Седмокласната дружина - ФИНАЛИ!

• 34 752
  • 732
  •   1
Отговори
# 375
  • София

Между другото език не може да се научи с курсове. Голяма част от тях са комерсиализирани, а като часове и практика никога няма да достигнат нивото на езиковите гимназии.

Никой не признава дипломата ти от езиковата гимназия за знания по език, полагат се съответните изпити и получаваш съответните международни сертификати. Така че желанието според мен е по-важно!

# 376
  • София
Така, дали вече не е време да обобщим?
Май задълбахме в нещо, което няма еднозначно решение. МГ или ЕГ?
И къде и как ще получим по-добро познание по език или математика.
Сега, аз също съм си пристрастна към математиката Laughing, но това е друга бира.
Условието:" И къде и как ще получим по-добро познание по език или математика", е с няколко уравнения и още няколко неизвестни.
Цялото обучение зависи от качествата и предпочитанията на детето, при какви учители ще попадне; дали тези хора ще му покажат красотата на съответната наука, ще предизикат мисълта му, желанието му...
Не съм съгласна с Лени, че мат може да се "научи" само в МГ. Сложих я в кавички, защото това е Наука и в повечето случаи ние се допираме само до контура и, никога ня можем да я обхванем, изучим и разгадаем цялата, а и не е необходимо.
Иначе, какво ще остане за бъдещите поколения  Wink
Дори и едно дете да учи в ЕГ, пак може, ако има пристрастие да се занимава с мат на достатъчно високо ниво. Аз поне като учител познавам много такива ученици.
Мами, най- вече децата ни да са живи и здрави:)
Ще си намерят пътя. И каквото и да правят и вършат, най-вече да изпитват Щастие.
Светът е пъстър и различен. Той има нужда от всякакви хора- зидари, строители, монтьори, учители, лекари, физици, филолози и пр..
Затова са и всички тези различни училища Simple Smile

# 377
Черна станция,

1.Това което написах е "голяма част от курсовете са комерсиализирани, а като часове и практика никога няма да достигнат нивото на езиковите гимназии". Обръщам внимание на думите часове и практика.

2.Защо мислиш че като знаеш езика на говоримо ниво, владееш език? Просто твоята практика е
говорене.

3.Това, че колегите ти завършили езикови гимназии не са добри на разговорно ниво, може да означава или липса на практика, или склонност да развиват писменните си способности.

4. Владеенето на език е многостранно занимание - четене, писане, слушане, говорене,т.е. изисква много време. Аз не мисля че курсовете отделят достатъчно време по всички аспекти на езиковата подготовка.

# 378
Черна станция,

1.Това което написах е "голяма част от курсовете са комерсиализирани, а като часове и практика никога няма да достигнат нивото на езиковите гимназии". Обръщам внимание на думите часове и практика.

2.Защо мислиш че като знаеш езика на говоримо ниво, владееш език? Просто твоята практика е
говорене.

3.Това, че колегите ти завършили езикови гимназии не са добри на разговорно ниво, може да означава или липса на практика, или склонност да развиват писменните си способности.

Ти познаваш ли ме? (Това е риторичен въпрос). И след като не ме познаваш, защо правиш предположения какво и как знам? Аз съм дипломиран (и заклет) преводач, между другото. Превела съм (от английски на български или от български на английски) купища статии, каталози, договори, общи условия, презентации и пр. Превеждала съм и на конференции и презентации. Изнасяла съм презентации и обучения на английски. Свободно водя бизнес кореспонденция и пиша договори на английски. Е, не мога да чета Шекспир и Чосър в оригинал, но свободно чета всякаква модерна литература. За мен това е достатъчно ниво на владеене.
Впрочем, завършила съм немска гимназия, но владея немски по-зле от английски - така се случи.

А аз не съм казвала нищо за часове и практики. Само казах, че може да научат. В края на краищата масово децата още преди да влязат в ЕГ се явяват на изпити за сертификати на Кеймбридж - FCE, CAE, CPE... На изпитите за сертификат се проверяват всички аспекти на езика - говорене, слушане, писане, разбиране. Та значи, може и без ЕГ Peace

# 379
Дами станахте досадни с вашите караници, мисля че това може и на лична да го свършите, иначе прилича на демонстрация някаква.

