб- на лудите, недоспали майки   #Silly
Аз кат чета как някои не разбират, че имат бебета, а на мен вече второ ми е такова проклето и ми иде да се гръмна  smile3511
Така е, уви  Tired, ама пък мъжете са ни младииии  Mr. Green Crazy Joy
И аз лежа на тази кълка Joy
Ха добро утро bowuu
Докато заведа баткото на градина и оправя Боримечков стана обед Crazy
Спасдиди аз изкарах някакво такова с 40 градуса...ужасно е. Надявам се да се оправиш бързо Hug
Боримечков снощи и преди малко имаше пробив в системата...т.е ако Mr. Green
Хоупче http://www.mamaibebe.com/?id=391

# 222
  • София
Добро утро момичета!

Бързам да се отчета и аз, че напоследък не успявам да стигна до писане.
Пишете ме и мен в клуба на оаканите мами, въпреки че при нас пораженията бяха само 3 памперса + повивалника и пелената. Но това си е чист късмет, че успях да вдигна памперса навреме. Иначе не ми се мисли как щях да изглеждам...  Whistling

Гледам обсъждате нощните хранения. При нас от една по-голяма пауза и две по-малки, в момента сме на всеки 2 часа нощно хранене и вече и аз леко изнемогвам, но предполагам моето е песен в сравнение с вашите ревливи безсънни нощи.

Поздрави на всички мами и татковци с годишнини, на всички бебчета с месечинки и "премиери пред обществеността", както и на всички рожденници.

И ние имахме годишнина на 12.06. Една година брак + 13 1/2 заедно. По този повод ще ви почерпя с малка закъснение с песничката от поканата ни и малко торта от сватбата: Simple Smile

Алармата ме призовава... Crazy

# 223
  • Стара Загора
Жира честито...и ние сме на 12.06...само, че 7 години...+ 3месеца преди това Mr. Green Да сте живи и здрави, много любени Hug

# 224
  • София
Ето малко информация за погачата:
http://culinaryfestival-bg.com/?page_id=336

Аз не спазих всичко, а и то навсякъде е различно май и има различни разбирания. Някои казват, че се прави в неделята преди 40 ден, други след 40 ден, трети, че се прави точно на 40 ден, четвърти, че именно на 40 ден не се прави.... След това, че се слага червен конец под изтривалката или пък, че червеният конец се слагал над входната врата....
Това, което направих аз - имаше само сладки неща на масата (питката също беше сладка), сложих червен конец под изтривалката, разчупвахме питка и след това в кърпата, над която бяхме я чупили сложихме едно парче от питката плюс всяка гостенка добави монети (за да е здрава като желязото). Кърпата я завързах и след това я качихме на най-високото място в къщата - още си стои там - само че не знам колко време трябва да стои там...  newsm78 То питката след някой друг ден ще мухляса... Tired Thinking В църква не съм я водила, но и не го считам за толкова важно....

Общи условия

Активация на акаунт