Раждане вкъщи 15

• 21 160
  • 757
  •   1
Отговори
# 420
Мамасита, нали не казваш че би избрала лошо според теб раждане за да има децата ти какво да преодоляват? И щом за теб е било удобно да си починеш след раждането, разделена от детето ти то аз, въпреки че съм свежа като репичка и искам да си го гушкам трябва задължително да съм разделена от детето си?

Клеми, ако за една толкова безобидна процедура като клизмата смяташ че не бива да се позволява избор то какво твърдиш? Че е редно да влезеш в болницата и там, каквото стане, значи без право на съмнение докторите са направили най-доброто за теб?
И пак- според теб всички естествено родени деца излизат полузадушени докато секциото не носи абсолютно никакъв риск за бебето?

Или все пак е редно да приемем че има повече от един правилен избор и че хората са различни? И да решаваме реалния проблем (комуникацията, която граничи с агитацията и помощта, която граничи с акуширане) или да обявим всички, които искат нещо различно за "секта", "луди" и т.н. и да им забраним априори да имат избор?

Иначе и аз не смятам че домашно асистирано раждане (за да е безопасно) може да е осъществимо другия месец, нито дори догодина. Но смятам че с изработването на регламент сега догодина може да има стая в болницата където акушерка да води раждането и да вика лекар само при нужда. След 2-5 или 10 години тази акушерка може да е натрупала достатъчно стаж и опит за да води раждане в подилна къща, без наличен лекар, но да кажем на 500 метра от болница с която има договор И след още Х години същата акушерка ще има опит и за да прецени кое домашно раждане е безопасно да приеме и кога да трансферира в болница.
Иначе, ако само си казваме "не можее" и "няма как" дъщерите ни ще раждат по същия начин....

# 421
Няма време за след 5-10 години да чакаме. Нещата стават по-бързо от това на този етап. Но иначе съм съгласна със стъпките.

Мамасита, нали не казваш че би избрала лошо според теб раждане за да има децата ти какво да преодоляват? И щом за теб е било удобно да си починеш след раждането, разделена от детето ти то аз, въпреки че съм свежа като репичка и искам да си го гушкам трябва задължително да съм разделена от детето си?

Клеми, ако за една толкова безобидна процедура като клизмата смяташ че не бива да се позволява избор то какво твърдиш? Че е редно да влезеш в болницата и там, каквото стане, значи без право на съмнение докторите са направили най-доброто за теб?
И пак- според теб всички естествено родени деца излизат полузадушени докато секциото не носи абсолютно никакъв риск за бебето?

Или все пак е редно да приемем че има повече от един правилен избор и че хората са различни? И да решаваме реалния проблем (комуникацията, която граничи с агитацията и помощта, която граничи с акуширане) или да обявим всички, които искат нещо различно за "секта", "луди" и т.н. и да им забраним априори да имат избор?

Иначе и аз не смятам че домашно асистирано раждане (за да е безопасно) може да е осъществимо другия месец, нито дори догодина. Но смятам че с изработването на регламент сега догодина може да има стая в болницата където акушерка да води раждането и да вика лекар само при нужда. След 2-5 или 10 години тази акушерка може да е натрупала достатъчно стаж и опит за да води раждане в подилна къща, без наличен лекар, но да кажем на 500 метра от болница с която има договор И след още Х години същата акушерка ще има опит и за да прецени кое домашно раждане е безопасно да приеме и кога да трансферира в болница.
Иначе, ако само си казваме "не можее" и "няма как" дъщерите ни ще раждат по същия начин....

