Качествена дограма

• 301 984
  • 821
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна
Един съвет: освен профили, стъкла и цени, проучи и как работят майсторите в избраната фирма.
Един некачествен монтаж може да опропасти и най- добрата дограма.

# 106
Един съвет: освен профили, стъкла и цени, проучи и как работят майсторите в избраната фирма.
Един некачествен монтаж може да опропасти и най- добрата дограма.
Точно така, под път и над път се извъдиха дограмаджии, работата е сезонна, заплащането на работници малко, текучество голямо , малко фирми си държат качествените работници .

С Ролпласт не се захващай ако искаш да ти е мирна главата .

# 107
Здравейте. И аз като Таничка трябва да обзавеждам 2-етажна къща с прозорци и съм в голяма чуденка, както за вида им така и за фирмата. Къщата е почти изцяло с югоизточно изложение, като изключим прозорците на баните и стълбището, които са със северно изложение. Може ли да ми дадете някакви съвети. Ще чакам с нетърпение Таничка да пише на какво се е спряла. За сега мисля да поискам оферти от СААВ, Кристиян Нейко и Унипласт. Какво ще кажете за тях? Мисля дограмата да бъде Саламандер или Комерлинг, но съм пълен лаик и изобщо не знам какво друго да гледам. Това К-стъкло в случая ще ни бъде ли от полза, защото къщата е в полите на Витоша и там си става студено зимата?

# 108
Хайде добре дошла в отбора  Grinning Тъкмо гледам офертата на Юнипласт - uniplast-bg.com за Kömmerling Wink и влизам да питам.

Хубаво си харесах Саламандър, но получих най-високите цени за него. Засега имам много малко оферти за него, ще търся още.
За Саламандър:
Профил: PVC - 5 камерен, система Streamline на Salamander, с обло
крило и две гумени уплътнения, конструктивна ширина – 76 мм,
коефициент на топлопреминаване 1.3 W/m²K, стандартна армировка за
цветен профил – 2 мм - какво е това обло крило и по-добро ли е от необлото?
Обков: ф-ма “МАСО”
Стъклопакет: двоен, 24 мм
- за различните изложения са ми сложили К или 4 сезона стъкла. Има ли смисъл да имам само 3 прозореца с К или да слагаме всичко 4 сезона и да не му мислим?

За Kömmerling:
Профил – петкамерна  70mm система “ЕuroFutur - Classic” с допълнителна шеста камера, образувана между профила и армировката - тази 6-та камера, да го броя като 6 камерен профил или не съвсем?
4. Дебелина на стената на PVC профила клас А – 3mm
5. Дебелина на стената на усилващия /стоманен, поцинкован/профил – 1.5mm
6. Ca/Zn стабилизатори за повишена еластичност и устойчивост на агресивна атмосфера, безоловна технология - какви са тези стабилизиатори и тази безоловна технология, в другите има ли олово или е малко като маргарина без холестерол, т.е. по принцип за дограмите не се използва олово?
7. Каучукови уплътнители от EPDM непрекъснати в ъглите за по-добра топло и шумоизолация - черни
8. Шумоизолация с нормален стъклопакет 24mm: Rw,p=34dB
9. Топлоизолация на профила:  КR=1.3W/(m2.K)
10. Оригинален регулируем обков - “MACO”, Австрия
11. Стъклопакет 24mm - 4mm енерджи/4mmбяло флоатно стъкло
                       24mm – 4mm бяло/4mm матирано стъкло
- това за матираното може би е за баните.

Горните показатели добри ли са като цяло? Аз разбирам, че стъклата са с дебелина по 4 мм и между тях има 16 мм разстояние. Това достатъчно ли е или да искам дебелина на външното 6 мм, между тях 24 или 32? Става въпрос за сравнително тихо място или предполагам, че е тихо. Ходила съм 1 път, няма трафик, но не знам съседите дали са от тихите.

Стана дълго, но обещавам да не е последното от моя страна  Mr. Green

# 109
И двете оферти са добре, облото крило за мен стои по красиво, въпрос на вкус.
Има смисъл да си сложиш К-стъкло на север и 4 сезона юг и запад.
Щом не си на шумно място, можеш и 4+4 стъкла да сложиш, друг е въпроса че със 6мм ще ти падне и коефициента на топлопреминаване не само шума, но тук е и въпрос на финанси.
Колкото по голямо е разстоянието между стъклата толкова по добре, но също така казват че за нашия район 24мм стъклопакет си е ок.