Иначе въпроса за ЕГ и МГ е като за кокошката и яйцето- може много да се спори. И двете имат своите предимства и двете дават солидна подготовка, но моя съвет е избора в това отношение да оставите на детето.
           Аз съм възпитаник на НПМГ, брат ми на 1 АЕГ и двамата сме се реализирали успешно в живота, но навремето нашите родители оставиха избора в наши ръце и така всеки учи това което искаше, а не това което родителите искат. За мен това е правилния подход, защото хората са казали - "На сила хубост не става."

# 380
  • София
Дами станахте досадни с вашите караници, мисля че това може и на лична да го свършите, иначе прилича на демонстрация някаква.

Иначе въпроса за ЕГ и МГ е като за кокошката и яйцето- може много да се спори. И двете имат своите предимства и двете дават солидна подготовка, но моя съвет е избора в това отношение да оставите на детето.
           Аз съм възпитаник на НПМГ, брат ми на 1 АЕГ и двамата сме се реализирали успешно в живота, но навремето нашите родители оставиха избора в наши ръце и така всеки учи това което искаше, а не това което родителите искат. За мен това е правилния подход, защото хората са казали - "На сила хубост не става."
Ето, това вече ми хареса Simple Smile
Един здрав мъжки разум в нашия кокошкарник  Simple Smile

# 381
  • my own world....
сори за спама, обаче ахахахахахахаха
караниците на лична - ОДОБРЯВАМ!
Пожалете и Лени, тема след тема, пълни с дрън-дрън...Спорещите да си отворят тема и да се вихрят там   Peace

# 382
Някой да е бил днес на родителска среща в някоя от школите за подготовка.
Специално за София става въпрос.
И казаха ли какви са очакванията им за баловете тази година.

# 383
Едно дете зададе въпрос с молба да му помогнат и други майки, нека не превръщаме форума в място за личностно доказване.

НеНе, от отличните ти оценки се вижда, че каквото и училище да избереш ВСЕ ЩЕ УСПЕЕШ.

Вижда се от поста ти, че не си ориентирана какво искаш точно, както и повечето деца на твоята възраст.

Включвам се с отговор, тъй като аз бях открила такава тема миналата година- СМГ или ЕГ. Тоест и ние си задавахме твоите въпроси. Дъщерята се представи отлично, като теб и започна "чуденката".

Споделям какво избрахме ние и защо, дано да съм от полза.

Избрахме в крайна сметка АЕГ със следния аргумент. Да завърши гимназия с един отличен език и тъй като английският в наше време трябва да се владее като матерен избрахме него.

Немският е отличен избор, ако имаш намерение да продължиш образование в Германия , макар че в немски университет  може да се учи и с английски. Да, може да се научи добре език и във фризьорско училище, но ние говорим за общия случай.

Да избереш френски- заради красивото звучене на езика и по-точно красивото "р" е несериозно.

Последна редакция: сб, 11 юни 2011, 18:35 от kessy

# 384

Не съм съгласна с Лени, че мат може да се "научи" само в МГ. Сложих я в кавички, защото това е Наука и в повечето случаи ние се допираме само до контура и, никога ня можем да я обхванем, изучим и разгадаем цялата, а и не е необходимо.

