Раждане вкъщи 16

• 26 881
  • 759
  •   1
Отговори
# 285
Като за начало би могло да се допуска домашно раждане навсякъде където има възможност  за тези 20 минути, все от някъде трябва да се започне, така или иначе за момента няма практика за такова раждане и нещата трябва да стават постепенно. По-добре да започнат да се правят някакви стъпки, отколкото още 10г. само да седим и да обясняваме, как нямало инфраструктура, нямало подготвени специалисти и т.н.

Само в 57% от населените места в страната спешната помощ достига до конкретен пациент за 20 мин. За останалите – времето е над 30 мин. Министър Константинов се закани, че максималното закъснение, което ще се допуска, е 40 мин. Като ако това време се достигне или просрочи, ще се искат писмени обяснения от всеки екип, обясни министърът. Целта е при 90% от случаите да се стигне до 20 мин. От Центровете с най-големи проблеми в това отношение са отдалечените райони около Смолян, Добрич, Бургас, както и най-големите градове – София, Варна и Пловдив.

Източник и пълен текст:  http://www.dnes.bg/politika/2011/05/04/mz-standart-20-min-za-lin … o-5-godini.117854

# 286
На първо място се премахват рутинните излишни процедури в болницата. Ваксинирането започва от втория месец (както е в останалите ЕС държави), така няма да се налага болничният престой да е 3 нощувки минимум за здрави бебета и майки без усложнения. Така спестяваме немалко пари, които отиват за обучение, нова техника и т.н. За съжаление при сегашната здравна система няма как да станат тези оптимизации.
При необходимост може да се ползват коли, които са на съответната болница. Не е нужно винаги да е бърза помощ.
Ако питате мен, 20 те минути трябва да са стандарт за всяко спешно повикване независимо в кое затънтено село живееш.

За рутинните процедури е така. Има какво да се оптимизира, а и за комфорта на майките ще е хубаво, и за избора.  Престоят от 3 нощувки минимум обаче е много хубаво нещо, въпреки че не е повсеместна  практика по други държави, най-вече от икономически съображения.  Но това се поставя под въпрос, заради непредвидими усложнения при напълно здрави бебета, като тежка патологична жълтеница, за която обикновено индикации преди третия ден няма и невинаги може да се хване проблемът навреме с рутинно посещение на педиатър в дома.  Дали ще го въведат те - идея нямам, но със сигурност има гласове на лекари и учени  и изследвания в полза на такава реформа.  И това го зная, защото ми се наложи точно въпроса с тежката жълтеница да го разследвам обстойно, заради едно от децата. Факт е, че не всяка практика в нашата система е кофти и лично ние имахме късмет точно с това.   

Относно колите на болниците - мисля, че това и сега си е практика - от диспечерския пункт изпращат най-близката налична кола от най-близката родилна болница, ако става дума за родилна спешност.  Поне така мисля.

# 287
Статията е от бг мамма.

http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=4065

Имайки предвид решенията на елитните общества да се спре растежа на населението поради природните замьрсявания (в Китай и Индия са позводени само по 1 дете,всяко друго се абортира или крие от дьржавата),ми се струва нелогично от другата страна да иска да се спаси всяко едно родено на планетата.
Без да ме разбирате погрешно,аз искам всяко дете да живее защото има място на тази планета и защото мисля,че причините за нежелание да се раждат толкова деца е друга.

# 288
На първо място се премахват рутинните излишни процедури в болницата. Ваксинирането започва от втория месец (както е в останалите ЕС държави), така няма да се налага болничният престой да е 3 нощувки минимум за здрави бебета и майки без усложнения. Така спестяваме немалко пари, които отиват за обучение, нова техника и т.н. За съжаление при сегашната здравна система няма как да станат тези оптимизации.
При необходимост може да се ползват коли, които са на съответната болница. Не е нужно винаги да е бърза помощ.
Ако питате мен, 20 те минути трябва да са стандарт за всяко спешно повикване независимо в кое затънтено село живееш.

