Maлко деликатен в-с за дом. помощница..

• 19 598
  • 229
  •   1
Отговори
# 120
очевидно, да.
аз не се държа фамилиарно, но се държа приятелски и винаги съм 'да', а не 'не'.
А истината е май за съжаление в мъдростта българска "бий, да те уважават'.
Аз самата работя с клиенти, завися от парите им и не мога никога, ама никога да си представя да бъда толкова нагла. Знам колко трудно се печелят клиенти и как се изкарва манджарето, знам какво е да закръгляш винаги надолу, да правиш компромиси с едничка цел да ги имаш и да ги задържиш. Затова не мога да си обясня такова поведение аз. да си рискуваш работата,  заради едно герданче, или заради някакви изсмукани претенции със задна дата... непонятна ми е тази раса, непонятна.

Аз пък, честно казано, не разбрах защо 9 страници се чудиш как да постъпиш? Ако си сигурна, че има кражба, то е ясно какво да направиш, всеки знае как се постъпва с крадците. Какви са тези терзания, не разбирам..
Ако твой служител постъпи така ще го уволниш, нали? Защо се чудиш в този случай? Чувстваш я по-различно от подчинен, само защото ти пере бельото ли? Това ви прави по-близки? Наистина не те разбирам.

# 121
  • София
Ами, като допуснеш някого в дома си, някак си логично го допускаш по-близо и до себе си. Не зная по силата на какъв механизъм се случва това, обаче е така.
И после ти е криво.
Да, отношенията стават приятелски някак си.
То и служителите, с които работиш в един офис, ти стават мили и драги, нищо, че им плащаш заплатите.

# 122
 Аз съм от хората, които в никакъв случай не биха си взели домашна помощница. И ако все пак трябва да дам съвет, макар че не мога да си представя, че реално бил попаднала в ситуацията на авторката, кажи на жената, че повече нямаш нужда от помощта и, и смени бравата, щом е имала ключ. Нищо не пречи да си е извадила дубликат, и да последват изненади, ако не я смениш.

# 123
Ами, като допуснеш някого в дома си, някак си логично го допускаш по-близо и до себе си. Не зная по силата на какъв механизъм се случва това, обаче е така.
И после ти е криво.
Да, отношенията стават приятелски някак си.
То и служителите, с които работиш в един офис, ти стават мили и драги, нищо, че им плащаш заплатите.

Е, да ама ако те крадат, пак мили и драги ли ще са ти?
Не говоря за субардинация, по напред се опитах да се пошегувам с това, не ме разбраха някои хора, както и да е, говоря за загубено доверие. Как така ще ми взема който и да било, нещо мое?!Как? И, аз ще седя и умувам сума ти време как да постъпя ooooh!.  Айде, бе! Дори и да нямам някакви служебни обвързаности към него (което е по-лесно), а емоционални - край!

# 124
Това със вземането на нещо дори за малко, щото много ти харесвало, не го разбирам. Дори и като дете не ми е хрумвало да го правя.
На едно гадже навремето един от най-приближените му приятели му открадна портфейла с последните пари и с документите му вътре. Остави го цяла седмица да се гърчи и да търси от хората на заем. Сега се сещам за подхода, който всъщност накара крадеца да върне портфейла. Крадльото си падаше доста суеверен,доколкото си спомням някой го беше наплашил, че заради някакви здравословни проблеми може да остане стерилен. А приятелят ми допускаше, че най-вероятно той го е претарашил. Та където завареше в негово присъствие кълнеше и проклинаше и все по болното му място. Много скоро след това си намери портфейла. Личеше си, че банкнотите вътре не бяха същите и сумата сякаш беше по-малка. Но още повече ме учуди после как крадецът продължаваше да е "скъп" гост в къщата на гаджето ми. Сякаш нищо не е било. Спомням си, че много се притесняваше от мен да не разбера, защото ме знаеше, че имам някои принципи, на които не изневерявам. Когато те окраде близък човек, тогава кражбата се превръща и в един вид предателство. Бих прежалила някаква дрънкулка, открадната от непознат човек и бих си рекла: "Ами халал да му е, щом толкова му е притрябвала". Но да се доверя на някой да ми бърника из нещата, да ми води цялата си рода и после да ми се дъни като кифладжия - няма да се размине лесно.

# 125
Опита ме е научил,че започнеш ли с услугите хората стават по-нахални.
Трябва да има граница между работодател и работник-аз не бих приела и роднините на тази госпожа.
Бих я уволнила на твое място,защото с доверието между вас е свършено.Но не пречи да изчакаш 2-3 дни да видиш ще върне ли бижуто.А ако не го върне явно има доста ниско мнение за интелигентността ти.

