Раждане вкъщи 15

• 20 883
  • 757
  •   1
Отговори
# 660
Друг автор е това. Мийд е антроположка, май беше известна с описанието на сексуалните практики на тийнейджърите от Тробриандските острови Самоа. В последствие при нови интервюта с порасналите тийнейджъри те си признават, че са я баламосвали.

Не е автор на женската мистика, а на сексуалната революция.

Е прочете ли линка? (дано да линква правилно)
Фрийдан пише за Мийд и нейното значение за движението за естествено раждане и кърмене.

Наясно съм, че част от женската мистика идва от жени, вкл. и от ЛЛЛ.

С едно не съм съгласна: да се използват морални категории за правене на научни твърдения и взимане на медицински решения; както и да се използват научни открития и медицински практики, за да се правят морални категоризации.

# 661
Ти какво точно наричаш женска мистика? За самата книга на Бети Фрийдан ли говориш или нещо друго?

# 662
Женска мистика наричам вижданията, че биологичната функция на жената й дава някаква специална обществена позиция, някаква ценност, неопределима по други начини. Женската мистика дава ореола на думите "жена-майка" и подобни. Раждането и кърменето се издигат в култ, както и някакъв вид нерационално, "интуитивно" мислене. Разбира се, често се случва жените нарочно да практикуват неинформирана интуиция, без да разбират, че всеки може да се амоубеди във всичко, въпреки реалността.

Сега виждам, че авторката Фрийдан не одобрява тази женска мистика- реализацията на жената като съпруга и майка. Проблемът е там, че през 50-те женската мистика е била запазена марка на мъжете. През 21 век обаче именно "сестрите" ни искат да ни я наложат, като по по-фин и подмолен начин показват, че майчинството дава неповторимо осъществяване на жената, такова, каквото не може да има в друго поприще.

По прост език ще го кажа: няма значение какво ви е минало през влагалището, важното е какво ви е минало през главата.

Мда, бих прочела тази книга, макар да е старичка. Може би пък ще напиша "Женската мистика на 21 век"- когато жените имат професия и всичко останало, но отново нещо ги кара да се доказват чрез раждането и отглеждането на деца.

# 663

Медицинската астрология е много особена наука, някога в древността е било немислимо да станеш лекар бе да си астролог.

Цеца, извинявам се за забележката и нямам за цел да разпалвам спорове тук по тая тема.  Но астрологията сама по себе си не е наука, а псевдонаука, в която хората вярват и която живее заради силата на внушението и самовнушението.  /Не само че съм вярвала обаче в нея, ами и по едно време мислех да се занимавам сериозно, преди да прозра едно-друго, като Край Лир и аз  Mr. Green/.  А словосъчетанието "медицинска астрология" и взимането на решения за операции и изобщо здраве на база астрални положения, които отдавна е доказано, че просто астрономически са напълно фиктивни, е вече тотален абсурд.  Извинявам се още веднъж  Simple Smile

Последна редакция: чт, 16 юни 2011, 08:19 от Rookie

# 664
Само да добавя, че дори в оригиналната книга "женска мистика" има негативно значение на нещо, което спира пълната реализация на жената.

# 665
Забелязвам още нещо: някаква фина евгеника се промъква във философията за естествено раждане. Ще кажеш, че сме седнали да завъдим новия Квизац Хадерах. То импринтинг, то гени- явно някой иска да роди новото човечество.

Даже не е фина.  Доста явно на моменти прозира, предполагам несъзнателно.

# 666
  • Куциндрел
Медицинската астрология е много особена наука, някога в древността е било немислимо да станеш лекар бе да си астролог.
Цеца, извинявам се за забележката и нямам за цел да разпалвам спорове тук по тая тема.  Но астрологията сама по себе си не е наука, а псевдонаука, в която хората вярват и която живее заради силата на внушението и самовнушението.  /Не само че съм вярвала обаче в нея, ами и по едно време мислех да се занимавам сериозно, преди да прозра едно-друго, като Край Лир и аз  Mr. Green/.  А словосъчетанието "медицинска астрология" и взимането на решения за операции и изобщо здраве на база астрални положения, които отдавна е доказано, че просто астрономически са напълно фиктивни, е вече тотален абсурд.  Извинявам се още веднъж  Simple Smile
Никой не е длъжен да вярва във всичко.  Peace Твое право е да отричаш астрологията. Аз имам преки наблюдения върху тази наука и действието й.
В тон с алтернативният под-форум споменах нещо, което не знам до колко е алтернативно. Но факт е, че в древността лекарите са били и астролози, явно това им е помагало. Самият Хипократ е изказал това твърдение за Луната.
Темата не е за астрология, ако се срещнем в такава, може и да поспорим, за сега нямам намерение.
Сори и аз за спама.

# 667
Но факт е, че в древността лекарите са били и астролози, явно това им е помагало.

Това, че в миналото науката и псевдонауката са били съвместявани, не валидира второто.  Древните савярвали, че маларията се предизвиква от лош въздух, който се вдишва, и това им е помагало  Wink  Едно от най-големите постижения на прогреса е именно разделянето на науката от метафизиката и мистицизма.  

