Раждане вкъщи 15

• 20 861
  • 757
  •   1
Отговори
# 720
Rookie, хайде пускай тема.

Мамасита, мисля че преди да продължим обсъждането е добре да прочетеш книгата, защото все пак от тази авторка идва изразът женска мистика. Тя говори за домакинята в събърбите през 50-60те години в Америка. Нейното определение за женска мистика е по-скоро за социалния пол (джендър), или това какво обществото смята, че трябва/може една жена да върши. Ти говориш за пол (секс), това са биологичните функции на жената, които мъжът не притежава - да роди и да кърми.

Дайте предложения за име на темата и къде да се пусне.  Мисля, че би било полезно да се помисли добре, преди да се формулира.  Заглавието е едното нещо.  Донякъде трябва да е изначално свързано с очакваното съдържание  - какво бихме искали от темата - какви точно промени се търсят и са реални - дали въобще за права на пациенти, или конкретно за раждане, какъв трябва да е диалогът, с кого, в това число конкретни лекарски организации, отделни болници и пр. и пр., как конкретно да се прави, от кого - очевидно някои от "двигателите" на тази хубава идея досега са вече сериозно компрометирани. Нямам против да пусна темата, но и няма никакво значение кой  ще я пусне, даже всъщност не ми се занимава да я пускам, но бих участвала с мнения в нея.  

И си мисля, че дискусията за тази нова тема е добре да е тук, за да искристализира и за да не се затлачи новата тема с излишни странични спорове и да е наистина полезна. Потенциално.

По втория цитат, реално женският мистицизъм като явление датира много преди тая кака  Фрийдън с книгата, не е нейна инвенция.  Просто тя го поставя в друг контекст.

# 721

По втория цитат, реално женският мистицизъм като явление датира много преди тая кака  Фрийдън с книгата, не е нейна инвенция.  Просто тя го поставя в друг контекст.

Може, не споря. Но на английски терминът е станал извествен точно с тази книга и сега са синонимни.

За темата - мисля че ти беше споделила какво искаш да се обсъжда, не мисля че има нужда от чак такова прецизиране, то ще си дойде според интересите на пишещите.

# 722
За темата - мисля че ти беше споделила какво искаш да се обсъжда, не мисля че има нужда от чак такова прецизиране, то ще си дойде според интересите на пишещите.

Да, най-общо лично на мен ми е интересно да се обсъди как точно да се действа, за да се подобрят не само условията в родилните домове, но въобще в болниците и здравните заведения.  Права на избор на пациентите, уважаване на поверителността, реалното право на информираност, въвеждане на практики, които са стандарт в нормалните държави и отмяната на практики, които са медицински неоправдани и пряко в разрез с основни права.  Как да се действа и кое точно да се променя, стратегия един вид.  С какво да се започне, какво после.  Нещата общо взето са свързани, родилната помощ и условия са част от картинката.

# 723
  • До хладилника, който обичам
Бу, пак извади двойния аршин. На мен можеш да ми казваш Пъ-лий-з, и не е убидно така ли? (Не изключвам, че може и да не разбираш значението и употребата на израза, но тогава може би не е добра идея да го включваш в разговора. )
Моля?! За какво говориш, Atti? За кое двоен аршин, че и убидно? Поясни се, ако обичаш, че говоренето с намеци, което явно е запазена марка на част от участниците в темата, не ми е по сърце.
п.п. благодаря ти за милия коментар, отлично знам както какво значи, така и кога се употребява, не се притеснявай.

# 724
Бу, пак извади двойния аршин. На мен можеш да ми казваш Пъ-лий-з, и не е убидно така ли? (Не изключвам, че може и да не разбираш значението и употребата на израза, но тогава може би не е добра идея да го включваш в разговора. )
Моля?! За какво говориш, Atti? За кое двоен аршин, че и убидно? Поясни се, ако обичаш, че говоренето с намеци, което явно е запазена марка на част от участниците в темата, не ми е по сърце.
п.п. благодаря ти за милия коментар, отлично знам както какво значи, така и кога се употребява, не се притеснявай.

Това ми го каза ти на мене, и да обидно е, и щом го разбираш значи и това си целяла. Изобщо не говоря с намеци.

# 725
  • До хладилника, който обичам
Дано другите те разбират, за да може някой да ми преведе, защото аз не успявам да те разбера, въпреки че искрено и добронамерено се опитвам вече втори пост. И ако правилно схващам, според теб "Пъ-лий-з" е обидно и се чувстваш обидена от това, че съм ти го казала?
Жива да не бях. Обратите в тази тема окончателно ме карат да се съмнявам в здравия разум на природонаселението на форума.

