Един от сериозните проблени е недостатъчната първична обработка на храната.
Трябва да се дъвче 36 пъти ли беше, да се поемат малки хапки, това е основното, което се допуска като грешка.
36 пъти мисля, че беше препоръчителната бройка за сдъвкване на една хапка.
В този ред на мисли, недообработената храна попадайки в следващите етапи на храносмилателния тракт силно го затруднява, от една страна, а от друга не се усвоява пълноценно и от трета се отлага. Говоря по спомени и може и да не съм съвсем точна в подробностите, но в общи линии е много важно не само какво, кога и по колко пъти се храни човек, а и как се храни.
Освен това, онази приказка, която казва, че трябва да ставаме от масата, когато сме още гладни, има своето обяснение, а то е, че има известен период от време, необходим, за да достигне до мозъка усещането за ситост и ако се храним много бързо, на практика поглъщаме повече храна, отколкото ни е небходима, която е онзи излишък, който организма ще отложи.
А когато се храним бавно, на малки хапки и достатъчно сдъвкани, усещането за ситост идва точно, когато е необходимо да спрем.
Това в много случаи е една от причините за усещането за забавен метаболизъм и погрешно се търсят причини в хормонални, ензинми и прочие дисбаланси.
Затова, дами, не знам доколко ще имате успех с мъжете, да им повлияете в това отношение, но за вас и децата е важно да се опитатате.
Май това беше по-подходящо за темата за храните на Рокси.
И аз съм забелязала, че е нещо важно, обаче не е много широко известно.