Качествена дограма

• 302 039
  • 821
  •   1
Отговори
# 585
 Явно 3Д-то е следващия маркетингов похват за тази вентилация. Аз също отварям под 1 см. на прозорец без тези системи и никога не е падал прозореца повече или затварял....А е някаква проста ал.дограма. Иначе ми трябва такава вентилация, много се спарява в спалнята.

# 586
Микровентилация и 3Д проветряване е едно и също - целият прозорец се измества с няколко милиметра за проветрение. Зависи от обкова, не от профила.

# 587
Знам, и майка ми прави същото, като леко открехва прозореца, дори не е нужно да има такава функция на обкова. Но така и така ми беше безплатно - възползвах се Simple Smile

# 588
Да, срещнах оферта с безплатно 3Д, но други неща не ми харесаха.
Иначе от едната фирма искат 76 лв/прозорец. Ти като имаш примерно 4 помещения и малко кофти...

# 589
Ние си поръчахме щори в Алсистемс преди малко повече от година и също имам много добри впечатления от момичето в офиса. Освен това монтираха всичко в срок, нямам никакви забележки. Препоръчаха ни ги приятели, на които монтираха дограма Саламандър. Ще ги попитам с какъв обков са и какви уплътнения. Tungsram, родителите ми са със Саламандър орех и обков Сигения вече 6 -та година нямат проблем. Не е монтирана от софийска фирма обаче.

Относно размерът на вратите и провисването - рядко има балконска врата с ширина 60 см. По архитектура повечето са между 70 и 85 см, така че е коректно да се каже, че има значение размерът - височина и ширина. Тежестта при врата 60/210 с двоен стъклопакет не е същата като при врата 70/230 с троен например. Колкото по-информиран избор направи човек, толкова по-добре.

# 590
Знам, и майка ми прави същото, като леко открехва прозореца, дори не е нужно да има такава функция на обкова. Но така и така ми беше безплатно - възползвах се Simple Smile
Твърдят, че микровентилацията е по-ефективна за проветряване и намалява шума в сравнение с отворен отгоре прозорец. Дали е така или това е просто маркетинг, един господ знае. По-голямото предимство е, че от гледна точка на сигурност, прозорец оставен на микровентилация е също толкова устойчив на взлом, колкото ако е затворен. Не че ще си оставя открехнат прозореца по цял ден, но все пак дава малко повече спокойствие.

# 591
А ние сме от хората, които обичат хладнинка и свеж въздух. Сега гледам при мен е 18 градуса и ми е добре, а нощем спим на около 19 градуса. За подобно време до 7-10 градуса навън нямам против да ми стои цял ден и нощ на "микровентилация".

# 592
По въпроса с обкова, някой запознат може ли да направи сравнение/степенуване на Мако, Рото, Сигения и Винкхаус? До колкото разбирам са подобни като качество, но получих оферти и с 4-те обкова и може да ми улесни избора накрая ако знам кой е/не е за предпочитане.

# 593
По въпроса с обкова, някой запознат може ли да направи сравнение/степенуване на Мако, Рото, Сигения и Винкхаус? До колкото разбирам са подобни като качество, но получих оферти и с 4-те обкова и може да ми улесни избора накрая ако знам кой е/не е за предпочитане.

Ние имаме прозорци със Сигения и Уинкхаус - доволна съм и от двата. Сигения 6-та година, както писах вчера, няма забележка. Уинкхаус ни е на друго място - дограмата е Профилинк от Теолино пласт -  трета година също няма забележка. Единствено единият прозорец се наложи да се регулира преди няколко месеца, но проблемът се оказа  не от самия обков, а от монтажа. Нямам лични впечатления за Рото и Мако, но знам, че Рото е най-висок клас.

