Някой от вас ходил ли е на седмични ясли/градина?

• 38 730
  • 821
  •   1
Отговори
# 765
  • ВАРНА
Пепа, откъде измисли всичко това? Естествено, че родителите са решавали докога да гледат децата у дома. Е, краят на 50-те и началото на 60-те години майчинството е било много кратко. Тези, които са били с образование и добра позиция, са гледали да не си загубят работата, за работничките в заводи и селското стопанство не е имало проблем, за тях винаги е имало работа. Краят на 70-80 години вече нещата са други - 3 години майчинство. Третата година се признава за трудов стаж, но мисля, че не е била платена, не ми се рови сега.
[/quote]
Много чудно аз като съвременик не знам как стоят нещата, а вие знаете. Три години майчинство без доход да, за първо дете 6 месеца ти плащат, на всички еднакво не като сега върху брутното трудово възнаграждение до 410 дни, за второ дете до 9 месеца и до три години без пари. Ами дали се живее лесно с една заплата примерно и на квартира. През 85 година въведохо двугодишно майчинство и беше равно за всички, само болничните от 135 дена бяха върху брутното възнаграждение.

# 766
  • BG
Пепа, не им се връзвай! Те младите  са самонадеяни и си мислят, че знаят всичко, а нас ни друса деменцията и не помним кое как е било в соцвремената. Като живяла 25 години в тези времена мога да кажа, че тогава никой не решаваше нищо, а всички се съобразяваха с наложените правила. Ако можехме да прецакаме системата го правехме тайно. Бях писала преди време за гърча с прането, да пиша и пак-майките бързаха да се върнат на работа, защото тогава нямаше памперси, прали са на ръка напикани и наакани гащи и ританки преди да ги пуснат в допотопните перални, нямали са улесненията и облекченията, които младите имат сега . Ама то като не си го изпитал и отвратил от всички прелести на соц-майчинството, няма откъде да знаеш.

И да допиша още нещо - турските села спадаха към т. нар. " трудни райони ". Там към заплатите на учители, които са се навили да работят даваха добавка една МРЗ към основната заплата. Разведената ми майка работи в няколко такива, за да събере по-бързо вноската ни за жилище. За гражданки като нас беше голям шок, ама стискахме зъби.

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 10:33 от Вивиана Енева 634968

# 767
  • ВАРНА
Не им се връзвам, но всеки си мисли, че на другия му е било по-лесно. Синът ми ходеше на ясла и имаше дете в тяхната група, което оставаше цяла седмица да спи в яслата, жал ми беше за това дете, но не съм в обувките на другия за да го критикувам. Лесно е да си кусурджия. По-трудно е да приемеш нещата, все на някого някой му е виновен. Моята снаха също е ходила на седмична градина, не се е оплаквала. Всичко зависи от човека един от един шамар може да получи травма, друг този шамар да го направи по-силен и оправен.

# 768
  • гр. Варна
Прочетох за баби, които никога не са работили и отглеждали внуци през 70-те. Да, имаше такива, но и подробности. Под нас така една баба отгледа двамата сина на дъщеря си. Съпругът на бабата беше известен офтамолог. Тя е била с изкаран документ за инвалидност. Това случайно се узна след като почина на 85 годишна възраст. В съседния вход също имаше никога не работила баба, обаче е била зачислена на някаква канцеларскца длъжност. Този факт изплува при пенсионирането ѝ. Та, за два входа(осем апартамента) - две баби. Всичко е било връзки и под сурдинка. Никой не пита и не обсъжда. Не знам по онези времена дали е можело на баби да се прехвърля майчинство.
В моя клас(1-ви, през 1972г) от 28 ученици имаше само едно дете, което беше отглеждано от баба, ранно пенсионирана(около 52 годишна), която беше активен борец.
Всичко това са частни случаи, за бабите.

# 769
  • София
Ние имахме такава комшийка - никога не е работила, жена на активен борец, но иначе бяха обикновени, незабележими хора, не са били във властта.