Гани,  bouquet аз имах предвид математиката като висш пилотаж с тънкостите, с различните и невероятни решения, които повярвай ми много малко математици в редовните училища си правят труда да показват на децата ( друга тема е дали има на кого да показват, в смисъл дали има деца с изявен интерес и разбиране).
Та поради това казах, че Математика може да се научи само в МГ ( допълвам се на високо ниво).

kaio  Peace за кокшкарските спорове - съгласна!  Peace Но да речем моят "спор", ако изобщо може да се нарече с Ганис е чисто приятелски разговор или поне аз го намирам за такъв и смятам, че на някои от четящите тук в темата и колебаещи се между две възможности би бил полезен, за да изкристализира гледната му точка  Peace

... Аз съм дипломиран (и заклет) преводач, между другото. Превела съм (от английски на български или от български на английски) купища статии, каталози, договори, общи условия, презентации и пр. Превеждала съм и на конференции и презентации. Изнасяла съм презентации и обучения на английски. Свободно водя бизнес кореспонденция и пиша договори на английски. Е, не мога да чета Шекспир и Чосър в оригинал, но свободно чета всякаква модерна литература. За мен това е достатъчно ниво на владеене.
Впрочем, завършила съм немска гимназия, но владея немски по-зле от английски - така се случи......

Извини ме за невежеството, но понеже езиците са ми слабото място - един заклет преводач не може да чете в оригинал Шекспир?! Или аз нещо не съм доразбрала? Rolling Eyes Embarassed

# 385

ох, много си прав, но какво правим в ситуация, каквото е например сега у нас. Синът има силно желание както за МГ, така и за ЕГ. Еднакво желание има за информатика и за английски език. Аз му казах да си избере, но той обсъжда с мен, търси моите напътствия. Страх ме е, че го насочих натам накъдето ми се струва, че е по-добре, но аз не съм той, а той разчита на мен в избора си

# 386
Не мисля, че има чак караница. По-скоро спор "за цвят" Peace Ако няма спорове, ще стане много безвкусна манджата. И искам да отбележа, че по отношение на спора "ЕГ или МГ" аз някак случайно станах набедена защитничка на МГ. А всъщност смятам, че ЕГ дават по-широки възможности за по-широк кръг деца. Самата аз съм учила в ЕГ и смятам, че тя ми е дала много. Принципно (ако няма специфични условия) съм фенка на ЕГ. Ако в момента съм на позицията "защитник на СМГ", то е само защото в един специфичен случай нещата са се подредили така, че МГ е по-подходяща с оглед желанията и развитието на детето ми. Но това е частен случай Peace

Цитат
Извини ме за невежеството, но понеже езиците са ми слабото място - един заклет преводач не може да чете в оригинал Шекспир?! Или аз нещо не съм доразбрала? Rolling Eyes Embarassed

Странно ми е, че човек, чието слабо място са езиците, задава такъв въпрос. Лексиката, а и езикът като цяло, използвани от Чосър и Шекспир са архаични и специфични, смея да кажа, достъпни само за филолози специалисти. Е, ако реша, ще ги прочета, но с прекалено много поглеждане в речника. Защото по никакъв начин не ми е било необходимо да се специализирам в конкретната тематика. Между другото, да си заклет преводач не значи, че си бог. Има супер преводачи в областта на медицината, които са пълни "гьонове" в правото или в инженерните дисциплини. Да не говорим, че самите инженерни дисциплини са коренно различни. Затова преводачите се специализират. Изключение правят преводачите на Шекспир например. Обявеният някога за Най-добър преводач на Шекспир в света Валери Петров споделя, че не знае много добре английски и не се чувства добре на симпозиуми Mr. Green

Последна редакция: сб, 11 юни 2011, 18:43 от Черна станция

# 387
Лени, това, че си заклет преводач не значи, че можеш да четеш Шекспир в оригинал, повярвай ми.

Черна станция, хелоу  Simple Smile. И аз съм преводач с английски  Simple Smile

# 388
Лени, това, че си заклет преводач не значи, че можеш да четеш Шекспир в оригинал, повярвай ми.

Черна станция, хелоу  Simple Smile. И аз съм преводач с английски  Simple Smile

Аз и затова попитах, като уточних, че не съм спец по езиците - мислех си, че всеки преводач може да прави с езика каквото си поиска един вид ( тоест да чете оригинали на стари класици).

# 389
  • София
Не забравяйте, че един език колкото и добре да го знаеш не го ли използваш се забравя! Така че немският, ако няма да кондидатстваш в немскоговоряща среда, е малко безсмислено!

Общи условия

Активация на акаунт