# 594
  • Варна
Здравейте, от известно време чета из интернет пространството по темата, но не намирам отговор на въпрос, който ме вълнува. Става дума за две стаи с южно изложение и обща тераса пред тях. Искам да остъклим терасата с пвц дограма, но и на стаите също е за смяна и ще се слага нова (отново пвц) дограма. Интересува ме дали има значение стъклопакета и профила в този случай (за стаите, за терасата и за стаите или само за терасата)? Т.е. едно и също ли ще бъде ако терасата е с по-нисък клас, а стаите с по-висок клас дограма или на всички места трябва да е висок класа? Или нисък? Да уточня, че лятото жегите не ни притесняват, но за зимата, пролетта и есента предпочитаме да е по-топло и светло.

# 595
Според мен поне единият прозорец е добре да е висок клас. Дали да бъде външният или вътрешният е въпрос на избор. Ако ви е голямо остъкляването на терасата по-добре там да бъде евтиният профил. Така мислим да направим кухненския балкон - висок клас дограма отвътре, а отвън - нисък клас, тъй като само остъкляването на терасата като площ е колкото всичките ни останали прозорци взети заедно. За Профилинк 4-камерна ни дадоха оферта 1300 лева само за терасата, висок клас ще отиде към 2500. От друга страна външният прозорец е изложен на атмосферните влияния и ако е нисък клас профил ще се скапе след 10-ина години, но пък това не е голям проблем, тъй като си имате добър вътрешен прозорец.

Между другото, май излъгах за 3Д проветряване и микровентилацията, че били едни и същи. Разликата е, че при микровентилацията само в горния край се отваря прозорецът, докато при 3Д цялото черчеве се отмества на равно разстояние от всички страни. Досега само СААВ са ни предложили 3Д вентилация.

Едит
Двама консултанти ни казаха, че 76мм профил бил прекалено дълбок за панелките и няколко милиметра щял да излиза над стената вътре в стаята. Има ли такова нещо? Това ни свари много неподготвени.

Последна редакция: ср, 25 окт 2017, 19:00 от Tungsram

# 596
Някой от специалистите в темата може ли да коментира темата за качественото уплътнение и колко е важно:
http://napravisam.net/?p=5640

Това на късмет ли е или може да се изисква от монтражистите?

# 597
След множество оферти, разговори и умуване най-после се спряхме на фирма за дограма. Споделям впечатления от фирмите, с които имах контакт, надявам се да са от полза на някого. След като получих над 10 оферти се оказа, че разликата между Саламандър и Кьомерлинг средно е едва около 300 лева, така че се спряхме на първия вариант като по-качествен. Кьомерлинг ги правели от рециклирани материали, за разлика от Саламандър, плюс това извитата оптика на Саламандър предпазва външното уплътнение от слънце и мръсотия. По този начин фирмите, предлагащи Кьомерлинг отпаднаха, но включвам и тях.

Лукс пласт дадоха най-ниската оферта за Кьомерлинг. Шоурумът ни направи добро впечатление, но консултантката не беше особено компетентна. Предложи ни вратите да нямат делител без да съобрази, че това вероятно ще доведе до провисване.
От Юнипласт нямам преки впечатления, тъй като получих оферта по имейл. Беше с около 250 лева по-висока. За тази фирма има много добри отзиви, но всички са от преди 4 и повече години.
Пласт маркет дадоха абсурдно висока оферта, 6-800 лева по-висока от всички останали, които получихме за Кьомерлинг. Консултантката им беше некомпетентна, а качеството на мострите в шоурума под всякаква критика.
Кристиан Нейко малко се забавиха с офертата, тъй като са доста натоварени. След като не отговориха на имейла ми отидох направо до офиса им и след още няколко дни получих офертата. Противно на очакванията ми след прочетеното тук, цената изобщо не беше висока. Даже напротив, Кристиан Нейко дадоха втората най-ниска оферта за Кьомерлинг, с 50-ина лева над Лукс пласт. Ако се бяхме спрели на Кьомерлинг, вероятно щяхме да изберем тях. Недостатък при тях е срокът за изпълнение - 50 дни, тъй като имат много поръчки.
Всички споменати по-горе оферти бяха с обков Мако.