За рутинните процедури е така. Има какво да се оптимизира, а и за комфорта на майките ще е хубаво, и за избора.  Престоят от 3 нощувки минимум обаче е много хубаво нещо, въпреки че не е повсеместна  практика по други държави, най-вече от икономически съображения.  Но това се поставя под въпрос, заради непредвидими усложнения при напълно здрави бебета, като тежка патологична жълтеница, за която обикновено индикации преди третия ден няма и невинаги може да се хване проблемът навреме с рутинно посещение на педиатър в дома.  Дали ще го въведат те - идея нямам, но със сигурност има гласове на лекари и учени  и изследвания в полза на такава реформа.  И това го зная, защото ми се наложи точно въпроса с тежката жълтеница да го разследвам обстойно, заради едно от децата. Факт е, че не всяка практика в нашата система е кофти и лично ние имахме късмет точно с това.   

Относно колите на болниците - мисля, че това и сега си е практика - от диспечерския пункт изпращат най-близката налична кола от най-близката родилна болница, ако става дума за родилна спешност.  Поне така мисля.
При второто ми раждане се случи така, че в бързината не съм подписала, че могат да правят каквото искат с бебето, съответно се наложи да ми обясняват всяка процедура. Едва накрая разбрах причините за просташкото им отношение докато ме информираха Simple Smile
Както и да е, така разбрах, че основната причина за този престой е поставянето на вакксини.
Нищо не пречи родителите да бъдат информирани при какви условия да се върнат за преглед.
Освен това еустановено, че хората се възстановяват най-бързо в домашна среда. В Холандия след операция за която преди си лежал 10 дни, сега те изписват след 1-2, примерно точно по тази причина.

# 289
В коя телевизия оня ден един дядо каза, че е чакал Бърза помощ цял ден?

Както и да е... Каза се преди няколко теми, че има практика на някои места да се строят родилни домове в двора на болниците... Ще се повторя, но едва ли е толкова трудно да се построят 2-3 стаи в отделна къщичка или да се приспособят няколко стаички в някое отделение, които да наподобяват домашна обстановка и същевременно да са в двора на самата болница... Така няма да се налага да хвърчат линейки по улиците, раждащите няма да се стискат до последно вкъщи, за да получат пълно разкритие и избегнат някоя и друга процедура и т.н. Също така, от въпросната промяна ще могат да се възползват и такива като мен (нали все около себе си въртя нещата  Laughing), които са с предишно секцио и все пак искат да родят в домашна, спокойна и сигурна обстановка... Защото вярвате или не, родилите VBAC у дома си не са толкова малко, а замислящите го също не са малко - основната причина е нежеланието на лекарите да израждат VBAC, а също и процедурите, които бременните искат да избегнат (най-вече, за да могат да родят вагинално)...

# 290
  • София
...
Освен това еустановено, че хората се възстановяват най-бързо в домашна среда. В Холандия след операция за която преди си лежал 10 дни, сега те изписват след 1-2, примерно точно по тази причина.
Това би било чудесно, обаче при високо обезпечена финансово здравна система. Защото домашното възстановяване е свързано с непрекъснати посещения на терен от специалисти. Жената на баща ми така във Франция след падане от дърво лежа две нощи в болница с диагноза спукани вратни прешлени и натъртена плевра. Изписаха я, но...със специално легло, с механизъм за повдигане, шина, жена, която идваше да я раздвижва и да й мие косата! (счита се, че близките на болният не са длъжни да го обгрижват), отпуснаха и два месеца да идва жена да чисти в къщата  Mr. Greenи осигурен транспорт до болницата за нужните прегледи (линейка, за да е в легнало положение).  Crazy Е как да не се възстанови по-бързо човек при такова обгрижване. Друг е въпросът, че не всяка медицинска застраховка го позволява, нали..

# 291
Защо да не оставим за малко споровете и да не направим нещо друго.  Да обсъдим съвсем безпристрастно и практически как можем да имаме асистирано дом. раждане....

