Раждане вкъщи 15

• 21 361
  • 757
  •   1
Отговори
# 300

Не става въпрос дали трябва да е на всяка цена, защото е очевидно, че има индивидуални особености, които трябва да се съобразят, независимо за какво си се готвил и какво си планирал. Същото важи и за раждането. Лошото е когато негативите идват от преценките и съветите на лекари, които предопределят ограничаването на естествените способности на жените да раждат и да кърмят. Т.е. системата те лишава от възможностите за информация и збор. За това иде реч.

Аз - въпреки че не считам системата за перфектна - оценявам колко много направи тя за мен и детето ми. Не мисля, че съм била лишена от избор или информация - в рамките на това, което се практикува в болниците ни. Не мога да си изкривя душата и да кажа, че неонатолозите са били безразлични или незаинтересовани от детето ми. Напротив.

Трябва баланс във всичко наистина. Моето схващане за АМ едва ли не като отрова, беше инспирирано от прочетеното - вкл. и в бг-мама. Отчитам го и виждам, че е било крайно. Нищо добро не ми е донесло.

За съветите на лекарите - ще разширя малко това, което си казала. Всеки, към когото подхождат с доверие (лекарите са частен случай), трябва да съзнава отговорността си, когато си отвори устата да съветва по въпроси на живот и смърт.

# 301
Добре,че го има това адаптирано мляко.Ако го нямаше,днес много деца биха умряли от глад,ако се разчита на кьрменето.

Oф, много дълбокомислено! Да спрем прогреса и да се подслоним в пещерите, а?!
Ти кьрменето за пещерна легенда ли го смяташ???

# 302
Rookie, без да се съгласявам с повечето неща, които persimon пише, защото са дивотии и откровено заяждане от нямане какво да се каже, специално за импринтинга е факт. Това не значи, че майка, която не е имала възможност да осъществи този импринтинг в самото начало, не е майка или че осиновителките са кофти майки. Значи обаче, че импринтинга е послужил за определени цели за по-бързо и лесно сближаване на новороденото с майката и за задействане на някои рефлекси и хормони, които при отсъствието му могат да са по-проблемно задействащи се. Д-р Попиванова може би ви е говорила за импринтинга на лекциите, за нея със сигурност знам, че е наясно с функционирането на биологичния импринтинг и например специфичното му влияние в/у рефлексите на новороденото, bonding-a, кърменето и т.н. Тоест, биологичният импринтинг е факт и отсъствието му оказва влияние, въпреки че това влияние не е такова страховито, както го описва persimon.
За жълтеницата - в никой случай не може да се каже, че важи за повечето деца, напротив.

Коментирам накратко онова, което болднах в поста на Бу.  Да, не може напълно да се отрича, че първоначалните впечатления непосредствено след раждането имат някакъв ефект - всички знаем как по-примитивни от човека животни ye възприемат за своя майка предметът или животното, които се окажат около тях в първите минути или часове след появата им на тоя свят.  Но за генетичните последствия от импринтига бих желала да видя изследвания.  Лично аз се съмнявам, но може, естествено, да греша.  И да - колкото и важен начинът на общуване непосредствено след раждането, да се твърди, че е необратимо и че еднозначно и само по себе си може да е голям фактор както за поведението, така и за общото здравословно състояние за десетилетия напред, е меко казано преувеличение.  Слава богу, природата на човека е доста по-устойчива и едва ли има обстоятелство при и около раждането на едно дете, което потенциално да има силно въздействие върху психиката му, което да не може да бъде преодоляно с адекватна грижа след раждането.

По втория параграф - никъде не съм казала, че важи за повечето деца, а за повишени проценти.  Това също така в никакъв случай не означава, че ползите от кърменето са по-малки, нито че самото кърмене само по себе си е решаващ фактор за по-тежка жълтеница.  Както каза някой по-горе - има и други фактори.  И да повторя, че става дума за съвсем първите дни - тогава дори и майката да е опитна или да получава най-добрите възможни съвети, няма стопроцентови гаранции, че бебето получава достатъчно калории, по ред причини.  А лека вариация в тези калории може сама по себе си да не е толкова важна, но в комбинация с други фактори, може да доведе до по-тежка жълтеница при съответното дете.

