Някой от вас ходил ли е на седмични ясли/градина?

• 38 798
  • 821
  •   1
Отговори
# 240
Напълно нормално е НЯКОИ деца да са увредени от подобно нещо. Просто някои хора са по-раними от други. Doret, твоето лично детство не е мерило за душевното здраве на другите. Аз пък не разбирам как може да скачаш, че има хора, които не са щастливи с родителстването, което им се е паднало. Ами да, и аз не съм. Мило и драго давам да не ми се беше паднало на мен това късметче от господната баница, ама не. Падна ми се. На мен пък ми е тотално непонятно как някой външен човек ще ми обясни кое може и кое на може по отношение на родителите. Моля, благодаря, но не.  Stop

# 241
Гледам огромният интерес към темата. Много малка част от нас са посещавали седмично ДЗ, останалата част са тук за сеир.
Нещо мистично, отровно и опасно търсят явно. Нещо като "Дом майка и дете" в олекотен вариант.
Струи нещо гадничко, черничко и смрадливичко. За миг се почувствах като онези циганчета, за които някой в преден пост беше споменал.

За да спра нездравия интерес или поне да разгадая част от мистиката, ще кажа, че седмичната ДГ е обикновена ДГ, просто там оставаш и спиш нощем. Толкоз.
Нищо болнаво интересно, ужасяващо интригуващо, нищо, което да буди съжаление.
Че темата заприлича на жалейка. От едната страна - травмираните, от друга страна - пишещите, които от една страна тупат по рамото авторката, от друга сочат с пръст и хулят непознати.
Замерването с камъни е ненужно, нищо драматично и страховито няма.
А пък ако някой се терапевтира споделяйки, обиждайки и търсейки вина - ок. Но така няма как да бъде освободен от натрупалият се гняв и обида и да се изцери. Само го засилва. Защото го "преотстъпва" уж на майка си.

А генералните заключения, че някога родителите ни са ни гледали ужасно зле, ме оставиха безмълвна. Само се надявам някой ден детето ми да не ме сочи с пръст така и да изсипе тази жлъч в сърцето ми.

# 242
  • София
Ти пък, отиде драматчно в сеира!  Shocked

# 243
  • София
Sourcherry , в този ред на мисли, Дом майка и дете е същото като седмична ясла, само че преспиваш месец-година-или 18. Защото и в Дом майка и дете се оставят деца за по няколко години, а след това си ги взимат родителите. И по-напред имаше такъв случай, прочети. Значи - викаш няма разлика между това да си пребереш детето/децата всяка вечер и това да го виждаш само уикенда??? Shocked
А това, че едното дете се гледало вкъщи, а другото в седмична ясла ме довърши. Аз такъв родител не бих го погледнала. Наистина. Чудовищно е да си делиш така децата.

# 244
Че сеир е. Баш от селските панаири.
Драми, терапевтика, хулене, размисли, пулене, чесане.

Има толкова по-драматични и неотлагащи се във времето проблематики - ориентирайте се към тях.
Или към децата си. Че може утре вас така да разпнат.

Клеми, темата е тъпа. И знаеш ли защо - защото е безкрайно недостойно да обвиняваш по принцип някого, когото не познаваш. Каква е вината му? От статуквото на кого може да се лепят стигми и апологично да се твърдят абсурдия.
Това са минали неща. Времената бяха други. Родителите ни са с едно възпитание. В ретроспекция - "Детето се целува само, докато спи". Толкоз. Така е било. Нямали са избор. Не са били информирани. Имаше цензура за много неща. Възпитателните приоми бяха други.
Темата е безмислена. На мен ми е тъжна. От ровенето.
Погледнете напред. Във вашите деца. Вероятно и те ще намират потресающи грешки и у нас. Ще ни вненяват вини, а от това мен лично би ме боляло до крайност.

# 245
Sourcherry, че по-напред сравняваха седмичната ясла с концлагерите....  ooooh! За какво повече да говорим

# 246
  • София
Виж сега, ти искаш да кажеш, че родителите не са извършвали мисловна дейност, така ли??? Прочетох назад, за майки работещи до 14 часа, но детето седяло на седмична ясла!!! Какво е притиснало тази жена да си вземе детето в 18 часа, извинявай? А бащата бил на свободна практика.  ooooh! Това не е не са имали избор. Това е така са предпочели.
Аз вече казах, за много неща могат да ме обвинят вбъдеще децата ми. Но съвсем други.

# 247
  • София
Повече от ясно е, че ще дойде и моментът, в който ще ме обвиняват за нещо. Нормално, свързано е с възрастовите кризи - ако не е в пубертета, ще е като те самите станат родители. Ще се извинявам, де ще ида!

