Раждане вкъщи 15

• 20 913
  • 757
  •   1
Отговори
# 30
z коментар). От блиzка с едно секцио.

Никога не си поzволявам да убеждавам никого около мен, та ако обичате, беz опити zа нападения срещу моята персона. Това са просто констатации  Peace

LaughingСова, ти си се наплашила от форумните порядки. Какво като някой си те напада? Да е жив и здрав, шапката няма да ти накриви, нищо изобщо не може да ти направи!  bouquet Peace Ти си имаш право на мнение и да го заявиш открито. Peace

# 31
z коментар). От блиzка с едно секцио.

Никога не си поzволявам да убеждавам никого около мен, та ако обичате, беz опити zа нападения срещу моята персона. Това са просто констатации  Peace

LaughingСова, ти си се наплашила от форумните порядки. Какво като някой си те напада? Да е жив и здрав, шапката няма да ти накриви, нищо изобщо не може да ти направи!  bouquet Peace Ти си имаш право на мнение и да го заявиш открито. Peace

А, не  Laughing
Не съм се наплашила аz, няма от какво. Просто са ми супер противни и гнусни личните нападки (винаги съм ги мраzела, щото ми се виждат долнопробни и се драzня на себе си, ако се zбъркам в такава.. случвало се е). Откаzвам вече да участвам, та не ща да ме предиzвиква никой и zатова опитвам с добро, ако стане  Wink  Peace

Последна редакция: сб, 11 юни 2011, 18:15 от Сова

# 32
Сове, а я ми кажи ако имаш правото да избираш между кошмарно раждане с много интервенции и едно секцио по желание, кое ще си избереш?
Аз не се учудвам, че жените предпочитат секцио по желание. Лично също бих предпочела, вместо да ме тормозят с хиляди ненужни интервенции - като почнеш от индукция на раждането със системката с окситоцин, та стигнем до така лелеяната епизиотомия.
Това е положението в българските болници.
Онзи ден гледах поредното клипче в сайта на Естествени идеи, където представяха една от частните софийски болници - 50% от ражданията секцио, а от останалите 97 % от тях с епидурална анестезия.
Който плаща, той избира. Жалкото е, че до това се свежда избора с мин. страдание от страна на родилката.

# 33
Попаднах на един разказ, който ме наведе отново на разни мисли.  Една от тях е за противопоставянето на условията за раждане /по болници, разбира се/ в големите градове и в малките населени места.  Преди пет години, когато ми предстоеше първото раждане и отвсякъде информацията, която получавах, беше противоречива, пълна с ужасяващи или успокояващи примери, къде на шега, къде на сериозно, се бях замислила дали да не се вдигна с една съседка на етажа, родом от Казанлък, да раждам с нея в родния й град.  Термините ни почти съвпадаха, майка й беше акушерка в тамошната болница.  Нямах си идея за активното естествено раждане, нито пък за свърхнамесите в раждането, но си представях, че ми харесва да родя в спокойно място, в което имам познати.  В крайна сметка родих в София, момичето роди в Казанлък.  

Та, историята, която пускам, е на рускиня или украинка, омъжена у нас.  Лично аз си правя извода, че най-лесното и безотговорното нещо е да обвиним системата като цяло, че е враждебна, порочна и увреждаща.  Което не води до добри неща, както в много частни случаи, така и за подобряването й като цяло.  А гъвкавост и разбиране от лекари винаги може да се намери.

Живу я в Болгарии, где и рожала... Дело происходило в маленьком провинциальном городке в Болгарии. Надо сказать, что медицина в целом в стране оставляет желать лучшего, но именно в родильном отделении нашей больницы, которая одна на весь городок, придерживаются политики естественных, или скорее вагинальных, родов. Конечно, делают и кесарево, но ни в коем случае по желанию женщины или «на всякий случай».

http://www.rodimsami.ru/rasskazy-o-rodax/250-rody-posle-ks-v-bolgarii

Последна редакция: сб, 11 юни 2011, 18:47 от Rookie

# 34
  • До хладилника, който обичам

Това, което Meg! учи, не е акушерство, а бабуване. Някой да ме поправи, ако греша, но traditional midwife е еквивалентът на познатото у нас "баба", а не на акушерка с диплома, която се признава в болница. Т.е. тя може да си го учи, но в болници надали ще го вземат предвид.