# 422
Как така няма къде да се измиеш? Лично аз не помня дали имаше топла вода, но душ определено имаше. Но въпреки това, предпочитам пакет мокри кърпички, пред това да се окъкам пред персонала.
Кое е по-комфортно?Извинете френския ми.  Crazy
Мен не ме засяга кое е по-комфортно за мен, а по-добре за детето ми. Персоналът не ме интересува, въобще. Клизмата ти гарантира излагация пред персонала, мога да ти кажа, обаче.
Ни в ТК, ни в Токуда видях душ. За ТК не мога да гарантирам, тъй като прекарах там 15 мин преди да се появи бебето, та нямах много време да разглеждам  Crazy Видях само една чешма със студена вода на нивото на очите ми. В Токуда ми се губи, но и там не прекарах много време Simple Smile Помня, че акушерката ме заливаше с някакви неща.
Mamacita Bandida, ще ти се родените вкъщи да са средностатистически Simple Smile) Някои ще са, други не Simple Smile

# 423
Но смятам че с изработването на регламент сега догодина може да има стая в болницата където акушерка да води раждането и да вика лекар само при нужда.

Yanast вече има такъв регламент. Акушерка може съвсем сама да води нормално протичащо раждане в болница. Много от тях го правят. Ако чете някоя от акушерките може да се включи и да каже какво могат акушерките, защото много често техните знания и умения се подценяват.

# 424
Винаги съм си мислела, че импринтинг е нещо от романите на Стефани Майер- когато родиш от вампир, върколак залюби новороденото и заради импринтинга се жени за нея, когато тя навърши пълнолетие.

Според мен се злоупотребява с механизмите на епигенетиката. Да, има значение дали ще израснеш в даден климат, дали ще ядеш млечни продукти, но природата е по-мъдра и едва ли би си позволила негативен изход от няколко часа стрес.

Въпросът с достойнството на пациента е чувствителен в България. Трябва да се отсеят наистина недостойните процедури от тези, които са определени за такива в някои кръгове от майки. Не може една майка да е отишла в болница, да стиска кълки като непорочна девица при преглед за разкритие и после да казва, че се чувствала изнасилена. То човек трябва да преодолее някои неща, не може да писка за всичко.

Природа, епигенетика, достойнство.., романи от Стефани Майер..?
Достойни и недостойни процедури.. измислени от някой..  Shocked

Действителността ли ти убягва или що, покрай теб всичко е ок, някои си пият кафето, а животът е миг от вечността..?  Simple Smile

ПП. Разбрахме, че си журналист и смяташ, че някои се правят на интересни като искат да родят у дома. Уверявам те, че не на всички им е толкова скучно, за да си измислят приключения от сорта.  Crazy

Последна редакция: вт, 14 юни 2011, 00:37 от multimodal

# 425
И защото е оцеляло, трябва да съм благодарна на системата...

Ми не бъди благодарна, multimodal - щом така го чувстваш.

Да си беше прибрала детето и да нямаш общо с гадните болници и гадните лекари - защо не го направи, а?
Мисля,че не можеш да разбереш защото не си го изживяла сама.

Ц, тя от онези със стокхолмския синдром, ама не иска да си признае. Wink

# 426
  • София
Но смятам че с изработването на регламент сега догодина може да има стая в болницата където акушерка да води раждането и да вика лекар само при нужда.

Yanast вече има такъв регламент. Акушерка може съвсем сама да води нормално протичащо раждане в болница. Много от тях го правят. Ако чете някоя от акушерките може да се включи и да каже какво могат акушерките, защото много често техните знания и умения се подценяват.

Ама спрете да пишете глупости!! Или постърсете из нета с какво се занимават акушерките в БГ според нормативните им документи. Разбира се, че израждат, и не ВЕЧЕ, а винаги са можели и са израждали. Мен ме е израждала акушерка в голяма столична болница. Лекарят взимаше решения като това например дали да ми сложи упойката, която поисках. После ми седя до главата докато реалното раждане го водеше акушерката. Тя пое плода, тя направи епизиотомията (аууууу.. ужасТ  Twisted Evil) Така че когато отидеш без избор на екип обикновено те изражда акушерка. А остава да си избера лекар и после да пискам, че ме е изродила акушерката  Laughing Ако някой подценява акушерките, това да пациентките, които избират лекар.