Ето един от източниците: http://www.aafp.org/afp/2002/0215/p599.html

Breast-fed newborns may be at increased risk for early-onset exaggerated physiologic jaundice because of relative caloric deprivation in the first few days of life.12 Decreased volume and frequency of feedings may result in mild dehydration and the delayed passage of meconium. Compared with formula-fed newborns, breastfed infants are three to six times more likely to experience moderate jaundice (total serum bilirubin level above 12 mg per dL) or severe jaundice (total serum bilirubin level above 15 mg per dL [257 μ mol per L]).12,13

Извинявам се за оффтопика и с удоволствие ще продължа на лични обсъждането с Бу.

# 303
... и жената ми обясни, че през цялото време на раждането до приятелката ми неотлъчно стояла една акушерка-унгарка, която я увещавала, че ще се справи с вагинално раждане.  И всеки път, когато прималялата ми приятелка се отпускала и казвала, че вече иска операция, онази я надъхвала с нова сила......

това е ужасно
звучи като нов вид "енергийно вампирство", ако може така да се нарече

там не е ли имало възможност да подаде оплакване срещу такова агитиране?

Ами паралелът със случая с Цвети за мен е очевиден /без да е обсолютно пълен/.  Просто в случая на моята приятелка няма толкова трагична развръзка.  Какво имаме:  жена, която е очевидно уязвима на някаква тема и има специфични свои страхове и нужда от самодоказване по определен начин.  Като всяка от нас.  Друга жена, която първата жена, заради някакви дълбоки психологически причини и слаби места, счита за авторитет, вдъхващ огромно доверие.  Втората жена обича да дава наставления, да контролира другите и да доказва на практика нещата,  които вярва, че са възможно най-добрите на света.  Как ще подадеш оплакване срещу акушерката - в този конкретен случай не можеш да докажеш, че тя е навредила или е могла да навреди на родилката?!  Как ще омаловажиш свободната воля и избор на родилката, избрала доброволно да слуша тази акушерка?!  Също така самата родилка най-вероятно не се чувства подведена.  Дори и да се чувства, най-вероятно ще има съпротива да си го признае пред себе си, та камо ли да тръгне да се оплаква.  

Лично за мен обаче и двете страни имат своя принос.

Последна редакция: пн, 13 юни 2011, 13:30 от Rookie

# 304
  • София
Добре,че го има това адаптирано мляко.Ако го нямаше,днес много деца биха умряли от глад,ако се разчита на кьрменето.

Oф, много дълбокомислено! Да спрем прогреса и да се подслоним в пещерите, а?!
Ти кьрменето за пещерна легенда ли го смяташ???
Ми да, добре е. Както и че може да се ражда секцио, когато е нужно.

Ей заради такива приказки от много съпричастни доброжелатели година и нещо чувствах, че съм се провалила като майка, `щото "как баба ти е кърмила до 3 години...и е нямало АМ...пък връзката майка-бебе....".

# 305
  • Куциндрел
Ей заради такива приказки от много съпричастни доброжелатели година и нещо чувствах, че съм се провалила като майка, `щото "как баба ти е кърмила до 3 години...и е нямало АМ...пък връзката майка-бебе....".
Едно време е имало дойки, не напразно има термин "млечни братя". Давали са и мляко от животни.
Проблемите в кърменето и при раждането си ги има от както свят светува. Има ги и при животните.
Само дето човека е измислил как да преодолява някои трдности.

# 306

Да, щото на някой друг му е по-лесно и по-изгодно. Производителите на АМ и те трябва да хранят семества, а докторите могат и повече да печелят..