Не знам какво тя "учи" и не ме интересува.
Интересува ме след като не е официално, защо предлага записалите "кадри" на желаещите домашно раждане?
Доколко е законно това?
Нито знам, нито мога да отговоря на въпроса, нито, честно казано, ме интересува.  Stop Питай самата нея или хората, които я обучават, които и да са те, или другите "кадри" или някой, който може да ти каже.

Това, което ме интересува мен е, да не обобщаваш, още повече неща, които нямат никаква връзка в случая, защото попадам в обобщението ти и това не ми е приятно.
За пореден път, това, което сравняваш, няма причина да бъде сравнявано и е нерелевантно. Разграничавай нещата.

# 35
Сове, а я ми кажи ако имаш правото да избираш между кошмарно раждане с много интервенции и едно секцио по желание, кое ще си избереш?

Ооо, така погледнато, да и аz съм го мислила. Ето колко всичко е ненаред  Peace
В смисъл, те жените си zнаят - раждането е ужасно, страшно нещо, секциото е песен.. А нещата не стоят баш така, не друго.
Ето, аz примерно ракаzвам "супер родих.. и т.н.".. а някой си мисли, че едва ли не си иzмислям, щото видите ли, това е абсолютно невъzможно да е истина  Tired
Оф, сложна история е всичкото. То и zатова не може да се оправи лесно...

# 36
  • след Околовръстното

Това, което Meg! учи, не е акушерство, а бабуване. Някой да ме поправи, ако греша, но traditional midwife е еквивалентът на познатото у нас "баба", а не на акушерка с диплома, която се признава в болница. Т.е. тя може да си го учи, но в болници надали ще го вземат предвид.

Не знам какво тя "учи" и не ме интересува.
Интересува ме след като не е официално, защо предлага записалите "кадри" на желаещите домашно раждане?
Доколко е законно това?
Нито знам, нито мога да отговоря на въпроса, нито, честно казано, ме интересува.  Stop Питай самата нея или хората, които я обучават, които и да са те, или другите "кадри" или някой, който може да ти каже.

Това, което ме интересува мен е, да не обобщаваш, още повече неща, които нямат никаква връзка в случая, защото попадам в обобщението ти и това не ми е приятно.
За пореден път, това, което сравняваш, няма причина да бъде сравнявано и е нерелевантно. Разграничавай нещата.

Съжалявам, че съм те обидила несъзнателно.
Не съм предполагала, че като коментирам колко лесно е да вземеш сертификат за дула ще засегна теб и други.
Не съм сравнявала никъде акушерката и дула.
Направих предположение за акушерското образование на Ива.
Знам къде се обучават бъдещите "кадри", за никой не е тайна че това е сайта на Клер.
Има и разкошни снимки на много познати физиономии.
Не знаех, че Мег се обучава - ти ме осветли.

А факта, че не те интересува как се поощрява неасистираното домашно раждане като се предлагат несертифицирани кадри за такова като помощ на желаещите меко казано ме изумява.
Нали повечето се борим да такъв тип раждане да се сведе до минимум, като се узакони асистираното /от представители на официалната медицина/ такова?
Ако всеки каже, че не се интересува, а се интересува само от това как са го настъпили несъзнателно какво правим в темата изобщо?

# 37

Очевидно влиза всичко. Скоро гледах едни клипчета, в които се представяха няколко софийски родилни дома---частни и държавни и даваха процентите секцио, и друга информация и ми направи впечатление, че е много-висок навсякъде--минимум 40%, но в частните е даже 50%. Нормалните нива на секцио, които са по реални медицински причини, както знаем са към 10-15%. Имаме доста хляб да изядем-и лекари и родилки.

Така е Персимон.
      Имат право на избор жените. Избират да родят секцио /и даже като гледам в последно време са доста, които желаят този начин/ и хоп процентите секцио в болниците увеличени. Ами увеличени са разбира се, но явно увеличението на процентите не се е получило само от "лекарите-касапи" Peace

А дали са информирани обстойно и неедностранно за рисковете (каквито претенции има за домашното раждане)? Как мислиш?