Права си, че форумът е "алтернативен," но също така при агитациите за домашно неасистирано раждане наблюдаваме точно такова ретроградно смесване на наука и псевдонаука, на отъждествяване на духовността с ирационалността.  

Да, астрологията е въпрос на вяра и лично право.  Но намесването на астрологията като евентуален фактор в медицински казуси - например избор на дата за операция в съответствие с благоприятни аспекти, е вече нещо друго, защото клони към крайност.  И най-малкото заслужава по-скептичен коментар. Това за мен е същото като приемането, че нищо лошо или рисково не може да стане при едно домашно раждане, ако човек е достатъчно извисен духовно и напълно спокоен, че вселенета ще се погрижи за всичко.

# 668

Това, че в миналото науката и псевдонауката са били съвместявани, не валидира второто.  Едно от най-големите постижения на прогреса е именно разделянето на науката от метафизиката и мистицизма. 

Най са ми интересни ей такива заключения.  Simple Smile
Кое е наука и кое е псевдонаука?
Медицината наука ли е?

# 669
Медицината наука ли е?

Амиии, аз сега като пионерчето във вица за пионерчето и грузинеца.  Преди да отговоря, да попитам две неща:

1.  Някого конкретно ли питаш дали медицината е наука?  Отговорът ще зависи от това.  Ако питаш Персимон, може и да получиш отговор, че медицината не е наука.  Ако подканяш всеки да си каже мнението, може и да получиш изненадващ отговор, че е наука.
2.  Въпросът реторичен ли е?  Ако е, значи няма нужда от отговор, а е зададен само с цел постигане на някакво внушение и въздействие върху читателите.

# 670
Медицината наука ли е?

Амиии, аз сега като пионерчето във вица за пионерчето и грузинеца.  Преди да отговоря, да попитам две неща:

1.  Някого конкретно ли питаш дали медицината е наука?  Отговорът ще зависи от това.  Ако питаш Персимон, може и да получиш отговор, че медицината не е наука.  Ако подканяш всеки да си каже мнението, може и да получиш изненадващ отговор, че е наука.
2.  Въпросът реторичен ли е?  Ако е, значи няма нужда от отговор, а е зададен само с цел постигане на някакво внушение и въздействие върху читателите.

Не е риторичен.
Дефинирай наука и дай аргументи за медицината, щом смяташ че е такава. Simple Smile

# 671
Мулти, сигурно се шегуваш - все пак си ценя личното време и не мога да се прежаля да убеждавам някого, в началото на ХХI век, защо медицината е наука, особено при нулеви изгледи за положителен резултат  Laughing  Дори с баба ми, която разговаряше с духове, щеше да има някакъв шанс  Wink

# 672
По начина, по който беше цитирала, смисълът беше изкривен.
А защо трябва всички???? Достатъчно е твоите да си ги елиминираш. Например, на мен проблемът ми беше седалищно бебе. Обърнах го. Не ми трябва да се елиминира всичко, а само моя си проблем.

Можеш да елиминираш всички твои проблеми при раждането? Пролапс на пъпна връв, руптура на матката, разкъсване на плацентата, аспирация на мекониум - можеш да гарантираш с подготовка, че няма да се случат? Защото това твърди Мег - проблеми няма да има.

Не знам на база на какво твърдиш, че ти си обърнала бебето - но примерите за домашни раждания на седалищни бебета говорят, че това не е нещо, което майките са успели да направят.

Бебетата се обръщат и без да им говориш много често, между другото. И то от векове.

# 673
http://en.wikipedia.org/wiki/Science#Basic_classifications

Scientific fields are commonly divided into two major groups: natural sciences, which study natural phenomena (including biological life), and social sciences, which study human behavior and societies. These groupings are empirical sciences, which means the knowledge must be based on observable phenomena and capable of being tested for its validity by other researchers working under the same conditions.[2] There are also related disciplines that are grouped into interdisciplinary and applied sciences, such as engineering and medicine. Within these categories are specialized scientific fields that can include parts of other scientific disciplines but often possess their own terminology and expertise.[22]

С коя част не си съгласна?

# 674
  • София

Всъщност философията за естествено раждане е тръгнала от лекари от бялата раса и от мъжки пол, с добавката на хипито Ина Мей, която е без образование. Да не забравяме, че тази философия е силно анти-феминистка, искаща да определи жената чрез биологичните й дадености.

Ако имаш предвид CPM-a, то той й е дал легалното право да практикува 40год в Тенеси;)  А бтв има и бакалавър по литература (по спомени) преди преместването. Пък й вероятно не заради липсата на образование са й дали почетния PhD в университет в UK.
По въпроса за мъртвото бебе. Знаеш ли случая или копираш от др. Ейми;) Препоръчвам да прочетеш лично. Не става въпрос за бебе починало по време на акуширането й;) Центърът им е с публикувана статистика по отношение на смъртност, интервенции, секцио и с чудесни резултати и по отношение на перинаталната смъртност .

Общи условия

Активация на акаунт