Темата започва ужасно да изпростява. Трудно се въздържах да не пиша в нея, ама то вече прилича на разговорите с 8 годшината ми дъщеря, която искайки нещо мели едни и същи глупости с цел накрая толкова да ти писне, че да и кажеш "Прави каквото искаш". Та и тук така... явно манталитета не надхвърля 8 годишния. Явно идеята е да се каже "Хубаво, раждайте си както и където искате неасистирано!" (защото идеята е именно НЕАСИСТИРАНО и никой не може да ме убеди в противното, колкото и празни приказки да се изприказват  Crazy

# 427

Ама спрете да пишете глупости!! Или постърсете из нета с какво се занимават акушерките в БГ според нормативните им документи. Разбира се, че израждат, и не ВЕЧЕ, а винаги са можели и са израждали. Мен ме е израждала акушерка в голяма столична болница. Лекарят взимаше решения като това например дали да ми сложи упойката, която поисках. После ми седя до главата докато реалното раждане го водеше акушерката. Тя пое плода, тя направи епизиотомията (аууууу.. ужасТ  Twisted Evil) Така че когато отидеш без избор на екип обикновено те изражда акушерка. А остава да си избера лекар и после да пискам, че ме е изродила акушерката  Laughing Ако някой подценява акушерките, това да пациентките, които избират лекар.

Темата започва ужасно да изпростява. Трудно се въздържах да не пиша в нея, ама то вече прилича на разговорите с 8 годшината ми дъщеря, която искайки нещо мели едни и същи глупости с цел накрая толкова да ти писне, че да и кажеш "Прави каквото искаш". Та и тук така... явно манталитета не надхвърля 8 годишния. Явно идеята е да се каже "Хубаво, раждайте си както и където искате неасистирано!" (защото идеята е именно НЕАСИСТИРАНО и никой не може да ме убеди в противното, колкото и празни приказки да се изприказват  Crazy

Манталитетьт и на 8 и на 60 години остава един и сьщ.
Тук в темата става дума за нежеланието на някои хора да приемат дейностите (не пасивните желания) на някои хора на планетата защото противоречат на манталитета им.
Всьщност,много си права за всичко. Peace

# 428
Малииии, тук се събрахме един куп секцио-редени. Както каза една дама преди няколко теми - че ние сме за перманентен бан за алтернативния. То не стига това, ами мъжът ми и той секцио е роден, за децата вече стана ясно. Изобщо, да взема да зашия една жълта звезда на реверите, че да бягате като дявол от тамян. Може секциото да е заразно.  Crazy

Грешката ти е от неприемлив порядък.
В алтернативния не е проблем да си родила секцио, а да не си разбрала "що е то". Simple Smile

# 429
Vache, не знам дали за едно и също говорим. Аз визирам тази наредба, която беше приета от МЗ февруари тази година. Какъв е бил статутът на акушерките преди не знам. Аз останах с впечатление, че щом сега има специална наредба за това, преди не са можели да ги вършат тези работи сами.

Ето това имам предвид:
http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid= … mp;articleid=3279

Раздел ІІІ
Професионални дейности, които акушерките могат да извършват самостоятелно или по назначение от лекар