# 307
  • София
 Confused
До скоро се чудех как може да има толкова майки със следродилна депресия. Е вече не. То с токлова добровелатели, които да ти вменяват вина за начина на раждане или хран вивен, да се чуди човек как не сме се самоубили ритуално всички.
Кристичн, щом продължаваш да настояваш, че СЦ не е вид раждане, моля те обясни ми какво се води детето родено по този начин. Щом не е раждане, следошателно то не е родено. Може би 'извадено' или 'отстранено'? И в епикризата трябва да пише - един живоизваден плод, може би? Вместо живороден...

# 308
Да, щото на някой друг му е по-лесно и по-изгодно. Производителите на АМ и те трябва да хранят семества, а докторите могат и повече да печелят..

Т.е. ти смяташ, че АМ е зло, причинено ни от алчните доктори?

# 309
  • София
О, да, краве мляко вместо АМ  Laughing А коза в близост нямах тогава...

Ceca, абсолютно си права обаче нали си представяш как група войнствени кърмачки могат да повлияят на едно "младо майче", побъркано от любов към чавето си и от хормоните си, де?
Защо тогава не бях намерила форума и Бу-то, някой с акъла си да ми дава наставления, а не братовчедки, свекърви и приятелки да ме подлагат на кръстосан разпит "защо не можеш?" и "Ауууу, ама нали знаеш, че кърмата е най-добра за бебето?" Е знам, не съм тъпа, ама като няма и свършва? М?  ooooh!

На мене ли ми е било по-лесно, мулти? Дето месец и нещо не спах да се цедя и да се побърквам, че нямам кърма и не мога да си стимулирам лактацията? Дето счупих две помпи и имах ужасна депресия от великия си провал? Казваш ми, че ми е било по-лесно? По-лесно ми е било да стерилизирам шишета, да търся АМ от подходящия вид, дори и когато пътувахме с бебето в чужбина? Да изтърпя подобни коментари от всеки втори срещнат? Било ми е лесно?

Мисля, че дължиш извинение на мен и на всички родилки, които не са успели в това.

# 310

И аз, и сестра ми сме хранени с кисело мляко със захар от втория месец (АМ не се намираше доскоро толкова лесно) - сигурно заради алчността на както там се казваше онова държавно предприятие, дето слагаше млякото в стъклени бурканчета с капачки от фолио преди 30 години.

# 311
  • София
Не само заради това,  jp, майка ти е била мързелива също така.  Crossing Arms

# 312
  • София
Не само заради това,  jp, майка ти е била мързелива също така.  Crossing Arms
Всъщност, ако те е родила и секцио - направо не може да се нарече и майка.  Wink И от утре да й викаш - лельо.

# 313
  • Куциндрел
Нормално е да се стремят към парата. То вече от какво ли не изкарват пари. Като вляза в магазин за животни и се хващам за главата, там какви пари се трошат....
Това, че някои майки просто не искат да кърмят, а минават веднага на АМ, не значи, че АМ не е от нужда на майки, които просто не могат да кърмят. Ето, конкретни протребители писаха, че са се опитали, но не се е получило.

# 314
  • Куциндрел

Ceca, абсолютно си права обаче нали си представяш как група войнствени кърмачки могат да повлияят на едно "младо майче", побъркано от любов към чавето си и от хормоните си, де?
Защо тогава не бях намерила форума и Бу-то, някой с акъла си да ми дава наставления, а не братовчедки, свекърви и приятелки да ме подлагат на кръстосан разпит "защо не можеш?" и "Ауууу, ама нали знаеш, че кърмата е най-добра за бебето?" Е знам, не съм тъпа, ама като няма и свършва? М?  ooooh!
Ох, бъръльо, това е доста лошо за една майка. Вместо да те подрепят със съвети, които ще ти свършат работа, те те нападат. ooooh!
То за това хората са казали: "много баби - хилаво бебе", демек не трябва да се слушат всички.

Общи условия

Активация на акаунт