# 126
Съветът ми е да си държиш бижутата в сейф Peace Домашната помощница трябва да има респект. Не я допускай прекалено близо. Няма нужда да сте приятелки Wink

# 127
  • София - Рим и обратно
Аз пък много добре я разбирам 10 цента. И аз съм много внимателна и дипломатична с жените, които са идвали да ми помагат за чистене или за гледане на децата. Винаги съм подхождала с голямо доверие и добро отношение. И бих се чувствала отвратително ако се злоупотреби с това. Случвало се е веднъж, макар че не беше свързано с кражба и ей Богу поболях се тогава. Вместо другата страна, аз се чувствах зле. Може би, правилният подход трябва да е друг с тези хора.

Аз бих я попитала директно дали не е виждала верижката - тази, която "има" и тя, ако не се сеща. Ще изчакам да видя какво ще говори и после, бих й казала, че не се нуждая повече от услугите й. Така, без обяснения и разяснения.

# 128
Дали е един лев или 1000евро - за мен няма значение - кражбата си е кражба.
От личен опит - един компромис води множество от компромиси.
Лично аз бих се разделила с дом-помощница и при избора на нова бих поставила условия
в договора.

# 129
Дали е един лев или 1000евро - за мен няма значение - кражбата си е кражба.
От личен опит - един компромис води множество от компромиси.
Лично аз бих се разделила с дом-помощница и при избора на нова бих поставила условия
в договора.
Peace

# 130
Не може да взимаш лични вещи без позволение. Това си е кражба.

На същото мнение съм !
Peace
Въобще не оправдавам, че на някой му е харесала чужда вещ и искал да я поноси Crossing Arms Не одобрявам даването и размяната на лични вещи за кратко на някой, за това са лични.
На твое място бих била безкомпромисна, директно и заявявам, че съм я разкрила и я гоня, без сантимент. Не направиш ли нищо по въпроса я поощряваш, тя за това и си е позволила да ти вземе нещо, защото те чувства близка, и сте скъсили дистанцията, но това не я оправдава. Не е трябвало да прекрачвате границата в отношенията ви.
Не се зачмисляй-сменяй я, скоро може и къщата да ти изнесе, това е само проба как ще реагираш. Аз съм на мнение, че няма значение дали някой е присвоил дребен/нискостойностен предмет или скъп, постъпката показва, че на човекът не може да се има доверие и той е склонен към по-сериозни нарушения.
Markrit, ме е изпреварила със същото мнение, сега го прочетох, абсолютно съгласна.

# 131
Според мен тя не осъзнава ясно какво е направила. Разчитала е на това, че те е опознала и ти няма да забележиш и че сте прекалено близки и тя може да си позволи да вземе каквото и хареса. Но нали дори и да го върне , на теб ще ти остане едно наум.
Ако продължи да работи за теб, надали отношенията ви ще са същите.
Ако пък напусна, как очаква да и дадеш препоръки. А без такива кой ще я вземе?

Сложна е ситуацията както за теб , така и за нея.
И у двете ви ще остане една горчилка. При теб, че някой се е възползвал от добротата ти. При нея, че толкова глупаво се е провалила.

# 132
Според мен тя не осъзнава ясно какво е направила. Разчитала е на това, че те е опознала и ти няма да забележиш и че сте прекалено близки и тя може да си позволи да вземе каквото и хареса. Но нали дори и да го върне , на теб ще ти остане едно наум.
Ако продължи да работи за теб, надали отношенията ви ще са същите.
Ако пък напусна, как очаква да и дадеш препоръки. А без такива кой ще я вземе?

Сложна е ситуацията както за теб , така и за нея.
И у двете ви ще остане една горчилка. При теб, че някой се е възползвал от добротата ти. При нея, че толкова глупаво се е провалила.
Абсолютно не съм съгласна. Човек щом е с всичкия си трябва ясно да осъзнава какво прави и върши, и нещо взето назаем, за кратко, без да е уведомен собственика му си е КРАЖБА!
Човекът не заслужава доверие! Точно, просто и ясно!
И хич не е сложно за 10 цента: уволнява я, ако иска и обеснява защо, ако не иска не и обеснява... И следващият път да не се държи приятелски с дом.помощници, за да няма недоразумения, всеки трябва да си знае правата и задълженията.

# 133
  • София
Петък е!
Лени?
 Grinning

# 134
И аз това си мислех сутринта, че днес ще разберем развръзката, ама....няма още новини

Общи условия

Активация на акаунт