МНОГОДЕТНИ МАМИ

• 110 054
  • 744
  •   1
Отговори
# 450
  • Sofia, Bulgaria
Хайде и аз отново да се включа с болната си тема  ooooh! . Толкова ви питах и разпитвах, а се оказва че или аз излизам много тъпа или законите не са за всички  Rolling Eyes Днес Габи беше за първи път в живота си на детска ясла. Стана въпрос за таксата и ме пратиха при секретарката да си взема декларация за намалена такса. Оказва се,че ще платя за този и другия месец по половин такса,а от декември по цяла. Нямало значение колко деца има в семейството,а кое по ред ходи при тях. Габи,като трето дете би трябвало да е без такса,но понеже второто не в градина а в училище на мен ми идвало първо дете и затова ще плащам такса,но половин.Следващия месец обаче най-голямата ни кака става на 18 и тогава Габи ми идвала второ дете ,а не трето,независимо от факта,че след нея има и четвърто( на мен пак ми остават 3 деца под 18 години) и започваме да плащаме пълен размер на таксата.Е аз аджеба многодетна майка ли съм или не ? Пролетна  Hug, да имаш някаква идея ?
 За радио Романтика и аз дадох интервю преди 2-3 седмици насърчена от едно мамче тук,то си знае кое е   Mr. Green. Не беше страшно,но малко след това ми стана страшно. Някак си са се свързали от телевизията с Петя и някак си без да имам идея как стана бях избрана да участвам в интервю за предаването на Марта Вачкова. След сума ти кандърми,склоних да опитам да превъзмогна срама си и да се пробвам,а то в последствие стана една ................... ooooh!В крачка започнаха ,ама аз искам това ,а може ли и онова,но в крайна сметка се запознах с Марта по отблизо макар и да я познавах по комшийски от едно време и тя се оказа много лъчезарен и мил човек.Наградиха ме  с един ден в салон за красота,което беше голяма изненада за мен.Е не станах по красотна,но пък хората от салона вложиха всичко от себе си,ама как да се борят с природата   Mr. Green.Масажа беше върха! Попитаха ме за друго мамче дали мога да им предложа,та ако някой е навит да свирка.Ако няма промяна в понеделник ще ни дават сеира,ама много моля  Naughty не ни се смейте много  Embarassed.Общо взето не сме точно така,ама там всичко сървеше по сценарий и наизустихме ролите. Бебка се събуди и почва мрънкане   Crazy.До скоро   bouquet

# 451
  • Варна
Emili, нашата кака също е ученичка, но за момчетата попълних декларация за намаляване на таксата - на големия 1/2, за малкия -0. Тъй като започнаха от септември сега ще си платя редовните такси, а от този месец според декларацията. За казуса 18г, не знам как стои въпроса. Но ако все още е ученичка, би следвало да е член на твоето семейство, незвисимо от годините.

# 452
  • София
Емили ще питам нашата касиерка, но нещо май са се омотали тези там. Първо на мен ми ги водят поред на номерата, първа, втора, трета, според ЕГН-то и поредността на раждане, като изрично искаха дори на ЕГН-тата на каките да пише първи и втори близнак, за да се знае когато само една отсъства как да се смята. Ваня ми е първа, и плащам за нея 30 лв, Николета втора , плащам 15 лв и Елена трета, нищо не плащам.
В момента в който се роди Елена веднага започнах да плащам намалените такси на каките, тоест година и осем месеца преди да тръгна на ДГ, затова оправданието че някоя не посещава ДГ отново няма смисъл. Остава само въпроса с 18-години това незнам вече как точно е регламентирано.
Наскоро бях ровила и извадила закона за една друга близнашка многодетна мама, ще се опитам да го изровя.

Поздравление за участието, с удоволствие ще гледаме  Simple Smile

Надя много се радвам, че нещата малко по малко се нареждат  Simple Smile

# 453
Емили, ето пак линка към Наредбата  за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община.

http://kg.sofia.bg/?page=nrdb_ceni_uslugi

Нас ни касае чл. 39 (1), т. 3 от Наредбата.

Ако трябва, дай го на директорката на вашата градина, за да се запознае с наредбата, която я задължава да ти признае Габи за трето дете. Вярно е, че има изискване другите деца да са под 18 години или да са редовни студенти. Най-големият ми син става на 18 този месец и ще трябва да извадим уверение, че все още е ученик. За догодина, живот и здраве, ще ми трябва уверение, че е редовен студент (ако го приемат  Praynig ).

В твоя случай, би трябвало да вземеш уверение от училището на дъщеря ти и да го приложиш към документите, когато тя стане на 18 години. На мен ми искаха да подам молба със свободен текст, удостоверение за семейно положение (май така се казваше) от общината и копия от актовете за раждане на децата. Това е!

Обаче, дори и ако не искат да признаят най-голямата ти дъщеря за дете (което според мен е неправомерно!), Габи ще бъде "второ дете в семейство с три деца" и тогава се дължи само 25 % такса - чл. 41 (2) от същата наредба. Така плащах навремето за Коко, докато още ходеше на градина.