# 110
  • София
Таничка,кажи и колко е разликата в цената?

# 111
  • Варна
Съгласна съм с г-жа Нервакова, само ще допълня, че от двете оферти твърдо бих предпочела Кьомерлинг, най- малкото заради по- дебелета стена на профила. Не мога да си представя, че някой дава за Саламандър по- висока цена. Thinking
На мен не ми допада облото крило, но наистина е въпрос на вкус, качествата са едни и същи.
Шестата камера е някаква измишльотина, за по- добро представяне на продукта. Wink Профила си е петкамерен, напълно достатъчен за Бг. Усилващият профил е добре за цветното да е 2 мм, но за крила под 2000мм височина и 1,5 мм ще ти свърши работа.
Не задълбавай в разни дреболии, като това за оловото, нали няма да я поглъщаш тази дограма. Чудят се вече какво да измислят. Simple Smile
Различната дебелина на стъклата (4мм+ 6мм) се прави с цел по- добра звукоизолация и за намаляване на топлинните загуби. По- добра термоизолация дава 32 мм дебелина на стъклопакета, но не е задължителна.
Обковът е добър, няма да имаш грижи с него.

Залагай смело на Кьомерлинг, това е моят извод!  Peace

# 112
Благодаря, момичета!

Таничка,кажи и колко е разликата в цената?

Разликата между двете цитирани оферти е малко над 2 хил. в полза на Kömmerling. За Саламандър имам и друга оферта, но с обков SIEGENIA, цената на тази оферта е от порядъка на Kömmerling. Но не ми хареса фирмата, чиято фирмена политика е да иска всичките пари преди да ми сложи дограмата. Нямали били гаранция, че аз ще си платя всичко. А аз каква гаранция имам, че ще имам дограма, че ще бъде качествено монтирана и че всичко това ще се случи в срока, за който сме се договорили? Та мисля да ги отсвиря. Други си искат доплащането след монтажа, което считам за редно.

Сега съм в чуденка, но мисля да направя няколко неща:
- да търся още оферти за Саламандър
- да търся оферти и за Кьомерлинг, че имам само една
- или да зарежа горните две и да се спра на най-скъпата за Саламандър, защото фирмата е с добро име? Препоръча ни я и специалистката, която ни прави проекта за отопление и вентилация.

Но пък 2 хил. не е малка разлика. И като цяло струва ли си да ги даваме или Кьомерлинг е достатъчно добра и няма да имаме проблеми?
И аз съм на мнение, че фирмата е важна, та след като изберем дограмата, трябва да изберем и читава фирма, която я предлага.

Отделно трябва да се сложат комарници, трябва и тях да видя като цени. По-нататък и външни щори ще слагаме, искам една фирма всичко да направи, а за щорите нещо премълчават, не знам защо.

# 113
  • Варна
Танче, за мен е пълно безумие да дадеш 2 бона отгоре, за да си сложиш Саламандър!  ooooh!
Коьмерлинг може би е единствения профил, за който е почти сигурно, че е немски, т.е. има същото качество както останалите преди време. Работя в бранша, не ти говоря празни приказки.
Не разбирам защо си харесала точно Саламандър и държиш толкова на него? Не получаваш по- доброто, това е сигурно.
Потърси повече оферти за Кьомерлинг, това е най- разумното, според мен.

Нормалната практика при договори над 3000 лв. е следната: аванс: прибл. 60 %, първо доплащане 30%, ден преди монтажа при готова и доставена дограма и останалите 10% след монтажа.
При 100 % авансово плащане би трябвало да ти направят доп. отстъпка, но не ти го препоръчвам.

# 114
  • София
Понеже и на мен ми предстои подобно приключение,искам да те питам,коя е ф-мата,която ти е препоръчана?......аз също съм се спряла на Саламандър,но може и да си променя желанията Wink
Също искам да ти препоръчам да проучиш вариянта за вградени външни щори,аз лично държа моите да са такива Peace
какво премълчават за щорите newsm78

# 115
  • Варна
За вградените външни щори е добре да имате предвид, че те намаляват светлата част на прозореца.

# 116
  • София
Мда,с това съм наясно,въпреки,че не ми е съвсем ясно...т.е и др.щори дефакто намаляват светлия отвор(кутията ти седи пред прозореца...)незнам,ако не съм права,ще се радвам да ме поправиш LaughingИ доколкото знам,вградените са с по добър коефициент на топлоизолация newsm78
ако сложиш външни щори в последствие...не трябва ли да дупчат профила на дограмата???

а и незнам,на мен някакси по-прибрани и по-красиви ми стоят вградените Mr. Green

# 117
От личен опит бих препоръчал СААВ за Саламандър,обкова е Сигения.Доволен съм от всички етапи на сделката,но инфото е от 2011г.

# 118
SCHUCO - Германия

# 119
  • Варна
k@li Обикновените щори се слагат пред дограмата, затова не е интересна тяхната топлоизолация, а вградените са над и вътрешната им стена остава вътре в помещението, та затова се търси добра топлоизолация. Дано си ме разбрала! Simple Smile
Не е толкова фатално, че се пробива профила при обикновените външни щори, не се плашете. Wink

Общи условия

Активация на акаунт