# 726
............е мазнините в коремната област пречат на яйцеклетката да слезе в матката, защото тя не можела да си намери пътя и се губела в мазнината. Rolling Eyes Човекът е лекар с две специалности, .........
ами помъчил се е човекът да  обясни нещо на достъпен за теб език. Така е преценил нивото ти, така се е опитал да ти обясни.  Laughing

# 727
............е мазнините в коремната област пречат на яйцеклетката да слезе в матката, защото тя не можела да си намери пътя и се губела в мазнината. Rolling Eyes Човекът е лекар с две специалности, .........
ами помъчил се е човекът да  обясни нещо на достъпен за теб език. Така е преценил нивото ти, така се е опитал да ти обясни.  Laughing

За да си позволи такава уникална мисьл един човек,трябва да е 100% сигурен кой стои пред него вьв форума.
Като се има пред вид,че не знаеш кой е персимон,изводьт ти е право пропорционален на интелектуалното ти ниво.

# 728
Роки, за да стане каквато и да било промяна, трябва да се промени записаното в клиничните пътеки, а те са рожба на здравната каса. В клиничните пътеки има изброени ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ процедури за диагностика и лечение, които ако не се извършат, клиничната пътека не се отчита като изпълнена и не се заплаща нищо на болницата, независимо от направени или не алтернативно други процедури. За клиничната пътека за раждане може деа се провери веднага- в момента нямам възможност да гледам, но  както във всички други клинични пътеки нормалното раждане според ЗК трябва да има извършени диагностични и терапевтични процедури. за едно естествено раждане без намеса, ако това бъде отбелязано някъде в прав текст- че само е гледано, ЗК няма да плати и една стотинка. толкоз.
Следващо нещо- информираното съгласие е едно на ръка, но далеч по-силно  и по императивност и значимост да съществува вариант ИНФОРМИРАН ОТКАЗ, с изрично описана процедурата, която се отказва, рисковете, които се поемат с отказа и не на последно място някакъв текст в смисъл, че като се отказваш, поемаш отговорност за последиците.

У ЗК е и хлябът, и ножът. Колкото и както искат, толкова ще отрежат. И болниците играят така, както свири музиката. Ей това е положението. Всичко друго е вследствие на тези простички факти.
Да, миличък Кристиян  bouquet, не е нужно да познавам Персимон лично,  за да си направя някои изводи

# 729
Дано другите те разбират, за да може някой да ми преведе...

Запис и аз за превода...

# 730
  • София
Ау, пак издивяхте! ooooh!

# 731
Дано другите те разбират, за да може някой да ми преведе, защото аз не успявам да те разбера, въпреки че искрено и добронамерено се опитвам вече втори пост. И ако правилно схващам, според теб "Пъ-лий-з" е обидно и се чувстваш обидена от това, че съм ти го казала?
Жива да не бях. Обратите в тази тема окончателно ме карат да се съмнявам в здравия разум на природонаселението на форума.

Интересно ми е защо се реагираш с "жива да не бях" когато някой съвсем уместно ти казва, че "пъ-лииийз" е обидно , а ти самата ми пишеше възмутени постове, че съм била иронична към някого. Пълийз е начин да кажеш на някой че говори глупости, вярвам си запозната с това. Не се чуди ако на някой по-чувствителен към ремарките на другите, както самата теб, това не му хареса чак толкоз. Яно здравия разум изглежда доста различно погледнат от двете страни-откъм тебе си и от вън. Laughing

# 732
хайде, за да разведря малко настроението, ще си позволя едни спам, който комично показва полюсите на "конвенционалното"/"алтернативното" в нашето съвремие ....

Извинявам се, че е на руски, надявам се поне малко да се разбере пародията. Laughing

http://www.youtube.com/watch?v=ZE9ei1dVjEI&feature=related

двата образа пресъздават реални известни личности.

Последна редакция: чт, 16 юни 2011, 23:12 от realist

# 733
Пълийз е начин да кажеш на някой че говори глупости, вярвам си запозната с това.

Както знаеш от личен опит - когато Бу иска да каже на някой, че говори глупости, му казва, че говори глупости.

Ако му казва нещо друго, а той си мисли, че му казва, че говори глупости - е, има там една поговорка за гузния, дето бяга. Simple Smile

И откога ppleeease е обида?

# 734
Да, миличък Кристиян  bouquet, не е нужно да познавам Персимон лично,  за да си направя някои изводи
Аз не исках да те засегна,но ти щом сама себе си обиждаш...не е моя работа вече. Peace

Общи условия

Активация на акаунт