Сега за Саламандър.
От Койчеви нямам преки впечатления, тъй като получих оферта по имейл и не съм посещавал офиса им. Като цена са някъде по средата. Хареса ми вниманието - офертата ни беше изготвена от самия управител, беше ни дал и допълнителни съвети. Въпреки добрите мнения за фирмата предпочетохме по-евтин вариант.
Ника дадоха оферта близка до Койчеви, малко по-висока. Четох много добри отзиви за тях и имам положителни впечатления от срещата, но ми се сториха съмнителни цени от рода на 250 лева за извозване на старата дограма при нормални 50-80.
СААВ определено ни спечелиха с компетентна консултация и перфектен шоурум. Те единствени предложиха обков Винкхаус с 3Д вентилация. Това може да не е някакво голямо предимство, но предлагат нещо различно от всички останали, което ми прави добро впечатление. За съжаление обаче цената им беше много висока - 1000 лева над това, на което се спряхме в крайна сметка. Колкото и да са добри тази разлика ми се вижда прекалено голяма, а цената - неоправдана за панелен апартамент. Ако можете да си го позволите - не му мислете.
Пласт маркет за Саламандър дадоха оферта колкото СААВ, направо смях.
В крайна сметка изборът беше между 3 фирми, чиито оферти бяха в рамките на 50 лева.
Алсистемс ми допаднаха с това, че явно са голяма фирма с много изпълнени обекти. Консултацията беше на ниво, но не предлагат сиви уплънения, на които държахме, а и обковът им е Сигения.
Алвик 1 и Етиком отговаряха напълно на критериите ни и като технически параметри предложенията им бяха едни и същи.

Чисто субективно се спрях на Етиком, тъй като изглеждат по-сериозна фирма. Имат много изпълнени обекти и собствен цех за стъклопакети. Също така предлагат леко заоблени стъклодържатели, което другаде не го видях (другите фирми предлагат или много заоблени, или изцяло прави). Днес ни взеха размери след известно забавяне, тъй като за София само един човек взема размери. Предстои да подпишем договор и вече ще споделям впечатления след като, дай боже, ни я монтират.

В крайна сметка - Саламандър Стриймлайн 76, цвят бял, стъклопакет 4-16-4 с бяло + К стъкло, ПВЦ дистанционер, врати стандартно отваряне, двуосно отваряне на прозорците плюс микровентилация и комарници на панти, обков Рото, секюрити обков на едната позиция и вътрешни ПВЦ первази - 2450 лева. Това с включен демонтаж, монтаж и извозване за 2 пистолета и един прозорец с обща площ около 11,5 кв.м. Дадоха ни контакти на майстори, които се занимават с обръщане, ще видим след монтажа дали ще има нужда да използваме услугите им. Цитираха ми цена около 12 лв./м.

Последна редакция: чт, 02 ное 2017, 17:35 от Tungsram

# 598
Много полезно инфо, благодаря ти!
Само да споделя нещо изключително важно. Мой познат, на когото имам доверие и работи в една от големите производители на дограми(но не ми се досажда за всичко да го питам) сподели, че Саламандър отпреди 6-7 години не е това, което е сега в България конкретно. Казва, че масово имало имитации от Турция - не виждам нещо лошо в това, стига да се знае и цената да не е най-високата на пазара. Казва, че било като с "марковите маратонки", но трудно се разпознават. И не знам вече какво да мисля.

# 599
Напълно е възможно. Затова бих се придържал само към фирмите, които фигурират като партньори в сайта на официалния вносител на Саламандър Митев-Радулов ООД. Не че е гаранция, но все пак е по-малко вероятно да са менте.

http://salamander-bulgaria.com/partners/

Общи условия

Активация на акаунт