Великобритания - тема 36 И замириса на море

• 38 964
  • 749
  •   1
Отговори
# 435
Според мен, статутът на постоянно пребиваващ в България,
няма никакво отношение с пътуването и престоя в УК.
Ако идеята е, че чужденецът има същите права като
притежателите на български паспорт-не мисля..
Проверете на сайта на Хоум офиса, Merry е дала линк,
дали се изисква виза и другите условия за държавата от която е.

# 436
  • Манчестър
Имам нужда от навигация! Моля, дайте идея къде да ровна из огрооомната тема UK , за да намеря инфо за пътуване и пребиваване в UK на чужд гражданин със статут на постоянно пребиваваш в БГ. Извинявам се , че прекъсвам отпускарско-морските блянове Simple Smile

На такъв гражданин му трябва виза от УК в БГ, иначе никой няма да го пусне да мине границата.

# 437
Здравейте момичета.Извинявам се ,че нахлувам в темата ви,но искам да попитам:мн близък човек,иска да замине за Англия,има приятел там,който е обещал да му помогне в началото с намиране на работа.Моя човек има семейство и две дечица,и естесвено на по-късен етап ще иска и тях да вземе.Можете ли да ми кажете,какво е "дереджето" там,в предвид кризата, явно и там се е усетила,но намира ли се лесно работа,квартира,училищата-въобще,и не е ли трудно вече с емигрирането в Англия(то не че е по-лесно в България,де)?Благодаря ви предварително и мн приятни емоции,където и да сте.

# 438
danik102, много относително е! Едни ще кажат, че не се намира лесно работа, други точно обратното...едни успяват да се адаптират, други не. Така, че след като този твой приятел има шанс да опита /т.е. има зад гърба си човек, който иска да му помогне/, нека просто да го направи и да прецени за себе си. Всичко си е в графата: 'теория на вероятностите' Sunglasses

# 439
Мария, това е мнооого индивидуално, зависи от националността. Аз само за руснаците постоянно пребиваващи в България знам, че им трябва виза.
Виж от тук дали ще намериш някакво полезно инфо http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/

Мда, за съжаления днес разбрах, че макар и да сключа граждански брак с бг гражданин, бидейки със статута на постоянно пребиваващ в БГ и с руско гражданство не мога да пътувам до Англия без виза, макар и придружавана от съпруга си. За много други европейски държави това не важи и мога спокойно да пътувам само с личната си карта и/или със преведено свидетелство за брак. Продължавам темата ето тук, за да обсъдим в кои държави може и за кои ще трябва виза http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=599781.msg19336809#msg19336809. Благодаря за отговорите.

# 440
LamaRina,благодаря ти за отговора.

# 441
Извинявам се за натрапването, но съм сигурна, че  тук ще получа адекватен отговор на следния казус:
Майка с дете на 2 години- самотна. Баща- неизвестен. Майката работи в Лондон. Детето е в България при роднини. Майката забременява отново. Иска да роди във Великобритания и да си вземе голямото дете там. В същото време се колебае за брак с настоящия партньор /българин/.
 Какви ползи би имала от този брак, или негативи?
 Роденото дете във Великобритания става ли англ. гражданин?
Детето дошло от БГ какви здравни услуги може да ползва?
 Какви обещетения може да ползва майката поотделно за всяко дете?
 Колко е платеното майчинство във Великобритания?
Разпитвам единствено за удовлетворяване на собственото ми любопитсво. Иначе случаят е реален /дори и да не звучи точно така/.
Благодаря на всички отговорили.
Прекрасен ден ви желая.

# 442
parcalesa това сме го дъвкали много пъти върни се на зад в тази или предишната тема и ще намериш отговор

# 443
parcalesa отговорите са доста различни в зависимост от това с какви документи е тука жената, какво работи, има ли поданство и тн. Както и настоящия партньор. Ако знаеш, кажи и ще се опитам да ти отговоря доколкото съм запозната  Peace Иначе майчинството е 9 месеца от момента, в който напусне работа. Детето от БГ може да ползва всички здравни услуги безплатно, ако майката има документи, то и да няма незнам дали ще го върнат де.