това бе обсъждано много
за съжаление не вярвам, че даже и да се направи нещо, ще има ефект
тук се залита в съвсем друга крайност, домашно раждане на всяка цена
дано съм просто песимист

# 292
Не си права. Единици са тези, които биха родили вкъщи на всяка цена. Дори и те биха се замислили, ако беше малко по-човешко в болниците. Все пак, домашното раждане си е право като всяко друго човешко право, независимо ние самите как гледаме на него.

# 293
Тук се цитират едни доста семпли проценти на домашно раждащи жени в САЩ, Япония и дори европейски държави, с изкл. на Холандия. Но дали някой си дава сметка, че там имат достатъчно много опции за максимално естествено, активно раждане извън болница като родилни къщи и пр., а дори в болниците няма такова безумно вмешателство в родилния процес, както у нас.

Тук алтернатива няма - или раждаш в болница (с всички "екстри" като окситоцин, ненужни епизотомии, скачане върху корема и пр.), независимо дали ти харесва или не, или биваш линчуван, че си дръзнал да откажеш какво ти предлагат.

# 294
Зелена лейди, ще ти отговоря набързо тук, защото е видно, че иначе няма да мирясаш (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=591963.60)

вярно е, че давах цитати от Зачатие
но бяха само и единствено във връзка със случая, дискутиран тук, в тази тема
в Зачатие не пиша и не чета друго

а какво правя тук ли?
ами много просто
темата беше в чужбинския
и от там ме заинтригува
именно защото живот и здраве може да стане актуална и за мен с полезното инфо в нея, преди да бъде полазена от др. идеи
и ще си позволя да ти задам същия въпрос:
Какво правиш в тема за раждане, след като си решила, че няма повече да раждаш?

а въпросът ми към Людмил беше продиктуван именно от това, че сме в почти същата възрастова група
та моля някои да не припадат толкова от него
не е пожелание, а прост въпрос

с извинение за отклонението
и моля, не минавай на лични, както посъветва Реза
няма да те чета там

# 295
В тази тема четях и пишех (макар и по-рядко) далече преди да бъде негласно предоставена за арена покрай злощастното събитие с Цвети, а интересът ми към нея е искрен, продиктуван от желанието ми да науча повече за активното естествено раждане. И кой ти каза дали ще раждам или не, в края на краищата на всеки може да се случи, докато е в репродуктивна възраст, независимо какво планира?

Но все пак е въпрос на светоглед, така че е ясно кой пише в този подфорум и конкретно в тази тема заради спора и кой има действително интерес. С това приключвам спамо-чата и отговорите на лични въпроси. Все пак мисля да се вслушам в съвета на Реза. Simple Smile

# 296
Тук се цитират едни доста семпли проценти на домашно раждащи жени в САЩ, Япония и дори европейски държави, с изкл. на Холандия. Но дали някой си дава сметка, че там имат достатъчно много опции за максимално естествено, активно раждане извън болница като родилни къщи и пр., а дори в болниците няма такова безумно вмешателство в родилния процес, както у нас.

Това от личен опит ли го говориш? Защото вече цитирах оплаквания точно от американските болници - за ненужни процедури, "birth rape", лекарски грешки (като стимулирано раждане при VBAC с фатален край) и т.н.

# 297
Просто си постигат целта някои.
Мълчание, мълчание...забрава, забрава.
"Така всичко ще отшуми..."

/и бебенцето, на което не му беше даден шанс...дали си е имало име?/

# 298
Просто си постигат целта някои.
Мълчание, мълчание...забрава, забрава.
"Така всичко ще отшуми..."

/и бебенцето, на което не му беше даден шанс...дали си е имало име?/

Така става винаги...

# 299
.....лекарски грешки (като стимулирано раждане при VBAC с фатален край) и т.н.

Т.е. стимулиране на раждането при VBAC е лекарска грешка, така ли? Интересно защо тогава в България го практикуват масово...

Общи условия

Активация на акаунт