Чл. 5. (1) Професионалните дейности, които акушерката може да извършва самостоятелно, са:
1. предоставяне и събиране на здравна информация, включваща:
а) запознаване на пациента със структурата, организацията и работния график на лечебното заведение;
б) запознаване на пациента с дейностите по промоция, профилактика, превенция, диагностика, лечение или рехабилитация, които се осъществяват от лечебното заведение;
в) запознаване на пациента с неговите права и задължения;
г) предоставяне на подходяща информация и консултиране по въпросите на семейното планиране;
д) информиране на пациента с цел получаване на информирано съгласие при извършване на изследвания и манипулации;
е) водене на медицинска документация;
ж) изготвяне на необходимите доклади и анализи, свързани с дейността є;
з) даване на указания на пациента за вземане на материал за медико-биологични анализи;
и) проследяване и регистрация на лабораторни изследвания, манипулации и здравни грижи;
2. промоция на здравето, превенция и профилактика на болестите, включваща:
а) промоция, профилактика и консултиране за социалнозначимите заболявания;
б) оказване на грижи за психичното, физическото и социалното здраве на жените;
в) извършване на профилактика в областта на хигиената, на индивидуалното и общест-веното здраве:
аа) даване на съвети за хигиена и хранене на бременни, жени в пуерпералния период и гинекологично болни;
бб) консултиране за хигиена и предпазване от развитието на декубитуси при рискови за това пациенти;
г) превенция и профилактика на сексуално предавани инфекции, ХИВ и СПИН, токси-команиите, алкохолизма, тютюнопушенето, насилието, трудовите и битовите злополуки;
д) оценка на рискови фактори за здравето;
е) консултиране по въпросите на семейното планиране, сексуалното и репродуктивното здраве;
ж) информиране при безплодие;
з) промоция на кърменето;
и) индентифициране на здравни проблеми и съвети на лица с повишен здравен риск;
к) оказване на психологична помощ на пациента и семейството;
л) превенция на злокачествени заболявания на репродуктивната система;
м) консултиране за отглеждане на новородено, включително за хранене, хигиена, имунизации;
н) обучение на жени за самоизследване на млечни жлези;
о) изготвяне на програма за подготовка на бъдещи родители;
3. медицински и здравни грижи, включващи:
а) диагностициране на бременност;
б) проследяване на нормална бременност:
аа) антропометрия;
бб) аускултация на детски сърдечни тонове с акушерска слушалка или ултразвуков апарат;
вв) акушерска мензурация, включително външна пелвиметрия;
гг) външно акушерско изследване;
дд) извършване на кардиотокографски запис;
в) проследяване на общото състояние на бременна жена, включително регистриране на пулс, дишане и артериално кръвно налягане, както и интерпретация на резултатите;
г) интерпретация на резултатите от клинико-лабораторни изследвания при нормална бременност при наблюдение в извънболничната помощ;
д) назначаване на прегледи за ранна диагноза на рискова бременност в извънболнич-ната помощ;
е) грижи за майката и за новородени деца до 45-ия ден след раждането;
ж) извършване на тоалет на новороденото;
з) обучение в техника на кърмене и поддържане на лактацията;
и) провеждане на пробно кърмене;
к) назначаване и проследяване провеждането на хигиенно-диетичен режим;
л) обработка на пъпния остатък;
м) назначаване на необходимите прегледи за ранна диагноза при новородени с проблем в извънболничната помощ;
н) полагане на грижи и наблюдение в пуерпериума, включително преглед за инволуцията;
о) предоперативни и следоперативни грижи за жената;
п) извършване на наблюдение и манипулации на родилката в периода на разширение на маточната шийка;
р) водене на нормално раждане при главично предлежание на плода, включително и извършване на епизиотомия в присъствието на лекар;
с) наблюдение на майката и детето непосредствено след раждането и диагностициране на проблеми, изискващи лекарска намеса;
т) вземане на материал за микробиологично изследване;
у) откриване при майката и/или детето на признаци за аномалии, които изискват специализирана намеса и оказване на помощ на специалиста в случай на интервенция;
ф) обработка на оперативни рани и рани на външни полови органи;
х) обработка на декубитални рани;
ц) отстраняване на чуждо тяло от влагалище в извънболничната помощ;
ч) насочване за експертиза на временна неработоспособност;
ш) дейности съобразно националните здравни програми;
щ) участие в организацията на профилактиката, контрола и епидемиологичния надзор на инфекции, свързани с медицинското обслужване;
ю) изписване в лекарствен лист на предписаните от лекар лекарствени продукти и санитарно-хигиенни материали;
4. рехабилитация, включваща:
а) извършване на психо-социална рехабилитация на пациенти със социалнозначими заболявания;
б) организиране и провеждане на общоукрепваща гимнастика;
в) ранна рехабилитация на хоспитализирани пациенти;
5. манипулации, включващи:
а) извършване на инжекции – подкожни, мускулни и венозни;
б) осигуряване на продължителен венозен достъп;
в) извършване на венозна пункция и вземане на кръв;
г) инстилиране на лекарствени продукти през катетър (сонда), дренаж;
д) извършване на венозна инфузия;
е) извършване на очистителна и лечебна клизма;
ж) въвеждане, поддържане проходимостта и смяна на уретрален катетър при жена;
з) извършване на септични и асептични превръзки;
и) парентерално въвеждане на лекарствени продукти и инфузионни разтвори;
к) извършване на влагалищна промивка;
л) извършване на тоалет на външни полови органи;
м) поставяне на интравагинални лекарствени форми;
н) сваляне на конци и дренажи от оперативни рани;
о) отстраняване на шина;
п) извършване на промивка на конюнктивален сак;
р) извършване на стомашна промивка;
с) извършване на общ и специален тоалет;
т) измерване, регистрация и оценяване на витални показатели;
6. оказване на спешни, хуманитарни и други дейности, включващи:
а) предприемане в спешни случаи и в отсъствие на лекар на мерки за изваждане на плацентата, последвана от мануална ревизия на матката;
б) участие в дейности при бедствени ситуации;
в) участие в дейности по оказване на хуманитарна помощ;
г) извършване на дейности за овладяване на състояния на хипо-и хипертермия;
д) извършване на временна имобилизация на крайници и гръбначен стълб, поставяне на шийна яка;
е) механична хемостаза и/или локално прилагане на хемостатични лекарствени продукти;
ж) осигуряване и поддържане на проходимост на горни дихателни пътища;
з) извършване на първична реанимация – непряк сърдечен масаж и изкуствена вентилация;
и) поддържане на жизнените функции при състояния, застрашаващи живота на майката и новороденото по време на транспортиране;
7. провеждане на обучение и изследвания:
а) участие в практическото обучение на студенти и стажанти по специалностите от направление „Здравни грижи“;
б) участие в изследвания в областта на акушерските грижи;
в) участие в обучението на лица в областта на хигиената, на индивидуалното и общественото здраве;
г) обучение, профилактика и възпитание на жената и близките є;
д) участие в научни изследвания в областта на епидемиологията, ергономията, хигиената и безопасността.
(2) Професионалните дейности по ал. 1 могат да се извършват от акушерката както самостоятелно, така и по лекарско назначение.