Да редактирам, че се сетих да ви питам. Та новата ми работа е 16 часа на седмица. Не съм селф, със синята карта си работя. Не ми бяха искали НИН до сега, занесох го днес и ме гледаха малко странно. Питах една позната тука, каза ми, че ако работя 16 часа не се плащал НИН. Но на мен ми звучи малко странно  newsm78 Не сме се разбирали да работя незаконно или нещо такова, заплатата ми я превеждат по банков път  newsm78

Последна редакция: чт, 28 юли 2011, 18:19 от Miss Fine

# 444
  • Bristol
parcalesa
Какви ползи би имала от този брак, или негативи?Oт финансово и правно отношение дали ще са партньори или ще са подписали няма значение, едно домакинство са. От друга гледна точка, само тя си знае  Peace
Роденото дете във Великобритания става ли англ. гражданин?Да, ако поне единия от родителите е британски гражданин.
Детето дошло от БГ какви здравни услуги може да ползва?
Ако майката е легално пребиваваща, права като всеки британски гражданин.
Какви обещетения може да ползва майката поотделно за всяко дете?
Зависи от доходите и статута й
 Колко е платеното майчинство във Великобритания?
9 месеца, а сумата зависи от това какви са били доходите й преди да излезе майчинство
За по конкретно инфо, като знаеш статута и доходите, погледни първия пост на първа страница, линкът след Полезна страница (майчинство, права)

# 445
  • Bristol
Но на мен ми звучи малко странно  newsm78 Не сме се разбирали да работя незаконно или нещо такова, заплатата ми я превеждат по банков път  newsm78
На мен нередно ми звучи. Задължително трябва да имат твоят НИН, както и копие от документите ти, че имаш право легално да работиш в УК, иначе ако им пратят проверка ... Crossing Arms

# 446
Здравейте!
Извинявам се, че нахълтвам в темата ви, но имам малко по-специфичен въпрос и ще се радвам ако някоя от вас ми помогне с информация. Във Великобритания съм от близо два месеца, като преди десет дни разбрах, че съм бременна. Проблемът е, че тук се водя със статут на сезонна работа, която ще продължи максимум още два-три месеца. Въпросът ми е след приключване на тази работа, какво варианти имам, освен да пускането на документи за селф емплойд? Преди да дойда тук в България до последно бях на работа и тук продължавам да се осигурявам, имам и НИМ. Ще се радвам, ако ми разясните какви права имам, ако въобще имам в моя случай, тъй като престоя ми тук е доста кратък. Предварително би благодаря!

# 447
  • Манчестър
Здравейте!
Извинявам се, че нахълтвам в темата ви, но имам малко по-специфичен въпрос и ще се радвам ако някоя от вас ми помогне с информация. Във Великобритания съм от близо два месеца, като преди десет дни разбрах, че съм бременна. Проблемът е, че тук се водя със статут на сезонна работа, която ще продължи максимум още два-три месеца. Въпросът ми е след приключване на тази работа, какво варианти имам, освен да пускането на документи за селф емплойд? Преди да дойда тук в България до последно бях на работа и тук продължавам да се осигурявам, имам и НИМ. Ще се радвам, ако ми разясните какви права имам, ако въобще имам в моя случай, тъй като престоя ми тук е доста кратък. Предварително би благодаря!

Ами нямаш много варианти и респективно права. Това,че ще подадеш за селф-емплоид не означава нищо,защото за да си такава за пред властите трябва да развиваш бизнес и да успееш да го докажеш това.

# 448
  • Манчестър
parcalesa отговорите са доста различни в зависимост от това с какви документи е тука жената, какво работи, има ли поданство и тн. Както и настоящия партньор. Ако знаеш, кажи и ще се опитам да ти отговоря доколкото съм запозната  Peace Иначе майчинството е 9 месеца от момента, в който напусне работа. Детето от БГ може да ползва всички здравни услуги безплатно, ако майката има документи, то и да няма незнам дали ще го върнат де.

Да редактирам, че се сетих да ви питам. Та новата ми работа е 16 часа на седмица. Не съм селф, със синята карта си работя. Не ми бяха искали НИН до сега, занесох го днес и ме гледаха малко странно. Питах една позната тука, каза ми, че ако работя 16 часа не се плащал НИН. Но на мен ми звучи малко странно  newsm78 Не сме се разбирали да работя незаконно или нещо такова, заплатата ми я превеждат по банков път  newsm78

както винаги се изказват некомпетентно. НИ contributions не се плащат ако имаш доход под threshold.....132 лири седмичен доход или 602 месечен......часовете нямат значение.

# 449
 Ave, а какво би ме посъветвала? Confused

Общи условия

Активация на акаунт