# 38
  • Куциндрел
Но както Цеца е написала...

Цитат
Ами много, много, ама много проблеми има в нашите болници... и манталитет. Като второто е по-страшното
Ех, голяма либофТ. Ако визираш този цитат за мой, то си е объркал. Освен, ако няма 2-ра Цеца. Rolling Eyes

# 39
  • Куциндрел
Хм, всичките ми познати, които родиха, ми разправяха, че техните доктори са били силно ЗА естественото раждане и ПРОТИВ секциото по не-медицински причини.
Вече, не знам на кого да вярвам - на хората от реалното или на тези тук, които разправят как докторите едва ли не искат да те ограбят и наранят. Thinking
Ceca, скоро тук  в темите имаше една статия, в която се казваше, че по неофициални данни секциото достига до 40%, процентът сам по себе си говори.
Казах познати в реалното, не нещо написано някъде. Това, че достигат до 40% не значи, че лекарите агитират към секцио.
Има и жени, които искат секцио, независимо от това, че няма причини за него.

# 40
  • До хладилника, който обичам
Мисля, че достатъчно се коментираше назад, че има и ще има хора, които съвършено съзнателно ще изберат неасистирано от медицински персонал домашно раждане. Никой нищо не може да направи по въпроса, доколкото това е и въпрос на избор. Практикуване на такава професия без лиценз попада под ударите на закона, но първо това трябва да бъде доказано, че се е случило. А при успешно раждане не вярвам някой да каже нещо друго освен хвалебствия.
Да избере човек да му бабува неквалифициран човек, т.нар. баба (traditional midwife) вместо акушерка за мен е странно и не би било моя избор в никой случай.

Но не мисля изобщо, че трябва да съм аз човекът, който да се интересува и да отговаря на твоя въпрос защо, аджеба, се предлага такова бабуване. Както казах, питай тези, които трябва.

Аз за какво и доколко се интересувам от обсъжданите тук неща, вярвам, че показва участието ми в тая тема с нещата, които пиша. Въпреки че съм застъпник на естествено активно раждане, не мисля да съм адвокат на тоя или оня, даже да споделяме някои общи интереси; не споделяме еднаква гледна точка за всичко, точно както и с теб; смятам, че е работа и на самите хора да защитят гледната си точка. Аз отговарям за себе си и моите избори.

# 41
И тъй като виждам, че пак секциото е на дневен ред (все пак се надявам не като част от идеята за Раждане вкъщи) - да напомня, че България "изостава" по този показател от страни като САЩ и Италия например, където лекарите и болниците били прекрасни, а домашното асистирано раждане е възможност отдавна.

А, да - и ИС са им перфектни, предполагам - с всички рискове и т.н.

# 42
  • София
Много ми интересно как секциото засрашава живота на бебето.
Как пък до сега не съм чула за НИТО ЕДНО здраво бебе, което са е умряло, само защото е родено секцио!!!
Чакам да ми дадете линк.
Повтарям ЗДРАВО и умряло заради секцио.

# 43
Оф, миличка, чудих се как да го напиша това ...
Секциото може да създаде допълнителни неудобства НА МАЙКАТА (но може и да спести, в случай че раждането се закучи), но не и на детето.
Говоря като майка с две деца, родени секцио. И уточнявам, че аз неудобства нямах.

# 44
По цитат на Iva_D, от предходната тема №14, пост №691 на стр. 47, а именно:

Цитат
И по-спокойно с размахването на страшните думички като "херпес", "брадикардия" и т.н Предлагам да се информирате достатъчно добре преди това - какво представлява, кога и какъв е рискът, какъв показател за какво е. Но всъщност - какво говоря - тези неща принадлежат на медиците, не са за обикновените хора.

Реших пак да цитирам практиката в напредналите страни, в които се практикува асистирано домашно раждане, какво казват по въпроса.  

Както херпесът, така и брадикардията /"abnormal fetal heart rate"/ са си противопоказания за асистирано домашно раждане.  

http://www.birthspirit.org/MidwiferyCare.htm , http://www.health.sa.gov.au/PPG/Port..._policy_SA.pdf

Разбира се, да не забравяме, че явно за "свободното раждане" няма никакви ограничения, както няма граници и отговорности за свободния дух и за безочието.  Дори когато имаме престъпно въвеждане в заблуждение и подбудителство.  Пардон, предполагаемо такова.  

Твърденията й, че не прокламирала и не агитирала за неасистирано домашно раждане, ще ги оставя без коментар и няма отново да пускам линкове, защото много пъти досега се видя, че е поредната лъжа.

ПП - за едно обаче е абсолютно права.  Човек трябвада се информира достатъчно сам и независимо, с лекари, а не наивно и безотговорно да разчита на такива благожелателни съветници.

Последна редакция: нд, 12 юни 2011, 10:42 от Rookie

Общи условия

Активация на акаунт