Но при всички положения смятам, че трябва да им заявиш ясно, че наредбата на Столична община важи и за тях и да ги заплашиш, че ще подадеш жалба до общината. Вярвам, че веднага ще "открият" грешката си. Между другото, коя е детската градина? Може да се окаже, че някоя от нас има познати там....

# 454
  • Sofia, Bulgaria
Момичета много ви благодаря   bouquet. Значи явно все пак съм с всичкия си  Rolling Eyes поне за сега  Mr. Green. Днес толкова съм луднала,че ви казвам ще си търся правата и ще ровя докато замирише  Naughty. Повече няма да бъда идиот и да си затварям очите. Днес например разбрах,че съм имала право и на помощи от БЧК,ама никой от социалните не ми е казал  #2gunfire. Никога не съм вземала каквото и да е ,но така съм бясна вече на милата ми родина,че ще си вземам всичко на което имам право,ако ще да се разчуе! Пролетна, въпросната ясла е 33 ОДЗ (Сребърни звънчета) в Овча купел-2. Утре на обяд ще ми кажат тяхната справка в общината до къде е стигнала,но този път няма да се дам.Не ми е за едни 50% или 25 % такса. Въпроса е принципен.Аз съм многодетна майка и би трябвало да ме гледат с уважение ,вас също.Нали искат да бъдем пример! До кога ще позволяваме да ни тъпчат момичета и да ни се присмиват ! Както днес на мен........."Колко деца имате като последно? Четирииииииииииии  Shocked ................ Да имам четири искам и още едно ,но ме е срам че трябва да отглеждам децата си в тази държава.Извинявайте,днес много съм ядосана.  bouquet Hug

# 455
Emili A.(Г-жа Сеир),  Hug
Подкрепям те и ти пожелавам винаги да бъдеш упорита и амбицирана! Аз също в последните няколко години много  Rage  съм насъбрала към някои институции... Никой не ни гледа с уважение, целта им е да ни прецакат, а после доволно потриват ръце...
Търси информация в сайта на социалните и винаги ходи с наредбите, за застраховка...

# 456
  • София
Еми, спокойно, ще се наредят нещата, но твоите нерви няма кой да върне  spoko А за помощите, много съжалявам, че съм пропуснала да ти кажа  Embarassed През ноември ще има още едно раздаване и може да ти дадат и предишните.Ще ти се обадя непременно, за да ти кажа. А за понеделник, ще те гледаме, разбира се. Не се съмнявам,че сте чудесни  Hug

Наде, много се радвам за вас  Hug Hug Hug Дано и документите бързо да станат готови  Praynig

Ванче, как сте днес?

Кабо Алма, може ли да се включиш и да помогнеш на Еми с тази наредба?

# 457
А аз все си мислех,4е половин такса е на 48 лв,24.
Днес на таблото цъфнахме с 35лв Confused

# 458
  • София
Нервни! Twisted Evil hahaha Децата го отнесоха от сутринта, обаче като си пуснах гласа и си изчистиха стаята - ама-ха, някой път предупредителните изтрещявания на майка им вършат по-бърза работа от мирните преговори. Laughing И ми е лошо - не знам кат' съм такава кекава как ще изкарвам прехраната на семейството! #Crazy Laughing

Дайте информация за какви помощи от БЧК става въпрос. Тук четат доста хора - може за някой да е от полза.  Peace

Всичко най! Успех в неравните битки с несправеливостите! Peace
И нека   Силата  бъде с вас!  Wink  jedi

# 459
Уф, чувала съм го това ОДЗ, но нямам никакви познанства там.  Cry
Обаче ти си в правото си - никакви връзки не са ти необходими. Точно обратното, ако те искат да спазват правилата, трябва да уважат искането ти.
Кажи има ли развитие по случая.
А, другата ми идея е да се свържеш с майките от Работната група, която контактува с Общината, ръководствата на градините и ИСОДГ. Пише кои са в темата за "Страстите...". Те могат да ти дадат много по-адекватен съвет и помощ.
Успех!   bouquet

Ванче,  
Hug

# 460
  • Варна
Vali
нали таксата има 2 компоненти, едната е фиксирана  20лв и 28лв , се делят на работните дни в месеца и се получава таксата на ден, която е заплаща спопред това колко дни е ходило детето.   Не знам за каква половин такса говориш, но ми прилича , да е сметната точно така, 20лв + половината от 28. , което е 34 , а не 35 но .....

