Някой от вас ходил ли е на седмични ясли/градина?

• 38 798
  • 821
  •   1
Отговори
# 705
И аз не съм вманиачена домакиня. Майка ми е такава и дори не си представям да бъда като нея.

Имам предвид, обичам да ми е чисто, но да е винаги подредено не се и надявам. Ето сега малкото пак обърна къщата от сутринта...

# 706
Съседката срещу нас е напуснала работа, за си гледа детето (мой набор). Така, че и това се е срещало по онова време. Естествено лекарската професия изисква доста жертви, така че по казуса с лекарите не бих коментирала.

# 707
  • Пловдив
Аз чудесно си живея като мърла по форумните стандарти. Даже не се оправдавам, хваля се.
Е колко да си мърла? Виждала съм децата ти на снимка, здрави, хубави момчета, не ми е направило впечатление да са мръсни децата, дрехите им, или да живеете в коптор? Извинявай, не че те "следя", но съм те запомнила.
Прахосмукачка пускам веднъж седмично, ама ако ни мързи - може и по-дълго да откара. На дете две и дете три НИЩО, НИКОГА не е стерилизирано от раждането им. Или да е прано отделно. Всичко в общия куп. И те пораснаха. Банята се мие веднъж на месец, ама познахте - ако ни мързи може и по-дълго....значително по-дълго да откара. Прозорци - веднъж го годишно, ама и две години не е зле. Перем и сушим в сушилня редовно, ама после дрехите се трупат, трупат, трупат, докато ми дойде муза или изнудя и платя на децата да ги сгънат и подредят. Две 7 кг перални на ден не са шега работа.

# 708
И аз разделям прането само на бяло и цветно, което знам, че е потрес за много жени. Е, не ме бърка те да си перат всичко поотделно на всеки член на семейството. Освен това не гладя. Само пране и сушилня, децата подреждат дрехите даже без заплащане.

# 709
  • София
По "казуса" с лекарите имаме пример в семейството. Майката на снаха ми е лекар. Снаха ми е отгледана от своите баба и дядо. Съответно това сега й е модел за майчинство. Тя самата не е лекар. Работи от вкъщи - собствен бизнес. И използва всеки удобен случай да пласира детето си на някого. Обича си детето, но изпадна в шок когато то се роди и тя си даде сметка, че бебето изисква грижи и отдаденост, а не е само игра на кукла. За щастие брат ми е бил свидетел на друг тип майчино поведение в своето детство и благодарение на това лека-полека нещата си идват по местата.
И за да се върна към темата, допускам, че ако снаха ми нямаше на кого да дава детето, с радост би го пратила в целоседмична ясла и градина.

# 710
  • София
Отдаденост по отношение на домакинстването?
Не го разбирам това. Разбирам отдаденост по отношение на деца, семейство, хоби, страст, мечтана работа, изкуство...
Почват да ми светят червени лампи, че и сирени да ми вият от хора, твърде силно отдадени на домакинстването.
Бъгната съм още детство, какво да се прави. Simple Smile
Янтра, разсмя ме! Simple Smile

# 711
  • София
Обаче това е първото, за което жените са подложени на най-люти критики - домакинството. Може да изневерява, може да е проклета, децата да са невъзпитани, обаче щом всичко й е по конец - най-добрата е! И обратно - иска ли някой да направи гадно на жена, веднага я обявява за мърла. Това показва йерархията на ценностите.

# 712
  • София
Може би, но не и на моите ценности, не и в днешно време (мисля), та слабо ме вълнува. Simple Smile

# 713
Отдаденост по отношение на домакинстването?
Не го разбирам това. Разбирам отдаденост по отношение на деца, семейство, хоби, страст, мечтана работа, изкуство...
Почват да ми светят червени лампи, че и сирени да ми вият от хора, твърде силно отдадени на домакинстването.
Бъгната съм още детство, какво да се прави. Simple Smile
Янтра, разсмя ме! Simple Smile
Наречи го грижа. Все е тая.
На всеки червените лампи му светват по различни причини.  ''Мръсно'' и ''чисто, но не особено подредено'' са различни неща.. и състояния. Но кой в каквото успял, в това се припознал.