# 248
Клеми, нали ти е ясно, че няма как да се навлезе из основи във всеки конкретен случай?!
За мен има много по-неразбираеми неща. Недопустими също.
За мен е много по-добре едно дете да бъде в седмична ДГ, а не да бъде пречуквано от бой - сутрин, обед, вечер. Да бъде насилвано, унижавано, обиждано. Случаи - бол. В новините все излиза по нещо - я изнасилено от родния си баща, я оставено гладно и босо за 3 дни, а майката я няма.
Така до утре можеш да си пишем - разпни майката, хвърляй камъни и пръти - тя е виновна!
Да, виновна е, вероятно също толкова, колкото онази другата майка, която преди 35-40 години е забатачила рожбата си в седмична градина.
Аз вини не меря. Не съм съдия - ни божий, ни ортодоксален.

# 249
  • ENGLAND
simplyaven обикновено сме на едно мнение, и сега е така. Да НЯКОИ деца са ходили на седмична градина и емоционално са увредени. Но защо са тези заключения? Thinking
А генералните заключения, че някога родителите ни са ни гледали ужасно зле, ме оставиха безмълвна. Само се надявам някой ден детето ми да не ме сочи с пръст така и да изсипе тази жлъч в сърцето ми.[/b]
Sourcherry   bouquet
И защо дори и тези, които не са посещавали седмични ясли твърдят това? Или дайте в общия хор да оплюем сегашните баби, че не искат да ни гледат децата. И вместо в темата да присъства някои, се оказа масата млади срещу масата баби.

# 250
  • Майничка
Клеми и такива случаи е имало, да.
Но за да работиш до 14ч., значи започваш работа в 5. А градината отваря в 7, най-рано.
И друго - едно е да говорим за 50-58-ма година, друго - за 60-73-та и съвсем различно - за 70-80-та. Бита, съзнанието, че и работата, ако щеш, са много, много по-различни.

# 251
Много е изконно. И чисто по човешки, човек търси вините си, несгодите си у най-близкия.
Вече като майка търпя, защото и малкото ми дете ми вменява онова чувство, което ме разтърсва - вината. В неговите очи аз съм длъжна да дам всичко онова, което да му даде душевен комфорт.
И аз винях майка си, за може би всяка несполука. Явно така сме устроени. Но когато чуя "Ти си виновна!" и ми домъчнява. И всичко простих на моята мама.
И вече от позицията на пораснал, зрял, но може би твърде глупав още човек, аз зная, че вината за моите несгоди е у мен. Не у мама. У мен.
Дано този проблясък настъпи някой ден и в красивата главица на моят син. Ако това се случи, ще се радвам, и ще знам, че поне мъничко съм била добра майка именно за него.

# 252
  • по пътеката
едно време дневните градини бяха с доста удобно време! от 7.00 до 19.30! на две смени бяха от персонала! най-4есто бяха по квартали, така,4е децата се познаваха или се запознаваха там и продължаваха по класовете на най-близкото у4илище! друго си е да имаш дружинка за старт в първи клас!
аз съм от седящите у дома заради здравословни проблеми с голямото, покрай него и малкото не видя  ни ясла, ни градина,направо в преду4илищна, но го от4итам като грешка!но все пак си е  до характер адаптацията и индивидуално  изграждането на критерии и мислене!
всяко поколение гледа недоволно на предходното в по-голяма степен, критикува и тн! мене ве4е ме критикуват  моите,за сефте като бяха в пубертета!търпя и обвинения, гледам да изясняваме нещата, но знаят ,4е и те ще правят грешки!
Sourcherry  Peace

# 253
Че то и сега, ако са повече седмичните ясли, ще са повече щастливите деца.

Sourcherry, почитания, мадам!

# 254
едно време дневните градини бяха с доста удобно време! от 7.00 до 19.30! на две смени бяха от персонала! най-4есто бяха по квартали, така,4е децата се познаваха .....
И каки ,и батковци си взимаха братчетата/сестричетата....
И дори съседката,като взима нейното,взима и съседското,ако е помолена...
И тогава имаше много начини да си гледаш детето ,ако искаш.

Цитат
За да спра нездравия интерес или поне да разгадая част от мистиката, ще кажа, че седмичната ДГ е обикновена ДГ, просто там оставаш и спиш нощем. Толкоз.
Нищо болнаво интересно, ужасяващо интригуващо, нищо, което да буди съжаление.
Не е съвсем така.
Детето у дома може да целуне мама или тати за лека нощ,да му бъде прочетена приказка...
На сутринта няма да бъде събудено като в казарма ,всички под строй....

Презполагам,всички сте ходили по лагери...
Едно и също ли е за вас къде заспивате и се събуждате?
А в случая става въпрос за малки деца,които имат нужда основно от майка си.
Неслучайно няколко дами ,които са посещавали седмична ясла или градина ,споделиха тук ,че вечер са заспивали с плач...

Общи условия

Активация на акаунт