Чл. 6. Професионалните дейности, които акушерката може да извършва по лекарско назначение, са:
1. асистиране на лекар при извършване на манипулации и интервенции;
2. подготовка и извършване на преливане на кръв или на други продукти с биологичен произход;
3. провеждане на назначено от лекар лечение;
4. подготвяне и при необходимост подпомагане на пациентката при извършване на медико-диагностични манипулации;
5. извършване и наблюдение на проби за чувствителност;
6. поставяне и сваляне на катетър или перфузионна игла в повърхностна вена;
7. наблюдение на поставени от лекар централни венозни катетри и имплантирани системи за съдов достъп, поставени от лекар;
8. разпределяне и даване на лекарствени продукти на пациентите;
9. осъществяване на грижи за новородени в кувьоз;
10. наблюдение на хранителния режим на кърмаче;
11. осъществяване и наблюдение на специфични превръзки;
12. подготвяне и сваляне на конци, дренове и сонди;
13. обработване и наблюдение на рани, фистули и стоми;
14. полагане на грижи и наблюдение на влагалищна пластика;
15. осъществяване на грижи и наблюдение на интубирана или трахеостомирана жена, като първата смяна на канюлата на трахеостомата се извършва от лекар;
16. поставяне на назогастрална сонда.

# 430
Разбира се, че израждат, и не ВЕЧЕ, а винаги са можели и са израждали. Мен ме е израждала акушерка в голяма столична болница. Лекарят взимаше решения като това например дали да ми сложи упойката, която поисках. После ми седя до главата докато реалното раждане го водеше акушерката. Тя пое плода, тя направи епизиотомията (аууууу.. ужасТ  Twisted Evil) Така че когато отидеш без избор на екип обикновено те изражда акушерка. А остава да си избера лекар и после да пискам, че ме е изродила акушерката  Laughing Ако някой подценява акушерките, това да пациентките, които избират лекар.