# 770
  • ВАРНА
Ние имахме такава комшийка - никога не е работила, жена на активен борец, но иначе бяха обикновени, незабележими хора, не са били във властта.
Активните борци получаваха пенсии. Накои намираха връзки да им сложат печат, че работят някъде и не ги закачаха. На активните борци даваха с предимство жилища, които прехвърляха на деца, внуци. Приемаха децата им с предимство в университет и ред други облаги.

# 771
Аз съм родена през 69 год. и съм ходила на седмична ясла и то от понеделник до събота /работната седмица е била шест дневна/. Дали са ме на осем месеца, защото баба и дядо са работили, а майка ми и баща ми са били по разпределение в Искрец /нищо, че майка е от София/.

# 772
  • гр. Варна
240 000 активни борци се радват на привилегии през 1980 г.> https://www.24chasa.bg/Article/2290544
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 11:46 от pkol

# 773
  • София
Аз писах, че баба и дядо ме отгледаха, но всъщност те ходеха на работа и реално прабаба ми се грижеше за мен докато тръгна на градина на навършени 4 години. Тя нямаше 1 ден трудов стаж, а не сме били връзкари. Така че някои безработни явно са минавали между капките.

# 774
Аз писах, че баба и дядо ме отгледаха, но всъщност те ходеха на работа и реално прабаба ми се грижеше за мен докато тръгна на градина на навършени 4 години. Тя нямаше 1 ден трудов стаж, а не сме били връзкари. Така че някои безработни явно са минавали между капките.

Ей сега ще се намери някой да ти каже, че не е било възможно. Щото ти, така де, не си правилно информирана. Никой не е пречил на една жена да си остане в къщи и да си гледа децата, после внуците. Проверките са били насочени към младите - и е имало защо, казано е, че леността е майка на всички пороци. Пък и държавата е имала нужда от работна ръка.

# 775
  • София
Аз, както казах, прабаба ми никога не е работила. Факт. Не знам как не са я гепили да я вкарат в правия път. Grinning  И не е като да ми е погрешно инфото, защото неведнъж се е дискутирало вкъщи, че тя цял живот го е играла домакиня.

# 776
Ние също имахме такава съседка, обикновени хора бяха. Мъжът - дърводелец, тя - домакиня. Никой не им е пречил.

# 777
  • Paris, France
Възрастните жени, които никога не са работели са минали между капките, защото след 1944г до средата на 50те е имало огромна безработица и никой никого не е търсел за работа, защото работа не е имало. Баба ми е искала да работи, и даже е работила в един шивашки цех, но на собственика, турчин, е взета (национализирана) фабриката и той се изнася в Турция. Новите шефове, партийни кадри, които не разбоират от кожи и кожуси и кожени палта, нямат пазарите на човека, който от поколения се занимава с това и я затварят. Така са фалирали маса предприятия.

В края на 40те и началото на 50те има масови емиграционни вълни на хора от еврейски, турски, арменски етнос. Влизат хора с български етнос от Мала Азия и Егейска Тракия и Македония. Имало е ужасна жилищна криза в градовете.

Проверките дали младите работят, печатите по краката на жените с къси поли, рязането на крачолите на тесните панталони започва в средата на 50те.

Djaky, никой ме твърди, че не е имало жени домакини. Твърдим, че за жените, родени след 1930г е било трудно да не работят, не всички са имали наблизо неработещи майки и баби да им гледат децата и затова не бива да ги виним, че са си оставяли децата на баби в други населени места и са ги давали на седмични градини и ясли.

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 18:02 от Nevena Virolan

# 778
Напротив, Невена, някои твърдят, че жените - домакини са били единствено и само с връзки:
"Активните борци получаваха пенсии. Накои намираха връзки да им сложат печат, че работят някъде и не ги закачаха"
Сякаш ние в друга България сме расли...

# 779
  • ВАРНА
Напротив, Невена, някои твърдят, че жените - домакини са били единствено и само с връзки:
"Активните борци получаваха пенсии. Накои намираха връзки да им сложат печат, че работят някъде и не ги закачаха"
Сякаш ние в друга България сме расли...
Наскоро изчислявах документите на кандидат пенсионер и го питам този стаж не ти е оформен, това по онова време как така, ами така удариха ми печат, че работя в Общината, а аз работех частно.

Общи условия

Активация на акаунт