Седмокласник балове реди, а мама за Наречен дано се вреди

• 48 982
  • 714
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Моля Ви,
някоя по запозната мама да ми обясни каква е разликата между пърава и втора немска.
Защо балът за двете училаища е толкова различен?
Означава ли това, че първа немска превъзхожда втора толкова много?
Синът ми най- вероятно има бал за първа немска, но негови приятели (също с вискок бал) го навиват за втора.  Всички ли предмети и в двете училища се изучават на немски?
Как да постъпя? Какво да посъветвам детето си?
Какви са педимствта и недостатъците на двете гимназии?
Съвсем се обърках....

91 НЕГ си е класиката - с традиции. Другата също набира скорост, казват, че има страхотна материална база, което не е за подценяване. Така че моя съвет е отидете и се разходете в двете училища и тогава решавайте. Обстановката също е много важна. Иначе и в двете може да получи така мечтаната диплома за кандидатстване в немскоговоряща страна. Успех!

# 61
  • София
Моля Ви,
някоя по запозната мама да ми обясни каква е разликата между пърава и втора немска.
Синът ми най- вероятно има бал за първа немска, но негови приятели (също с вискок бал) го навиват за втора.  Всички ли предмети и в двете училища се изучават на немски?
Съвсем се обърках....

.Олелелее Simple Smile
1) ! или 2 немска са общоприети наименования
Няма такива училища.
Има 91НЕГ и 73СОУ. Това са си отделни училища, всяко си има своите хубави страни и може би и недостатъци.. И в двете у-ща в 9 и 10 клас всички предмети( география, биология, физика, химия, история) се изучават на НЕ, което ги отличава от повечетоо у-ща, предлагащи чуждоезиково обучение. И в двете ученици, доказали се през годините, могат да се явят за Шпрахдиплом- така нареченета немска езикова диплома..
И в двете у-ща средата е добра, задравословна,..
 Simple Smile

# 62
  • София
На 91 НЕГ куца математиката, особено в 8 клас и това и е от доста време.
Не го казвам с умисъл, а защото е така.

# 63
  • София

В 8 клас наблягат на езика, но после наваксват математиката и БЕЛ! Така че това не е проблем!

# 64
  • София

В 8 клас наблягат на езика, но после наваксват математиката и БЕЛ! Така че това не е проблем!
Баш никакъв проблем не е! Като се сменят 5 учителя!
В другите училища да не би да не наблягат на езика?
И ще ти кажа нещо, като математик- в момента, в който едно дете изпусне дори и само 1-2 седмици по мат, става зле!

# 65
да се включа и аз, че да сте ми под ръка  Simple Smile
като гледам колко народ се е ориентирал към 73то, да не стане така, че в 91 балът да излезе по-нисък?  Joy не ми обръщайте внимание, от нерви е изтрещяването

# 66
  • София

И ще ти кажа нещо, като математик- в момента, в който едно дете изпусне дори и само 1-2 седмици по мат, става зле!

А каква е гаранцията, че текучество няма да има и в 73-то? Никое у-ще не е застраховано от този проблем!

# 67

От личен опит ли го знаете това ?

# 68
  • София
Нещо май не ме разбра:) Нямам никакво намерение да изтъквам 73 СОУ, просто визирах даден проблем, който за съжаление не е от вчера.
И ако прочете псотовете ми, никъде не съм изтъквала предимството на 73. Напротив, винаги съм твърдяла, че няма смисъл да се съпоставят двете у-ща.
Но, всяко едно уважаващо  себе си училище трябва да се отнася отговорно към преподаването на мат. и природни науки, които в Европа са на почит.
Защото мили мами, повечето гледате към Европа за висшето образование, но там децата ви не могат да се конкурират с НЕ, особено пред немците, за които този език е матерен.
Там траябва да блеснат с друго познание. Езикът е само трамплин за обучение в Европа.
Освен това, от години в 73 СОУ няма текучество на преподаватели по мат и природни науки.
Напротив- катедрата е доста силна. Особено по физика. Печелили сме редица състезания и проекти с ученици. Всяка година ученици посещават с г-жа Здравкова Церн.
Тази година по химия за 9 клас имахме 7-8 9-класника, изкарали 2 кръг на Олимпиадата по Химия, от които едното дете беше на 2 място по точки след НПМГ;което за 9 клас с изучаване на химия на НЕ е постижение..
Е, това е.
По мат средния успех на матурата по мат тази година е над 5,50. От 19 ученика имаме 4 пълни 6.
Който както иска да го приема. Аз само споделям фактите.

# 69
  • София

От личен опит ли го знаете това ?
Да, от личен.

# 70
Съжалявам,
бях причината за разрастване на спор. Не това беше целта ми.

# 71
  • София
Коментарите ми за 91 НЕГ са от личен опит и преки наблюдения в момента! А колкото до проблема с текучеството и лошите учители, нито едно училище не е застраховано, а и ока в у-щето има един свестни и отдаден на обучението учител, то не може всички деца да са при него. Така че гледай повече средата и атмосферата, а другото е въпрос на късмет!

# 72
  • София
Съжалявам,
бях причината за разрастване на спор. Не това беше целта ми.
Няма спор, споко Simple Smile
Просто всеки си казва мнението Simple Smile

# 73
# 74
Моля Ви,
Синът ми най- вероятно има бал за първа немска, но негови приятели (също с вискок бал) го навиват за втора.  Всички ли предмети и в двете училища се изучават на немски?
Съвсем се обърках....

Балът между двете училище не е "толкова" различен - разликата от 0.90 за една паралка, разлика, която е резултат на удвояване на  две оценки, се равнява на двейсетина стотни разлика в оценките на дете, прието в НЕГ, и на дете, прието в 73 СОУ. Оценка 5,53 не е "толкова" различна от 5,73.  Най-голямата разлика в минималните балове на приетите е близо 2 единици, значи 0.50 стотни в оценките.
Мнението дали нещо "превъзхожда" друго нещо е твърде лично и би трябвало добре да познаваш човека, за да можеш от неговата оценка да извадиш свой извод.
Опитай се да чуеш аргументите на приятелите на сина ти, заради които те предпочитат 73 СОУ. Това ще ти помогне повече какъв съвет да дадеш на детето си.
Темата за предимствата и недостатъците е толкова обширна, че изисква почти посвешение.

Общи условия

Активация на акаунт