Прочетох пак какво си писала и мисля, че разликата идва от там, че твоята акушерка е правила всичко по предписанието на лекаря, а сега има право сама да взима тези решения. Поне аз така го  разбирам, иначе не виждам смисъл от тази нова наредба.

# 431
  • До хладилника, който обичам
В новата наредба си пише - "р) водене на нормално раждане при главично предлежание на плода, включително и извършване на епизиотомия в присъствието на лекар;"
Тоест, всичко, различно от водене на раждането, се прави в присъствието на лекар. И по-рано си беше така. И двете ми раждания са водени от акушерка (и двете нормални, с главично предлежание). Тя водеше израждането и хващаше бебетата, лекарят после правеше оглед и шев. Не мисля, че тази част от наредбата е била променяна сега (но ако някой има старата, ще сравним). Новата промяна в тази наредба беше, че акушерката би трябвало да може да води сама женска консултация на бременните. Частта с раждането не е нова.

# 432
Малииии, тук се събрахме един куп секцио-редени. Както каза една дама преди няколко теми - че ние сме за перманентен бан за алтернативния. То не стига това, ами мъжът ми и той секцио е роден, за децата вече стана ясно.
.......

klemy, нищо лично ама това същото, абсолютно същото (zа децата и мъжа), го четох вече някъде наzад.. не ми се търси сега, че нямам време, ама....? Не раzбирам, zащо се налага повтарянето му чак толкова често? За какво е тоzи "аргумент"?

Добро утро, все пак...

# 433
Всъщност не знам да е имало стара наредба, просто липсваше доста време такава уредба. Иначе в АГ стандарта има записани разни права, предполагам част се препокриват. Но основният проблем да парктикуват самостоятелно беше точно липсата на тази наредба, поне аз така го разбирам.

Закон за лечебните заведения
Чл. 17а. (Нов - ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 20.07.2007 г.) (1) В медицинския, медико-денталния и диагностично-консултативния център могат да се разкриват звена, в които акушерки самостоятелно оказват акушерски грижи.
(2) Видовете дейности, които се извършват в звената по ал. 1, се определят в съответствие с наредбата по чл. 7, ал. 1 от Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти.
(3) Звената по ал. 1 се ръководят от лица с образователно-квалификационна степен "бакалавър" по специалността "акушерка" и с професионален стаж не по-малко от две години.
(4) Редът за извършване на дейностите в звената по ал. 1 се определя с правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на съответното лечебно заведение.

Закон за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти
Чл. 7. (1) Професионалните дейности, които медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти могат да извършват по назначение или самостоятелно, се определят с наредба, издадена от министъра на здравеопазването, след съгласуване с БАПЗГ.
(2) В наредбата по ал. 1 се определят изискванията за упражняването на професиите и за придобиването на професионалните степени от медицинските сестри и акушерките в съответствие с нивото на професионалната им квалификация и трудов стаж.

# 434
Иска ми се да се изясним, защото може и аз да се бъркам. Преди февруари можело ли е легално (не под масата и с уговорка), да се наеме акушерка за раждането, както може да си наемеш доктор, и като започне раждането да отидете заедно в болницата, в която тя има права и тя да те изроди и да извика лекар, само ако се появи нужда. В смисъл името на лекаря да не фигурира на документацията, а вместо това името на акушерката да е като на израждала?

Тук например, ако отида в ER най-вероятно ще ме прегледа стажант  по медицина, но след това като получа сметката ще е от името на лекаря, който е наглеждал стажанта, независимо, че на този лекар и очите му не съм видяла. Но той е консултирал стажанта и се е разписал на мойта документация като лекуващ. Затова искам и да изясним кой какво има предвид.

Общи условия

Активация на акаунт