# 461
Здравейте мили майчета Hug
Ваничка, ама много ме разсмя с това с "Ние се справяме по малко и ден за ден - кротко, бавничко, като повърхностно дишане при болки в сърдечния мускул".
Не че ситуацията е смешна, но определението ти е направо в десятката,не знам дали изобщо някой би могъл толкова точно да го каже  Hug. А случайно феята на зъбките да е дошла Grinning
Click благодаря ти мила!
Наде,много се радвам за вас! И ще видиш как все повече и повече ще ви харесва там.Успех с ученето на езика Hug
Тедиии  Hug Hug
За интервюто трябва ли да сме от София?
Ванче мила, да ти кажа честно ние БЪЛГАРИТЕ нямаме право на помощи!Звучи гадно, но е така.Скоро ходихме да опитаме за помощ за отопление(дааа, срамно е Embarassed,но се налага).Всъщност защо да е срамно? Щеше да е срамно, ако си лежахме по цял ден,децата ни да ходеха необразовани, мъжете ни да могат, пък да не искат да работят!Тогава да! Та попитаха дали съм се записала на борсата,и понеже не съм нямам право н апомощ за отопление, нищо че и двамата сме безработни.Детето ми било вече на три години и половина.Трябвало още като стане на три години да отида.Само че моето дете го приеха едва септември на градина,ще му трябва още поне месец два за адаптация!Миналата година се бях записала на борсата и ме питаха да ми търсят ли работа,аз отказах ,защото си гледам детето вкъщи и ми се скараха защо тогава съм се записвала LaughingМоя мъж беше половин година там, нито един път не му се обадиха! Но от социални грижи го попитаха " НЕ ТЕ ЛИ Е СРАМ ДА ПАДНЕШ ДО ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ?"
И така, моя мъж работи няколко дни сега с един приятел в строителството.А след това ще се среща с един човек които може би ще го вземе на работа-дано! Аз сега гледам едно дребосъче неофициално и получавам 300 лева,което в момента си е голямо богатство Joy,но се изтормозвам много, защото не мога да обърна внимание на моите деца, трябва да ги водя напред назад, а са много за една кола, която по принцип не работи както трябва(тук майките с по 4ри ще ми се смеят),но просто искам няколко дни почивка, а така от 7 до 19 часа, вечер пак тичам да помагам за лекарства и какво ли не,събота пак на работа и изобщооооо.
Скоро едно дететнце от гимнастиката ме пита:"Лельо Сузи имаш ли още един ластик?Питам те защото ти си имаш ферма за деца и би трябвало даимаш повече ластици Joy Joy Joy
Е хайде мили майчета много хубав ден ви желая и скоро всички да имате с какво да се похвалите Hug

# 462
  • През девет земи в десета
Ванче, Сузи Hug

Що се отнася до помощите, достатъчно унизително се чувствам когато ходя да си подавам Молба-декларацията за детските надбавки, представям си ако отида за нещо друго.............., но забелязах, че вече има положително отношение към българите и не толкова толерантно както преди към някои други хора. Демек правилата вече важат наравно за едните и за дугите Peace

В нашата, селската детска градина таксата е 60 лв. Най-лошото е, че няма места, а Цвети догодина трябва да тръгне на предучилищна. В единственото училище, което на 5 минути път от нас няма предучилищна група. Значи трябва да я водя на училище в София, да я вдигам един час по-рано сутрин, да ангажирам някой да я прибира и съм се замислила много сериозно дали да не я пусна направо 1-ви клас на 6 години. Така или иначе ще ходи на училище, било то на предучилищна или първокласничка, поне ще си е близко до вкъщи Thinking

# 463
  • София
Скоро едно дететнце от гимнастиката ме пита:"Лельо Сузи имаш ли още един ластик?Питам те защото ти си имаш ферма за деца и би трябвало даимаш повече ластици Joy Joy Joy

Хахахаха - Фермерка! Трябва да кандидатстваш за някоя европейска субсидия! Mr. Green

И няма нищо срамно в това човек да търси помощ като има нужда от такава, ама всички сме нещо бъгнати...'щото нали все са ни учили да не правим това или онова, за да "не ни се смеят децата"...и сега най си умираме от страх да не се изложим... и 'щото, когато поискаш помощ от някоя институция, отговорното лице зад гишето си позволява първо да те съди, после да ти помага (евентуално).

Пиги, нали в градината последната им група се води предучилищна - не могат ли да я сместят Цвети?  Питай и в училището, по принцип приемат и шест годишни, но трябва да са карали преди това предучилищна група, нали се води задължителна.  Thinking

Хай, по едно следобедно кафе (у нас е хаос - Кати се вихри, докато аз шия - затънали сме в конци, платове, кукли, рокли  и  пластилин. Laughing

# 464
Фермерки, да, харесва ми. Сееш, плевиш, пазиш от скакалци, град и суша... и не знаеш какво ще пожънеш. Но животът ти е пълен и има смисъл.
Ванче,  Сузи, Hug
Пиги, Цвети трябва да има предимство при кандидатстване за ДГ като дете от многодетно семейство.
Емили, надявам се, че не са ти правили повече проблем - ако още се опъват, ще задействаме нещата по официален път, както говорихме. Понякога направо ме хващат бесните - какво им става на тези хора, може ли да са толкова безразлични!
Наде, радвам се, че нещата потръгват!

Ние сме добре. Децата започнаха училище, тримата големи работят - голямо облекчение, да ви кажа. Не ви пиша това, за да се хваля на фона на несгодите, които имате в момента. Просто да ви напомня, че ще дойдат и по-добри времена. Много пъти съм си мислила дали не е несправедливо към децата, че не сме успявали да им осигурим най-добрите възможности - като допълнителни курсове, обучения в чужбина и т.н. Но все повече се убеждавам, че не в това е щастието. Впрочем, всеки си го намира, където избере да го намери.

Общи условия

Активация на акаунт