# 714
  • Paris, France
Имам предвид млад човек ако откаже да работи - дали ще има други последствия, освен разбира се липсата на пари
Моята баба никога не е работила. Майката на мъжа ми, също. Никой не ги е преследвал.

При лекарите - след завършване са били длъжни да работят някакъв срок по разпределение, 5 години май беше. Според успеха са били пращани в окръжни болници или в забутани села. В този период са ходели и на специализации, ако искат, държали са изпити за специалност, за аспирантура, за докторантура. Ходели са и задължително на военни учения. Могли са да напуснат работа, но след разпределението. Ако напуснат работа губят право на специализации, докторантура, работа в чужбина, ведомствени жилище. Май трябваше да връщат и пари за обучението им, но не съм много сигурна.

Можеше да не се работи. В блока на баба и дядо имаше жена, по-млада от майка ми, която напусна работа за да си гледа детето на моя възраст, но беше единствената. Родителите и бяха починали млади. Апартаментът беше неин и мъжът и имаше друг, на името ма детето им, който даваха под наем. Мъжът и работрше в СССР и си идваше веднъж годишно. След като се прибра, тя също започна работа.

Много жени от поколението на бабите ми не са работили никога, но образованите, родени след 1930г обикновено работеха.

# 715
О, моята баба е родена 1919, а дядо - 1914 г. Те бяха съвсем олд скуул.

# 716
  • Paris, France
О, моята баба е родена 1919, а дядо - 1914 г. Те бяха съвсем олд скуул.

Моята, която ме отгледа, беше 1920 набор, а дядо 1915. И те бяха Олд скул.

# 717
Лекари имаше навсякъде едно време, в предприятия, училища, къде ли не. Едва ли всички са работели на смени. Настояваш за работа без дежурства като имаш дете. Майка ми каза, че в нейното предприятие са работили до 16 часа, защото са се съобразявали с майките. Това на теория, на практика може хората да са нямали избор. Не при всички е било така обаче, дадоха се доста примери.

# 718
  • Paris, France
Лекари имаше навсякъде едно време, в предприятия, училища, къде ли не. Едва ли всички са работели на смени. Настояваш за работа без дежурства като имаш дете. Майка ми каза, че в нейното предприятие са работили до 16 часа, защото са се съобразявали с майките. Това на теория, на практика може хората да са нямали избор. Не при всички е било така обаче, дадоха се доста примери.

Когато работиш по разпределение, докопал си се до специализация на вървежна и платена специалност като АГ, хирургия, ортопедия, не може да работиш само дневни смени. Шефовете на отделенията, консултантите работят тогава, също имат деца и внуци, а нощем ходят в болницата само ако са на така нареченото "на разположение", ако има сложен случай, много работа след голяма катастрофа, нещо такова. Нощните дежурства, неделните, по празници, заместване в последния момент, са се поемали от младите кадри, специализантите, докторантите и това и сега е така и така е и в чужбина. В Англия много резиденти се самоубиват от недоспиване, в Щатите също. Работят по 36-48 часа без прекъсване.

Заводски или училищен лекар си остават клатик*рове без перспектива за напредък в кариерата, частна практика, специализации в чужбина, работа в чужбина. Частната практика за лекари я забраниха през 1972г.

Възможност за специалности като дерматология, епидемиология, които не изискват нощна работа са били възможни само с връзки. Леки, дневни работи като училищен лекар или заводски, по разпределение, е имало само в залупени градчета и селца, никога в окръжен град.

# 719
  • София
Не само лекари, всички след завършване на техникум или висше бяха длъжни 3 г. да работят по разпределение. Това до 1989 - 90 г.
Повечето се женеха като студенти, до  дипломата имаха поне 1 дете.
Ако места по специалността няма в градовете  поне на единия - отиваха в друго селище. Поне 3 г. трябваше да се работи, после жената можеше и да напусне, но като цяло не се гледаше с добро око на т.н. домакини.

Общи условия

Активация на акаунт